Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.07.03. 09:24

Esopus!
A közalkalmazottaknál a maximális felmentési idő 8 hónap, ez ugye a vállalkozói szférában nem jellemző.Tehát az 52-es közalkalmazott férfi, aki 2012-ben lesz 60 éves, ha a születésnapja után előrehozott nyugdíjba szeretett volna menni, akkor már 2011-ben elkezdi letölteni a 8 hónap felmentési idejét, de az átcsúszik 2012-re.A mostani tervezet szerint ők 2012-ben ezért kapják meg a jöv.pótló juttatást.Egyébként én sem tartom igazságosnak a dolgot. De manapság igazságot keresni meglehetősen reménytelen vállalkozás.

Eszterann!
A tervezet szerint 2012.01.01-től a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárig jöv.pótló juttatást kapnak, ami mellett nincs más munka!!! Üdv:Zsuzsa

gabusch # 2011.07.03. 11:17

hars52
Én november óta követem a jogi fórumot.
Szerinted van még ma megyei/megyei jogú városi stb.fenntartó kis hazánkban,amely a Kjt.szerint adható felmentési időt megadja?
A Pest megyei közgyűlés jan.28-i döntése alapján senkinek(se rendes öregségi nyugdíjba menőnek, se előrehozottnak,se kedvezményesnek)nem adnak már idén egyetlen nap felmentési időt sem(nemhogy sétálgatót!)
Sőt..ahogy emlékszem,Pest megye nem az első volt ebbéli döntésében.
Ha vannak olyan 51-52-es fiúk,akiknek a fenntartója a Kjt.szerinti felmentési időt megadta július előtt

• őket jó lenne megkérdezni,hogy melyik régióban élnek?

Nagy a gyanúm, hogy ez a pont egy lex=névre szóló és csak X embert érint.
Üdv.gabusch53

hars52 # 2011.07.03. 12:12

Gabusch!
Most, hogy belegondolok, könnyen lehet, hogy igazad van és egyéni szivességről van szó. Én egri vagyok, itt jelenleg általában 2 hónapot, a vezetőknek 4 hónapot adnak. Legalábbis ebben az évben. Az önkormányzat kb. márciusig tipródott, aztán az összes intézményükre nézve egységesen ezt a döntést hozták. Egyébként én is tavaly ősz óta a 40 éves kapcsán kattantam rá erre a fórumra és azóta folyamatosan olvasom, sokat okultam az itt leírtakból pedig 34 éves közalkalmazotti munkaviszonyom volt,amit majdnem végig vezetőként dolgoztam pénzügyi, gazdasági területen.De most ettől a törvénytervezettől teljesen ledöbbentem, nem tudom elhinni, hogy ezt így meg lehet lépni.Az összes barátnőm érintett, és könnyen meglehet, hogy én is (a 40 évessel mentem el).

oldpuli # 2011.07.03. 13:21

Tisztelt Fórumozók.

A 40 éves kapcsán kérdezem ,hogy nekik is változni fog
2012.01.01-vel jövedelempótló juttatásra?

hars52 # 2011.07.03. 13:51

Kismargoc!
A még nem elfogadott tervezet szerint ujra fogják számolni a nyugdíjakat az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor.Azt hogy az ujra megállapított nyugdíj összege hogy fog alakulni, azt nehéz megjósolni, mert egyrészt csökkenti az utolsó években a jöv.pótló juttatás, másrészt növeli, hogy a közbeni nyugdíjemeléseket hozzászámítják, de a legnagyobb bizonytalanság, hogy egyáltalán 2 év mulva milyen módszerrel számítják majd ki a nyugdíjakat. Kereső (biztosított) tevékenységet a jövedelempótló juttatás egész ideje alatt nem lehet folytatni, mert különben megvonják azt. Tehát vagy jövpótló juttatás vagy munka.

Oldpuli! A 40 év utáni nyugdíj szerintem kétesélyes, de ha most meg is hagyják nyugdíjnak, nem valószínű, hogy sokáig.(Az alkotmánymódosításban is úgy van, hogy állandó vagy ideiglenes)

ilivera # 2011.07.03. 15:02

Ha valakinek nyugdíj mellett egyéni vállalkozása van, azt végezheti-e? Elég borzasztó lenne, ha azt is megszabnák, pedig azt a vállalkozást más nem csinálja meg!! Valaki akar dolgozni, de nem veszi el a lehetőséget mástól, hogy alkalmazott legyen, ezt csak engedik!! Vagy mit akarnak?? Barbár, buta, semmittevő, depressziós, elbetegedett embereket,akik kihalnak a munkahelyről, akiknek nem kell majd nyugdíjat fizetni, hogy minél több maradjon annak, aki sosem akart dolgozni csak gyereket gyárt és segélyen él, mert tanulni azt nincs kedve!! :(( Milyen sors vár a jóérzésű,szorgalmas magyarságra??? :((

tibi52 # 2011.07.03. 15:17

Hárs52!
Hol itt az igazság?! 1952.01.01-én születtem,42,5 év szolgálati idővel rendelkezem.35nap a felmondási időm,így 2012.01.02-án elmehetnék előrehozottba.Miért mehet el az az 1952-es férfi nyugdíjba,aki már júniusba beadta a felmondást,a 60.szülinapot mégis később tölti be?Hol vannak dicső közgazdászaink?

hars52 # 2011.07.03. 15:20

Sajnos, a tervezet szerint nem lehet jöv.pótló juttatás mellett vállalkozni sem. Ez elég egyértelmúen kiderül belőle.Valóban egy egyéni vállalkozó senki munkáját nem veszi el, de űgy tűnik ezt nem veszik figyelembe. De ez még csak egy tervezet, reménykedjünk, hátha még változtatnak rajta.

hars52 # 2011.07.03. 15:30

Tibi52!
Neked is csak annyit tudok írni, hogy ez még nem a végleges törvény, remélhetőleg a döntéshozók közül is rájön valaki , hogy ez így nagyon durva, és módosítanak rajta.Hiszen a szöveges részben szó is van róla, hogy az 52-es férfiaknál nagy az "alkotmányossági kockázat".Ki kell várni.Esetleg még ebben az évben nem tudnál elmenni korengedményes nyugdíjba? A cégednek csak pár hónap nyugdíját kellene kifizetni.Lehet,hogy érdemes lenne a főnökeiddel megbeszélni a dolgot.

Erika54 # 2011.07.03. 17:35

Tisztelt Fórumozók!
2011. február 24-ig az ONYF 38 év és 301 napot ismert el a "nők korkedvezményes nyugdíjba vonulásához". E közben leépítések vannak a munkahelyemen. Itt több, mint 10 éve dolgozom, nincs "Kollektív Szerződés". Hogyan tárgyaljak, ha rám kerül a sor? Nem tudok elég okos lenni.
Várom megtisztelő válaszotokat: Totyi54

Totyi

Btzs # 2011.07.03. 18:45

Már régóta olvasom a fórumot, sokat tanulok belőle.
Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet elérni az új nyugdíj törvény tervezetét.

Köszönettel: btzs

oldpuli # 2011.07.03. 18:48

hars52
Hol olvastad,vagy hol van leírva ,hogy újra fogják számolni a nyugdíjakat az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor.A jövedelempótló támogatás alatti összeget az Ny-f elszámolása alapján határozzák meg és folyósítják.
Vajon miért is csökkentenék ezen összeget,ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor x %-al növelt lesz!
Vajon még mit akarnak 60-év és 46 éves munkaviszony után.

agica20 # 2011.07.03. 19:09

T.Fórumozók ! Hars 52 !

Én születtem 1950.0o.25-én és előrehozott öregségi nyd-ban vagyok jelenleg,-gondolom január 1-én ez átmegy jövedelempótlóba még arra a fél évre,amig a 62 évemet be nem töltöm. Szerintem nekem nem számolják ujra a nyugdijamat.
Szerinted ?

A férjem elmegy augusztus 31-én nyugállományba.1953-ban született,2 év korkedvezménye van.Augusztus 31-től nyugdijas, 2012.január 1-től jövedelmepótlós 5 évig.Emelés semmi.Szerintem neki sem számolják újból a nyugdíját majd 2016-ban.Szerinted ?

agica20 # 2011.07.03. 19:09

1950.06.25.

ibi60 # 2011.07.03. 19:52

Hars52

Korhatár betöltéskor öregségi nyugdíjként megemelve automatikusan folyósítják, de lehet kérni az ismételt megállapítást 6 hónapon belül, s ha ez magasabb akkor módosítják.

"(1) Ha a jövedelempótló juttatásban részesülő személy – ideértve azt az esetet is, ha a jövedelempótló juttatásának folyósítását a 8. § (1) bekezdése alapján szüneteltetik – az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától hivatalból a jövedelempótló juttatásnak az időközi nyugdíjemelések mértékével növelt összegét öregségi nyugdíjként kell folyósítani. A továbbfolyósításról nem kell döntést hozni.

(2) Az öregségi nyugdíj (1) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet módosítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1) bekezdés szerint folyósított összegnél."

oldpuli # 2011.07.04. 04:11

Hars52
Igen én is itt olvastam az "újraszámolásal" kapcsolatos szöveget,ahonnan ibi60 is idézi.
A lényeg,ha dolgozol a jövedelempótló juttatás megszakítása alatt és az nagyobb összeg,mint az addig kapott pénzed,akkor azt lehet kérni,hogy számolják újra az öregségi nyugdíját!

hars52 # 2011.07.04. 04:38

Igazatok van, valóban csak kérésre számolják ujra a nyugdíjakat.

oldpuli # 2011.07.04. 05:21

mari55
Vajon ,miért is számolják újra az X- %-ot visszamenőleg?

ibi60 # 2011.07.04. 05:47

A nyugdíjkassza egyensúlytalanságára gondolom az ilyen esetekből adódó nemzetközi elszámolások is hatnak
http://adozona.hu/…orhatar.aspx#…

dtida # 2011.07.04. 07:13

Szép jó reggelt mindenkinek!

Néhány félreértést szeretnék eloszlatni, ami itt a fórumon is terjed, és a híradásokban is többször szerepelt tévesen. (mindazzal együtt, hogy még nem tudható, mit fognak a honatyák ténylegesen elfogadni) Többször átírtam ezt a pár sort, hogy minimalizáljam a politikai hangot (ha van igény ebbéli véleményemet is kifejtem, külön).

A tervek szerint a korhatár alatti nyugdíjak juttatássá alakulnak, ami nem lesz nyugdíj, így utazási kedvezmény és emelés sem jár hozzá. Én már hallottam olyan elképzelést, amely szerint az utazási megmaradna, de ennek ellentmondani látszik, hogy még a MÁV is megszüntette július 1-jétől az 55 éven felüliek 20 %-os kedvezményét. Az időközbeni emelések mértékét (és nem összegét)a korhatár betöltésekor minden nyugdíjassá váló személy megkapja.
Az előrehozott nyugdíjasok vesztesége tehát minimális, kivéve ha dolgozik, mert akkor nem kaphatja az ellátását (jelenleg jövedelem-korlát van).

Nincs szó arról, hogy mindenkinek újraszámolnák a nyugdíját, csak vélhetőleg az újságírók többsége sem érti, amit olvas. Kérelemre újraszámítják majd annak aki kéri, aminek oka lehet (1) az új nyugdíjszámítás vagy (2) ha a juttatását elveszítve dolgozik valaki, és szolgálati időt szerez.
Ami itt bezavarhatott sokaknak: ha egyéni számlák lesznek, akkor arra utólag fel kell vinni a korábbi évek befizetett járulékait, ilyen értelemben lesz 1988-ig visszamenőlegesen számítás, de nem nyugdíjat számolnak újra, hanem befizetett járulékokat össze, hogy azokat az egyéni számlára jóvá lehessen írni. Ez vélhetőleg több éves munka lesz.

A másik tévesen keringő legenda, hogy kétszeresére emelik a járulékokat, miközben arról van szó, hogy a most fizetett 34 %-ot osztanák el újra a munkavállaló és a munkavállaló között (most 10-24 %), hiszen nem mindegy, hogy az egyéni számlán mennyi kerül jóváírásra, hiszen abból lesz majd a nyugdíj. Az újraosztást a járulékok bruttósításával végeznék el, azaz - elvileg - nettó bércsökkenéssel nem járna.

Ágneta54 # 2011.07.04. 07:15
Ágneta54 # 2011.07.04. 07:26

agica20!
A jövödelempótló támogatás folyósítása megszűnik,ha munkába állsz, vállalkozol, vagyis ha újból jövödelmet szerzel. Ebben az időszakban keletkezett jövödelem alapján számolják újra a nyugdíjat. Amennyiben nem szakítod meg a jövödelempótló támogatásodat, nem számolják újra a nyugdíjadat.

közalk51 # 2011.07.04. 07:39

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium jogszabály előterjesztése tükrében szeretném közreadni a konkrét esetemet és a véleményemet (nem jogászként).
2011. elején kértem a közalkalmazotti munkaviszonyom megszüntetését ugyanez év decemberétől 42 év szolgálati viszonnyal, mert úgy döntöttem, hogy igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat. Az első, 4,8 százalékos év már megvan, s bár a 3,6 százalékos év elvész, de a tv. által garantált éves nyugdíjemelés pótolni fogja azt 2012. január 1-től. Jelenleg a felmentésemet töltöm. A 2011.05.23-i minisztériumi előterjesztés az előrehozott nyugdíj jövedelempótló juttatássá alakításáról (köszönet érte Hars 52-nek) mindent felboríthat számomra, helyrehozhatatlanul, és életem végéig negatívan kiható módon. Nemcsak a 2012. évi nyugdíjemeléstől esnék el, hanem a 2013. évitől is, mert 1951. január eleji születésű férfi vagyok. Amennyiben ez év elején ismertem volna ezt a kormányzati szándékot, nem kezdeményeztem volna még a nyugdíjazásomat. A munkahelyet felmondtam. Az új jogszabály engem már nem fog a munkaerő piacon tartani (még ha ez lenne a célja sem). Tisztelt Döntéshozók! Álláspontom szerint (ha ez számít) egy ilyen jogszabályt csakis oly módon szabad életbe léptetni, hogy a nyugdíjba vonulásról szóló személyes döntéskor hatályos jogi környezet már ne változzon az egyénre nézve. Egy új jogszabály azokra lehet hatályos, akik majd az új jogi környezet ismeretében dönthetnek nyugdíjba vonulásukról.

csera # 2011.07.04. 07:47

dtida köszönjük az információt

A várhatón megemelt járulék mértékével bruttósított bérnél igen is lesz nettó bércsökkenés. Hiszen az így kiszámolt bruttó bérből kell majd a 7,5% eb.járulékot levonni és az szja-t. Tehát magasabb bruttóból nem csak a nyugdíjjárulék levonás lesz több, hanem minden egyéb.

csera # 2011.07.04. 07:49

Tulajdonképpen ez nem más, mint burkolt adó és járulék emelés.