Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.09.11. 11:14

Veci
Köszönöm. Nézegettem oda-vissza, én is arra tippelek, amit írtál.Nem tudom, hogy működik ez az egész, mindenesetre kielemeztem a programot. Összesen 62 tv van betervezve, ezek között a tippelésünk szerint 49-50. pontban lenne a nyd-tv. Hát bizony elég hátra van sorolva. Szept-ben 8 tv-t látok, okt-ben 15-öt, nov-ben 30-at (26-55. ezek között is csak a 49-50. pont lenne a nyd-tv talán)), dec-ben 7-et. Persze van ezek között kis és közepes terjedelmű előterjesztés is, de akkor is elgondolkodtató a sorrend.
Talán a háttér tímnek van időre szüksége, talán taktikai oka van, hogy minél később, jobban látják majd, merre alakul a világ, és talán minél kevesebb időnk legyen, ha még lehet, valamit lépni 2011-ben, vagy ne is legyen időnk.
Most már nemcsak magunkat, érintetteket sajnálom, hanem a nyd-gépezetben dolgozókat, akiknek megint rohamléptekben kell majd megtanulni az új jogszabályokat, állni a polgárok rohamát, akik közül sokan majd tévhitben lesznek, vagy nem is értik a §-t, ami persze nem az ő hibájuk, hisz az egyszerű halandó mért kellene, hogy értsen hozzá. Ehhez jön még a munkáltatók ügyintézőinek az eligazodása.
Egy biztos pontom és reményem van: ez a fórum, és a készséges segítők, veled és Lyonee-nal az élen. Előre is köszönet!
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.09.11. 09:32

Itt az őszi ülésszak menete, de konkrétan nem találom a nyugdíjtörvény vonatkozásait, csak tippelni tudom, hogy október-november (49-50. pont)
http://www.parlament.hu/…ulesszak.pdf

49. Törvényjavaslat az Alaptörvénnyel összefüggő átmeneti rendelkezések megalkotásáról
Parlamenti előadó : KIM
Nagy terjedelmű szabályozás
Benyújtás várható időpontja : 2011 . október
A szabályozás célja az Alaptörvény záró rendelkezései 3 . pontjának végrehajtása.

50. Törvényjavaslat az Alaptörvénnyel összefüggő egyes jogszabályok módosításáról
Parlamenti előadó : KIM
Nagy terjedelmű szabályozás
Benyújtás várható időpontja : 2011 . október
A szabályozás célja az Alaptörvény záró rendelkezései 4 . pontjának végrehajtása.

De lehet, hogy nem jól tippelem. Tavaly is november közepén adták be a törvényjavaslatot.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.09.11. 07:48

Kedves Fórumozók!
Tudja valaki, hogy a Parlament őszi ülésszakának programjában mikor lesz a nyugdíjtörvény tárgyalása? Valahol a neten láttam egy törvénykezési tervezetet, de most nem találom.

szafika # 2011.09.11. 06:47

...és adná az ég, h megjönne a józan paraszti eszük, és megpróbálnák a szinte lehetetlent úgy formálni, h a jónép is a lehető legkevesebb veszteséggel jönne ki ebből az egész herce-hurcából !!! és lenne végre nyugalom !!

Veci # 2011.09.11. 06:21

nagyi54
Megértem az érvelésed, többszörösen érintve vagy a korhatár és nyugdíjtörvény változásaiban. DE!!! ne hergeljétek egymást, kezdtek sitimaci-val átesni a ló túlsó oldalára. Már-már személyeskedtek! Ezt ne engedjétek!!! Ez a topic nem erről kell szóljon a "sorstársak" között.

gabusch
Épp most szánkékoznak eltörölni az előrehozott nyugdíjat. Ezért évődik nagyi54 is, valamint minden 1951 után született férfi (közszféra kivételével) és az 1953 után született nők, ami érthető. Meg mi is, akik törvény adta lehetőséggel élve, akár 42 év szolgálati idővel, volt nappalis ipari tanulók is évődünk.

De várjuk már ki, mi lesz a törvényben. Egyenlőre kiszivárogtatott "tervezet" van, ami még sokmindenben változhat (tudom ez naív gondolat, de ki tudja!).

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.09.10. 20:23

Kedves Nagyi54
szerintem nem estél ki semmiből, ha marad az előrehozott,akkor 60,5 évesen elmész szépen az előrehozottba.Te nem 55-57 és nem 59 évesen, hanem az irígyelt 60,5 évesen:-)
Tudod hányan fognak Téged irígyelni ha elmész alig hatvanon túl?

Pl.a kicsit fiatalabb nappali diplomás közgazdász és orvos barátosnéim,akik ma 55-57 évesen még nem is foglalkoznak a nyugdíjjal, tudván hogy minimum 4 évet még dolgozniuk kell:-)
Nagyi..törlés..delete..ne foglalkozz a nyugdíjjal:-)

Engedd meg nekünk-előrerehozottra kandidálóknak- 53as nappali dilomásoknak,hogy 110 nappal az új ny.rendszer előtt rinyáljunk:-)
üdv.gabusch

nagyi54 # 2011.09.10. 17:32

Tisztelt sitimaci:Jajj de nem jól tudod,hogy segítel így másoknak a nyugdíj kérdés útvesztőibe!!!
42.5év.szolgálati időm van drága sitimaci!!!vágod??
de mivel 54-es születésű vagyok kitolták a nydj korhatárt,utosónak csak az 53-ra vonatkozik 2012-be 59évesen.
A 40 évestől is elestem a kitétel végett,(isk,munk n,stb)úgyhogy várok,és bizakodok.

tibi52 # 2011.09.10. 17:09

Kedves Koráll!
Mélységesen egyetértek veled,ami a bizonytalanságot illeti.Január 1-én betöltöm a 60.évet,42,5 év munkaviszonnyal rendelkezem,lassan be kellene adnom a felmondásomat.Nem tudom hogy mi tévő legyek,pedig szívesen átadnám a helyemet az ifjúságnak,hagy dolgozzanak ők is.Én mennék,biztosan lenne száz jelentkező a helyemre.De hát ez van,2011-a bizonytalanság éve!Tibor

sitimaci # 2011.09.10. 15:44

Szafika! Mint mindig,most is igazad van,egy a véleményünk,csak te "finomabban" irod le,na hiába,csak Nő vagy,én meg lehet hogy egy bunkó férfi,pedig igyekszem!!!

sitimaci # 2011.09.10. 15:40

Kedves nagyi54!!! Ha 1954-ben,az első félévben születtél,van 37-éves szolgálati időd és ha lenne 3-év korkedvezményed/mert olyan helyen dolgoztál/ akkor ez év /dec,31-ig/elmehetnél csökkentett összegü,előrehozott korkedvezményes nyugdijba! Ha a második félévben születtél,akkor ez áttolódna 2012-re! Tehát nem az a baj,hogy valaki 1954-ben született,hanem az,hogy esetleg nincs 37-éves m.viszonya,vagy 3-év korkedvezménye,vagy egyik sem!Ez rajta van az ONYF.táblázatán,ez érvényes még jelenleg is!Persze itt is,mint nagyon sok máshol,a szerencsének /születés,korkedvezmény,stb./ nagy szerepe van! Tehát nem minden "54-ben született Nő és férfi előtt vonták meg az előrehozott lehetőségét,csak éppen nincs meg a nyugdijbamenetelhez minden feltétel!/Férfiaknál a 42-év + korkedvezmény/ Gondolom,hogy van egy pár olyan Nő,aki 1954-ben született és ezekkel a meglévő feltételekkel,/ 37-év + 3-év korkedv./már ebben az évben,57 és fél évesen, el is tűzött csökkentett összegü előrehozottba!!!!!! Most mondhatják azt,hogy szerencséjük volt! Igen,az volt,mert ez is kel mindenhez,igaz ???

facanos # 2011.09.10. 12:54

Kedves Veci! Köszönöm a választ. Azt szeretném még kérdezni, hogy egyéni vállalkozó is kifizethető előre a saját korengedményes nyugdíját, mint önföglalkoztató? Válaszodat előre is köszönöm fácános

nagyi54 # 2011.09.10. 10:05

Szia Korall54:teljesen igazad van,egyet értek minden szavaddal.

Korall54 # 2011.09.10. 09:36

Kedves Mindenki!
Az egész várakozásban az a legmegalázóbb, hogy már csak 110 nap van hátra az új törvényig, és még mindig nem tudhatjuk, hogy életekre, sorsokra, családokra milyen fordulat vár.
Persze marad a remény és egy szikrányi bizakodás, hogy józan, alaposan megfontolt tv születik.

szafika # 2011.09.10. 08:24

Sitimaci !
Biztos , h leginkább azokkal lett alaposan kitolva , akik szakmunkást végeztek , mert azok többnyire fizikai munkát végeztek, a 3 év alatt is ,/ pedig a felsőbb iskolával redelkezők még jobban meg vannak sértődve,/ de itt legfőképp a munkáról volt szó ! és , hát azért nem annyival megy nyd-ba egy fizikai melós...
A tisztelt kormány biztosan későn kapott észbe, azért próbált minden kivehetőt elvenni, mert maguk se gondolták, h ennek ekkora visszhangja lehet ! Akik előttünk elmehettek bármilyen címszóval, nyd-ba ők is csak a lehetőséget használták ki, azt amit az akkori törvények megengedtek, nem irígylem a nálam 3 évvel fiatalabbaktól se, mert tudom , h a nehéz fizikai meló , jobban lestrapálja az embereket, persze tanulni kellett volna, így igaz ! de akkor is el kell végezni a nemszeretem munkát is ! Ezért is remélem , h nem veszik el ezt a lehetőséget ! Sőt bővítik a pasikkal ! / úgy legyen ! /Az elkövetkező években egyre csökkenni fog azok száma , akik le tudnak dolgozni 40-1-2-3 évet !

nagyi54 # 2011.09.10. 08:20

ja még annyit ha neked sikerült elmenni nydj-ba
örülök neki és élvezd sokáig a megérdemelt pihenést.
De akik még előtte állunk és várunk,köztük én is
annyi szolgálati időm van mint neked,de mivel az 54-esek előtt megvonták az előrehozottat még a csökkentettet is nekünk várni kell és bízni mert ha nem bele bolondulsz.

nagyi54 # 2011.09.10. 08:13
sitimaci:----
  • !!segíteni azt lehet,de nem kell ötletelni ezt kell megérteni,Veci véleménye is az.
Amúgy meg az teljesen mindegy te mit hiszel vagy én tartsuk meg magunkba,a nydj kérdésben segíts! ne a pánik keltésre.Majd elég lesz akkor ha kész a tv tervezet és megjelenik a közlönybe.
sitimaci # 2011.09.10. 05:42
--
  • Amúgy meg lehet jönni tiltakozni!!!! 2011.Szeptember.12-én,11.órai kezdettel,az új Munkatörvény és a nyugdij miatt is ! Helyszin: Kossuth Lajos tér,Parlament elötti rész !!! /Tiz érdekképviselet szervezésében!/ Ilyen fog lenni még,szeptember végén,Konya Péteréké is kizárólag a nyugdijügyben,aki tud és akar,az eljöhet!!! Csak a tenniakarás kedvéért!!!----
sitimaci # 2011.09.10. 05:27
nagyi54 !!!!------
  • Mit irigyelnék,ugyan már!!!!!!! Én nekem,szept.08.-án volt az utólsó munkanapom.42-év és hét hónappal megyek csökkentett összegü,előrehozott korkedvezményesbe,fizikai melósként! Én itt és privibe is,sok tanácssot adtam,ha kértek,de ennek a kormánynak,de más kormánynak sem hiszek,még ha Te ezt is teszed!!! /Ez a 0,5 % sem jelent semmit! / Amúgy meg,szafikával értek egyet,teljes mértékben!!! Én egyáltalán nem irigylem a Nők negyven évesét,de ez még a Nők között is,feszültséget okoz,mert szerintük sem teljesen igazságos,hogy miért,azt hadd ne részletezzem,megtették ezt itt helyettem már mások!Én,ledolgoztam a magamét,eltudok menni saját jogon,.de mivel férfi vagyok,engem egyáltalán nem érdekel,de a feleségemet már annál inkább,fizikai munkásként,teljesen megérdemelné,még három év hiányzik neki,amúgy Ő sem hisz semelyiknek sem és elképzelheted,hogy nem irigységből,az ördögöt sem szokta a falra festeni Ő sem,csak reálisan nézi a dolgokat!!! Amúgy a kedves kormány éppenséggel,azt is bevezethette volna,hogy minden Nő elmehet 55-éves korában,ha meg van a 38-40-éves mukaviszonya,persze a korán elkezdett,szakmunkás iskolaiként végzett munkákat is,beszámitva,ha akar!!!Lehetne még erről sokat irni és vitatkozni is,de nem kel mindig irigységet feltételezni,főleg arról,aki miért lenne az?!--------
Veci # 2011.09.09. 21:32

gabusch
Köszönöm a 60 körüliek nevében a beírásod. Valóban nem kell ötletelnünk, várjuk ki "türelemmel" mi lesz a törvényben.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.09.09. 20:59

Forró ősz jőő :-)

http://atv.hu/…_konya_peter

Kedves "akciósok" !
Az "előrehozott" az egy merőben más téma..másokat érint, mások a tervezet szerinti poziciói, mint a 40 évesé.
Kérlek szépen Benneteket, h az észt se osszátok 54-56-58 évesen addig, amíg a 60 körüli csajok és pasik révbe nem érnek :-)
Üdv:gabusch53

nagyi54 # 2011.09.09. 18:39

Én is örülök,de nem is csüggesztek senkit a rosszul
gondolt véleményemmel addig míg a tv meg nem születik.
Addig fölösleges egymást idegesíteni,hisz épp ellégé teszi a kedves kormányunk.

nagyi54 # 2011.09.09. 15:49

Tisztelt fórumozók!! kedves Évike56.
én is a mondója vagyok nem kell a törvényhozóknak tippet adni,elég tippjük van anélkül is.
Kivált kép az ördögöt a falra festeni.
A sitimaci amit válaszolt neked,talán egy bizonyos fokú
,,irigység"jön le nekem a 40éves nygd-hoz fűződően.
Csak a hozzászólásait olvasgatva ez a tapasztalatom.
Évike nem hinném az elvételét,mert ezt ők hozták törvénybe a nygd-járulékot meg is emelték 0,5%-al.
Igaz késsőbb lesz a nygd reform végeredmény,de lehet bízni benne,h nem veszik el.Bízzál benne hisz a remény hal meg utoljára!!

szafika # 2011.09.09. 13:33

Évike56 ! ne fesd az ördögöt a falra ! Ha a nyd-ban lévő nők 10 %-a dolgozott csak 40 évnél többet , akkor ők azt nagyon jól tudják, h ennél többet hiába is várnának ! Aki a családja , meg a munkája mellett ledolgozta a maga 35-36-37-40-1-2 évét , az már megtette a magáét , azt hiszem a fejük se fájna , ha nem 10 % lenne, hanem mondjuk 50-60 % ! Drukkolok is , h , többeknek sikerüljön egyszer elérni ezt, mert ha ma rengetegen kapnak úgy nyd-at, h ennek az időnek töredékével se rendelkeznek , akkor ezt egy okos politikus megtartja !
Mindenképpen több volt belőlük a hasznuk, mint azokból valaha is lesz, akik segílyből éltek , élnek , élni fognak ! / nem azok, akik dolgoztak egy életen át ! és ma már nem találnak munkát ! /
A pasiknak is bevezetném a 40 év utáni lehetőséget, biztos lenne a fiatalok között is olyan , akit ez ösztönözne arra, h muszáj dolgozni ! csak legyen hol !

sitimaci # 2011.09.09. 12:18

Kedves évike56! A csalfa,hazug biztatás,az nem az én "műfajom"! Persze jó a biztatás,de a mostani kormány,nyugdij intézkedéseinél,mindenféle biztatás,becsapás,hamis illuziókeltés lenne,itt érdemes megvárni,hogy ők mit lépnek!/Ezt nem tehetik meg....,ez az ő esetükben,számunkra nem biztatás lenne,mert a 2/3-ad birtokában,mindent megtehetnek,majdnem!!!!!!/ De másban,szivesen biztatlak,csak tudjam,hogy miről van szó!!!!

évike56 # 2011.09.09. 12:05

Kedves sitimaci!
Köszönöm, hogy elmondtad véleményedet. sajnos én is így gondolom a dolgokat. De azért jól esett volna egy kis biztatás, hogy ezt nem lehet meg tenni. Tudom, hogy csak álmodok, de olyan jó lenne ha valóra válhatna.