Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.04.21. 12:05
Gabusch Az, hoy általános nyugdíjkorhatár, törvényileg értelmezhetetlen és mint olyan, nincs is. A nyugdíkorhatár a tv-ben mindig születési évre vetítve, nemenként bontva volt és van. A jövőben hogy lesz, nem tudjuk. Mindenesetre megfigyeltem az elmúlt 8-10 év tv-változásaiban azt, hogy kinek-kinek az esedékes nyugdíjba vonulási éve előtt 2-3 évvel, de legkevesebb egy köztes évvel előbb változtattak rávonatkozó jogszabályt, nem pedig előtte hetekkel vagy egy-két hónappal.Én pl-ul 2006-ban már tudtam
  • ez az én ceterum censeo-m --, hogy 53-as nő lévén 2012-ben mehetek előrehozottba. Benne van a határozatban, amit akkor a szolgálati idő kiszámoltatásakor kaptam. No itt a bibi, ha ezt minden jogi elvnek ellentmondva, teszem azt, dec. 23-án átírják.
A bírák korhatára a születési évük szerint van meghatározva a tv-ben. Valószínű, hogy sokan az idősek közül olyan születésűek, hogy rájuk a 62 év az irányadó.De ezt nem lehet általánosnak nevezni, mert lehet köztük olyan is, akire még a 60 év vonatkozott. Gabusch, csak a tv-t nézd, ne a médihíreket, amik többnyire pontatlanok és felületesek.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.04.21. 20:05

Már 1997-től egységes az öregségi nyugdíjkorhatár férfiak és nők esetében. Az előrehozott nyugdíjba vonulásnál volt különbség.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.04.22. 16:07

Kedves Veci !
Mi volt eddig az az egységes korhatár 1997 óta ?
Ne maradjak már tudatlan:)
A Korall54 fogalmazta meg remekül a katyvazt..általános nyugdíjkorhatár nincs !!
(a németeknél pl.van)

@korall54
A netet nézem és nem a tivit..bocsi, de a tivi mára nekem nem elég:-)

Korall54 # 2011.04.22. 16:51

Gabusch

A tv alatt a törvényt értettem. Én továbbra is úgy látom, hogy egy konkrét születési évre van (volt) egy konkrét korhatár. Nos ez valahánytól valahányig születettekre egyforma volt, de ahogy az időben megyünk előre, úgy változik. Tehát a születési évre kell rákeresni az éppen aktuális törv-ben, hogy az illetőnek mi a korhatára.

Veci # 2011.04.22. 19:42

1997-es nyugdíjtörvény szerint a nőknek és férfiaknak egyaránt 62 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár. 2010-től módosuét először az 1952-ben születetteknél.
ITT a hatályos tv. a 18.§ tartalmazza az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Üdvözlettel Veci

Erak # 2011.04.23. 05:19

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíj összegének kiszámításakor a korkedvezményes évekkel számolnak-e. Tehát ha 43 évből 2 év a korkedvezmény,akkor az összeget 41 vagy 43 év után számítják ki?

A választ előre is köszönöm!

Üdv.Erak

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 05:30

Gabusch

Olvasgasd szorgalmasan a 1997. évi LXXXI. törvényt
a társadalombiztosítási nyugellátásról, mely az alábbi linken található (csak bemásolod a böngészőbe a címet!):

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Figyelmedbe ajánlom a 18.§, 18.A §, 18.B § részeket, csak a korhatárról szól!
Ez a pillanatnyilag legaktuálisabb és még érvényben lévő jogforrás, és ne higgy a netnek (és a tv-nek se), ott mindenfajta emberek összevissza írogatnak (mint pl. én).

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 05:33

Gabusch

Rögtön igazoltam, amit írtam (az összevissza beszélek-ről): elég ha a vastagon szedett sorra rákattintasz az egereddel!

Veci # 2011.04.23. 06:09

Erak
A nyugdíj számításnál a ledolgozott évek szerint számolnak. A korkedvezményt a csökkentés mértékének meghatározásánál veszik figyelembe. A korkedvezmény időtartamát a nyugdíjba vonulási lehetőségnél számít.

Ha a szolgálati idő 41 év, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 82 %-a az induló nyugdíj.
Gondolom férfi esetében érdeklődsz, mert a nőknél csökkentés nélküli az idén nyugdíjba vonuló esetében.

A férjem is korkedvezményes, ő 1953-ban született, szolgálati ideje korkedvezmény nélkül 42 év, így 58 évesen eljöhetett korkedvezméníyes előrehozott nyugdíjba, a csökkentés mértéke 3,6 %.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.04.23. 09:28

@hamiki
Köszi hogy belinkelted :-)
Már szigorlatozni is tudnék belőle:-)

Cserébe küldöm a napi cukiságot:
A falusi nénike sztorija búcsú előtt: Meszelnyi is kék, ablakot pucolnyi is kék, csirkét koppasztanyi is kék, kalácsot dagasztanyi is kék, ... aaah, bassza szent, inkább lefekszek.
:-))gabusch53

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 15:17

Gabusch

Vicces vagy, de hasonlókat. Nálad a @ bünti vagy érdem?

kf51 # 2011.04.26. 08:05

Tisztelt Jogifórum!

Kérdésem: 1951 máj. 18.-án születtem, és ha minden jól megy, a 40 évem is meglesz az előrehozott nyugdíjhoz. Mi a pontos ügymenet? Úgy tudom hogy a biztosítási jogviszonyt, nálam a közalkalmazottit, meg kell szüntetni. Először viszont, ha jól értelmezem, nyugdíjasnak kell lenni:
Tehát: beadom a nyugdíjazási kérelmet, aztán ha megjön a nyugdíj megállapítása kérem a felmentésemet?
Mi lesz a 7 hónapos felmentési idővel? Kapok még közben fizetést? Rengeteg kérdés, probléma.. Mi a teendő?

krife

kf51 # 2011.04.26. 08:24

..kiegészítés az előbbiekhez:.." azon a napon, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják biztosítással járó jogviszonyban nem áll.."

???: honnan tudom melyik lesz az a nap? előre mondjam fel a jogviszonyt? vagy :...?

krife

kovibec # 2011.04.26. 09:04

Tisztelt jogi fórum.

Arra szeretnék választ kapni a még érvényben lévő előrehozott nyugdíjtörvény alapján mire leszek jogosult?
1951-es születésű férfi vagyok.Az idén pontossan
2011 07.13-án leszek 60 éves, ha előrehozott nyugdíjba akarok jönni és meg van a min. 40-év szolgálati időm és a jelzett időn tul nem fogok jogviszonyban állni a munkáltatómmal csökkentés nélküli vagy csökkentett összegü nyugdíjra leszek jogosult.
Köszönettel Kovibec

Laci53 # 2011.04.26. 10:37

Tisztelt jogi fórum!

1953.04.29.-én születtem. A szolgálati időm: 39 év 158 nap. Elmennék előrehozott nyugdíjba, mivel a munkáltatóm kifizetné a hátra lévő időt.
Az a kérdésem, hogy ez lehetséges-e, és kb mennyit kellene befizetni?

Köszönettel. sako

Veci # 2011.04.26. 12:18

kf51
Feltételezem, hogy férfiként érdeklődsz. Add be a felmentési kérelmet a munkáltatónak a Kjt 30.§ (1) e. pont szerint, ezt írásban kérjed, és akkor nyugdíjasnak minősülsz a 37/B.§ szerint. Az utolsó jogviszonyban töltött napod a szülinapod legyen és másnaptól kérheted a Nyugdíjbiztosítónál a nyugdíjad megállapítását.
Tehát először kérni kell a felmentést, majd amikor minden papírt megkapsz a jogviszony megszűnésével kapcsolatban akkor a K02-es nyomtatványon add be a kérelmet.
ITT találod a nyomtatványt: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Mivel volt már szolgálati idő megállapításod, csak az azóta keletkezett jogviszonyt kell a kérvénnyel igazolni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.26. 12:22

kovibec
Mindenképpen csökkentett előrehozott nyugdíjat kapsz, ami max. 8,4 %.

Laci53
A munkáltatód köthetne veled megállapodást a korengedményes nyugdíjra, és a ma még hatályos tv. szerint a 61. szülinapodig tartó időre kellene egxy összegben befizetni a Nyugdíjfolyósítóhoz a nyugdíj+nyugdíjemelés+posta költségek.
ITT találod a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tájékoztatót: http://www.onyf.hu/?…
A nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentett lesz.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.26. 12:26

Tisztelt Fórum!

Az egyik nőismerősömnek (1953.márc. 21.) kilátása van ősszel korengedményes nyugdíjba menni.Feltételei megvannak, a munkáltatója és ő is tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal. A kérdés az, hogy a kiszámolt nyugdíj összegére az ez évi nyugdíjemelésen túl a 2012-es emelést is meg kell-e kapnia, amit persze a munkáltató fizet be a Tb-nek az 59. születésnapjáig. Vagy a 2012-es emelést csak a szülinap utántól kapja? Vagy esetleg 2012-ben nem is kap emelést?

Tisztelettel: Korall

Veci # 2011.04.26. 12:35

Korall54
Véleményem szerint, ha az idén korengedményes nyugdíjba megy az ismerősöd, akkor már 2012.01.01-től számolják a nyugdíj emelést, ez minden évben január 1-től történiik meg. Miért lenne ez másként a korengedményes nyugdíj esetében?
Vagyis a besfizetés is január 1től lenne a munkáltató részéről és a nyugdíjas is január 1-től kapja az emelt nyugdíjat.
DE pontosabb választ a Nyugdíjbiztosító tud adni. ilyen kérdést eddig csak te tettél fel, nincs rá tapasztalatunk.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.26. 12:59

Veci

A korengedményes ....
283/2009.(XII.11) Kormányrendelet
Idézet:
1.§ d) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.
5.§ (7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

Tehát az 53-as nő 2011. dec.31-től korengedményes nyd-at kap, úgy, hogy a kiszámolt összeg növekszik az ezévi 3,8 %-kal. Kérdés: 2012. jan.1-től, ha lesz emelés, azt is megkapja-e? Ez nem világos a rendeletből.
Bevallom, most már engem is kezd érdekelni ez a megoldás, lehet, hogy a munkáltatónak is jó lenne létszám leépítés miatt.
Üdv:Korall

Vabi # 2011.04.26. 13:48

Korall 54 és Veci!

Ha 2011.-ben megy korengedményes nyugdíjba az illető akkor a 2012-es nyugdíjemelést (ha lesz) megkapja január l-től. A férjem 2010.december 20.-án ment korengedményes nyugdíjba és 2011.január 1-től megkapta a 3.8 %-os emelést.

Korall54 # 2011.04.26. 14:34

Vabi

Köszönöm a gyors reagálásodat. Ezek szerint két emelést kell megkapni? A férjednek a 2010-re kiszámolt összeg tartalmazta a 2010-es emelést, és ez emelkedett 2011-ben? Ugyanis a mostani módosított rendeletben az áll, amit beidéztem, és nem szól a köv. évi emelésről.
Megjegyzem, a férjed még a korábbi rendelet szerint lett korengedményes. Mindegy, amit írtál, biztató, mert még akár jobban is lehet járni, különösen ha a most várható változtatásokra gondolok.

Mégegyszer köszi: Korall

Lyonee # 2011.04.26. 15:21

Korall 54
Szerintem itt arról van szó, hogy mivel egy-összegben kell mindent befizetni, ezért 2011-ben még nem tudják, hogy a nyugdíjak összege 2012-ben hogyan fog változni, ezért a megállapítás évében érvényes emeléssel számolnak, annyi hónapra, amennyi a munkáltató fizetési kötelezettsége. Ez csak egy megközelítő összeg a későbbi emelések finanszírozására, amit később nehéz lenne behajtani. A + kb. egyszeri nyugdíjemelést biztosít, de gondolj bele, hogy a teljes befizetett összeg kamatozik, valószínűleg nagyobb %-ban, mint a nyugdíjemelés, igaz lassan el is fogy. Szóval kb. ez biztosítja a nyugdíjat a további emelésekkel 2013, 2014, stb. évekre.
Nem hiszem, hogy a megállapítás évében is emelnék a nyugdíjat, majd a következő év jan. 1-től.
Az összes hónapot figyelembe vevő alap +emelés befizetés csak egy keretet biztosít a következő évek januári nyugdíjaihoz.

Vabi # 2011.04.27. 06:44

Korall54

A beidézett szöveg

"5.§ (7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

szerintem a munkáltatóra vonatkozik és nem a nyugdíjba vonulóra. A férjemnél 2010-re megállapították a nyugdíj összegét ezt az összeget kapta 2010.december 20-31-ig és 2011.január 1-től kapja a 3,8%-kal emelkedett összeget. A te esetedben úgy gondolom, hogy 2011 évi szorzókkal állapítják meg a nyugdíj összegét és ha lesz emelés 2012-re, 2012 január 1-től fog emelkedni a 2011-ben megállapított nyugdíj.

kf51 # 2011.04.27. 11:56

Felhívnám a figyelmet az alábbiakra:

95. Közalkalmazottak nyugdíjazás előtti felmentési idejére milyen szabályok
vonatkoznak?
A Kjt. szerint a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel többek között
akkor szüntetheti meg, ha az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori és szolgálati
idő feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
A Kjt. 30. § (1) bekezdésének fent idézett, új e) ponttal való kiegészítését az indokolta,
hogy Tny. 2008. január 1-jétől hatályos 9. §-a az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultág
feltételévé tette a biztosítással járó jogviszony megszüntetését. A Kjt. régi szabályai
szerint viszont felmentéssel csak akkor lehetett nyugdíjasnak minősülés címén
megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, ha a közalkalmazottnak az előrehozott
öregségi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv kérelmére megállapította. Ez viszont a Tny.
fenti szabályai szerint nem történhet volna meg 2008. január 1-jét követően.
Erre tekintettel a módosítás kiegészítette a felmentési okokat egy új körülménnyel. A
közalkalmazott kérheti a felmentését, ha az előrehozott (csökkentett előrehozott) öregségi
nyugdíj életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeivel a felmentési idő
leteltekor rendelkezik (de a nyugdíjhatóság még nem állapította meg számára e nyugdíjat).
A munkáltató mérlegelheti, hogy a felmentési kérelemnek eleget tesz-e. (2007. évi
CLXXIX. törvény 11.§)
= http://www.humansztrada.hu/…rol_2011.pdf

krife