Kedves dtida!
DE jó, hogy ismételten jelentkeztél. Az általad leírtak kb. 80-85 %-át úgy értelmeztem, amint te leírod. Most olvasgatom a Előterjesztés a korai nyugdíjak megszüntetéséről. Nyílván ez egy előterjesztés, ezen még némi (szerintem már minimális) finomítás várható.
Az előterjesztést én az alábbiak szerint értelmeztem (elsősorban a férjem és az én esetemre tekintettel):
- A lényege, ha jól értelmezem, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, és előrehozott, vagy előrehozott korkedvezményes nyugdíjat folyósítanak, az 2012-től nem nyugdíj nevet viseli, hanem szociális ellátást, és annak az összege megegyezik azzal, amit ez év decemberben kap nyugdíjként.
- Ha betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor az addigi emelések %-val számolják ki a nyugdíját.
- aki már rendelkezik a korkedvezménnyel (vagy meglesz 2012.12.31-ig), azok annyival korábban mehetnek öregségi nyugdíjba, amennyi a korkedvezményük. Ezzel a lehetőséggel 2013-tól a pillanatnyi állás szerint már nem lehetne élni.
- ha jól értelmezem a beírásod, az utazási kedvezmény még a törvényalkotás során akár meg is maradhatna. Az 55 év felettiek utazási kedvezményének megszüntetése szerintem sem erre utal (bár nem volt ennek a megszüntetésnek előjele a kommunikációban, vagy csak én nem olvastam róla).
Ezeket a tévesen lengő újságírói értelmezéseket talán a kormányzati értelmezésekből koppintották. Itt arra utalok, hogy anno a nők nyugdíjával kapcsolatban még okt. 9-én az Echo tv-ben Iván professzor szolgálati időről beszélt, de a tv. előterjesztés már munkaviszonyról, majd jogosultsági időről. Azóta is sokszor félreérthető a korkedvezmény, korengedmény, előrehozott nyugdíj fogalma. Ezzel az egyszerű halandót is megtévesztve.
Érintett vagyok abban, hogy a törvény általi lehetőséggel előrehozott nyugdíjba mentem (amikor még halvány szellő kilátás nem volt a nők kedvezményes nyugdíjáról, azonkívűl azért jöttem el előrehozott nyugdíjba, hogy ne a munkatársamnak mondjanak fel, mert ő akkor még nem érte el az előrehozott nyugdíjkorhatárt), így kb. 9 hónap hiányzik a 40 éves jogosultsági időmhöz.
NODE, ha 2012-ben az induló szociális ellátás összege lesz annyi, mint a nyugdíj, akkor, amint te is írod, minimális veszteség érhet bennünket.
Engem további fontos információ is érdekel (várom a fejleményeket, amint korábban, amit előre köszönök).
A fentebb leírtakból más érintettek is vonhatnak le értelmezéseket. Még mindig itt a nyilt fórumon nem vállalom fel, hogy állást foglaljak, ezért számítunk arra, hogy időnként tájékoztatsz a fejlemények értelmezéséről.
Üdvözlettel Veci