Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2011.07.03. 19:09

1950.06.25.

agica20 # 2011.07.03. 19:09

T.Fórumozók ! Hars 52 !

Én születtem 1950.0o.25-én és előrehozott öregségi nyd-ban vagyok jelenleg,-gondolom január 1-én ez átmegy jövedelempótlóba még arra a fél évre,amig a 62 évemet be nem töltöm. Szerintem nekem nem számolják ujra a nyugdijamat.
Szerinted ?

A férjem elmegy augusztus 31-én nyugállományba.1953-ban született,2 év korkedvezménye van.Augusztus 31-től nyugdijas, 2012.január 1-től jövedelmepótlós 5 évig.Emelés semmi.Szerintem neki sem számolják újból a nyugdíját majd 2016-ban.Szerinted ?

oldpuli # 2011.07.03. 18:48

hars52
Hol olvastad,vagy hol van leírva ,hogy újra fogják számolni a nyugdíjakat az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor.A jövedelempótló támogatás alatti összeget az Ny-f elszámolása alapján határozzák meg és folyósítják.
Vajon miért is csökkentenék ezen összeget,ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor x %-al növelt lesz!
Vajon még mit akarnak 60-év és 46 éves munkaviszony után.

Btzs # 2011.07.03. 18:45

Már régóta olvasom a fórumot, sokat tanulok belőle.
Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet elérni az új nyugdíj törvény tervezetét.

Köszönettel: btzs

Erika54 # 2011.07.03. 17:35

Tisztelt Fórumozók!
2011. február 24-ig az ONYF 38 év és 301 napot ismert el a "nők korkedvezményes nyugdíjba vonulásához". E közben leépítések vannak a munkahelyemen. Itt több, mint 10 éve dolgozom, nincs "Kollektív Szerződés". Hogyan tárgyaljak, ha rám kerül a sor? Nem tudok elég okos lenni.
Várom megtisztelő válaszotokat: Totyi54

Totyi

hars52 # 2011.07.03. 15:30

Tibi52!
Neked is csak annyit tudok írni, hogy ez még nem a végleges törvény, remélhetőleg a döntéshozók közül is rájön valaki , hogy ez így nagyon durva, és módosítanak rajta.Hiszen a szöveges részben szó is van róla, hogy az 52-es férfiaknál nagy az "alkotmányossági kockázat".Ki kell várni.Esetleg még ebben az évben nem tudnál elmenni korengedményes nyugdíjba? A cégednek csak pár hónap nyugdíját kellene kifizetni.Lehet,hogy érdemes lenne a főnökeiddel megbeszélni a dolgot.

hars52 # 2011.07.03. 15:20

Sajnos, a tervezet szerint nem lehet jöv.pótló juttatás mellett vállalkozni sem. Ez elég egyértelmúen kiderül belőle.Valóban egy egyéni vállalkozó senki munkáját nem veszi el, de űgy tűnik ezt nem veszik figyelembe. De ez még csak egy tervezet, reménykedjünk, hátha még változtatnak rajta.

tibi52 # 2011.07.03. 15:17

Hárs52!
Hol itt az igazság?! 1952.01.01-én születtem,42,5 év szolgálati idővel rendelkezem.35nap a felmondási időm,így 2012.01.02-án elmehetnék előrehozottba.Miért mehet el az az 1952-es férfi nyugdíjba,aki már júniusba beadta a felmondást,a 60.szülinapot mégis később tölti be?Hol vannak dicső közgazdászaink?

ilivera # 2011.07.03. 15:02

Ha valakinek nyugdíj mellett egyéni vállalkozása van, azt végezheti-e? Elég borzasztó lenne, ha azt is megszabnák, pedig azt a vállalkozást más nem csinálja meg!! Valaki akar dolgozni, de nem veszi el a lehetőséget mástól, hogy alkalmazott legyen, ezt csak engedik!! Vagy mit akarnak?? Barbár, buta, semmittevő, depressziós, elbetegedett embereket,akik kihalnak a munkahelyről, akiknek nem kell majd nyugdíjat fizetni, hogy minél több maradjon annak, aki sosem akart dolgozni csak gyereket gyárt és segélyen él, mert tanulni azt nincs kedve!! :(( Milyen sors vár a jóérzésű,szorgalmas magyarságra??? :((

hars52 # 2011.07.03. 13:51

Kismargoc!
A még nem elfogadott tervezet szerint ujra fogják számolni a nyugdíjakat az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor.Azt hogy az ujra megállapított nyugdíj összege hogy fog alakulni, azt nehéz megjósolni, mert egyrészt csökkenti az utolsó években a jöv.pótló juttatás, másrészt növeli, hogy a közbeni nyugdíjemeléseket hozzászámítják, de a legnagyobb bizonytalanság, hogy egyáltalán 2 év mulva milyen módszerrel számítják majd ki a nyugdíjakat. Kereső (biztosított) tevékenységet a jövedelempótló juttatás egész ideje alatt nem lehet folytatni, mert különben megvonják azt. Tehát vagy jövpótló juttatás vagy munka.

Oldpuli! A 40 év utáni nyugdíj szerintem kétesélyes, de ha most meg is hagyják nyugdíjnak, nem valószínű, hogy sokáig.(Az alkotmánymódosításban is úgy van, hogy állandó vagy ideiglenes)

oldpuli # 2011.07.03. 13:21

Tisztelt Fórumozók.

A 40 éves kapcsán kérdezem ,hogy nekik is változni fog
2012.01.01-vel jövedelempótló juttatásra?

hars52 # 2011.07.03. 12:12

Gabusch!
Most, hogy belegondolok, könnyen lehet, hogy igazad van és egyéni szivességről van szó. Én egri vagyok, itt jelenleg általában 2 hónapot, a vezetőknek 4 hónapot adnak. Legalábbis ebben az évben. Az önkormányzat kb. márciusig tipródott, aztán az összes intézményükre nézve egységesen ezt a döntést hozták. Egyébként én is tavaly ősz óta a 40 éves kapcsán kattantam rá erre a fórumra és azóta folyamatosan olvasom, sokat okultam az itt leírtakból pedig 34 éves közalkalmazotti munkaviszonyom volt,amit majdnem végig vezetőként dolgoztam pénzügyi, gazdasági területen.De most ettől a törvénytervezettől teljesen ledöbbentem, nem tudom elhinni, hogy ezt így meg lehet lépni.Az összes barátnőm érintett, és könnyen meglehet, hogy én is (a 40 évessel mentem el).

gabusch # 2011.07.03. 11:17

hars52
Én november óta követem a jogi fórumot.
Szerinted van még ma megyei/megyei jogú városi stb.fenntartó kis hazánkban,amely a Kjt.szerint adható felmentési időt megadja?
A Pest megyei közgyűlés jan.28-i döntése alapján senkinek(se rendes öregségi nyugdíjba menőnek, se előrehozottnak,se kedvezményesnek)nem adnak már idén egyetlen nap felmentési időt sem(nemhogy sétálgatót!)
Sőt..ahogy emlékszem,Pest megye nem az első volt ebbéli döntésében.
Ha vannak olyan 51-52-es fiúk,akiknek a fenntartója a Kjt.szerinti felmentési időt megadta július előtt

• őket jó lenne megkérdezni,hogy melyik régióban élnek?

Nagy a gyanúm, hogy ez a pont egy lex=névre szóló és csak X embert érint.
Üdv.gabusch53

hars52 # 2011.07.03. 09:24

Esopus!
A közalkalmazottaknál a maximális felmentési idő 8 hónap, ez ugye a vállalkozói szférában nem jellemző.Tehát az 52-es közalkalmazott férfi, aki 2012-ben lesz 60 éves, ha a születésnapja után előrehozott nyugdíjba szeretett volna menni, akkor már 2011-ben elkezdi letölteni a 8 hónap felmentési idejét, de az átcsúszik 2012-re.A mostani tervezet szerint ők 2012-ben ezért kapják meg a jöv.pótló juttatást.Egyébként én sem tartom igazságosnak a dolgot. De manapság igazságot keresni meglehetősen reménytelen vállalkozás.

Eszterann!
A tervezet szerint 2012.01.01-től a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárig jöv.pótló juttatást kapnak, ami mellett nincs más munka!!! Üdv:Zsuzsa

eszterann # 2011.07.03. 09:04

Kedves Szakértő Sorstársak!
Azokkal az 53-sokkal mi történik, vajon, akik 2010-ben mentek el korengedményes nyugdíjba?? Sok ilyent ismerek a környezetemben...

Esopus # 2011.07.03. 08:59

Kedves hars52 és szafika!
Köszönöm a gyors választ,de én aki a jogban és a jogi nyelvben nem járatos nehezen értelmezek dolgokat mint például a következőket sem ami az 52-es férfiakat illeti:

• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá
Vagy:
3. Jövedelempótló juttatás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól
5. §
(1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
ab) akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez;
az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;
az, aki 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményt szerez;

Ami nekem magas. Ha egy 52-es férfi aki közalkalmazott és füvet nyír az önkormányzatnál meg locsol az elmehet "mittudommicsodába", mig egy 52-es kőműves vagy aszfaltozó (egyik sem vagyok) az nem!!!??
Mint már jeleztem nem értem a jogi nyelvezetet,de ez nem diszkrimináció?

Üdv. Esopus

hars52 # 2011.07.03. 07:09

Esopus!
Az 52-es férfiak 2012-ben lesznek pont 60 évesek és így csökkentett előrehozott nyugdíjba mehettek volna, de ha a tervezetet elfogadják, még a jövedelem pótló juttatásra sem lesznek jogosultak. Képzeld el annak a férfinak a helyzetét, aki 1952.01.01-én született: 2 nap miatt bukja a nyugdíjt, illetve a jöv.pótló juttatást.Az alkotmány védi azoknak a várományosi jogait, akiket valamilyen jogszabály hátrányosan érint úgy, hogy már időben közel vannak az eredeti jogszabály beteljesítéséhez.Remélem ez ügyben a kormány még bevezet valami átmenetet.

Oldpuli!
Ha a tervezetet elfogadják, aki jövedelempótló juttatást kap, így az 51-es férfiak is,elvesztik a nyugdíjas kedvezményeket, így a közlekedési kedvezményt is.A jövedelempótló juttatást egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig nem emelik, majd a nyugdíj ujbóli megállapításakor kapja meg az addigi nyugdíjemeléseket összesítve. Legalábbis én így értelmezem.üdv: Zsuzsa

szafika # 2011.07.03. 06:52

oldpuli, azt írja a tervezetben, h megemeli, az akkori, nyd-at x % -al , de ez még akkor is csak tervezet, az + h mit fogadnak el belőle, a jövő zenéje ! Engem akkor is felháborít, fizettünk, több m 40 évig, ne velünk akarjanak már mindent megfizettetni !

oldpuli # 2011.07.03. 06:18

szafika.

Nem az addigi összegre gondoltam,hanem az akkori nyugdíj összegét megemelik x-%-al .

szafika # 2011.07.03. 05:58

Esopus ! remélem , azt jelenti, h az 52-es pasiknak megadják a lehetőséget, h elmenjenek nyd-ba , épp úgy mint az 53-ban sz nők , legtöbb pasinak már 45-6 ledolgozott éve meglesz !! / de , h ez az ő gondolatvilágukba mit jelent ? én remélem a jobbat !! /

szafika # 2011.07.03. 05:42

oldpuli, azt írja a tervezetbe, h az emelés %-ot megkapjuk, ha betöltöttük a ránk vonatkozó korhatárt, de a pénzt visszamenőleg azt nem ! A férjem épp tegnap számolgatta, h az egy évre kb mennyi mínusz lesz ? Mivel nem nyd címen szerepel, a közlekedési támogatást is lenyúlják. / költsék patikára /

oldpuli # 2011.07.03. 05:31

Tisztelt Fórumozók.

Szeretném megkérdezni,hogy a jövedelempótló juttatásban részesülők megkapják-e az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától hivatalból az időközi %-os nyugdíjemelések mértékével növelt összegét visszamenőleg ??????????
Vajon van esélyünk a közlekedési támogatás megtartására ???
Másik kérdésem,hogy az idén azok az 51-sek akik csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba vonultak 2012.01.01-én elveszítik a fent említett
( általam hiányolt ) juttatásokat az öregségi nyugdíj betöltéséig?
Üdv: old puli

Esopus # 2011.07.03. 04:22

Kedves hozzáértők!

Tudnátok értelmezni számomra ezt a mondatot amit a tervezet tartalmaz?

"Alkotmányossági kockázat jelentkezik az 1952-es születésű férfiak esetében."

Üdv. Esopus

hars52 # 2011.07.02. 13:56

A tervezet 19§-ában hatályon kívül helyezi a korengedményes nyugdíjról szóló korm.rendeleteket, a szöveges részben pedig írja, hogy attól függetlenül, hogy azt a munkáltató fizette ki, a korengedményes nyugdíj is átalakul jövedelempótló juttatássá. Az pedig egyértelmű, hogyha jöv.pótló juttatásról beszélünk, szóba sem jöhet munkaviszony. Ezért írtam Zenitnek, amit írtam.

Korall54 # 2011.07.02. 13:44

hars52

Érdekes a korengedményes nyd ügye, h hogyan alakul. Azt ugyanis egy korm.rendelet szabályozta be 2011.dec.31-ig, és a kiszivárgott tervezet szerint ahhoz nem nyúlnának, mert magától megszűnik. Nos, ha valaki ez év dec-től megy el korengedményesbe a 2012 márc-ban kezdődő előrehozott nyd-as korhatátáráig, azt az ellátást nem a tb-től kapja, hanem a munkáltatójától, mert előre egyösszegben befizette már a tb-nek. Tulajdonképpen az nem is nyd, hanem a munkáltató által "adományozott korrekt gondoskodási díj" a dolgozója számára, amit a nyd-számítás szerint számolnak ki. Akkor azt milyen alapon lehet átnevezni?
És ha a munkáltató azt mondja, h ő nem jövedelempótló juttatás céljára adta? Majd ha a dolgozó betöltötte az előrehozott korhatárát, onnantól kap tb-nyd-at, és csak azt lehetne átnevezni.A fenti példa szerint 2012. márc.1-től. Tehát a három havi ellátás neve korengedményes nyd, mert 2011-ben a még hatályos jogszabály szerint keletkezett.(Jó, tudom, h egy magasabb rendű jogszabály bármikor felülírhat egy alacsonyabbat, csak a gubancra akartam rávilágítani.)

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)