Kedves Veci
Nagyon szépen köszönöm,hogy hétvégén is foglalkozol az ügyes bajos dolgaimmal.Csupán csak azt szeretném kérdezni,hogy cégemnél netán tán leépítés lenne és Én jelentkeznék az elmenetelre,hogy egy fiatalabbnak munkahelye maradjon ilyen esetben mi a helyzet?
A másik dolog hátha A LETÖLTÖTT ÉVEK ALAPJÁN kifizeti tv. szerinti végkielégítést ( kis esélyem van rá,de megpróbálom ).Ha csak úgy bejelentem felmondási szándékom, akkor dörzsöli a markát,hogy egy melóst
nem kell kifizetni... ). Másik esetben ,mi van akkor,ha azonnali felmondása megyek el Decemberben és a Nyugdíj intézetnek jelzem a nyugdijazási szándékom.
A Hamiki tábláztat szeretném elkérni,ha lehet.
Üdvözlettel: olpuli
Előrehozott öregségi nyugdíj
Lyonee
Ne haragudj, csak nem értem én ezt az osztószámot.Van 24 év 1988-tól, ez 24x 365 nap = 8760 nap.A 24 év nettó valorizált jövedelmét osztom az 8760 osztószámmal és megkapom az 1 napra jutó összeget.
Esetemben, a munkanélküli ideje 461 nap,ami csak úgy csökkenti az osztószámot, ha a kalkulátorban kieső napként beírom. Vagy rosszul gondolom?
A 24 év alatt nem volt kieső időm, így teljesen belecsavarodtam itt a végére az osztószámba.Most írjam vagy ne írjam a kalkulátorba, hogy csökkentse az osztószámot?
Bocs az értetlenkedésért.
üdv.52mama
Veci, Lyonee
Jó, hogy újra itt vagytok. Remélem minden rendben van.
Egy nagyon régi dolgot kérdezek.
1972-ben ápr.15-én megszűnt a munkaviszonyom. Két nap múlva kórházba kerültem vakbélgyulladással, meg is műtöttek. Mivel három napon belül lettem beteg, kaptam táppénzt. Ma ezt passzív táppénznek nevezik és beszámít a szolgálati időbe.
Néhány éve megkértem a szolgálati időmet, 2006-ban, akkor azonban nem kerestem benne ezt az időszakot, mert nem is tudtam ilyesmiről. Most már kiokosodva látom, hogy ez nincs benne a kiszámolt időmben. Hogyan tudnék ennek utánajárni, hogy ezt is számítsák be. Persze nem értem, hogy miért nem találták meg a TB-nél.
Hamiki
Köszönöm. Értem én, csak hát én ilyen rágódó alkat vagyok.
Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
52mama
"(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni. Ha az igénylőre kedvezőbb,
- a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a Péptv. 3-4. és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, továbbá az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék összegét,
b) amennyiben az a) pontban meghatározott ellátás folyósításával egyidejűleg biztosítási jogviszonnyal is rendelkezik, az abból származó jövedelem (kereset) és az ellátás együttes összegét
kell keresetként figyelembe venni."
Munkanélküli mellett nem hiszem, hogy dolgoztál, mert csak ebben az esetben lehet a 2 jövedelmét együtt számítani, de csak ha az a kedvezőbb számodra. Szerintem te nem ez az eset vagy.
Próbáld ki a kalkulátort úgy is, hogy kiveszed a munkanélküli napokat, ahogy gondoltad. Számold ki így is, úgy is, de az adózónán lévőt használd.
52mama
A kalkulátor akkor számítja be a kieső napot ha beírod. ha kihagyod 0 -ként vesz i figyelembe.
Elméletben jól gondolod, 24*365 az oké, de ha valahol volt béred és kieső napod is van ott a beírás úgy néz ki, hogy X Ft és Y kieső nap. Ha egész évben 0 Ft, akkor abban az évben nincs jövedelmed, tehát nem lehet kieső napod, mert a növelt osztószám, miközben nincs jövedelmed, nagyon kedvezőtlen lenne.
Erre írtam azt, hogy ez nagyon durva büntetés lenne, hiszen csökkentené a havi nyugdíjídat.
Kedves Korall54!
Köszönöm, hogy aggódsz értünk.
Nagyon sok a munkám a munkahelyemen és itthon is. Én még aktív dolgozó vagyok, és sajnos a közeljövőben nem is tudok nyugdíjba menni, pedig én is mennék, ha tehetném. Most is éppen csak bekukkantottam.
Mennyi ideig voltál táppénzen? Nagyon fontos ez az időszak neked? A jogosultsági időbe nem számít bele, a nyugdíj kiszámításánál az átlagba sem. Csak akkor lényeges, ha a kerek szolgálati idő miatt lenne rá szükséged.
Biztos, hogy passzív táppénzen voltál? Esetleg az akkori munkahelyed irattárában lehetne utána nézni.
Jobb ötletem nincs, ha a TB-nél nem tartották nyilván.
Lehet, hogy csak kimaradt? Próbáld meg a TB-nél is!
Még egyszer:
A kieső napok az osztószámba nem tartoznak bele pontosan azért, hogy ne csökkentse a nyugdíjat.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszodat. 53-as, febr. 27-én született, közalkalmazott nő vagyok, pedagógus. A kérdéses idő a szolg. idő évfordulója miatt lenne érdekes, mert 2012. jan. 3-án lesz meg a 40 évem.(nem jogosultság, hanem szolg. idő.)A jelenlegi tv szerint 2012. febr.28-tól nyugdíjba mehetnék. Az iskola életében azonban az a legjobb, ha a jövő tanévet még végigcsinálom, majd ha megadják még, a 8 hónap felmentés dec. 30-án érne véget. Ekkor a 41-ik évből csak 4 nap hiányozna. Időközben már a korengedményesre is gondoltam, amit ez év dec. 30-tól lehetne nyélbe ütni, és ahhoz is előnyösebb lenne, ha már a 40 évem meglenne addigra. Szóval nagy baj nincsen, a jövő tanévben még, úgy néz ki, nem inog a státuszom. Mindenesetre azért utánajárok a kérdéses dolognak.
Más: Sorstársnőim közül egyik-másik azt gondolja, hogy ha a felmentését még az idén megkezdi (mert az év első 8 hónapján belül született), akkor azzal bebiztosítja a jövő évi nyugdíjba menetelét a tv esetleges változása ellenére is. Szerintem nem.
Üdv: Korall
Lyonee
Az a bizonyos időm az érettségi után és az egyetem előtti évben volt.
Korall54
Levelezőn végezted az egyetemet?
Szerintem a korkedvezményes nyugdíjakat, a szolgálati (és hasonló) nyugdíjakat piszkálják meg. 32-40-50 éves korban való nyugdíjazás szűnik meg. Korengedményes csak idén van még, ez a jogszabályban is benne van.
Szerintem a nyugdíj tv. változatlan marad. A kedvezményre jogosító munkakörök külön jogszabályban vannak. A szolgálati nyugdíjról is külön jogszabály rendelkezik.
Ha mégis változna valami, akkor teljesen mindegy, hogy a kolléganőid mikor kezdték el a felmentési idejüket, a nyugdíjba-vonuláskor érvényes jogszabályok érvényesek rájuk. Ha már most jogosultak lennének valamilyen nyugdíjra, és megmarad az a paragrafus, hogy a megszerzett jogot később is lehet érvényesítheti, akkor van rá esély, hogy a mostani szerint számítsák a szolgálati időt, csökkentés mértékét, stb., állapítsák meg a jogosultságot. A nyugdíj összegének kiszámítási módja pedig mindig az igényléskor érvényes jogszabály szerint történik.
De szerintem nem lesz olyan változás, ami érintené őket.
Te is nyugodj meg, túl sokat aggódsz. Vállalj túlórát, ha van rá lehetőséged, hogy a felmentési időre jutó átlagkereseted jó legyen. (maximum 6 túlóra lehet egy héten, évi 200, ha van kollektív szerződés, akkor a helyettesítéssel, és egyebekkel együtt évi 300 óra is lehet) Különben nem éri meg felmentési időre menni, mert előbb eltudsz menni nyugdíjba. A nyugdíjad sem lesz sokkal kevesebb, mint a felmentési időre kapott pénz.
Ezzel vigasztalhatod magad, ha mégsem kapod meg a felmentést.
Lányok és Fiúk!
Átszámoltam az www.adozona.hu nyugdíjkalkulátorával a nyugdíjat, Az általam felvitt legfrissebb adatokkal, a tényleges ONYF által kiszámolt nyugdíj nekem 10 %-al kevesebb lett. A hamiki kalkulátorától pedig kb. 10 %-al több. Vagyis az én általam felvitt adataim alapján a hamiki kalkulátora van közelebb a tényleges összeghez.
Úgy gondoltam ezt megosztom veletek.
Üdvözlettel Veci
52mama
Jól gondolod az egészet
Mivel dátumot nem lehet beírni, jobb lenne 2011-re is 365 kieső napot írni
2010. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.
2011. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.
A kalkulátor alatt van a kitöltési útmutató.
Olvassátok el, fontos.
"A nyugdíj kalkulátor az úgynevezett öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A modell csak az általános eseteket kezeli. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok illetve kieső napok). Minden év adatát ki kell tölteni, mert ellenkező esetben helytelen lesz az eredmény. Azokban az években, amikor nem volt kereset, a kieső időt mindenképpen be kell írni.
....
"
Emberek!
Használjátok az adózóna kalkulátorát, mert az oroszlán ugrani készül.
Hamiki, ezt hogy érted? Mindkettővel kiszámoltam és 1000 ft van a két számítás között. És örülnék ha így is maradna.
ancsika11
Semmit, de mint mindenhol, itt is kell valami szabályrendszernek lenni.
Én itt csak normál, kérdező fórumtag vagyok, de vannak akik ezt a fórumot működtetik a tanácaikkal, nem tudom milyen felállásban, de ők "éjjel" nappal készen állnak a válaszra, így nem szállok vitába azzal, ha ők mást favorizálnak.
Néha beleszólok valamibe, néha válaszolok, ennyi.
Én anno közreadtam azt amit csináltam, megjegyezve, hogy ez sem kezel különleges eseteket, csak a normálisat: van bér, van jutalom, esetleg néha kieső nap, folyamatos a munkaviszony, mindegy, hogy hol, de folyamatosan van.
Az én fájlom kicsit más logika szerint épül fel, de megjelenését tekinve hasonló, és tudom róla, hogy nem teljesen pontos, ahogy Veci si írta van eltérés a tény adatokhoz képest.
De egyenlőre nem jöttem rá az okára, bár ezerszer átrágtam magam a jogszabályon. Az viszont igaz, hogy a jogszabálynak vannak olyan homályos részei (a számításnak), amely alapján nem tudom eldönteni, a jogalkotó hogy gondolta. És itt lehet a probléma forrása, de eddig nem változtattam rajta, csak időnként van rá időm nézegetni
Lyonee
Az egyetemet nappalin végeztem. Már eléggé kitanultam én is az idevágó tudnivalókat, a helyes értelmezéshez zonban jó a megerősítés. Köszi a nyugtató szavakért.
Majd nov. végén, talán akkor már lesz konkrét infó a változásokról, döntök, hogy mit lépjek.
Üdv: Korall
hamiki
Nem eszlek meg, még csak nem is ugrok.
Te másképpen kezeled az ellátatlan időszakot, mint az adózónás. Néhány sorban a tábla alá írhatnál egy kis útmutatót.
Én is kipróbáltam a kalkulátorodat, és 2011-re kb. 6000 Ft-tal kevesebb jött ki, mint az adózónás 2010-es, ami biztos, hogy jó, mert mindenkinek inkább kicsit több lett a nyugdíja, aki nyugdíjba vonult. Pedig kb 7%-kal nagyobb összegnek kellett volna kijönni a 2010-es évhez képest. A 2011-es adózónásnál, pedig 19000Ft-at lett kevesebb ha a tiéddel számolok. Pedig egyszerű eset vagyok, nincsenek kieső időszakok a táppénzen kívül.
Tisztelt Hamiki.
Szeretném a te kalkulátoroddal kiszámolni a leendő nyugdíjam ,de nincs meg a táblázat éskérlek,ha átküldenéd vagy valaki aki használta megosztaná velem.
Előre is köszönöm: oldpuli
http://data.hu/…tor_2011.xls Lassú töltésre kattints!
Üdvözlettel Veci
Korall54
Úgy érzem a szavaidból, hogy csak átgondoltad amit korábban mondtam, hogy érdemesebb kivárni még olyan áron is, hogy nem felmentéssell mégy el, hanem az utolsó pillanatig kivársz. Lehet, hogy nem is lesz rá szükség. Addigra valóban kiderülnek a dolgok. Én hasonló cipőben vagyok és úgy döntöttem kivárok. És ráadásul valóban nem átlagkeresettel leszel felmentéseben, mint Lyonee is írta.
Oldpuli és mások
Estefelé átnézem a fájlomat és kiegészítem esetlegesen megjegyzésekkel. Azóta csináltam (javítottam rajta) másikat, de annak a működésében sem vagyok biztos, mert nem tudom kivel egyeztetni és (bár kaptam adatokat de azok sem teljesen normálisak) nincsenek olyan kontroladataim, amelyek teljesen egyszerűek, nincs bennük gubanc és az ONYF-től származnak, tehát hitelesek.
Lyonee
Poénnak szántam, de azért a többi részét komolyan gondoltam. Ti vagytok a fő válaszolók.
Veci
Köszönöm, hogy betetted a linket, én már nem találtam rá és csodálkoztam is hogy hová tünt.
Kedves Veci.
Én is átszámoltam az www.adozona.hu nyugdíjkalkulátorával a nyugdíjat, Az általam felvitt legfrissebb adatokkal, a tényleges ONYF által kiszámolt nyugdíj nekem is 10 %-al kevesebb lett. A hamiki kalkulátorától pedig kb. 10 %-al több. Vagyis az én általam felvitt adataim alapján REMÉLEM a hamiki kalkulátora van közelebb a tényleges összeghez.
Amit nem értek,hogy a 2011 mezőbe beírom a várható éves jövedelmemet,akkor kevesebb lesz a vég összeg,mint a 2010-s ???
Úgy gondoltam ezt én is megosztom veletek.
oldpuli
Veci, Oldpuli
Nem értem, melyik melyiktől több, vagy kevesebb?
Adózóna: pl.: 100000
Onyf: 90000
Hamiki: 110000 ?
Oldpuli
Van az ONYF által számolt nyugdíjad? És ehhez vannak az ONYF-től kapott adataid? Tehát ténylegesen nyugdíjas vagy? Vagy valamit félreértek?
Üdvözlet mindenkinek!
Olvasva a kérdéseket-válaszokat, sajnos nem találtam magamra nézve érdemlegeset, ezért leírom kérdésem, hátha valaki tudja a választ, megoldást!
1952.évben született férfi vagyok, 45 éves munkaviszonnyal. Öregségi nyugdíjba, korengedményes nyugdíjba mikor mehetek? Megválthatom e a hátralévő időmet, ha a munkáltató nem fizet, fizethetek e én?
Vajon mennyi az az összeg, amennyit /ha fizethetek/ fizetnem kell a hátralévő idő megváltására?
Előre is köszönöm, ha valaki tájékoztat!
„Itt vannak a konvergenciaprogram részletei
Így alakítják át a nyugdíjrendszert
A nyugdíjrendszert illetően a kormány újból bevezeti a tisztán infláció alapú indexálás rendszerét - ezzel a tervek szerint jövőre 3, 2013-ban 6 milliárd forint takarítható meg. A korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításával és a fegyveres testületeknél szolgálók korai nyugdíjazásának megszöntetésével a tervek szerint 2012-ben 1,5, 2013-ban 5,5 milliárd forint lesz megtakarítható. A nyugdíjrendszer legnagyobb átalakítása kétségtelenül a rokkantnyugdíjak rendszeréhez kapcsolódik: már idén 12 milliárd forint megkatarítást remél itt a kormány, ami jövőre 88, 2013-ra pedig 117 milliárd forintra hízik.
Szigorítás nyugdíj- és táppénzfronton
2011 végéig elkészülnek a nyugdíjrendszer strukturális reformjához szükséges törvények. A cél, hogy konzisztens és átlátható szabályok
rendelkezzenek a nyugdíjszámítás módjáról, továbbá különválasszák a biztosítási, szolidaritási és szociális elemeket. Az új nyugdíjrendszer 2012 januárjától indul. A korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkakörökben dolgozók számára a kormány olyan modellt akar kidolgozni, amely figyelembe veszi és elismeri az egyes munkahelyek speciális körülményeit. 2011 júliusáig felülvizsgálják mind a korai nyugdíjazás, mind a rokkantnyugdíjazás szabályait.
Hozzányúlnak a táppénzek rendszeréhez is azt követően, hogy márciusban már csökkentették az ellátás maximális összegét, a minimálbér
négyszereséről kétszeres értékre. A jövőben e téren erősítenék a biztosítási elvet, a táppénzen lévőket egészségi állapotuktól függően korai rehabilitációra küldenék. Megszüntetnék az ún. passzív táppénzt is - ez jelenleg annak jár, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 3 napon belül keresőképtelenné válik.
A Strukturális Reformprogram intézkedéseinek egyenlegjavító hatása
(milliárd forint) 2011 2012 2013
1. Foglalkoztatás 3 195 213
Munkanélküli segélyezés rendszere 0 111,1 111,1
Aktív munkaerő-piaci eszközök 0 40,5 40,5
Táppénz szigorítások 3 10 10
Egyes szociális juttatások szigorítása 0 15 15
Családtámogatások nominális befagyasztása 0 18 36
2. Nyudíjrendszer reform 12 93 129
Infláció alapú indexálás 0 3 6
Korengedményes és -kedvezményes nyugdíjazás szigorítása 0 1,5 5,5
Rokkantnyugdíjazás átalakítása 12 88 117
3. Közösségi közlekedés 0 45 60
Közlekedési holding megtakarításai 0 5 15
MÁV átstrukturálása 0 30 35
Ártámogatás átalakítása 0 10 10
4. Felsőoktatás 0 12 38
Hallgatók számának csökkentése 0 5,4 15,5
Kapacitások csökkentése 0 6,6 22,5
5. Gyógyszerkassza 0 83 120
Gyógyszervállalatok befizetéseinek növelése 0 16 15
Generikus program támogatása 0 20 21
6. Önkormányzatok 0 32 122
Kötelező önkormányzati feladatok átvétele és a hitelfelvételek kontrollja 0 15 100
Adózási fegyelem javítása 0 5 10
Racionalizálás, kiszervezések tiltása 0 12 12
Államadósság-csökkentő alap befizetései 0 90 220
Elektronikus útdíj 0 0 100
Bankadó 0 90 0
Társasági adó csökkentésének elhalasztása 0 0 120
Forrás: NGM”
Ez van!
Ugyebár mindannyian jól tudjuk, hogy a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj, mit jelent. Az előbb említetteknek, nincs köze az előre hozott öregségi nyugdíjhoz, az egy másik kategória.
Csak azt nem értem egyesek, miért keverik az előre hozott öregségi nyugdíjat is a megváltoztatni kívántak kategóriájába.
A Szél Kálmán tervben és a most megjelent konvergenciaprogram részleteiben is ki, hol lát itt, erre való utalást?
Még Svéd országban is ellehet menni a 67 éves nyugdíj korhatár előtt nyugdíjba, legkorábban 61 évesen.
Nem is lehet ezt másként, több okból is…
Üdvözlettel: 7János77
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02