Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.09.06. 11:46

Mucu
Ha nincs meg a szafika által írt akciós éved, akkor az idén még előrehozott nyugdíjba mehetsz, ha december 31-el történne (az utolsó nap dec. 30), akkor előrehozott nyugdíjas lehetsz (2012-től ez jövedelempótló juttatássá alakul), minimális csökkentéssel. Az idén jó volt a valoritációs szorzó, de azt nem tudjuk jövőre milyen lesz, ill. milyen számítás. Ha viszont januárban kérnég az ellátást, akkor már nem előrehozott nyugdíj lesz a neve, de az összeg várhatóan úgy lesz megállapírva, mint a nyugdíj (a kiszivárogtatott tervezet szerint). Lehet, hogy megérné megvárni a 40 év betöltését, a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 80 %-a, a valorizációs szorzó alapján számítják (vagy jobb vagy rosszabb lesz, mint az idén, ezt neked itt senki nem tudja megmondani). Ha az idén mennél, akkor 78,5 % lenne a nyugdíj + kb. 1 havi minimális csökkentés.
ITT egy kalkulátor próbáld használni a döntésedhez:
http://adozona.hu/…ij_2011.aspx

Üdvözlettel Veci

Mucu # 2011.09.06. 11:17

Szafika, köszönöm a válaszod, de sajnos nem tudom azt választani, mert az még nincs meg - az egyetem nem számít bele.

szafika # 2011.09.06. 11:02

Mucu , a 40 éves akcióst válaszd ! Az a jobb pillanatnyi tudomásunk szerint !

Mucu # 2011.09.06. 10:16

Kedves Fórumozók! Akkor ha én az 59. életévemet júliusban betöltöttem, januárban lesz meg a 40 évem, ne is várjak? Elvileg 4 hónap lenne a felmondási időm.
Decemberben legkésőbb be kéne adnom az előrehozottra, addig míg van ilyen?

sitimaci # 2011.09.06. 07:36
Kedves szafika!---
  • Igy igaz,nem lenne gond,ha mindenki ledolgozott volna 40-évet! De ! A mai napig vannak akik még négy órát sem hajlandók dolgozni,ha dolgozik is,feketén,vagy minimálbérre bejelentve,de vannak akik a segélyből is,remekül megélnek! Hol fog lenni itt évi százezer /fehér/ munkahely,ugyan már,hol az elszámoltatás,a sok millió-milliárd visszaszerzése? E helyett, Téged,Minket,Engem akar több mint negyvenkettő éves munka,közel hatvan éves korban,jövedelempótlósnak átkeresztelni?! MInket,na menjenek már ....,az életben nem dolgoztak annyit mint sokunk,kivagyunk mint hajtott lovak ! De nem baj! Éljen az Előrehozott öregségi nyugdij fórum,ez a leg népszerübb fórum,éljen,éljen az éljen!!!!!!!!!!!!
sitimaci # 2011.09.06. 07:23
sitimaci # 2011.09.06. 07:19

Köszi Veci megnéztem! Hát,jelenleg ezek a tervezett dolgok egy kirakós játékhoz hasonlitanak!Iderakom,odarakom,kiveszem,átrakom! Mondott egy példát Angliából,meg a Svéd narancsszinnel megjelölt részből is,de nekünk kivülállóknak nehéz eldönteni,hogy mi a jó!Főleg ha még a kormány se tudja,hogy jogilag és nem jogogilag, mit tehet meg ebben az ügyben ! Egy LMP.-és képviselőnek volt igaza,ő azt mondta,hogy ez a nyugdij ügy,nagyobb horderejü annál,mint hogy ripsz-ropsz,de most azonnal/akár jan.1-től/ bevezessenek valamit!Kifutási időt kéne hagyni és nagyon jól átkéne gondolni mindent!Igy igaz,de nekik nagyon sűrgős,mert " már csak három " évük van erre! Érdekes,mi ez a nagy sietség,főleg ha nem ők fognak nyerni a következő választásokon! Amúgy meg tényleg nincs SEMMI kőbe vésve és mindent vissavonhatnak,amit idáig adtak,erre kár alapozni! Aki tud és akar,az idén," rohanjon " nyugdijba !!!FUTÁ,SPURI !!!

Veci # 2011.09.06. 06:20
szafika # 2011.09.06. 02:36

Matits Ágnes szerint, nem lenne gond a nyd kifizetésekkel, ha mindenki ledolgozta volna a rá jutó 40 évet , így igaz ! Mitőlünk már ne akarjanak elvenni semmit , kereskedjenek máshol !

gabusch # 2011.09.05. 19:35

A finisbe érkezvén,- most lesz majd a legizgalmasabb az egész nyugdíjreform:-)
Élvezni fogjuk és remélem a humorunk is megmarad:-)
Ja..és a fórumunk is vezeti majd a toplistát.
gabusch53

oldpuli # 2011.09.05. 18:11

Esopus
Igen max 8.4%!!!
Üdv:old puli

nagyi54 # 2011.09.05. 17:36

Kedves Korall54 : Én is úgy gondolom,el venni nem veszik el esetleg a feltételeken változtatnak.
sitimaci tényleg tele van a hócipője sokunknak a bizonytalanságtól de egyáltalán nem kellene aki több mint 40évet ledolgozott holmi jövedelem pótló ki fejezéssel és pénz megvonással,,büntetni"megalázó!
ancsika11:az évbe sem a jövő évbe nem törlik el,de azért megint izgulhatunk,a tv hozásig.

Korall54 # 2011.09.05. 17:02

Kedves Fórumozók!
Most olvastam el a mai termést.
Véleményem hars52-től idézve: "Itt van: szeptember 5-ét írunk és mi van, kiszívárogtatott tervezet, javaslat, találgatások, totális bizonytalanság, és rögtön itt van 2012. Már arra is gondoltam, hogy megismétlődik a 40 éves körüli zűrzavar, és a döntés december végén."

A női 40 éves biztosan megmarad, de ha szorul a hurok, a feltételeit bármikor megváltoztathatják, pl-ul, miből mennyi, milyen arányban számít be a jogosultságba. Az nincs az alaptörvényben kőbe vésve. Ki van ez találva!
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Esopus # 2011.09.05. 15:02

oldpuli! Milyen -10%? Nem max 8.4%?!!!
Üdv Esopus

ancsika11 # 2011.09.05. 14:52

Hát elég elszomorító dolgokat olvasok. Mindegyik linket megnéztem /igaz van ami nem tiszta/ és totál zavaros itt minden. Valóban még semmi biztos, csak találgatások és zűrzavar. Szerintem a 40 évest idén még nem törli el esetleg 2012-2013 tól mint ahogy Hars52 is gondolja.
Vagy? Szerintetek?

nagyi54 # 2011.09.05. 14:50

Kedves sitimaci!Igazad van a választások előtt sok mindent ígértek ami sajnos nem úgy valósult meg,de
ezt a nyugdíj formát ők alkották és úgy tudom az alaptörvénybe is bekerült.Nem fogják elvenni,az tuti.
Igaz kőbe nincs vésve de az új alkotmányba benne van a
kivétel a 40év nők nydja.Azt még jobban elhinném,h
jöv.pót.alakítják,mint a többi fajta nygd-jat.

szafika # 2011.09.05. 12:45

Sitimaci , én a hosszú szolgálati idővel rendelkezőkre , se most , se jövőre , se azután nem alkalmaznám a jövedelempótló juttatást, adjanak pótló juttatást annak , aki sose dolgozott , és lehetőleg ne annyit, mint aki egy életen át keccsölt.

hars52 # 2011.09.05. 12:44

Folytatva:
Mindazonáltal ez a tevezetet, ill. javaslatot mélységesen igazságtalannak tartom több szempontból is, az egésznek a kommunikációját is beleértve. Itt van: szeptember 5-ét írunk és mi van, kiszívárogtatott tervezet, javaslat, találgatások, totális bizonytalanság, és rögtön itt van 2012. Már arra is gondoltam, hogy megismétlődik a 40 éves körüli zűrzavar, és a döntés december végén. Biztos, hogy ez tervszerű. Ne toljál le, nem politizálok, csak hát ez a véleményem.
Üdv: Zsuzsa

Kedves Gabusch!
Muszáj valami jó immunerősítőről gondoskodnod, és 2012-ben úgy elhúzni az akárminek nevezettbe, mint a kisangyal.Mert keményen úgy tűnik, hogy mostanságtájt egy biztos: a bizonytalan.
Üdv: Zsuzsa

oldpuli # 2011.09.05. 12:34

Tisztelt Fórumozók.
Most kaptam,meg a határozatot ( három hétre ),ami a sok rossz lehetőség közül a jobbik rossz!
A papíromon látván a -10%-ot elkeserít.,hogy az ment a "levesbe"..........
De,az vigasztal,hogy ez ,már megvan 2012 01.01-ig.
Hogy jövőre mi lesz az bizonytalan .....
A lényeg,hogy nagyon köszönöm Vecinek és a segítőkész többieknek a segítségüket.
Jöjjenek a fiatalok.
Üdvözlettel: Old puli

hars52 # 2011.09.05. 12:31

Kedves Veci!
Véleményem szerint a nyugdíjrendszer állandó változtatgatása miatt mindig vannak akik viszonylag "jól" járnak és vannak akik rosszabbul. Akik rosszabbul, azok nyilván igazságtalannak érzik a változásokat. Valamikor a nők ugye 55 éves korukban nyugdíjba mehettek, aztán az 51-esek 57 évesen 38 év szolg. idővel előrehozottba, az 52-eseknek már 59 éves korukig 40 év szolg. idővel kellett rendelkezni, stb. A 40 év jogosultsági utáni kedvezményessel nyugdíjba vonultak is csak a vonatkozó jogszabály adta lehetősséggel éltek, élnek, mint az előzőek. Hogy az ő sorsukról milyen döntés születik az a jövő titka.Mindenki próbál a saját lehetőségeit figyelembe véve jól dönteni. Engem legjobban az zavar, hogy milyen jog szerint lehet visszamenőleges hatályú törvényeket hozni, hogy lehet egy egyszer már megszerzett nyugdíjjogosultságot megváltoztatni? Ha ez az egész a 2012-2013 utáni nyugdíjba menőkre vonatkozna, nem tetszene, de tudomásul lehetne venni.

sitimaci # 2011.09.05. 12:05
Én is ezt kérdezem: Vélemény ? Már aki érti !-
  • Kedves nagyi54! A kormány annó azt igérte,/meg még sok mást is /hogy a magánnyugdij is "okés" marad! Erre mi történt,hol van,hol nincs,sehol sincs! Hogy a Nőknek megigérte a negyven évest? Meg is tartotta! De meddig és kőbe van vésve,nincs: Az örüljön,aki eddig elmehetett,a többi meg izguljon? Igaz ?---
m.n.zs. # 2011.09.05. 11:47

http://www.origo.hu/…kormany.html
Ezt olvasta valaki?
Vélemény?

nagyi54 # 2011.09.05. 11:46

Sziasztok kedves fórumozók:
sitimaci,én is elolvastam a cikket amit Veci fel tett
de ez még nem biztos,h hozzá nyúlnak a nők nyd-hoz.
Ezt a tipusú nyd-ők alkották és ez maradni is fog,
mint az 1 kulcsos adórendszer.Ha jó hanem jó tudják,
mégsem változtatnak rajta mert ők hozták törvénybe.
Az állam adósság csökkentésére jövedéki adó emelést
akar a kormány.A nők nyd-ja maradni fog az tuti-már
juszt azért is stílusban.De ki kell várni a végét,
a cikkben 1 közgazdász véleménye az,h el kell venni.

sitimaci # 2011.09.05. 11:08

Kedves Veci ! Elolvastam és ez is azt bizonyitja,hogy nem sokáig fog lenni,legalábbis ez lenne logikus! Kár volt ezt bevezetni,mást kellett volna kiokoskodniuk / Kor+40-42-éves m,viszony! / Ez megint csak azt bizonyitja,hogy jó kis csali volt! Abban azért jogosan reménykedünk,hogy akik ebben az évben eltudnak menni,ahozz nem fognak már jövő január elsejétől hozzányulni! Sőt én csak a jövő január elsejétől elmenőkre alkalmaznám azt a kifejezést,hogy "jöv.pótló" ! Már elnézést tőlük,de ha már bevezetik akkor ezt az új évhez igazitság,a mindenkori régieket,hagyják meg nyugdijasnak és kész!Különben tele van mindenkinek minimum,a hócipője ezzel az egész dologgal és gondolom,hogy mással is,igaz???!!!

szafika # 2011.09.05. 09:26

Bármire is készül a kormány , aki ledolgozott 35-40 évet az javítja a statisztikájukat ,/ úgyis mániájuk a statisztika / szemben azokkal , akik ennek töredékéért kapnak ma több nyugdíjat , mint akik ilyen hosszú szolgálati idővel rendelkeznek. Még akkor is így van , ha amazok már 25-30 éve élvezik a nyugdíjukat !