Előrehozott öregségi nyugdíj

nyugi # 2011.04.01. 14:25

Mindenben igazad van Veci,mint írtam nem tájékozatlanság volt az ok,hanem anyagi.A munkanélküliség nagyon hosszú volt,és szinte feléltem a megtakarításaimat.Egyedül élek,csak magamra számíthatok. Mérlegeltem,és így döntöttem. Kedves Tőled,hogy ennyire próbálsz mindenkit a jó irányba "terelgetni". Én már így elégedett vagyok a sorsommal.
Senkit ne érjen nagyobb hátrány,mint engem.
Üdv.nyugi

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 14:39

Sziasztok!
Nagyon hasznos ez a fórum, köszönet a sok értékes hozzászólásért. Kérem, aki tud segítsen. 1954. augusztusban született nő vagyok. 1999-től III. fokozatú rokkantnyugdíjas. Kétévente hívnak be felülvizsgálatra, idén júniusban esedékes. Ha úgy döntenek, hogy nem tartanak ebben a státuszban, arra gondoltam, csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását kérem, jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint elve alapján. 1999-ben kiszámolták a szolgálati időmet, ez 9744 nap, azaz 26 év 254 nap. Ha beleszámít a szolgálati időbe a rokkantsági nyugdíj időszaka ez + 12 év. Azt sem tudom, hogy ebben az esetben, illetve majd ha elérem (elérem?) az öregségi nyugdíj korhatárát, akkor újra számítják- e a nyugdíjat, vagy a most megállapítottat folyósítják tovább. Előre is köszönöm! Üdvözlettel

gabusch # 2011.04.01. 15:15

@ nyugi..
végig aggódtam a 2 napos tépelődésedet a fórumon..
Sokat tanultam belőle :)

52 februári/diplomás nő lehetsz(közben 2,5 évnyi munkanélküliséget is meg/túl kellett élned valahogy-
szörnyű és kínkeserves lehetett az az időszak:(

Szúrkolj nekünk az 53-asoknak, -akik csak egy évvel vagyunk ugyan fiatalabbak, de rendelkezünk lassan a több mint 40 évnyi folyamatos szolgálati idővel..
Húzunk a mai napig mint lajhár:)
A "tét" nem a nyugdíj összege mifelénk, hanem a nyugdíjba menetel lehetősége..
Üdv.
gabusch53

nyugi # 2011.04.01. 15:51

Kedves gabusch
Jólesnek a szavaid. Hidd el tiszta szívemből szorítok Mindnyájatoknak.Nagyon bízok benne,hogy az 53-soknak még minden így marad. De őszintén együtt érzek a fiatalabbakkal. Mióta világ a világ,soha nem volt még ilyen nehéz,és bizonytalan a jövő. Elszorul a szívem,mert látom,nálam sokkal,de sokkal nehezebb helyzetbe kerűlnek emberek. Nekem sem volt könnyű,de mindíg viszonyítottam valamihez,és az nagyon sok erőt adott. Persze mindenkinek a maga baja fáj a legjobban,ez így természetes is. Olyankor,ha körűl néz az ember,sok mindent lát még. Bízzatok,legyetek pozitívak. Továbbra is olvaslak benneteket,mert érdekel mások sorsa. Jól esik a szívemnek egy-egy örömhír.
Fel a fejjel.
nyugi

kormányos # 2011.04.01. 16:04

hamiki & Veci
Kicsit késve, de annál nagyobb tisztelettel köszönöm a válaszotokat, és azt a sok információt, amit ezen az oldalon találtam, és tanultam.

varjúháj # 2011.04.01. 16:07

Köszönöm a válaszodat Veci!
mivel egyéni vállalkozó vagyok, addig kitartok, míg forgalmazni tudom az ablakokat.
Ápropó! nem akarsz ablakot cserélni?:):) na jó vicc volt:)
De sajnos mostanság az emberek az ételre és a sárga csekkre költik a pénzüket, és sajnos egyre többen az összeset, és nem ruháznak bé műanyagablakokra. A tartalékainkat szép lassan feléljük, a nyugdíj előtakarékossági biztosításunkat 1 kivételével, már visszavásároltuk, hatalmas ráfizetéssel, de a részleteket nem tudtuk fizetni.Hitvesem 27.000,- forintos nyugdíja nem elég a távfütési számlára.
Szóval nyakig ülünk a sz@rban és még lötyögteteik is az edényt, de gondolom így van ezzel a fórumozok 80%-a.
Na miután elmeséltem az életem, még egyszer megköszönöm a biztatásod...:Zsuzsi

Veci # 2011.04.01. 16:11

nyugi
Üdvözlünk a nyugdíjas klubban. Szerintem is légy elégedett, hiszen tényleg a hosszú munkanélküli időszak anyagilag és idegileg bizonyára megviselt. Élvezzed minél tovább jó egészségben a nyugdíjas életet.

senkiobuda
Sajnos te nem rendelkezel az előrehozott nyugdíj életkori feltételeivel, ezért nem tudnál nyugdíjba menni (az idén az 1952-ben született nők tudnak nyugdíjba menni, vagy akik korábban születtek, valamint a 40 év jogosultsági idővel. A ma még hatályos tv. szerint csak az előrehozott nyugdíj esetében vennék figyelembe a rokkantsági időtartamát, az 1954-ben születettek 60,5 évesen. 2012-től változni fog a nyugdíjtörvény, most nem tudni milyen lesz.
Ha maradna a rokkantsági, úgy tudom a mai tv. szerint nem alakul át a nyugdíj, marad rokkantsági, a korbetöltötteknél is. Többször leírtuk, hogy egy újraszámolás lehetne rosszabb is, mint az évente emelkedő rokkantnyugdíj. Nem beszélve arról, hogy a mostani tv. szerint 2013-tól más számítás lenne.
Tudom, gogy számodra ez nem biztató, de sajna ez a tv.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.04.01. 16:31

Köszönöm szépen Veci,viszont kívánom.

Icamama # 2011.04.01. 18:48

Sziasztok Lányok!

Tudja valaki, hogy a napi 10 órás munkaidőnek van-e valami előnye a nyugdíjnál? Négy és fél évig bírtam két különböző munkahelyen 6+4 órában. Jelent ez valamit nekem? Előre is köszönöm a válaszaitokat.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.02. 08:50

Veci
Légy szíves válaszolj ha tudod a megldást:
A passzív jogú gyest (1976-1982 között) hogyan veszik figyelembe a szolgálati időnél? Nem nagyon találok rá utalást, vagy nagyon be van burkolva.
Köszönöm

Veci # 2011.04.02. 09:38

hamiki
Valaki írta itt a fórumon korábban, hogy a passzív gyest nem vették figyelembe, ha jól emlékszem, mivel a gyes előtt nem volt elegendő időtartamú munkaviszony.
De meg kellene kérdezni a Nyugdíjbiztosítót is.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.02. 11:41

És a nők 40 éve okán, mondjuk két gyermek esetén?
De igazad van, a legbiztosabb a nyugdíjintézet.

klarissza55 # 2011.04.02. 15:46

Kedves Veci!
Légy szives válaszolj a kérdésemre.

A szolgálati idő elismerésének elbírálása. 1955-ben születtem, ezt a határozatot kaptam:

Az igazgatóság a rendelkezépsre álló nyilvántartások és egyéb igazolások alapján megállapította, hogy a kérelmező 1969.03.23 és 2010.12.31. közt fennállott jogviszonyaival összesen 14690 nap, azaz 40 év 90 nap szolgálati időt szerzett, ebből a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához jogosultsági idő 14000 nap, azaz 38 év 130 nap, amelyből a kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban a jogosultsághoz szükséges 32 évvel szemben 32 év 284 nap szolgálati időt szerzett.

A nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő: 40 év 90 nap.
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelmbe vehető 38 év 130 nap, ebből kereső tevékenységgel járó, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 32 év 284 nap.
A nyugellátás összegének kiszámításánál, a mérték megállípításához 40 év 90 nap vehető figyelembe.

... A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő: 38 év 130 nap
figyelembe nem vehető idő: 1 év 325 nap.

A kérdésem az lenne, hogy mikor mehetek nyugdíjba?

Köszönöm:

Klára

Veci # 2011.04.02. 18:00

hamiki
A nők 40 év jogosultsági idejénél kérdéses a passzív gyes. Egyéb nyugdíjnál benne van a szolgálati időbe a passzív gyes is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.02. 18:06

klarissza55
Akkor mehetsz nyugdíjba, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, mivel most még decemberi 38 év 130 napod volt. A hiányzó időt munkaviszonyban szerezd meg. Arra figyelj, hogy inkább 5 nappal több legyen a jogosultsági időd, mint egy nappal kevesebb. Ha jój számolom akkor 1 év 230 napod dolgozz (ebben már benne van januártól ledolgozott idő).

Üdvözlettel Veci

klarissza55 # 2011.04.03. 14:48

Kedves Veci!
Kőszönöm a választ.

judit45 # 2011.04.04. 07:40

Üdv.
Kérdésem lenne, ha valaki ért hozzá.

Férjem 58,5 éves, 41 év munkaviszonnyal.
Milyen módon és mikor mehetne nyugdíjba (mivel a cége haldoklik)? A cég nem fizet semmit, ilyen javaslatot nem kérek:-((

Köszönöm, ha valaki értene hozzá csak az írjon.

pinterj # 2011.04.04. 08:52

Kedves Veci!
Mi a teendő, ha február 10-én beadtam a szolgálati idő kiszámításra szolgáló kérelmet és a mai napig nem kaptam meg? Az ügyintéző telefonon arról tájékoztatott, hogy három hete lezárta és revizorra vár.
Értenem kellene az okokat? Hol a 22 nap ügyintézési idő?
Köszönöm
Judit

Veci # 2011.04.04. 09:00

judit45
A férjed 1952-ben vagy 1953-ban született? Ha meglesz a 42 év szolgálati ideje, akkor 60 évesen tudna előrehozott nyugdíjba menni, ami max. 8,4 %-al csökkentett, a ma még hatályos tv. szerint. Munkanélküli ellátás időtartama is növeli a szolgálati időt.
Ha nem lesz meg a 42 éve 60 éves koráig és 1952-es, akkor legkésőbb 60,5 évesen, ha 1953-as, akkor 61 évesen mehetne előrehozott nyugdíjba. Most azt nem tudjuk, hogy 2012-től hogyan változtatja meg a kormányzat a nyugdíjrendszert, nyugdíjtörvényt.
Más lehetőség a korengedményes nyugdíj lehetne az idén, ha a munkáltató megállapodna vele és egy összegben kifizetné a nyugdíját és egyéb költségeket a Nyugdíjfolyósítónak. Ha haldoklik a munkahelye, akkor erre nem igazán számíthatna.
Ha egészségi állapota indokolttá tenné és ORSZI vizsgálatra menne, akkor az egészségkárosodás mértékétől függően vagy rokkantnyugdíjat, vagy az életkora alpján átmeneti járadékot kaphatna (ez a nyugdíja 75 %-a). DE eléggé szigorú az ORSZI minősítés, ezt is megpiszkálják.
MÁS lehetőséget nem tudok.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.04. 09:04

pinterj
Feltételezem, hogy neked a jogosultsági idő megállapítása miatt lett beadva a kérelmed. Ebben az esetben nem tudják a határidőt tartani, első a nyugdíjbavonulók nyugdíjának kiszámítása, határozatának elkészítése az új valorizációs szorzók megjelenése óta (kb. 1 hete), revidiálása, utána az életkorban közelebb állók időmegállapítása.
Te melyik évben születtél?

Üdvözlettel Veci

Icus2 # 2011.04.04. 10:33

Kedves Veci!

Nyugdíjfolyósító gyesen eltöltött időről kér igazolást!
Kérdésem az lenne hol tudom beszerezni. 1977-ben
szültem.

Soley11 # 2011.04.04. 16:22

Mennyi időt kell fizetni egy 1953-as születésű alkalmazott előrehozott öregségi nyugdijba meneteléhez, ha megállapodást kötünk vele. A szolgálati ideje majdnem 40 év, pár nap hiányzik hozzá. Egyáltalán kell-e a megállapodás, csökkentett összeggel nem mehet el saját jogon?

várakozás # 2011.04.04. 17:03

1953-as születésü nő vagyok. Sajnos 36 éves munkaviszonnyal rendelkezem, és szeretném megkérdezni van e lehetőség az előre hozott öregségi nyugdijra abban az esetben ha a munkaadóm kifizeti a plusz 1 év hiányzó időmet.

judit45 # 2011.04.05. 06:51

Kedves Veci!

Köszönöm a választ a férjem 52. augusztusi, tehát 2012 aug-.ban lesz 60 éves, addigra meglesz a 42 év munkaviszonya is, de ki tudja addig kitart-e a munkahelye. És kitart-e ez a rendelet?

De akkor mehetene el 8,4%-os csökkentéssel nyugdijba?

Veci # 2011.04.05. 08:33

judit45
Jól gondolod, ha nem változik a tv. számára hátrányosan, akkor 60 évesen max. 8,4 % csökkentéssel mehetne előrehozott nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci