Tisztelt Fórum!
Az a hír járja, hogy az új nyugdíjtörvényben már nem fogják szolgálati időként figyelembe venni a felsőoktatásban eltöltött éveket az 1990 előtti időszakot illetően sem. Mennyire megalapozott ez a hír?
Köszönettel: Putyi2
Előrehozott öregségi nyugdíj
Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségek lehetnek részemre, mikor mehetnék el előrehozott öregségi nyugdíjba?
1952 júliusban született férfi vagyok.
2008 december 31-ig van 42 év és 105 nap igazolt munkaviszonyom,de dolgoztam 2010 június 15-ig. Akkor megszűnt a cég, ahol dolgoztam idáig.
2010 június 15-től 2011 március 12 munkanélkülin voltam, most pedig álláskeresési támogatást kapok, ami szeptember 12-ig tart.
Mikor tudok menni nyugdíjba?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: egy segítséget kérő!
noszimama
Én nem vagyok szakértő, csak éppen most olvastam az ONYF oldalán, hogy az 52-es születésű férfiak, sok szolgálati idővel/ legalább 42 év, vagy több/ előrehozott nyugdíjba mehetnek 60 évesen. Mivel Neked a szolgálati időd bőven meg lesz, a munkanélküli is növeli, így 2012-ben tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba. A rossz, hogy itt már mindenki csökkentéssel tud elmenni, esetedben ez 8,4% csökkentést jelent.
Bemásoltam az ONYF oldaláról
Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosítással járó jogviszonyban nem álló és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
1954-ben született és a 60. éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az érintett korosztályok esetében az ismertetett csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.
52mama
Kedves Admin !
Többször előfordul itt,hogy eltünik a hozzászólásom(pedig igyekszem profi lenni:)
Üdv:gabusch53
hamiki és veci.
A 2010-s adózna számításával Pl: 90000.
A hamiki kalkulátorral Pl: 99000.
A 2011-s adózna számításával nagyon-nagyon közeli a hamikiéhoz.
Ha valamit félreérthetően írtam az előbbiekben,akkor elnézést kérek.
Üdv: oldpuli
gabusch
Mielőtt elküldöd a hozzászólást tedd vágólapra kijelölés után a CTRL + C billentyűkkel, és ha eltűnik, a CTRL + V bill. kombinációval beillesztheted.
Tisztelt Jogiforum!
2011 május 18-án töltöm be a 60. évemet. Ez év júl.15.-én 42 év munkaviszonyom lesz..!Ha a nyugdíjigazgatóságnak is ennyi jön ki...!/ A probléma pont ez: mindenféle nyugdíjkalkulátort kipróbáltam, mindig más jön ki./Persze, mindig kevesebb mint a jelenlegi nettó fizetésem../
Hogyan lehetne megtudni, ha elmegyek előrehozott nyugdíjba, mennyi lesz a nyugdíjam?
krife
Oldpuli
A 2010-es adózóna kalkulátora még nem tartalmazza az új valorizációs számokat, ezért a nagy eltérés, az enyémbe már 2011 és az új számok vannak beépítve.
Én nem próbáltam ki a 2011-es adózónát, de örülök ha kicsi a különbség.
Korábban kérdeztem tőled:
"Van az ONYF által számolt nyugdíjad? És ehhez vannak az ONYF-től kapott adataid? Tehát ténylegesen nyugdíjas vagy? Vagy valamit félreértek?"
Mert egy előző hozzászólásodból ez derült ki.
Üdv
Kf51
100%-os információt csak az ONYF-től kapsz. A kalkulátorok általában azért pontatlanok, mert nem kezelnek különleges eseteket, mint pl. össze-vissza kieső napok és jövedelem források, munkanélküli, stb.
A nyugdíjad akkor közelítené meg vagy akár több is lehetne, mint a nettó havid, ha 50 éves szolgálati időd lenne és a havi átlag jövedelmed hosszú éveken át magasabb mint az alapbéred.
Ha a nettód egyben a havi alapod és nincs benne éves szinten jutalom, túlóra, ami az átlagot növeli, akkor el kell fogadnod, hogy jó-jobb közelítéssel a nettód 84%-át kapod 42 éves munkaviszonnyal, de mivel te úgy érzékelem, hogy 51-es vagy ezt még csökkenti tartósan 8,4%.
Ez a vesztesége az előrehozott öregségi nyugdíjnak a Te korodban és adataiddal.
Üdv
Véleményetek szeretném kérni az alábbi témában.
2012.01.27.-én töltöm be a 60. évem.Munkaviszonyom 43 év lesz ez év végéig. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint munkáltatómmal megtudnék egyezni,hogy kössünk szerződést uszkve egy hónapra amit ugye még ebben az évben kell megtenni.Tekintettel arra,hogy az új nyugdíjtörvényt január 1-től vezetnék be, munkáltatóm azt javasolta várjuk meg a júliust esetleg többet tudunk már akkor(nem bízom benne).Amiben a véleményeteket kérem:
Ha és akkor megkötjük a szerződést, és mondjuk ez év dec.31.-ével kérem a nyugdíjazásom,a cégem kifizeti a rárótt összeget a jogosultságig(betöltött 60 év),én felmondok,és akkor jöhet a nyakleves....január 01-től más a törvény,a cégemnek visszautalják a pénzt én meg ott állok megfürödve mindösszesen 27 nap miatt.Előfordulhat ez? Láttunk már visszamenőleges törvénykezést.
Kérlek mondjatok véleményt.Ha valamit rosszul értelmeztem azért bocsi!
Üdvözlettel: Esopus
Kedves Fórumozók!
Kérdésem a következő. ügyvezető igazgató munkaszerződése 2007.12.20-2013.06.30-ig határozott időre szól.idén januárban betöltötte az 59. évét (nő),
június 30-al elszeretne menni előrehozott nyugd-ba.
Rá nem vonatkozik a Kollekt.szerződés.
Hogyan kell megszüntetni a mkaviszonyát? Felmondhatja
a határozott idejű szerződését, hogyan, közös megegye-zéssel? A mkaszerződésében ez áll: a mkaviszonynak a mkáltató részéről rendes felmondással történő megszüntetése esetén a felmond.időtartama 3 év felett 8 hónap".szerinte ez a 8 hónap jár neki. szerintem meg
a határozott idejű szerz.ést csak közös megegy.el, vagy rendkívüli felmond-al lehet megszüntetni.milyen paragrafusra hivatkozással kell megszüntetni a mkaviszonyát?
Kérem segítsetek !!!!!!
Esopus
Ha jól tudom (ebben remélem Veci és Lyonne mgerősít) ezzel a módszerrel december 31-ig mindennek meg kell történnie és 31-én már nyugdíjas vagy hivatalosan, a céged ezt vásárolja meg.
Innen szerintem már nincs visszaút. Mindent úgy kell rendezni időben, jóval előtte , hogy ennek az összes feltétele adott legyen.
Kedves hamiki!
Köszönöm válaszod amely megerősít abban a hitben,hogy talán sikerül idén nyugdíjba mennem,hisz az 52-eseket már annyi minden érte,igazán megérdemelnék (nem mintha más nem! ).Nekem csupán egy hónapról lenne szó.De vajon mit tud tenni az az 52-es akinek a munkáltatója még azt az egy hónapot sem tudja kifizetni nem hogy többet.Ismét szív!Lehet,hogy egy kicsit pesszimista vagyok a jövő évet tekintve,de nem bízom a készülő új nyugdíjtörvényben.
Mindenesetre szeretném megvárni Veci és Lyonne véleményét is.
Köszönettel : Esopus
Kedves Vica!
A neten barangolva ide tévedtem.Örülök ,hogy van egy ilyen fórum,ahol ahol segitséget nyújtanak a rendeletek útvesztőiben elveszetteknek.
Azt szeretném megtudni, jár -e korkedvezmény nekem azokra az évekre-és ezek összeadódnak-e,amikor:1 évig fonónő voltam, majd 4 évig lánghegesztő ...aztán később ugyanabban a gyárban műszakvezetőként dolgoztam a nehézszövő-és műanyagszövő üzemben, mindvégig 3 műszakos munkarendben.
Ugyanis ez év december 31-én 39 évem lesz és 204 napom és ezzel talán meglenne a 40 évem,hogy elmehessek majd nyugdijba.
Válaszodat előre is köszönöm.
Rózsaolaj, a korkedvezményes évek összeadódnak, de a Nyugdíjintézet a korkedvezmény elismeréséhez kéri a valamikori munkáltató igazolását arról, hogy ilyen munkakörben dolgoztál, tehát nem elég a munkakönyv, egyéb papírok! És itt van a gond: a régi vállalatok megszűntek, már senki nem tud semmilyen papírokról! A férjem keszonos volt a KÉV-METRO-nál, 2 éve intézzük a korkedvezményét, azt meg 93-ban felszámolták, azóta elérhetetlenek a papírjai!
Először a szolgálati idő kiszámításához add be a papírjaidat, majd kiderül, mit lehet intézni. Sok sikert!
7jános77!
Az a lángész Matolcsy nyilatkozott úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál korábban senki nem mehet nyugdíjba!
7jános77
2012. jan 1-től lép hatályba az új nyugdíjrendszer, mint tudjuk, csak azt nem tudjuk pontosan részletesen, mi hogyan változik a jelenlegi tv-hez képest, és melyik születési évjárattól kezdve lesz érvényes az új tv.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Tisztelt Fórumozók!
Az a baj, hogy a 60. év környékén már nagyon sokunknak az öregedés és az abból adódó betegségek, nagyban megnehezítik a mindennapok munkáját.
Magam is, úgy vagyok a munkámmal, amit egyébként korábban szerettem, hogy egyre nehezebben tudom teljesíteni a sok stresszel és rossz feltételekkel is nehezített munkámat.
A nehézségek leküzdésében az ad erőt, hogy hamarosan el tudok menni előre hozott öregségi nyugdíjba. Legalább is nagyon remélem. (52-es év eleji, addigra már 45 év szolgálati jogviszonnyal)
Általában elhiszem, amit mondanak.
Az előrehozott öregségi nyugdíjat azért találták ki, hogy aki már nehezen képes, vagy nem nagyon tudja teljesíteni a munkáját, dönthessen úgy, hogy nyugdíjba vonul.
Az is igaz, hogy az így nyugdíjba vonulókat, (már büntetik) csak csökkentéssel lehet nyugdíjba menni.
Természetes, hogy vonzóvá kell tenni a tovább dolgozást.
Aki sokat keres, jó feltételek között végezheti a munkáját, egészsége rendben van, az úgy sem akar nyugdíjba menni.
Nagyon elbizonytalanítottatok, de reménykedem, mást úgysem tehetek!
Üdvözlet mindenkinek: 7János77
Esopus
Próbáld meg, hátha megállapodást köt veled a munkáltató, szerintem, ha jó munkaerő vagy/voltál, akkor megteszi. Szurkolok neked.
A készülő nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban egyenlőre kár találgatni, és ötleteket se adjunk a fórumon a törvényalkotóknat. "eléggé felkészültek ők az élet dolgai iránt".
Üdvözlettel Veci
Tisztelt fórumozók tudna-e valaki nekem abban segíteni hogy-hogy kell a felmentést irásban kérni. Egyszer már valaki feltette hogy mit kell tartalmaznia de sajnos nem találom.Ha valaki tudd segitsen előre is köszönöm Orchidea
7jános77
Idézet az általad idézett szövegből:
„A cél, hogy konzisztens és átlátható szabályok
rendelkezzenek a nyugdíjszámítás módjáról,”
sem valami megnyugtató, mert erre is ráfaraghatunk.
Nem is kell, hogy változzon az öregségi nyugdíj szabályozása, elég ha csak kevesebbet számolnak el átláthatóság címén.
Lásd 2009.01.01. az 51-ek és az ebben még érintettek is vesztettek 8,4%-ot.
Látsz Te ebben a szövegben erre garanciát?
És bár most mást értünk alatta, de az előrehozott 2 éve vajon nem kedvezmény-e? Lásd előttem szóló Matolcsy idézete!
A konvergencia programból egyenlőre csak az olvasható ki tisztán, hogy hány milliárdra van szükség, a többi legkorábban júlis 1-től derülhet ki.
Nem akarom tiszteletlenül befejezni, de ismered: hány éves vagy ..... ?!?! ... és Te még hiszel a mesékben?
hamiki
Attól tartok, hogy csak dec. közepén, végén tudunk pontos, konkrét infót az új nyugdíjrendszerről.(Lásd tavaly a női 40 éves nyugdíjat!)
Most júl.1-ig csak a rokkantakkal foglalkoznak és a korkedvezménnyel. Júl-aug.ban nyári szünet lesz, tehát csak ősszel kezdik az új nyugdíjrendszer kidolgozását. Aztán majd jó lesz, ha Karácsonykor kijön a Közlönyben. No ez a nem mindegy azoknak, akik 2012- ben szabályosan, törvényesen nyugdíjba mehetnek(?) a mostani jogszabály szerint még. Legalább nov. közepéig meg kellene tudnunk a tutit, hogy legyen idő a sorsunk alakítására.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Most egy a lényeg,hogy aki még idén /2011.dec. 31.-/ig elmehet akármelyik nyugdijba,mert megvan minden feltétele, az eltudjon menni!!! A 2012-az még a jövő zenéje,az ideiért is még drukkolni kell!!!
Részlet a nol.cikkből:
"– Nem lesz ennek a korhatárnak olyan jótékony hatása, hogy a valóban öreg, szellemileg már kevésbé friss bírák a fiatalabbaknak adják át a helyüket?
- A félreértések eloszlatása végett hangsúlyozni kell: a bírákra eddig is vonatkozott az általános nyugdíjkorhatár. A hetvenéves kor a bírói jogviszony megszűntét jelentette, nem azt, hogy addig kell bíráskodni. Ha egy bíró nem akart önként távozni, akár alkalmassági vizsgálatot is lehetett kérni vele szemben. Kétségtelen, hogy Magyarországon is szívesen dolgoztak pár évvel tovább a bírák. Én is, bár eléggé egyedi módon nem nyugdíjaztattam magam, s nem a nyugdíjam mellett vettem fel a fizetésemet. Sokak szerint ezért is megérdemelnék egy újabb címkét a homlokomra, azt, hogy hülye vagyok."
- máig nem értem, hogy mi volt eddig az átlagos nyugdíjkorhatár?
- (pszichésen) egészen vidám dolog a nyugdíj mellett egy fizetést is hazavinni:-)
Marha jó,gratulálok hogy nem fáradtak el a munkában úgy,mint az a nő,vagy férfi akik kemény fizikai munkát végeztek a stresszen kivül több évtizedi munka után,fáj minden porcikájuk,gyógyszereken élnek hogy betudjanak menni dolgozni!De!!! Ne ez legyen a példa a nyugdijkorhatárnál,mert ez csúsztatás,félreértelmezés!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02