Előrehozott öregségi nyugdíj

Jojo78 # 2011.04.27. 12:17

T Fórum!
Édesanyának a nevében kérdezem önöket 1958-as születésű 34 ledolgozott éve van és 4 gyereket szült hallottuk,hogy elmehetne nyugdíjba.Azt szeretnék tudni,hogy ez igaz-e és mit kell tennünk és hol kell ezt intézni.Kérésemet előre is Köszönöm!

lang # 2011.04.27. 13:14

Veci, Lyonee!
Kérem segítsetek.
51.07-es férfi közalkalmazott 42év munkaviszonnyal.
Ha születésnapomat követő napon nyugdíjba megyek a csökkentés -8,4%+(2x2)%=-4,4%
Jól gondolom?
Üdv.

m.n.zs. # 2011.04.27. 14:29

Kedves Fórumozók !
Rég voltam itt, de azért időnként olvasgattam!
Szeretném megkérdezni, hogy valaki tudd e valamit a szolgálati idő megváltásáról.
Kb. 42 évem van. ( Bruttó)
A 40 éves kedvezményes nyugdíjhoz vajon lehet-e valamennyi időt megváltani.
Most hallottam erről a Nyugdíjbizt. Irodába. De azt mondta a ügyintéző, várjam meg a határozatot az évek összeszámolásáról, és utána lehet majd érdemben valamit kezdeni.
De én túl türelmetlen vagyok, és szeretném tudni hogy milyen lehetőségem lenne?
Ha valaki tud segíteni, irányítson már, szeretnék utána nézni!
Szép jó napot Mindenkinek

pneam # 2011.04.27. 15:04

Tisztelt Jogi Fórum!
2012. november 12-én töltöm be az 59. évemet és a 40 éves szolgálati időm is meglesz. A jelenleg érvényes jogszabály szerint előrehozott (és nem csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra leszek jogosult.
Kérdésem, hogy a nyugdíjam így százaléklosan mennyivel lesz kevesebb, mintha az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor mennék nyugdíjba? Ha tovább dolgoznék, de 63 éves korom előtt mégis nyugdíjba vonulnék, akkor hogyan alakulna a nyugdíjam összege?
Válaszukat előre is köszönöüm.

Lyonee # 2011.04.27. 17:09

lang
Nem.
Kiszámolnak egy átlagfizetést, ezt szorozzák 84%-kal a szolgálati időd alapján, majd a kapott értéket csökkentik 8,4%-kal.
NY=Átlag x 0,84 x (1-0,084)=Átlag x 0,76944

Korall54 # 2011.04.27. 18:34

pneam

Amit az első bekezdésben írsz, ez így lehetne a jelenlegi törv. szerint.(53-as nő, 59 éves, 40 év szolg.idő, nem csökkentett előrehozott nyd.)
40 év szolg. idő után a nyd. összege a valorizált nettó átlagkereset 80%-a. Minden további év a negyvenen felül +2%, azaz 63 éves korodban 88%-kal számolnának. Mindez csak a jelenleg hatályos jogszabály szerint. Azonban most a tervezgetést fel kell függeszteni, amíg nem tudjuk, hogy az új törv. 2012. jan. 1-től mit szab ki.
Csak bizakodhatunk, hogy a jelenlegi törv. szerinti 2012-es nyugdíjazásokat meghagyják.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Jojo78 # 2011.04.27. 18:48

T.Fórum!
Én kérdeztem,de úgy látszik,hogy itt nem kapok választ.Remélem,hogy nem így lesz.!!!!!Még mindig váróm a választ.

Korall54 # 2011.04.27. 19:44

Jojó78

Kérdésedből úgy ítélem, hogy édesanyád a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjára lehet jogosult.
Az első lépés a lakóhely szerinti Regionális Nyugdíjbiztosító Igazgatósághoz benyújtani a jogosultsági idő kiszámítására vonatkozó kérelmet. Vagy ott a hivatalban kell nyomtatványt kérni ehhez, vagy az ONYF honlapjáról a nyomtatványtárból is le lehet tölteni és kinyomtatni a K01-es nyomtatványt, majd kitöltve iratokat mellékelve kell beadni. Részleteiben nem tudok mindent pontosan, de ha beleolvastok a "40 év munkaviszony után nyugdíj" c. topikba, ott sok mindenre fény derül, mert ott főleg csak erről írnak. További kérdéseidet is, ajánlom, hogy inkább oda írd be.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

csica13 # 2011.04.28. 04:05

T.Veci!

Kérdésem,hogy a 3 éves gyes-t beszámítják e az előrehozott csökkentett nyugdíjba?
Köszi
csica13

szafika # 2011.04.28. 04:50

Vecinek : Jojo78 -nak ha 58-ban született, 72-ben fejeződött be a 8 általánosa, onnan 40 év 2012-ben telik le, persze attól le lehet kérni a szolgálatiidő megállapítást.

lang # 2011.04.28. 05:12

Lyonee!
Köszönöm így mégiscsak szebben fest.
Szép napot!
:-)

pneam # 2011.04.28. 08:31

Köszönöm a gyors választ.
Olvasom a régebbi hozzászólásokat is, valóban kétségbeejtő ez a bizonytalanság a korosztályunk (1953-ban született nők) számára.Tudom, hogy vannak nálam rosszabb helyeztben lévők is, de nekem sem volt könnyű az életem. Az egyetemet nappalin végeztem, három diplomás gyereket neveltem fel, anyukámat és nagybeteg férjemet ápoltam a munka mellett. A munkahelyem az utóbbi években olyan stressz uralkodik, hogy sorra dőlnek ki a (nálam fiatalabb) kollégák is, aki teheti, máshol keresi a boldogulást. Más munkahelyre az én koromban persze már nem számíthatok. Csak abban reménykedhetek, hogy még egy évet kell valahogy kihúzni. Négy kicsi unoka vár otthon, hogy a fiatal szülők dolgozni tudjanak.

vchriss # 2011.04.29. 09:10

Tisztelt Fórum!

Az előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjjal kapcsolatban lenne kérdésem.
Adatok:
férfi, 1958-ban született, 53 éves
35-36 év munkaviszonya van,
van 5 év korkedvezménye (buszsofőr).
Mikor mehet el előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba? Mik a feltételei?
A csökkentés hogyan alakul, milyen mértékű?

Köszönöm szépen előre a választ!

sitimaci # 2011.04.29. 11:49
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… ----
  • Az előrehozott nygdij is benne van ebben a dokumentumban,mindenki megtudja nézni a rá vonatkozó időpontot,meg mindent amit tudni akar,katt rá!!!
sitimaci # 2011.04.29. 11:54
sitimaci # 2011.04.29. 12:02

Ha van a vállalatnál,cégnél Humán adminisztrációs,vagy nyugdij és TB.ügyintéző osztály,akkor az ott dolgozónak "hivatalból" tudni kell azt,hogy a dolgozózójukra milyen nyugdijba meneteli szabály-törvény vonatkozik,hiszen a dolgozó nyugdijbamanetelét is ő intézi!

Orchidea_ # 2011.04.29. 12:26

Tisztelt Veci légy szíves nyugtass meg hogy 2011.12.31-től el mehetek előrehozott öregségi nyugdíj 1951-es nő vagyok,közalkalmazott. Mai naptól kértem és meg is kaptam a 8 hónap felmentési időt ami dec.29-én jár le.Ugye hogy akkor dec.30-án szűnik meg a munkaviszonyom és dec.31től kérhetem a nyugdíjazásomat. A naptárban látom hogy dec.31 szombatra esik remélem ez nem befolyásolja a nyugdíjba menetelemet. Nagyon szépen kérlek válaszolj amilyen gyorsan csak lehet mert nagyon várom már a decembert.Tisztelettel Orchidea

Veci # 2011.04.29. 14:38

Orchidea_
Nyugodj meg, te már 57 éves korodra megszerezted az előrehozott nyugdíjjogosultságot. Ha dec 29-e az utolsó nap a felmentési idődből, ezen a nap szűnik meg a jogviszonyod és akkor dec. 30-tól kérheted a nyugdíjad megállapítását. Annak nincs jelentősége, hogy az a hét melyik napjára esik. Töltsd egészségben a nyugdíjig vezető felmentési időt és várunk a nyugdíjas táborban.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.29. 14:48

vchriss
A te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 65-5=60 év, ettől a ma még hatályos tv. szerint 58 évesen tudnál előrehozott nyugdíjba menni. Tv. 18.§, 19.§ és 18/B.§-t nézd meg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

csica13
A gyes időtartama a szolgálati időbe beleszámít. Ha a 40 év jogosultsági idő miatt érdeklődsz, ott a passzív gyest nem számítják bele a jogosultsági időbe. De gondolom azért ebbe a topicba írtál, mert az előrehozott nyugdíjban vagy érintett.

szafika
Érdemes lesz lekérned a jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, be kell még küldeni a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, az N05-ös nyilatkozat nyomtatványt és azt hiszem az M05-ös pótlapot: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

sitimaci
Jó lenne, ha ez tényleg így lenne mindenütt, de sajnos jobb ha az ember maga is utána jár a dolgoknak.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.04.30. 03:26

Vecinek: köszi, de én 2011 jan 6-val nyögdíjas vagyok, csak jojo78-nak akartam írni, h ha anyukája, ha 58-ban született, 72-ben fejezte be az általánost, akkor 2012-ben lesz meg a 40 év. De attól még le lehet kérni a munkaidő megállapítást, bocsi hogy kevertem , jojo78-nak kellett volna címeznem , amire válaszoltál, én már csak a határozatot, meg a gyerekeim anyakönyvijét várom, h küldjék, végzést, meg előleget már kaptam, előleget már 4-et.üdv

szjudit # 2011.04.30. 06:44

56 éves nő vagyok, 36 év elismert szolgálati időm van, jelenleg nincs állásom és a korom miatt nem is tartom valószínűnek, hogy lesz. Ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben,akkor 61,5 éves koromban mehetek csökk. előrehozottba, ha addig a 37 évem meglesz. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, miszerint nem tudok legalább még egy évet szerezni, akkor a nyugdíjfolyósítóval köthetek-e megállapodást egy év nyugdíjjárulék fizetésére, amely beleszámítódik a szolg. időmbe?

brrrrr # 2011.04.30. 09:35

Lehet rekordidőt döntök. Egy hét és három hónapja lesz, hogy időelismerésre beadtam a papírjaimat. Persze megértem én, hogy sok a munkájuk... na de ennyire? 52-es születésű lévén, az idén mennék nyugdíjba.
Van akinél ezt még túl tudták szárnyalni?

brrrrr # 2011.04.30. 09:56

Elnézést kérek. Most olvasom a másik topicban hogy nem egyedi a gondom.

szafika # 2011.04.30. 11:55

brrrr! jan 23-án adtam be a papírjaimat, 1.5 évvel előtte már összeszámoltattam az időmet,végül is én már kaptam 4 nyd előleget, de a határozatom még nem érkezett meg, majd ezután , sajnálom azokat , akik még semmit se kaptak, én két hetente érdeklődöm , szépen , finoman, idegesíteni se akarom őket, biztos nyakig ülnek a munkában , csak ez annak nem vigasz , aki egyedül él, nincs tartalékja, a számlák meg jönnek.

agica20 # 2011.04.30. 14:40

Szia Veci!

Voltunk bent a nyugdíjfolyósítónál,a következőt mondták a páromnak:

/ 1953.júliusi születésű és 2 év korkedvezménye van/

• felmentési idejét letöltve,aug.30-án, elmehet nyug-

díjba augusztus 31-én,

• előrehozott,csökkentett összegű korkedvezményes

öregségi nyugdíj,

• szolgálati ideje 40 év ténylegesen,
  • csökkentése 10 hónap x 0,3 = 3 % csökkentés.

Egyébként a ténylegesen letöltött 40 év után számítják a nyugdíj összegét!
.............................................
A végkielégítése beleszámít a nyugdíjalapba.
.............................................

Légyszi gondold át amiket leírtam,szerinted is így van-e helyesen ez az egész?

Remélem azóta a te férjed már nyugdíjas és megnyugodtatok.
Üdv. Ági