Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2011.07.02. 07:23

mari55 kedves!

Természetesen nem az életüket végigdolgozó,és megrokkant emberekre gondoltam.A házunkban van több olyan 30 év körüli fiatal,mondhatom fiatal,akiknek ténylegesen 2 és 3 év a munkaviszonyuk és lerokkantosították őket,azóta is kapják a zsét és eszükben sincs elmenni dolgozni.Egész nap a padon ülnek és szidják a rendszert.Isznak,csavarognak,segélyeket, ingyen kaját kapnak és kiröhögnek,hogy a többiek mennek dolgozni.
Természetesen se szüretelni,málnát szedni nem mennek el,hogy kiegészítsék a jövedelmüket,... csak sírnak és kapják a különféle ellátásokat.Ha boros üveget és a sörös üveget elbírják,hát elbírnák a lapátot is,meg a seprűt is.
Ja és csodálkozik a vezetés,hogy aki csak teheti elmegy ebből az országból!

sitimaci # 2011.07.02. 07:42

Igazad van kedves agica20! Ezek úgy sem fognak melózni,cigi-pia,herevere,ez az életük!!! És meggondolni a nyugdijbamenetelt,ha muszáj menni akkor menjünk,ha nem akkor melózni tovább,mert fizetni kel a hitelt,a rezsit,stb.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nagyi54 # 2011.07.02. 08:55

Szia agica20! Nem kell magyarázkodnod,érthetően és
nem sértően írtad meg a véleményedet,aki netán
nem jól értelmezte azt,hogy melyik rétegre gondoltál,
az már nem is látja jól a dolgokat.

keke1 # 2011.07.02. 10:11

Kedves nagyi54!

Ne feledkezzünk el arról hogy a Magyar uniós elnökség alatt jött létre a Roma felzárkóztatási törvény,ami az egész Unióban érvényes.
Orbán Viktor áttörésnek értékeli a törvényt.

Szerintem az egész "nyugdijreform" már a választások előtt fő vonalakban megvolt,csak hallgattak róla...

sitimaci # 2011.07.02. 10:37
--
  • Kedves keke1!!!Azért nagyon érdekes,hogy más Uniós országokban,máshogy értelmezik a roma törvényt,a romákhoz is máshogy viszonyulnak és van olyan Uniós ország is,ahol,nincs is annyi roma,vagy nem "szerepelnek",nem hallani róluk!Itthon meg más téma jóformán nincs is,de nem csak a roma gond van,más emberekkel is van probléma ha már, a nem dolgozókkal,az "ingyenélőkkel" foglalkozunk! A program meg mit ér? Program az mindig volt! Amúgy meg a nyugdijak átalakitása nem a mai kormány műve feltétlenül,mert mint köztudott,már a Horn kormány idejében is terveztek már,2013-ra,ami még akkor igencsak távoli volt és a kötelező magánnyugdijpénztár bevezetése sem a Nép érdekében történt!Miért nem az önkéntest vezetették be kötelezően? Mert azt nem lehetett volna igy "forgatni"!Na mindegy az előző kormányok is @artak ránk,a melósra,kisemberekre!----/A nyugdijbamenetel előtt meg számolni,hogy megéri e,vagy nem,vigyázat,melette nem lehet dolgozni!Hogy majd feketén?Lehet, hogy ez is kizárt fog lenni,mert a munkaadónak nem éri meg,a balhé!!!!!/------
szafika # 2011.07.02. 10:58

mari55! sajnos , én nem vagyok abba biztos, h a csalókat szűrik ki !

szafika # 2011.07.02. 11:01

Sitimaci , sehol nem ajnározták őket ennyire, mint nálunk !

sitimaci # 2011.07.02. 11:17
--
  • Igy igaz,én annó kamionozta,tudnék mesélni,de minek!Sokat láttam és tudom hogy máshol kiket-miket láttam!-----
zenit # 2011.07.02. 11:25

Sziasztok !
Gondolom mindenki ismeri már a szept.1-i törv.módosítás tervezetét s korai nyugdijról..../www.htfsz.hu/ pl., de már a hirstarton is !
Kérdésem: korengedményes ny.ba dec 31-ig még lehet menni /?!/, de visszafoglalkoztatási tilalommal, vagyis ugyanannál a munkáltatónál, aki nyugdijazott/befizette a megfelelő összeget/ nem lehet dolgozni nyugdijazás után 1,408,000 Ft keresetig se?

Szóval pontosan : mi ez visszafoglalkoztatási tilalom?

Én úgy olvastam a tavaly dec.-i korm r.-ben, hogy csak azokra vonatkozik, akik cégen belül tulajdonosi részesedéssel rendelkeznek!

Köszi a választ!!! Zenit

varga edit # 2011.07.02. 12:07

Én is kérdzném ezt a visszafoglalkoztatást,mert a párom a kettőnk kft-éből megy el most ősszel nyugdíjba,mert meg kell lépnünk,58 éves múlt,de ha nem hivatalosan dolgozik,csak ott áll a pult mögött,akkor bünti van?Mondhatjuk,hogy 0 ft-ért ügyeket intéz?,persze lepapírozva.

Esopus # 2011.07.02. 12:31

Sziasztok!
Nagyon érdekes matematika mari55 részéről.
Talán érdemes lenne megkérdezni erről az illetékeseket!!
....és még mennyi + lesz ha megemelik a nyugdíjjárulékot.
Ami meg egy bizonyos csoportot illet már 500 éve nem tudják felzárkóztatni őket,mindenki csak politikai tőkét csinál a programból évről évre,miközben óriási mennyiségű pénz áramlik ki a kasszából hasztalan.
És most ezt keményen igyekeznek mindenkit letaposva pótolni minden áron.Számít itt egy nyugdíjas vagy egy leendő nyugdíjas?-a fenét.Még csak egy kedvezményes fürdőbelépőt se kapjon 40-45 ledolgozott év után.

hars52 # 2011.07.02. 12:33

Zenit!
Igen, 2011.12.31-ig még lehet korengedményes nyugdíjba menni, de 2012.01.01-től a nyugdíjad átminősítik jövedelempótló juttatássá, ami mellett semmilyen biztosítási jogviszonyod nem lehet. Tehát semmilyen módon nem dolgozhatsz, mert akkor elvonják a jövedelempótló juttatásod.Tehát választanod kell: vagy munka, vagy jövedelempótló juttatás.

Varga Edit!
Szerintem az, hogy valakinek tulajdonrésze van egy kft-ben, ez önmagában még nem minősül biztosítási jogviszonynak. Nem vagyok biztos benne, de a nyugdíjazása után, ha sem munka, sem egyéb szerződése nem lesz a kft-vel, nem kap semmilyen juttatást, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy "ott álljon a pult mögött".
Üdv.:Zsuzsa

varga edit # 2011.07.02. 13:08

Köszi Zsuzsa.
Én is így gondolom,és a nyufi is ezt mondta,de azt nem tudom,hogy ha van nyeresége a cégnek,és a párom is tulajdonos vehet ki nyereséget vagy osztalékot?

hars52 # 2011.07.02. 13:36

Osztalékot mindenféleképpen.Annak semmi köze a biztosítotti jogviszonyhoz.

Korall54 # 2011.07.02. 13:44

hars52

Érdekes a korengedményes nyd ügye, h hogyan alakul. Azt ugyanis egy korm.rendelet szabályozta be 2011.dec.31-ig, és a kiszivárgott tervezet szerint ahhoz nem nyúlnának, mert magától megszűnik. Nos, ha valaki ez év dec-től megy el korengedményesbe a 2012 márc-ban kezdődő előrehozott nyd-as korhatátáráig, azt az ellátást nem a tb-től kapja, hanem a munkáltatójától, mert előre egyösszegben befizette már a tb-nek. Tulajdonképpen az nem is nyd, hanem a munkáltató által "adományozott korrekt gondoskodási díj" a dolgozója számára, amit a nyd-számítás szerint számolnak ki. Akkor azt milyen alapon lehet átnevezni?
És ha a munkáltató azt mondja, h ő nem jövedelempótló juttatás céljára adta? Majd ha a dolgozó betöltötte az előrehozott korhatárát, onnantól kap tb-nyd-at, és csak azt lehetne átnevezni.A fenti példa szerint 2012. márc.1-től. Tehát a három havi ellátás neve korengedményes nyd, mert 2011-ben a még hatályos jogszabály szerint keletkezett.(Jó, tudom, h egy magasabb rendű jogszabály bármikor felülírhat egy alacsonyabbat, csak a gubancra akartam rávilágítani.)

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

hars52 # 2011.07.02. 13:56

A tervezet 19§-ában hatályon kívül helyezi a korengedményes nyugdíjról szóló korm.rendeleteket, a szöveges részben pedig írja, hogy attól függetlenül, hogy azt a munkáltató fizette ki, a korengedményes nyugdíj is átalakul jövedelempótló juttatássá. Az pedig egyértelmű, hogyha jöv.pótló juttatásról beszélünk, szóba sem jöhet munkaviszony. Ezért írtam Zenitnek, amit írtam.

Esopus # 2011.07.03. 04:22

Kedves hozzáértők!

Tudnátok értelmezni számomra ezt a mondatot amit a tervezet tartalmaz?

"Alkotmányossági kockázat jelentkezik az 1952-es születésű férfiak esetében."

Üdv. Esopus

oldpuli # 2011.07.03. 05:31

Tisztelt Fórumozók.

Szeretném megkérdezni,hogy a jövedelempótló juttatásban részesülők megkapják-e az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától hivatalból az időközi %-os nyugdíjemelések mértékével növelt összegét visszamenőleg ??????????
Vajon van esélyünk a közlekedési támogatás megtartására ???
Másik kérdésem,hogy az idén azok az 51-sek akik csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba vonultak 2012.01.01-én elveszítik a fent említett
( általam hiányolt ) juttatásokat az öregségi nyugdíj betöltéséig?
Üdv: old puli

szafika # 2011.07.03. 05:42

oldpuli, azt írja a tervezetbe, h az emelés %-ot megkapjuk, ha betöltöttük a ránk vonatkozó korhatárt, de a pénzt visszamenőleg azt nem ! A férjem épp tegnap számolgatta, h az egy évre kb mennyi mínusz lesz ? Mivel nem nyd címen szerepel, a közlekedési támogatást is lenyúlják. / költsék patikára /

szafika # 2011.07.03. 05:58

Esopus ! remélem , azt jelenti, h az 52-es pasiknak megadják a lehetőséget, h elmenjenek nyd-ba , épp úgy mint az 53-ban sz nők , legtöbb pasinak már 45-6 ledolgozott éve meglesz !! / de , h ez az ő gondolatvilágukba mit jelent ? én remélem a jobbat !! /

oldpuli # 2011.07.03. 06:18

szafika.

Nem az addigi összegre gondoltam,hanem az akkori nyugdíj összegét megemelik x-%-al .

szafika # 2011.07.03. 06:52

oldpuli, azt írja a tervezetben, h megemeli, az akkori, nyd-at x % -al , de ez még akkor is csak tervezet, az + h mit fogadnak el belőle, a jövő zenéje ! Engem akkor is felháborít, fizettünk, több m 40 évig, ne velünk akarjanak már mindent megfizettetni !

hars52 # 2011.07.03. 07:09

Esopus!
Az 52-es férfiak 2012-ben lesznek pont 60 évesek és így csökkentett előrehozott nyugdíjba mehettek volna, de ha a tervezetet elfogadják, még a jövedelem pótló juttatásra sem lesznek jogosultak. Képzeld el annak a férfinak a helyzetét, aki 1952.01.01-én született: 2 nap miatt bukja a nyugdíjt, illetve a jöv.pótló juttatást.Az alkotmány védi azoknak a várományosi jogait, akiket valamilyen jogszabály hátrányosan érint úgy, hogy már időben közel vannak az eredeti jogszabály beteljesítéséhez.Remélem ez ügyben a kormány még bevezet valami átmenetet.

Oldpuli!
Ha a tervezetet elfogadják, aki jövedelempótló juttatást kap, így az 51-es férfiak is,elvesztik a nyugdíjas kedvezményeket, így a közlekedési kedvezményt is.A jövedelempótló juttatást egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig nem emelik, majd a nyugdíj ujbóli megállapításakor kapja meg az addigi nyugdíjemeléseket összesítve. Legalábbis én így értelmezem.üdv: Zsuzsa

Esopus # 2011.07.03. 08:59

Kedves hars52 és szafika!
Köszönöm a gyors választ,de én aki a jogban és a jogi nyelvben nem járatos nehezen értelmezek dolgokat mint például a következőket sem ami az 52-es férfiakat illeti:

• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá
Vagy:
3. Jövedelempótló juttatás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól
5. §
(1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
ab) akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez;
az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;
az, aki 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményt szerez;

Ami nekem magas. Ha egy 52-es férfi aki közalkalmazott és füvet nyír az önkormányzatnál meg locsol az elmehet "mittudommicsodába", mig egy 52-es kőműves vagy aszfaltozó (egyik sem vagyok) az nem!!!??
Mint már jeleztem nem értem a jogi nyelvezetet,de ez nem diszkrimináció?

Üdv. Esopus

eszterann # 2011.07.03. 09:04

Kedves Szakértő Sorstársak!
Azokkal az 53-sokkal mi történik, vajon, akik 2010-ben mentek el korengedményes nyugdíjba?? Sok ilyent ismerek a környezetemben...