Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.07.04. 07:51

Kedves dtida!
DE jó, hogy ismételten jelentkeztél. Az általad leírtak kb. 80-85 %-át úgy értelmeztem, amint te leírod. Most olvasgatom a Előterjesztés a korai nyugdíjak megszüntetéséről. Nyílván ez egy előterjesztés, ezen még némi (szerintem már minimális) finomítás várható.
Az előterjesztést én az alábbiak szerint értelmeztem (elsősorban a férjem és az én esetemre tekintettel):

• A lényege, ha jól értelmezem, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, és előrehozott, vagy előrehozott korkedvezményes nyugdíjat folyósítanak, az 2012-től nem nyugdíj nevet viseli, hanem szociális ellátást, és annak az összege megegyezik azzal, amit ez év decemberben kap nyugdíjként.
  • Ha betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor az addigi emelések %-val számolják ki a nyugdíját.
  • aki már rendelkezik a korkedvezménnyel (vagy meglesz 2012.12.31-ig), azok annyival korábban mehetnek öregségi nyugdíjba, amennyi a korkedvezményük. Ezzel a lehetőséggel 2013-tól a pillanatnyi állás szerint már nem lehetne élni.
  • ha jól értelmezem a beírásod, az utazási kedvezmény még a törvényalkotás során akár meg is maradhatna. Az 55 év felettiek utazási kedvezményének megszüntetése szerintem sem erre utal (bár nem volt ennek a megszüntetésnek előjele a kommunikációban, vagy csak én nem olvastam róla).

Ezeket a tévesen lengő újságírói értelmezéseket talán a kormányzati értelmezésekből koppintották. Itt arra utalok, hogy anno a nők nyugdíjával kapcsolatban még okt. 9-én az Echo tv-ben Iván professzor szolgálati időről beszélt, de a tv. előterjesztés már munkaviszonyról, majd jogosultsági időről. Azóta is sokszor félreérthető a korkedvezmény, korengedmény, előrehozott nyugdíj fogalma. Ezzel az egyszerű halandót is megtévesztve.
Érintett vagyok abban, hogy a törvény általi lehetőséggel előrehozott nyugdíjba mentem (amikor még halvány szellő kilátás nem volt a nők kedvezményes nyugdíjáról, azonkívűl azért jöttem el előrehozott nyugdíjba, hogy ne a munkatársamnak mondjanak fel, mert ő akkor még nem érte el az előrehozott nyugdíjkorhatárt), így kb. 9 hónap hiányzik a 40 éves jogosultsági időmhöz.
NODE, ha 2012-ben az induló szociális ellátás összege lesz annyi, mint a nyugdíj, akkor, amint te is írod, minimális veszteség érhet bennünket.
Engem további fontos információ is érdekel (várom a fejleményeket, amint korábban, amit előre köszönök).

A fentebb leírtakból más érintettek is vonhatnak le értelmezéseket. Még mindig itt a nyilt fórumon nem vállalom fel, hogy állást foglaljak, ezért számítunk arra, hogy időnként tájékoztatsz a fejlemények értelmezéséről.

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.07.04. 08:10

Kedves Veci,

Nem Echo tv-ből kell tájékozódni. :)
Iván professzor, sajnos, csak hiszi, hogy ért a dologhoz. És ezzel sokan vannak így.
A nyugdíjtéma - is - kiszolgáltatott a politikának, a tavaly őszi kapkodás elképesztő volt annak, aki ezt "házon belül" megélte, elhiheted. :)

Máskor nem kell megvárnod, hogy ide írjak, írhatsz e-mailt ha kérdésed van, ahogy eddig, igyekszem gyorsan válaszolni.

Egyébként tegnaptól - ha kezdetleges formában is, de - él a honlapunk, amit folyamatosan töltünk majd fel hasznos információkkal, cikkekkel, véleményekkel, látogassátok; hamarosan terveink szerint a fórum is aktíválódik. :)
szepkor-nyugdij.hu

ÜDV

Veci # 2011.07.04. 08:51

Szervusz dtida!
Köszi a gyors választ. Azért ide írtam, mert több fórumozónak hasonló a helyzete, és úgy gondoltam az én beírássom alapján további értelmezést látnak. Egyébként még nem készültem fel kérdésekkel, azért nem írtam, de bármi lényegeset tudsz, azt örömmel várom bármikor.
Mindenki nevében köszönöm a beírásaidat.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.07.04. 09:02

közalk51

Idézet a hozzászólásodból: Amennyiben ez év elején ismertem volna ezt a kormányzati szándékot, nem kezdeményeztem volna még a nyugdíjazásomat. A munkahelyet felmondtam.

Tisztelt Döntéshozók! Álláspontom szerint (ha ez számít) egy ilyen jogszabályt csakis oly módon szabad életbe léptetni, hogy a nyugdíjba vonulásról szóló személyes döntéskor hatályos jogi környezet már ne változzon az egyénre nézve. Egy új jogszabály azokra lehet hatályos, akik majd az új jogi környezet ismeretében dönthetnek nyugdíjba vonulásukról.

Nagyon egyetértek!!!
Az ember nem előző nap dönti el, hogy másnap nydíjba megy, és nem csak úgy vaktában, hanem egy-két évre előre tekintve a jogszabályok ismeretében.
Rendkívül méltatlannak tartom, hogy a nyugdíj esedékessége előtt legalább egy, de inkább két évvel hamarabb nem tudhatom precízen, hogy milyen jogszabályokhoz kell igazodnom a döntésem meghozatalában.

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # 2011.07.04. 09:11
---
  • Kedves dtida!!! Köszönjük a tájékoztatást,benéztem a szepkor-nyugdij.hu-ra,jó lenne ha beindulna valóban, és az ott kérdezők,korrekt tájékoztatást kapnának!Jelenleg sokan még azt sem tudják,hogy hány év jelenleg a nyugdijkorhatár,de nem csodálom,mert mindenki mást mond!Én is úgy hallottam,hogy 2011-ben még,62-év,de mégis ebben az évben,már fél évet /183 napot/rávernek az emberre!Na és a várható dolgokról nem is beszélve/átnevezés,megadóztatás,stb.,stb.-----
hamiki (törölt felhasználó) # 2011.07.04. 09:39

dtida!

Üdv!

Szintén hasonló okból, mint Veci tette, nekem is lenne egy (egyenlőre) kérdésem, ami nem derül ki a törvénytervezetből, és biztos mást is izgat.

Az világos, hogy 2011 végéig a régi számítási módszert alkalmazzák, az is, hogy 2013-tól még a régi jogszabály szerint új számítási módszer kerülne egyébként is bevezetésre, de mivel ezt is igazságtalannak, túlígérőnek tartják, biztos változni fog - negatívan.
De mi van 2012.01.01 - 2012.12.31 -ig? Erre direktben nem utal a jogszabály tervezet, vagy én nem olvasom ki belőle, vagy tényleg lebegtetik a dolgot.
Ez azért érdekes (számomra), mert a tervezet szerint:

"5.§ (1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte "

És ami zavaró, a nem konkretizált utalás a tövábbiakban:

"6.§ (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a jövedelempótló juttatást a jövedelempótló juttatás kezdő napján alkalmazandó társadalombiztosítási nyugdíjszabályok szerint kell megállapítani."

Vajon változik-e 2012-ben aszámítás, vagy egy ilyen eljárás kialakítására több idő kell, mint ami az évből még hátra van?

Köszönöm

Korall54 # 2011.07.04. 12:17

hamiki

Pont ez a kérdés izgat engem is, de nagyon.
(Nekem valami azt súgja, hogy a 2012-es kiszámítás rosszabb lesz, mint az idei.)

Üdv: Korall (53-as nö)

dtida # 2011.07.04. 12:58

Igen, szándékosan lebegtetik; ahogy arra korábbi kommentemben már utaltam: ezzel a jogszabállyal 2012-t rendezik, utána még nem tudni mi lesz.

Az egyéni számlás rendszer új nyugdíjszámítást tesz szükségessé; politikai szándék 2012-től az egyéni számlák bevezetése.

Jucus52 # 2011.07.04. 14:11

Kedves dtida

Érdeklődéssel néztem szepkor-nyugdij.hu honlapotokat, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet. Egy ottani információval kapcsolatban írhatnék közvetlenül az e-mail-edre? Ha igen, kérlek írj a hecijucu@gmail.com-ra.

Köszi szépen

ibi60 # 2011.07.04. 15:38

Ma délután az Országgyűlésen egy ellenzéki képviselő konkrétan rákérdezett a törvénytervezetre, fel is mutatta azt. Nem ezt mondták május 13-án, és felolvasta szószerint az akkori választ: csak a rendvédelmisekre, csak a rokkantakra, de nem a bányászokra stb. Ez most 600 ezer embert érint, köztük a bányászokat is. Kapott egy választ (úgy kezdődött: abban egyetérthetünk..közben elhangzott az is, hogy még nincs elgogadva, az államdósság is említésre került)A választ nem fogadta el, mert nem válaszolt a kérdésére.Aztán más témára tértek át.

Az élet megy tovább...

Btzs # 2011.07.04. 16:06

Ágneta 54!

Köszönöm a segítségedet!
btzs

Veci # 2011.07.04. 16:54

Kedves Fórumozó társak!
Ti nem olvastatok a sorok között? A május 13-i alkotmánymódosítási javaslat (már 63.sz Közlöny), nem írta le, hogy csak a rendvédelmiseket érinti.
Ti még hisztek a mesékben? Bocsi, hogy így írok, amikor nagy ritkán (május 13 óta) beírok, többnyire erre utaltam: ami le van/volt írva az nem választja külön a rendvédelmiseket és civileket.

Üdvözlettel Veci

hars52 # 2011.07.04. 17:15

Szerintem is ez a tervezet már az alkotmánymódosítás óta benne van a levegőben. Sajnos elég idősek vagyunk ahhoz, hogy már rég megtanulhattuk volna, hogy "a szó elszáll, az írás megmarad".
Viszont az is igaz, hogy nem vagyunk gyerekek, hogy így kelljen tálalni egy több százezer embert érintő változtatást.De azért előfordult ez az ámítgatás már korábban is:pl:40 éves kedvezmény.
Veci! Örülök, hogy ujból olvashatlak.

ibi60 # 2011.07.04. 18:42

Nem voltak illúzióim, de egy parlamentben mégis furcsa szemrebbenés nélkül szembesülni a korábban mondottakkal.

Veci # 2011.07.04. 19:46

Hol látott valaki szemrebbenést? Kérem a link-et!

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.07.05. 05:13

Van Európában, v bárhol a világon olyan ország, ahol 35-40-45 évi munka után , nem nyugdíjat, hanem valamilyen, akármilyen juttatást adnak ?! / Amit , akár könyöradományként , még akármikor el is vehetnek ? / Vagy , ha még 42 évvel se tudott elmenni nyd-ba , akkor még 100 euro-nak megfelelő segélyt se kap ? Kétlem, h lenne, de szerintem politikus se nagyon van olyan , mint a mieink ! Milyen kár , h a politikusainkat nem akarják megkörnyékezni , lenyúlni, elcsábítani egyik országba se, mint az oeveosainkat ! pedig vihetnék őket, inkább ! Melyiknek jutna máshol ennyi ?

szafika # 2011.07.05. 05:16

orvosainkat , bocsi ,nem néztem vissza, az előbb. Pedig ez az ország nem lenne szegény, ha nem csak a saját zsebük lenne fontos, azoknak , akikre az ország rá lett bízva !

Veci # 2011.07.05. 05:53

Próbáljunk ne belebeszélni lehetséges variációkat az ellátásról a jelenleg még képlékeny nyugdíjtervezetbe, ne adjunk ötleteket!

Üdvözlettel Veci

bukfenc2 # 2011.07.05. 07:00

Az az igazság, hogy "ezeknek" sokkal-sokkal több ötletük van, amire mi még álmunkban sem gondolunk. Tegnap baráti körben beszélgettünk: a 2/3-os törvényeket is meg lehet változtatni!!!! Csak egy palotaforradalom kell hozzá, egy békés, összefogott, az egész ország által indított leváltási program, ahol a kormány összes tagjának le kell mondania!
Ebben megegyeztünk!

tibi52 # 2011.07.05. 15:38

Szafika!
Ha nekik is100-120 ezer forintból kellene megélni,családot eltartani,akkor valószinüleg Ők is a külföldi munkát keresnék.Miért nem 2010-ben lett 200 fős a parlament?!

Rexor # 2011.07.05. 16:13

Bukfenc: Így igaz palotaforradalom kell, kár hogy tegnap nem választottátok meg az új országgyűlést és az új kormányt. Most megint várhatunk, mikor gyűltök össze legközelebb.

mozilla # 2011.07.05. 16:18

Próbálom értelmezni, segítsetek!

Férjem aug. 6-án lesz 61 éves és szeretne szeptembertől vagy december 30-án eljönni nyugdíjba, 42 év szolgálati ideje van.
Dec.30-án nyugdíj, jan. 1-aug 6-ig jövedelempótló?

Többe kerülne az adminisztráció ezért a 7 hónapért..............

hars52 # 2011.07.05. 17:23

Mozilla!
Ha nem változtatnak a tervezeten, akkor valóban így lesz:2011-ben még nyugdíj, 2012.01.01-től pedig jöv.pótló juttatás.
Az én férjem 1950.02.24-én született, jelenleg előrehozott nyugdíjas, ő pedig még nem is teljesen 2 hónapig fog juttatást kapni nyugdíj helyett. Azt hiszem, hogy a megnövekvő adminisztráció,meg az ésszerűség ami legkevésbé zavarja a döntéshozókat.

kacika # 2011.07.05. 19:59

Kedves Fórumozók!

Szerintetek, ha 52 novemberében betöltöm az 59 évet, szeptember 30-án kereken 40évem lesz, mire számíthatok? Már most kérjem a Nyugdíj Int-től a szolgálati idő elismertetését?Vagy várjak még?
Egyáltalán "él" még a FIDESZÜNK által kreált törvény, hogy a nők 40 év után elmehetnek? Már semmit sem értek megint ( sokan vagyunk így, az én köreimben)
Ahogy visszaolvasok, azt látom, hogy naprakészen követitek a témához kapcsolhattó híreket.
Ha elmehetek a 40 év után sem nyugdíjra számíthatok, hanem valamilyen jövedelempótó könyöradományra?
Ha valaki válaszolna nagyon megköszönném:kacika

Veci # 2011.07.05. 20:09

kacika
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor azzal a lehetőséggel élj. A tervezet szerint ahhoz nem nyúlnak (egyenlőre). Kérj jogosultsági idő megállapítást.

Üdvözlettel Veci