Előrehozott öregségi nyugdíj

nagyi54 # 2011.03.31. 18:33

Ria41:valamit nem jól csinálsz, mert 2mp alatt
letölt és ott a kalkulátor akárhányszor csinálom.
Kattints a lassú töltésre.

Ria41 # 2011.03.31. 18:54

köszönöm a tanácsokat, sikerült letölteni, megnyitni, rögtön hozzáfogok.

Veci # 2011.03.31. 19:28

Ria41
Ezt válaszoltam a másik topicban.

kormányos
Szerintem a kiszámolt nyugdíjat csökkentik. Kb. 1 hét múlva okosabb leszek, mert a férjemnek is csökkentett nyugdíja lesz.

varjúháj
Nem csalódtam a humorodban. Ha van munkahelyed, akkor ne mozdulj. Az új nyugdíjtörvény 2012-től várható, de nem lehet semmit megjósolni. Azt kommunkálták, hogy a nők 40 évese megmarad, tehát arra hajts. A nyugdíj összegét a szolgálati idő alapján számítják.

Üdvözlettel Veci

Ria41 # 2011.03.31. 19:31

gratulálok Hamiki! a kalkulátort kipróbáltam, jól működik.
Nekem még augusztus végéig, vagy december végéig (ha kapok felmentést, mint közalkalmazott, 57 évesen) tart az időm, akkor lesz meg a 42 év. A kíváncsiság vitt a számítás felé. köszönöm nagyi54-nek is a segítséget.

nyugi # 2011.03.31. 19:40

Bocsi hamiki,azt hittem már feltették az újat.
Nekem is csökkentett van. A rendesen kiszámolt nyugdíjat csökkenti,a hiányzó idő miatt.
Egy évnél kevesebb hiány miatt,3,6%-kal, ahogy Lyonee anno kiszámolta.

nyugi # 2011.03.31. 19:41

Pontosabban 78,5% és ezt csökkentik.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 06:17

Veci és Kormányos
A csökkentés mértéke szerintem a 1997. évi LXXXI. társadalombiztosítási törvényt olvasva:
"12. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján az öregségi nyugdíj összege" pl 40 év szolgálati időnél a havi átlagkereset 80 %-a.
A 18/B.§ szerint "(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét" kell csökkenteni az előírt %-ban.
Tehát az én értelmezésemben pl. a 80% csökken max 8,4 %-al, ami nyilván nem ugyanaz, mint ha az átlagkereset (ami a 100%) csökkenne 71,6 %-al.
Pl. 200000 Ft átlagkeresetnél a 71,6% 143200-at eredményez, de ha a 80% csökken 8,4%-al, akkor az előrehozott öregségi nyugdíj összege: 146560 Ft. Kis különbség (3360 Ft), de van.
Remélem jól értelmeztem és számoltam.

Veci # 2011.04.01. 06:26

hamiki
Nem jól értelmezed, az én érvelésem a jó!
Most kérdeztem meg a Nyugdíjbiztosítótól, azt mondták, hogy a kiszámolt nyugdíjat csökkentik. De napokon belül konkrét tapasztalattal tudom megerősíteni.

Üdvözlettel Veci

Vabi # 2011.04.01. 06:35

Kedves Hamik!

Vecinek van igaza, a férjem december 20.-án ment el korengedményes nyugdíjba és a kiszámolt nyugdíját csökkentették.

Üdvözlettel Vabi

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 08:04

Veci Vabi

De akkor nálatok mi a "kiszámolt nyugdíj"?
Amit kézhez kapna, ha nem csökkenne max 8,4 %-al.
Mert akkor én is erről írtam, és a törvény szavait ha olvassátok (lásd lent részben), abból ez következik.
De ha az un. "kiszámolt nyugdíjat" még redukálják pl. 40 évnél 80%-ra, akkor az igaz amit írtok.
Persze úgyis a tények beszélnek.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 08:09

Veci
Olvassátok el
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
12. § (1) bekezdése és a 18/B. § (2) bekezdése.
Akárhányszor elolvasom, mindíg oda lyukadok ki.

nyugi # 2011.04.01. 08:46

Én már megkaptam a végleges határozatot,és az enyém csökkentett előrehozott,mert pár hónap hiányzik a 40 év szolgálati időből.
Kiszámolják a nyugdíjalapot,ez eddig mindenkinek egyformán történik.
Aztán a szolg.időhöz tartozó %-ot. Esetemben 78,5%.
Kapott egy összeget,de mivel hiányzik a negyvenből,megnézi mennyi hiányzik a tényleges öregségi korhatárhoz.
62-59. ez 3 év,ezért havi 0,1%-ot a 36 hónappal szorozza,vagyis a 78,5 %-os nyugdíj ÖSSZEGET csökkenti 3,6%-kal.
Csak segíteni szerettem volna.
Üdv.

Veci # 2011.04.01. 08:46

hamiki
A nyugdíjalapból kiszámolt nyugdíj összege csökken a max. 8,4%-al, ez így egyértelmű, ami megerősítést nyert. Még nem kaptuk meg a határozatot, de az ügyintézővel beszéltem, ők telefonon nem adnak összegre felvilágosítást. Mondtam neki, hogy kalkulátorral nekem mennyi lett a csökkentés nélküli nyugdíj összege, és legalább annyit mondjon, hogy ehhez képes a 3,6% csökkentéssel ettől lényegesen kevesebb lesz. Azt mondta, hogy a csökkentéssel kb. annyi a kiszámolt nyugdíj, mint amit a te kalkulátoroddal csökkentés nélkül kiszámoltam. Jövő héten meglesz a határozat, egy későn kiküldött nyomtatvány miatt csúszik a dolog.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.04.01. 09:02

Mintha duplán "büntetne" a kevesebb szolg.idő miatt,nem?
Eleve már nem 80,hanem 78,5% -ot ad,és utána még csökkent is ugyan ezen ok miatt. Kétszer is kevesebbet számolnak. Tudom,hogy a törvény így írja elő,de mégis furcsa. Vagy csak nekem az?

Veci # 2011.04.01. 09:07

nyugi
Miről beszélsz? Nincs meg a 40 éved?

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.04.01. 09:32

Sziasztok,

A nyugdíjcsökkentésbe érdemben nem szeretnék belefolyni, Veciék érvelése meggyőző volt, amit csak megerősíteni tudnék: mindig a kiszámolt nyugdíjat csökkentik, vagy adott esetben növelik.

Hanem egy másik téma:
hamiki,
ha hordanék kalapot, azt minden bizonnyal most megemelném előtted! A kalkulátorod meglepően pontos! Az elmúlt években számtalan kalkulátort elemeztem már ki (hvg, tajekozodjon, aegon, pszáf, stb.), de egyik kevésbé, másik pedig borzasztóan bizonyult hibásnak. A tiédet is kielemztem az éjjel, és kellemes meglepetés volt számomra; úgy vettem észre, hogy nem vagy szakmabeli, mert azért több apró pontatlanság van benne, ami a nagyobb jövedelmek, a jelentősebb kieső napok és a jutalmak számításánál ad nagyobb eltérést, de annál nagyobb érdem, hogy ezt így össze tudtad hozni. Esetleg beszélhetünk a hibák kijavításáról, írok privát mailt is.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 09:54

Nyugi
Írd le légyszíves a paramétereidet: nemed, melyik évben születtél, stb., mert valami nem egyértelmű.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 10:05

dtida
Írj a hibákról.
Biztos vagyok benne, hogy nem tökéletes, mert én a saját profilomból indultam ki, egy példa leírást használtam az ONYF-ről, és a saját képemre formáztam, ami azt jelenti, hogy szélsőséges dolgokat valószínüleg nem kezel jól.
De írj a hibákról.
Én ezt csak szórakázásból csináltam, meg mert érintett vagyyok a témában.

Többiek
Egyébként valaki olvassa már el végre a
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
12. és 18/B paragrafusokat, az ott használt fogalmakat, mert szerintem egyről beszélünk, csak más más megnevezéseket használunk ugyanarra a dologra pl. nyugdíjalapról beszéltek, jogszabály ezt havi átlagkeresetnek nevezi, nyugdíjalapból kiszámolt nyugdíjról beszéltek, aminek a törvényes neve öregségi nyugdíj, ennek csökkentéséről írtok, aminek a hivatalos neve csökkentett összegű öregségi nyugdíj.
A jogszabály pont ezt írja le.
A kalkulátor javítása viszont érdekel.

Veci # 2011.04.01. 11:53

hamiki és dtida
Ti jól együtt tudnátok működni a jövőben, dtida neked főleg a jövőbeni terveidhez.

Üdvözlettel Veci

acgirl # 2011.04.01. 12:10

hamiki

KÖSZÖNET A KALKULÁTORODÉRT!
Most várom a határozatot és reménykedek :)

Üdv:
Zsóka

nyugi # 2011.04.01. 13:12

Igen, így van, nincs meg a 40 évem. 1952 februári születésű nő vagyok. A 40 év szolgálati időmből hiányzott 2 hónap. Már nem volt tehetségem megvárni azt a 2 hónapot,mert 2,5 év munkanélküli után 59 évesen lettem nyugdíjas. Ezen a héten kaptam meg a határozatot. Előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba tudtam elmenni. 3,6%-kal csökkentették a nyugdíjam összegét.És az én alapnyugdíjam 78,5% a hiányzó 2 hónap miatt.
Most szó szerint idézem a határozatot.
A havi átlagkereset összege: 210640.-ft
.....figyelembe vehető szolgálati idő:39 év és306 nap.
Anyugdíj összege a szolgálati időtől függően a havi átlagkeresetének 78,5%-a,vagyis 165352.-ft.
Az igénylőnek a reá irányadó öregségi korhatár betöltéséig 1275 nap, a csökkentés nélküli előrehozási jogosultsághoz 59 nap szolgálati idő hiányzik.
Kiszámított nyugdíját 3,6%-kal azaz 5953.-ft-tal csökkenteni kellett.
A nyugdíj összege havi: 159399.-ft.
Folyósítandó nyugellátás összege: 159400.-ft.

nyugi # 2011.04.01. 13:17

Ha nem érthető,szívesen válaszolok. Korábban is ezt akartam írni,de lehet félreérthetőre sikerűlt.
Nekem a tavalyi kalkulátorral sokkal kevesebb összeg jött ki,mint amennyi valójában lett. De azt kívánom,mindenki így tévedjen.
További szép napot mindenkinek.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.01. 13:31

nyugi
Igen én is így képzeltem, hogy te más csökkentést szenvedtél, de az elv ugyanaz, és pont azt a számítási módszert írtad le amit én mondtam, írtam, illetve amit a jogszabály is leír.

Nálam viszont a veszteség 7,6 % lenne, mert 51-es ifjonc vagyok és októberig kell várnom, mert az életkori feltétel akkor teljesül.
Ha csak ennyi lenne a veszteségem nem haboznék, de nekem több lesz, így egyenlőre az utolsó percig vacilálok, még azon az áron is, hogy nem lesz felmentésem, csak lemondásom. Túl korán, áprilisban vagy legkésőbb májusban kellene engem felmenteni, addig viszont még sejtésünk sincs a konkrét változásokról. De talán októberig kiderül mik a nagy tervek odafent és elég ha októberben lemondok, legfeljebb még novemberben is dolgozom.

dtida
Pontosan mit jelent az, hogy nem vagyok szakmabeli?

nyugi # 2011.04.01. 14:00

Igen hamiki, megerősíteni akartalak,örülök,hogy sikerűlt.
Nagyon szurkolok Neked is és a Többieknek is. Mert azt mondják"a végén csattan az ostor". Hát nem mindegy,hogyan. Én elég jól jöttem ki ebből a munkanélkülis mizériából a végén. Elképesztő szerencsém volt így utólag,hogy nem végkielégítést kaptam,amikor kirugtak,hanem jutalmat. Ez sokat emelt az összegen is.A multiknál nincs ám felmentés meg miegymás.Pakolj össze,és távozz.Még a kollegáidnak sem köszönhetsz.Nyugdíjba is úgy "kűldenek"hogy holnaptól nem kell jönnöd.
Sok-sok ember méltatlan,megalázó történetét megtapasztaltam a hosszú évek alatt.
Na de előre nézek most már.
Nagyon ügyes vagy,hogy ilyen jó kis kalkulátort tudtál csinálni. Gratulálok.
Kívánom a legjobbakat.

Veci # 2011.04.01. 14:05

nyugi
Sajnálom, hogy 2 hónap miatt elestél a 80 %-tól.
DE, olyan régen olvasod a nyugdíjas topic-ot, annyiszor leírtam, hogy inkább 5 nappal több legyen a szolgálati idő, mint egy nappal kevesebb. Ezt a még akár megváltással is meg lehetett volna szerezni, főleg ilyen magas jövedelem esetén. Erről is többször írtunk.

Üdvözlettel Veci