Előrehozott öregségi nyugdíj

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 14:34

Oldpuli

Még mindíg nem tudjuk, mikor töltöd be a 60-ik évedet (szülinapod?)?
Másrtészt teljesen igaz, hogyan tudsz elmenni egyik napról a másikra? Ez csak a Te ötleted, vagy a munkáltatóddal is megbeszélted.
Biztos van más munkaviszony megszüntető jogi aktus, de a felmondás felmondási idővel jár, aminek feléhez ragaszkodhat a munkáltató. Ekkor viszont korábban kell elkezdeni mint dec 23.
Ha már elkezded, ezzel egyidőben el lehet indítani a nyugdíjazási procedurát az ONYF-nél.
Menj be legalább egyszer, és ezt beszéld le, segítőkészek.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 14:47

Kismargoc

Ha a férjed 51-es, és 2011. februári, hogy mehetet el csökkentés nélkül, 40 év munkaviszonnyal előrehozott öregségi nyugdíjba.
A jogszabály szerint ez nem lehetséges.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Lásd ennek a jogszabálynak a 18.B § (1) bekezdését és a (2) bekezdést és a) és b) pontját.

Bár tény, hogy nyugdíjban van, de biztos csökkentették ténylegesen, összegszerűen is!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 14:48

Kismargoc

Ha a férjed 51-es, és 2011. februári, hogy mehetet el csökkentés nélkül, 40 év munkaviszonnyal előrehozott öregségi nyugdíjba.
A jogszabály szerint ez nem lehetséges.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Lásd ennek a jogszabálynak a 18.B § (1) bekezdését és a (2) bekezdést és a) és b) pontját.

Bár tény, hogy nyugdíjban van, de biztos csökkentették ténylegesen, összegszerűen is!

Korall54 # 2011.04.15. 14:52

53-as nők, 52-es férfiak!

A nyugdíjjogosultságunk éve előtti naptári év 95. napját írjuk és semmit sem tudunk a sorsunkról. Előttünk van még 270 nap az évből, vajon mikor közölnek velünk konkrét információt? Csak állunk és várunk ebben az idegesítő exlex állapotban...

Üdv: Korall (53-as nö)

oldpuli # 2011.04.15. 15:17

Kedves Hamiki.
A 60 -évet 2011.07.07-én töltöm be.
A 46-év munkaviszonyom 2011.08.05-én jár le.
A kilépést a munkahelyemről" Én" gondoltam,mert nem valami készségesek ....
Köszönöm a segítőkészségedet: old puli

Korall54 # 2011.04.15. 15:44

kismargoc

Utólag nem érdemes a dolgon rágódni, de szerintem is hamikinek van igaza a tv-t illetően.
2009-ben még valóban az volt leírva, hogy az 51-es férfi 40 évvel 60 évesen előrehozott nem csökkentettbe mehet. Azonban 2010. jan 1-től ez megváltozott, csak az 50-es férfi mehetett így nyugdíjba 2010-ben.
Csupán elvi síkon találgatok és azt tételezem föl, hogy a férjed 2010. dec.31-től a 60-ik szülinapjáig korengedményes nyugdíjat kapott, (ennek nem tudom a csökkentési módját)onnantól pedig 2011. jan-i szülinaptól csökkentett előrehozottban van. Ez 8,4 %. Talán azért nem érződik a nyugdíj összegén ez a csökkentés, mert a kiszámolt nyugdíj 44 évre 88%, és azt csökkentették.
Persze ti látjátok, mi van a határozatban leírva.
Lényeg, hogy nyugdíjban van és elégedett annak összegével. Szép nyugdíjas éveket!

Korall

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 16:06

Köszönöm Korall54,
én is erre gondoltam, csak nem akartam beszúrni egy hosszú idézetet a törvényből.

Kismargóc

Egy pillanatig sem gondoltam, hogy vitát akarsz generálni, és én sem akarok vitatkozni, ráadásul nincs is min, csak meglepődtem, mert a törvény szövege alapján én máskép tudom. De a lényeg, a férjed már relative nyugodt lehet.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 16:10

Bárkinek aki fel akar háborodni!

Egy félórával ezelőtt véletlenül beleakadtam ebbe a cikkbe és weblapba.
Hátborzongtató, érdemes beleolvasni a hozzászólásokba, ekkora ellenérzést?!! Fel áll a szőr az ember hátán.
Nem kell hozzászólni, csak olvassatok bele.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 16:13

Kismargóc

akkor mégis beszúrom a hatályos jogszabály ezen részét, ez volt érvényben 2010-ben is és ezt hosszabbítottá meg:

"18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és"

"(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti."

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 16:21
hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 16:35

Kismargóc

Nem akarunk vitatkozni, de azért jól elvagyunk.
Én elhiszem neked, annál jobb ha így van.
De ha elolvasod a 18.B§ első mondatát, akkor kiderül, hogy csak 2 évvel korábban mehet el a delikvens, ez 51-esnél konkrétan ez a 60-ik életévét jelenti, de csak akkor, ha legalább 37 év munkaviszonya van. Nálatok ez nem okozott gondot, mert 44 éve volt.
És mint olvasható, mindenképpen van max 8,4% csökkenés. Nálatok a munkahely azt a kb. másfél hónapot váltotta meg, ami a 60 év eléréséhez hiányzott. A kormány ezt a megváltás lehetőségét hosszabította meg 2011 végéig!

Ettől függetlenül őszintén örülök, ha nem lett csökkentett, ti legalább jól jártatok.
Persze lehet hogy ettől függetlenül ennek lehet ésszerű és jogszerű magyarázata, csak nem tudom mi.

Korall54 # 2011.04.16. 10:23

Kismargoc

Csak ismételni tudom hamiki szavait a jókívánságokkal együtt.

hamiki

Bárcsak már a mi határozatban megállapított és kézhez kapott biztos nyugdíjunkról folytathatnánk ilyen eszmecserét! :)

Apropó! Ha van egy 1953. 02. 27-én sz. nő, aki 2012. febr. 28-tól előrehozott nyugdíjba mehet (a jelenlegi tv szerint) nem csökkentve, mert 2012. jan. 4-én meglesz a 40 év szolg. ideje, tehát 80%-os lenne a nyugdíja, hány százalékot veszítene összesen, ha 2011. dec.31-től korengedményesbe tudna menni? Ez esetben 39 év 360 napja van. Úgy lenne, ahogy korábban már írtad? 78,5 %-kal kiszámolt összeg csökkentve 3,6 %-kal? Vagy a 80% meglenne, mert az előrehozott korhatáráig meglehetne a 40 év és csak a 3,6% csökkentés lenne. Azért kérdezem, mert abban a bizonyos korhatáros táblázatban a csökkentés szempontjai nem ugyanazok az 1.sz. és a 2.sz. részben.

Üdv: korall

Korall54 # 2011.04.16. 10:35

http://napi.hu/….480203.html

sitimaci # 2011.04.16. 12:54

Ezt nem lehet megnyitni!Pontosabb cim?

nyugi # 2011.04.16. 13:07
nyugi # 2011.04.16. 13:08

nem lett jó,de könnyű megtalálni,bocsi.

sitimaci # 2011.04.16. 13:08

Elolvastam,és sok minden érthetetlen!Ettől még bődületesen fog csökkeni Magyarország lakosságának a száma,továbbra is nagyon/!!!/ nagy fog lenni a halandóság,/vagy még nagyobb/ és akkor majd, itt lesz vége az országnak!Igazi fizikai munkás,nuku,mert kipurcantak!!!Hogy ki fog melózni,kitudja!

nyugi # 2011.04.16. 13:20

Én 99%-ban biztosra veszem, hogy az -53-as születésűeket elengedik nyugdíjba jövőre. Sok minden amellett szól.

Korall54 # 2011.04.16. 14:11

nyugi
Az angyal szóljon belőled, úgy legyen.
Józan paraszti ésszel és a jogász ismerősömmel mi is ezt gondoljuk, de...
Korall

Veci # 2011.04.16. 14:23

oldpuli
Napok óta válaszolni akartam neked, megírtam a választ és nem küldte el. Most másként próbálkozok. Neked, mint 1951-ben született férfinek az öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. Előrehozott nyugdíjba mehetsz az idén, ami max. 8,4 %-al csökkentett. Neked kell eldöntened, hogy mindenképpen elmégy-e nyugdíjba. Nem tudni mit változik a tv. de úgy gondolom a megszerzett jogot később is lehet majd érvényesíteni. Használd a hamiki kalkulátorát, a tényleges nyugdíj a férjemnél az ONYF által számoltak alapján 10 %-al több lett. Tehát, amit kiszámítasz, attól többre számíthatsz. Hátha segít a söntésbe, Az idei adozona.hu kalkulátora alul számol. Ha mégy nyugdíjba, akkor úgy számold ki a felmondási időt visszafele, hogy az utolsó munkaviszonyban töltött napod dec. 30 legyen és 31-től kérheted a nyugdíjad megállapítását. Még a fizetett ünnepet meghagynám a helyedben. Ráérsz a papírokkal januárban is elmenni a Nyugdíjbiztosítóhoz, de már dec. közepén elküldheted a nyomtatványokat, meg a mi munkaviszony igazolásod van. A hiányzó papírokat meg januárban beküldöd (munkaviszony megszűnését igazoló papírt, TB. igazolást)

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 14:34

Mi az a "a tisztán infláció alapú indexálás", aki sejti homályosítson fel.

Tudom mi a korkedvezményes nyugdíj, a csapból is ez folyik, a jogszabály szerint sejtem mi a korengedmény, de vajon nem az-e az, hogy az előírt öregségi nyugdij korhatárhoz képest pl. 2 évvel korábban lehet nyugdíjba menni? Bár ezt előrehozottnak nevezik, de ki tudja nem értik-e ezt is bele, és itt a bibi!

52mama (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:11

Kedves Veci, Hamiki

A Hamiki kalulátorával számolok.2010-2011-re nem tudom mit írjak be? 2010.jan.1-től 2011.ápr.06-íg végig álláskeresési járulékon, illetve segélyen voltam.
Elvileg,ezt az időszakot csak a szolgálati időbe számítják be. De hogy kalkulálok?

2010. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.
2011. Bruttó bér: 0, kieső nap 96 nap.

Ez így jó?

Egyébként április 07-től nyugdíjas vagyok, személyesen vittem be a munkaügy záró határozatát.Azt mondták a hónap végén lesz nyugdíj határozatom.

üdv.52mama

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:36

Korall54

Szerintem a rosszabik változat az igaz.
Valaki itt a fórumon már említette, hogy hasonló helyzetben a kedvezőbbet hitte, de mégsem így volt, a rosszabb variáció jött be, mert a megváltás csak arra jó, hogy korábban (kedvezőbben) elmehessen, mint ahogy lehetne, és a munkahely csak a fizetendő nyugdíjat vállalta át, azaz nem a TB fizet.

Szerintem a két dolog, hogy hány év szolgálati idővel, aza hány %-al mehet el valaki, és a kvázi büntetés, hogy korábban megy el, mint a 80% határ (azaz 40 év) külön választandó. Ha korábban mégy el mint 40 év, akkor csökken a %, de még vesztes is vagy
De hátha megerősíti, vagy megcáfolja valéki.

Egyébként a következő linken is ez olvasható ki:
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…
A magyarázatában implicite benne van a válasz, szerintem.

Üdv

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:46

52mama

Ha nincs bér, nem lehet kieső nap! A kalkulátortól függetlenül osztószámot növelő nap csak biztosítással járó jogviszonynál lehet, vagy olyan összegnél, amely beleszámít a jövedelembe, szerintem.

Gondolj bele abba is bér nincs, de növekszik azon napok száma, amellyel osztani kell a számított havi átlagkeresetet, azaz jól megbüntetnének azzal, hogy nincs jövedelmed.

Egyébként a kalkulátor csak normál eseteket kezel. Én nem vagyok tb szakértő és nem foglalkoztam szélsőségekkel.

Üdv

Lyonee # 2011.04.16. 16:29

A kieső napok az osztószámba nem tartoznak bele.