Előrehozott öregségi nyugdíj

gwizdon # 2011.04.05. 12:55

gwizdon

Kérlek benneteket segítsetek a próblémám a következő:
2012 április 09-én töltöm be a 60. életévemet, ha a tv. nem változik akkor csökkentett előrehozott öregségi nyugdijra leszek jogosult, tekintettel arra, hogy a munkában eltöltött időm 2011. szeptember 1-én 45 év lesz.
2011 december 31-ig ha a munkáltatommal szerződést tudok kötni valószínüleg nyugdíjba tudok vonulni.

kérdésem a következő: ha szerződést kötök a munkáltatommal és a felmondási időm 2011. december 31 lesz akkor a munkáltatomnak 2012 április 9-ig kell egyösszegben kifizetni a nyugdijfolyósítónak a nyugdijamat vagy addig az időpontig amig el nem érem a 62,5 éves kort.

Orchidea_ # 2011.04.05. 13:01

Kedves Veci légy szives segíts mert teljesen összezavarodtam. 1951-es vagyok,nő. Megkértem az előrehozott öregségi nyugdijhoz a szolgálati időmet. 2011.decemberében lesz meg a 38 évem.Telefonon azt mondták a nyugdijosztályon hogy az 1951-eseknek semmiképpen sem csökkentett.Ehhez képest a határozatba azt irják hogyha 2009.01.01-ig nem volt meg a 38 évem akkor csökkentett lesz.Akkor már nincs gyerekedvezmény beszámitás.Kérlek válaszolj mit csináljak mert december végén el szeretnék menni elörehozott öregségi nyugdijba.Tisztelettel orchidea

pinterj # 2011.04.05. 13:39

1952-ben,'70-ben kezdtem dolgozni; megfelelek (júliusban) az '52-es születésű nő, 40 év munkaviszony (41 lesz), 59 év feltételeknek az előrehozott öregségi nyugdíjazáshoz.
Akkor várjak türelemmel?
köszönöm.

hars52 # 2011.04.05. 14:41

pinterj!
Ha nem akarsz nem kell várnod juliusig, ha megvan a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjához a jogosultsági időd, hamarább is elmehetsz, de talán érdemes megvárni a 41 évet, magasabb lesz az induló nyugdíjad.

Öreglány # 2011.04.05. 19:45

Sziasztok Fórumozók!
Sorba olvasom a különböző tanácsokat, válaszokat, lehetőségeket. Ha jól értelmezem a rám vonatkozó dolgokat, hogy 2012.12.31-ig ez a nyujdíjas verzió lesz, akor nem érdemes az idén nyugdíjba mennem (még hiányzik pár hónap a 40 évenhez 2011-ben).Nem érdemes megváltanom sem, mert mindenképen csökkentett összeget kapnék. Tehát várjam meg 2012.tavaszáig a 40 év betöltését és az után menjek nyugdijba (szül:1952.12.22), nem lenne csökkentés, marad a 80%?
Idáig nem nagyon foglalkoztam ezekkel a kérdésekkel mert jól éreztem magam a munkahelyemen. De sajnos teljes vezetőváltás volt és most pokol bent az élet. Ha van kalap az a baj, ha nincs kalap az a baj. Ha nem tetszik az ember képe, akor már bért is csökkentenek minden indok nélkül. Ha nem tetszik akor kívül tágasabb mondják. Hát ezért gondoltam, hogy megnézem a lehetőségét a 2011-es nyujdijbavonulásnak. Előre is köszi a válaszokat. Üdv. Öreglány

Meszus # 2011.04.06. 12:55

Kedves Fórumozók, édesanyám 2011-ben szeretne előrehozott öregségi nyugdíjba menni, 2010.12.31-ig 39 év 128 napja van. Hogyan számolják a napokat? Az idei évben még cca 240 nap kellene ahhoz, hogy meglegyen a 40 éve? Minden nap, vagy csak a munkanap számít? Köszönöm a segítséget

zsuzsa52 # 2011.04.06. 15:25

Öreglány!

Hallhattad a hírekben, hogy pártunk és kormányunk nyugdíjreformra készül jövő januártól. Minden korkedvezményt meg akarnak szüntetni, de állítólag a 40 éves szabályt nem.
Szerintem, ha van lehetőséget az idén elmenni feltétlen tedd meg, itt már semmit nem lehet tudni.
Ha az idén megvan a 40 éved kérd a nyugdíjat, mert az előrehozott is valószínűleg megszűnik, a nyugdíjkorhatár sincs bebetonozva, ki tudja emelik vagy nem, aztán egyre csak távolodsz.

Korall54 # 2011.04.06. 17:41

zsuzsa52

Az eddigi médiahírek alapján én is attól félek, amit te felvázolsz. Azonban, ha végiggondolom az egyes születési évjáratokra vonatkozó jelenlegi tv-t, arra jutok, hogy csak kifutó rendben lesz lehetséges valami merőben új szabályozást bevezetni, mert különben hatalmas igazságtalan különbségek valósulhatnak meg az azonos életkorúak esetében.
Pl.: Egy 1953. jan. 1-jén született nő 2012. jan.2-tól előrehozott nyugdíjra jogosult, ha van 37-40 éve. Amennyiben közalkalmazott, most máj.2-tól már a felmentési idejét tölti, szept-dec-ben pedig már nem is dolgozik.Ha egy másik 53-as nő pedig dec. 30-án született, ő már nem mehet el, az előbbivel meg jan. 1-jén közlik, hogy vissza az egész, vagy ő mégis lehet nyugdíjas?
Vagy ugyancsak egy 53-as nő már most is korengedményes nyugdíjban van és minden bizonnyal marad is, szemben egy másik 53-as nővel, aki a rá vonatkozó tv szerint 59 évesen 2012-ben készül előrehozott nyugdíjba menni, de ...?
Azért bízom a jogalkotók mindenre kiterjedő figyelmében és nem hoznak ekkora igazságtalanságokat szentesítő tv-t, hanem kifutó módon, születési évjáratonként sávosan - ahogy az a jelenlegi tv-ben is van - változtatnak.

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.04.06. 18:13

@korall 54 !
A szocik találták ki és ezt respektálja talán a Fidesz:)))
52-esek öregségi ny.korhtára: 62,5
53-asok ..63...stb...

Az egységes nyugdíjkorhatárt nem mi,a 60 körüliek fogjuk bevezetni,hanem a 45-50 körüli törvényalkotók,akiknek még fogalmuk nincs arról, hogy az 50 körüli életkor az nem egyenlő a hatvan körülivel:(
Valahol itt volt mindígis az öregedés-gerinc és egyéb problémák általános választóvonala:(
Nem volt véletlen a nők 55 éves nyugdíjkorhatára annó..

• ez utal valami figyelembe veendő tényre-ha sokan mondjuk:)

gabusch53

botty # 2011.04.06. 19:17

Vecinek! Nagyon köszönöm a segítségedet, és a jó tanácsaidat! Ma voltam bent a nyugdíjfolyósítónál, május 6-án meg lesz a 41 évem, de azt javasolták május 11-től kérjem a nyugdíjat! Azt is elmondták, hogy 2009. dec. 31-ig vannak meg jelenleg a béradataim, így az alapján 75.000Ft felett lesz a nyugdíjam!
Mindent Veci tanácsára tettem, így előre is köszönök mindent!
Hallgassatok Vecire!!!!!!!!!!!!!!Fogadjátok meg a tanácsát!!!!!!!!! Csak jót akar!!!!!!!!!!!!!!!!!

gwizdon # 2011.04.07. 12:28

gwizdon üzeni mindenkinek akit érdekel vagy érint.

Utánanéztem a dolgoknak és szó szerint idézem amit találtam : A munkáltató fizetési kötelezettsége a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltéséig terjedő időszakra vonatkozik.

A véleményem az, hogy ha valaki az idén el tud menni nyugdíjba az tegye meg, mert nem lehet tudni, hogy mi lesz 2012. január 1.-után.

Korall54 # 2011.04.07. 13:14

gwizdon

Hol olvastad, meg tudnád adni a pontos forrást, vagy linket?

Amit írsz, az éppen az általam e fórumon már unalomig ismételt ellentmondást hordozza. (53-as nők pédája)

Korall

irene54 # 2011.04.07. 14:02

Meszus,
365 nappal számolnak egy évet, édesanyádnak szerintem agusztus 31-ig kellene dolgoznia, és így még lenne 6 nappal több mint 40 éve. Szeptember 1-től kérhetné a nyugdíjazását!

gwizdon # 2011.04.08. 05:21

Gwidon üzeni a kérdezőnek:http://nyugdij.adohirek.hu/…-korengedményes-nyugdij-2011-előrehozott-nyugdij.html

Orchidea_ # 2011.04.08. 06:28

Kedves fórumozók, nem tudjátok hova lett Veci már nagyon hiányzik az ő hozzáértő segítsége.Remélem nem beteg. Tisztelettel Orchidea

Korall54 # 2011.04.08. 07:02

gwizdon

Köszönöm a választ. Ez a cikk jan-i, már ismertem.
A lényeg a korengedményes nyugdíj lehetősége csak ez év dec. 31-ig áll fenn a megjelölt feltételek mellett.
Ez csak annak lehet jó, akinek gazdag a munkáltatója és tud, meg hajlandó is a dolgozójának a javára sok pénzt befizetni a tb-nek. Továbbá, ha a dolgozónak elég jó a fizetése, így nem érinti rosszul a csökkentéssel kapott nyugdíj.
Hogy 2012-ben mi lesz, senki sem tudja. Van egy ma még hatályos tv, születési évek szerint kimutatva, hogy kinek mennyi a korhatára, fokozatosan növekedve évről-évre. Ezt már tudjuk 2-3 éve, tehát nem most váratlanul fogják megemelni.Az ismeretlen változás, ami előtt állunk, nem tudni, hogy melyik születési évjárattól kezdve indul.

Azért kösz az infót, továbbra is írd meg, ha találsz valamit.

Üdv: Korall

mistro # 2011.04.10. 12:40

Kedves Veci! Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni a következőkben: 1952-es születésű, közalkalmazott (tanár) férfi vagyok. Szeretnék decemberben korengedményes nyugdíjba menni. A problémám a következő: a munkáltatómmal azért nem tudok megállapodni, mert nem tudja kifizetni a TB-nek a nyugdíjamat. Elképzelhető-e, hogy úgy jönne létre a megállapodás, hogy a munkáltatóm továbbhárítaná a befizetési kötelezettséget számomra, és én fizetném be a nyugdíjat a TB-nek.Ilyesmi vagy hasonló lehetséges? És ha igen, hogyan? Mit javasoltok?
Válaszotokat előre is köszönöm: Mistro

Ágnas # 2011.04.10. 16:02

Kedves Veci!
2012 március 14-én leszek 59 éves. A munkáltatóm, 2011. július 15-től hajlandó lenne 8 hónap felmentési időt megadni, de a nyugdíjtörvény várható júliusi változásai miatt nem tudják elmehetek-e majd nyugdíjba, ezért az álláshelyemet sem tudják meghirdetni, nem tudják ki fogja szeptemberben tanítani a gyerekeket az iskolában. Lehet-e tudni, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjat érintik-e majd a változások? Válaszodat köszönöm Ági

sitimaci # 2011.04.11. 05:11
----
  • Az új nyugdijtörvény 2012.január.01-től fog változni a hírek szerint!!!!!Ne akarjuk Mi előrébb hozni!!!!Ebben az évben csak kidolgozzák az új nyugdíjtörvényt!!!-----
hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.11. 09:12

Segítséget kérnék bárkitől!!

Szeretnék kipróbálni egy nyugdíjszámítást, de nincsenek éles adataim. Konkrétan számított, hivatalos nyugdíj és azok hivatalos alapadatai.

Aki szeretne segíteni azt megköszönném - természetesen teljesen anonim módon - az az e-mail címemre küldjön már el egy számsort, melyet a nyugdíjintézettől kapott.

Ami kellene 1988 - 2011 -ig évenként bontásban, bármilyen formában:

• évenkénti jövedelem (ONYF adat)
  • évenkénti jutalom, ha van (ONYF adat)
  • kieső napok (ONYF adat)
  • osztószám (azon napok száma amelyekre jövedelme van)(ONYFadat)
  • szolgálati idő (kerek évszám - ONYF adat)
  • esetleg ha volt csökkentés, miért és mennyi (ONYF adat)

Semmilyen más személyes adat NEM KELL!!

Előre is köszönöm!

Üdv

zsuzsa52 # 2011.04.11. 12:04

Sziasztok!
Tudatom Veletek, hogy a mai napon megkaptam a szolgálati idő beszámításomat.
2010. december 31-ig 39 év 234 nap. A 40 évem meglesz május 11-re.
Április 8-án a képviselő-testület felmentett, december 8-tól leszek nyugdíjas.
Egy érdekesség a határozatból:
ügyintézési határidő kezdete. 2011.január 6.
ügyintézési határidő vége: 2011.április 12. (11-én megkaptam a határozatot)
ügyintézési idő:18 munkanap
A döntést az igazgatóság az ügyintézési határidőn belül meghozta.
Hurrá!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

fagyongy55 # 2011.04.11. 14:46

Hamiki csináltam neked egy exel táblázatot az adataimból de sajnos nem sikerül beillesztenem ha esetleg privátba elküldenéd az email címedet hátha úgy sikerül köszi.

Veci # 2011.04.11. 15:14

hamiki

Az onyf számítása alapján az induló nyugdíj kb. 10 %-a több lett a férjemnek.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.11. 16:14

fagyöngy55

Kattints rá a nevemet tartalmazó kék sávban az e-mail feliratra, és arra az e-mailre küld! De biztos ami biztos én ugyanígy elküldöm a címemet.
Köszönöm

Veci

Ha esetleg elküldenéd az adatokat? Meg kellene találnom a hiba forrását a számítási képletekben. A 10 % már nagy eltérés.

Köszönöm

Orchidea_ # 2011.04.11. 16:49

Kedves Veci légy szives segíts mert teljesen összezavarodtam. 1951-es vagyok,nő. Megkértem az előrehozott öregségi nyugdijhoz a szolgálati időmet. 2011.decemberében lesz meg a 38 évem.Telefonon azt mondták a nyugdijosztályon hogy az 1951-eseknek semmiképpen sem csökkentett.Ehhez képest a határozatba azt irják hogyha 2009.01.01-ig nem volt meg a 38 évem akkor csökkentett lesz.Akkor már nincs gyerekedvezmény beszámitás.Kérlek válaszolj mit csináljak mert december végén el szeretnék menni elörehozott öregségi nyugdijba.