Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.04.11. 17:54

@ Ágnas
Ha ez Téged megnyugtat..épp ugyanezt éljük meg mind az 53-as/nappali diplomás/előrehozottra kandidálók:)
(mennyien lehetünk ? háromezren ?kevesebben ?
(a bírónők már tudjuk nem-ők lázadnak még a 62 éves korhatár miatt is:(
Mehetünk ?? -nem mehetünk ??
Az adható,-a 2011-ben kezdődő felmondási idő mára az égvilágon semmit nem jelent:(
A 2012.jan 1.a mérvadó !
üdv:gabusch53

Korall54 # 2011.04.11. 19:53

gabusch

Elképesztő ez az exlex állapot. Senki nem tudja megmondani az 1953. jan. 1-én született nőismerősömnek, aki szintén közalkalmazott, hogy ez év máj. 2-án elindíthatja-e a 8 hónapos felmentését, és nyugdíjba mehet-e 2012. jan. 2-án, ahogy azt a ma még érvényes tv lehetővé teszi. A jogász ismerőse azt mondja, hogy teljesen törvényes, ha elkezdi a felmentését, hisz a jelenlegi tv még hatályban van. Ha majd az új tv miatt rosszul jár, akkor perelje be az államot, mert azt nem hirdették ki, hogy a jelenlegi tv csak kamu és ki kell várni, hogy a majdani új tv visszamenőlegesen mit szab meg.
Azért jó lenne, ha erről nyilatkoznának végre megszüntetve ezt az idegsítő exlex állapotot az 53-as nőket illetően, mert már csak hetek vannak hátra májusig, amikortól a szülinap függvényében egyre többen kezdenék a felmentést!

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.04.11. 20:20

@korall54!
megalájk:)

gabusch # 2011.04.11. 20:40

Korall54 !
ezt hogy értelmezed ?? "a bírók jelenlegi 70 éves nyugdíjazási korhatárát az általános, 62 éves határra kívánták leszállítani" -az általános 62 éves korhatárra gondolok:) van ma egy általános korhatár,csak én nem took róla ?
üdvgabusch53

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.11. 20:42

Korall54

Tudom, hogy a felmentés csábító, mert a 8 hónap felét nem kell ledolgozni, mégis adnak rá bért.
De ha egyébként nem rúgják ki az embert és 2011 december végéig úgy is lenne munkahelye (legfeljebb dolgozni kell a fizetésért), ördögtől való az, hogy ne felmentéssel menjen el, hanem felmondással, vagy lemondással?
Gondolom a nyugdíjazás folyamatát ez nem zavarja meg, de elegendő felmondani októberben (mert ez csak 2 hónap - vagy nem?) és talán addigra már tisztábban látunk?!

Kata mama # 2011.04.12. 11:57

Tisztelt Veca!
Most regisztráltam a fórum oldalára, mivel kérdésem lenne hátha valaki tud nekem válaszolni. A másik ok nagyon tetszik ez az oldal, és hasznos is. Jan. 1-el kértem a nyugdíjazásomat a 40 éves szolgálati idővel (42 évem van),sikerült is, kapom a nyugdíjelőleget megkaptam az utazásit és a végzést is amiben írják hogy a szolgálati időt megszereztem így jogosult vagyok az öregségi teljes nyugdíjra. Kérdésem a következő elutazhatok e hosszabb időre (pénteken indulnék) így hogy még az előleget kapom? Válaszod előre is köszönöm.
Kati mama

Veci # 2011.04.12. 12:58

Nem sikerül elküldenem az üzeteimet, nem tudom mit csinál a technika ördöge. Most is megírom az üzenetem, de nem tudom, hogy el is tudom küldeni. Már technikai segítséget kértem.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.12. 12:58

Nem sikerül elküldenem az üzeteimet, nem tudom mit csinál a technika ördöge. Most is megírom az üzenetem, de nem tudom, hogy el is tudom küldeni. Már technikai segítséget kértem.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.12. 13:00

orhidea
Az 1951-ben született nő a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz 38 év szolgálati idővel kell rendelkeznie, és nem kikötés, hogy 2009 előtt kellett elérnie. Ha nincs megy a szolg. idő, max 3 év gyermekkedvezményt figyelembe vettek, ha hiányzott az idő (2 gyereknél 2 évet, 3 vagy több gyerek esetén 3 évet)

Üdvözlettel Veci

endzsu # 2011.04.12. 13:06

Bandi51-Tisztelt Veci!
Szeretném a nyugdíjszámító programot kérni,hogy meg tudjam tervezni a jövőmet?!

Korall54 # 2011.04.12. 16:30

Gabusch
Úgy értelmezem egyrészt, hogy a szerkesztőnek fogalma sincs a jelenleg hatályos nyugdíjtörvényről, amely precízen tartalmazza születési évjáratokra lebontva, hogy ki melyik évben, hány évesen, mennyi minimális szolg. idővel mehet nyugdíjba. Általános nyugdíjkorhatárról majd csak 2022-től beszélhetünk, ami akkor 65 év lesz mindenkinek, kezdve az 1957-es születésűektől, - hangsúlyozom - a jelenlegi tv szerint.
Másrészt igen elszomorító, ha maga a nyilatkozó mondott ekkora zöldséget, nem lévén tisztában a tv-nyel.

hamiki

Csábítás a lottó 5-találat nyereménye, és ha nem tudok ellenállni, veszek lottót, önként, úri jókedvemből,s ha nem nyerek, akkor szabad akaratomból dobtam ki az ablakon a szelvény árát, ha meg nyerek, az igen nagy szerencse, mert viszonylag kevés munkával kerestem meg azt a pénzt, amennyiért 2-3 szelvényt vettem.
A 8 hónap felmentési idő, benne a 4 le nem dolgozandó hónappal, az törvényben leszabályozott megérdemelt járandóság lehetősége, persze vagy megkapom vagy nem. Miért mondanék le róla önként, hiszen X évtized közalk. jogviszony áll mögötte, nem a két szép szememért adják. Úgy, ahogyan ez évben is megkapja két kollégám, valamint tavaly egy másik, igaz, ő csak 5 hónapot kaphatott a rövidebb közalk. jogviszonya miatt.
A felmondás vagy lemondás, ha nem is ördögtől való, de más jogállapot. A munkáltatói felmentés iránti kérelem indoklásába bele van foglalva, hogy annak utolsó napján nyugdíjasnak minősül az ember. Az előbbi két megoldásnál ez, úgy tudom, nem számít.
Továbbá a felmondás vagy lemondás nem oldja meg azoknak az ügyét, akik márc. 2-án, vagy későbbi időpontan születtek, tehát később lesz az 59-ik szülinapjuk 2012-ben.(nőkre gondolok.)

Összefoglalva: Most azoknak az ügye lebeg, akiknek 2012-ben esedékes a nyugdíj a jelenlegi tv szerint, és erre készülnek. Ők a következők:
53-as nő, 59 éves kor, 37-40 év szolg. idő
52 I.félévben sz. férfi, 60,5 éves, 37-... év sz. idő
52-es férfi, 60 éves, 42 év sz. idő

Tudom, hogy téged a jó szándék vezetett, amikor az alternatívákról írtál, nem akartalak kioktatni, csupán az én nézőpontomat írtam meg. Egyébként szivesen szoktam olvasni a hozzászólásaidat.

Üdv: Korall

Orchidea_ # 2011.04.12. 17:23

Kedves Veci nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszodat, december végére biztos hogy meglesz a 38 évem még azt hiszem hogy vagy 10 nappal több is igen van 2 gyermekem tehát akkor nem kell félnem a csökkentéstől.K02 nyomtatványt már december közepén beadhatom? Ugy gondoltam hogy dec.29-e lenne az utolsó munkanapom és 30-tól kérném az előrehozott öregségi nyugdijt.Elég csak a kérelmet letenni és a többi papirokat később is beadhatom? Köszönöm a türelmedet,segítőkézségedet amivel minket itt a fórumon ellátsz. Kívánok szép estét tisztelettel Orchidea

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.12. 18:40

Korall45

Én tisztán praktikus oldalról közelítettem meg a dolgot és nem érzelemből.
Biztos lehetsz benne, hogy július 1-ig sok mindent nem tudsz meg (vagy semmit, ez látszik az eddigi stilusból), és utána is vannak kétségeim, így marad a dilemma, menjek vagy ne menjek, hogy lenne jó?

Ennek az állapotnak a feloldására mondtam egy lehetőséget, ki-ki dönthet saját belátása szerint, megint csak praktikusan vagy érzelemmel.
Másrészt meg jogilag így is úgy is nyugdíjas lesz az ember. Nem mindegy, hogy ez egy papíron is rajta van vagy nincs, ha ezt gyakorlatias okokból teszi?
Nem ettől lesz kevesebb nyugdíja.
A nyugdíjas lét egyik törvényi feltétele "biztosítással járó jogviszonyban nem áll" ezzel is teljesíthető.

Üdv.
A gond nyilván akkor van, ha valakinél 2012-ben teljesül az életkori feltétel, mert akkor kevés dolgot tehet, az egyik: várni és bízni.

oldpuli # 2011.04.12. 19:35

Kedves Veci.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű férfi vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Terveztem,hogy december közepén önként felmondok a munkahelyemen és december 28-30-án kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsod.
Előre is köszönöm a segítségedet: Old puli

Lady Ann # 2011.04.12. 20:49

Sziasztok, Kedves Fórumozók!
2011.december 1-én korengedményes nyugdíjba mehetek, ha minden igaz. Akkor lesz 39 év 270 nap szolgálati időm.53.nov.27.-én születtem.Kérdésem az lenne, hogy a 39 évemre kapom majd a nyugdíjamat,amit 3,6 %-os csökkentéssel fognak számítani?
Segítségeteket előre is köszönöm!Üdvözlettel: Lady Ann

Korall54 # 2011.04.12. 20:55

hamiki

Ugyanoda lyukadtunk ki mindketten: csak a korábban általam is említett személyi kör van most exlex állapotban.

Veci # 2011.04.13. 07:07

Nagyon MÉRGES VAGYOK!!!!
Miért nem engedik, hogy elküldjem a válaszaimat?
Megírom és nem küldi el, semmi változtatást nem tudok eszközölni. Ez az állapot kb. 1 hete tart, néha beenged, többször pedig nem. Úgy gondolom semmi olyat nem szoktam leírni, amit ki kellene akár moderálni.
A technikai problámát bejelentettem, de még nincs változás.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.13. 07:51

Veci

Ez nem ide tartozik, meglátjuk moderálnak-e?

Milyen a net kapcsolatod. Van-e valami ami mellette terheli a vonalat. Pl. telefon vonalon telefonálás, IPTV, vagy adatletöltés. Van-e WiFi kapcsolat, titkosított-e, nem használja-e más a vonalat, nincs -e valami probléma az internet szolgáltatónál, stb.

Korall54 # 2011.04.14. 11:46

A 2012-ben soron következő nyugdíjba menők

Most sem tudhattuk meg, hogy még a jelenlegi tv szerint megkezdhetjük-e a felmentésünket intézni. :(

oldpuli # 2011.04.14. 13:52

Kedves Veci és Hamiki.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű férfi vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Terveztem,hogy december közepén önként felmondok a munkahelyemen és december 28–30-án kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsotokat.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.15. 07:30

Oldpuli

Én hasonló fórumozó vagyok mint Te, de ha már megszólítottál, akkor ugyan tanácsadásra nem vállalkozom, de néhány általam ismert tényt leírok.

1. Miután 51-es vagy Te ebben az évben a születésed napját követő napon mehetsz el nyugdíjba, az nem tudom mikor van.
  2. Mivel 2010.7.13-ig 44 év és 342 napod volt, a hiányzó 23 napot és ezzel a 45 évet augusztus közepére teljesítetted, és 2011-ben ekkorra meg lesz a 46 éved.
  3. Ezzel a 46 évvel 92 %-os lenne a nyugdíjad (a 100%-hoz 50 év kellene)
  4. De mivel Te 51-es vagy, attól függően hogy mikor töltöd be 2011-ben a 60 évedet és mikor mégy el ténylegesen a 62 éves korodig nyugdíjba, sajna max 8,4%-os csökkentést szenvedhetsz (vagy az előzőtől függően kevesebbet). Ez kikerülhetetlen, ebben az évben biztosan.
  5. Ez a csökkenés a 92%-os összeget érinti!
  6. Hogy mi lesz 2012. jan 1-től, még most sem sejti a tömeg, ezért nem adnék tanácsot. Lehet hogy téged és másokat érintően semmi, de lehet, hogy még nagyobb szivacs.

Ha valamit nem jól válaszoltam meg, majd Veci korrigál.

Üdv
Hamiki

oldpuli # 2011.04.15. 12:49

Kedves Hamiki.
Köszönöm szépen a véleményedet,de abban kérem a tanácsotokat,hogy ha 2011.december 22-én felmondás nélkül aznap megszüntetem a munkaviszonyomat és 31-vel kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Nagyon fura,hogy ezen helyzetben önként kell felállnom a munkapad mellöl,hogy a "biztosat" válasszam a bizonytalan előtt.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsotokat.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…

hars52 # 2011.04.15. 13:56

Kedves oldpuli!
A legszerencsésebb, ha az onyf.hu-ról kitöltve és kinyomtatva a K02-es nyomtatványt, (ha volt már korábban szolgálati idő összeszámításod) mellékelve a munkaviszony megszüntetődet és a TB kiskönyvedet (a mi időnkben sárga)és utána szinte mindegy, hogy személyesen viszed be, vagy ajánlva adod fel.
Sok szerencsét.

hars52 # 2011.04.15. 14:00

Még annyit hagy kérdezzek, hogy te az egyik napról a másikra ennyi év munka után csak úgy el tudsz menni? Se felmondás se semmi? Mert arra azért vigyázz, hogy decemberbe a nyugdíj kérelmet mindenféleképpen add be, mert itt már senki se lepődne meg, ha megpiszkálnák az előrehozott nyugdíjakat 2012 január 1-től.

hars52 # 2011.04.15. 14:06

Különben ha egyik nap megszünteted a munkaviszonyodat, akkor a következő naptól már kérheted a nyugdíjazásodat. Teljesen fölösleges közben üres járatot hagyni. Ezt mindenki így csinálja.
Ha 22-én megszűnik a munkaviszonyod, 23-tól már kérheted a nyugdíjat, az mindegy hogy csak valamikor januárban kapod meg, de visszamenőleg dec.23-tól. Azért időben beszéld meg a munkáltatóddal, hogy valóban elenged egyik napról a másikra?