Előrehozott öregségi nyugdíj

vajacs # 2011.08.22. 18:55

Kedves Veci!

Apósom 1953. augusztusában született, 43 év munkaviszonya van. Szeretne nyugdíjba menni, de ehhez a munkáltatója nem járul hozzá.

Mit lehet ilyen esetben tenni? Az egészségi állapota sajnos nem olyan jó, hogy tudna addig dolgozni, mire elvileg 4 év múlva végre elengednék nyugdíjba.

Előre is köszönöm a választ!

meglepett # 2011.08.22. 18:17

Kedves Lyonee és Veci!

Sajnos nincsenek jó híreim.Reggel a NYd.Intézetben egyáltalán semmit nem tudtak mondani,mert munkáltatói probléma.Saját vélemény nem volt.

Ma este 7-re hívott az ügyvéd,azt mondta a semmisségi megállapítását kérni biztos bukó,mert nekem is tudnom kellett volna a törvényről.Azt mondta,az e.nyugd. működési szabályzat... pontjának megszegéséért indítsunk pert,mert csak így van esélyem a nyerésre,de nem lehet tudni,mit dönt a bíróság,mert az attól is függ,az cégem milyen területen tesz lépéseket.
Egyszerűen nem lehet egy szakmai véleményt kipréselni szakemberekből.Nem jóslást várok,hogy mit fog dönteni a bíróság,hanem azt szeretném tudni,hogy szakemberként mi a véleménye a dologról.
Elkeseredett és ideges vagyok.Milyen álláspont az,hogy nekem is tudnom kellett volna a jogszabályról?!Akkor miért képeznek jogászokat,ha mindenkinek mindenről tudnia kell,mert nem tudhatja,mikor mibe botlik és egyáltalán milyen alapon higgyem el ezek alapján amit pl.most az ügyvéd mondott.
Tragédia ez az ország.Se lét,se jogbiztonság.:-((
Mit szóltok?

üdv:meglepett

Lyonee # 2011.08.22. 15:33

Kedves meglepett!
Az MT 7-10.§ foglalkozik az érvénytelenséggel.

Debra01 # 2011.08.22. 12:41

köszönöm, közben megtaláltam. Bocsi a türelmetlenségemért de most ég a körmömre az intézni valóm

Veci # 2011.08.22. 10:08

Debra01
Épp most válaszoltam neked a másik topicban.

Üdvözlettel Veci

Debra01 # 2011.08.22. 09:50

Üdv mindenkinek. tanácsra jöttem közétek. Volna egy kérdésem aminek több vetülete van. 2001 óta járadékos vagyok. 2006-ban el tudtam helyezkedni 4 órára bejelentve. Mikor járadékra kerültem, 28, 5 szolgálati időt állapítottak meg A járadék ideje nem számít szolgálati időnek (?) mert azt mondták, hogy az semmi. a ledolgozott 4 évet amit 45000-el (munkabérrel) töltöttem. Ilyenkor mi az eljárás? A 4 órás munkaidő hogyan "ketyeg" és a munkabért hogyan számítják, ami a nyugdíj alapot képezi.
Valamint jár-e még kedvezmény a gyermekek számára tekintettel. mert nekem nem jön össze az a 40 év...hiszen sokat voltam otthon a gyerekekkel.

meglepett # 2011.08.21. 21:41

Kedves Lyonee!

Köszönöm a kiegészítést és az önkéntes pt.tanácsot.Látod,ebben otthon vagyok.88 óta szinte kizárólag adóval foglalkoztam.

Köszönöm szépen,hogy drukkoltok nekem,értesítéssel leszek hol tart az ügyem.Az ügyvéd is azt mondta elég jó eséllyel javamra dönt a bíróság.Csak az a baj,hogy novemberi dátumokat osztottak már júliusban annyi a per.A cégemtől 3 hétre kaptam az elutasító választ.Nekik ráért.....:-((

Holnap elmondom,mit intéztem!
Szép álmokat,jó éjszakát kívánok Nektek!

Lyonee # 2011.08.21. 21:21

Még fontos ennek a törvénynek a következő pontja.

Hatályba léptető és záró rendelkezések
18. § (1) Ez a törvény - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel - 2007. január 1-jén lép hatályba.
(2) E törvény 1-3. §-a, 9. §-a és 14. §-a 2008. január 1-jén lép hatályba.

Tehát a 4. pont, ami rád vonatkozik, hatályos 2007. jan. 1-től.

Az 1. § 2008. jan. 1-től. Ez neked nem is kell, mert
"Az 1997. december 31-ét követő és 2009. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj", nem rád vonatkozik.

Még egy tanács. Ha anyagilag nagyon megszorulsz, az önkéntes pénztárból az eddigi hozamot adómentesen kiveheted a 10 év várakozási idő letelte után, 3 évenként. Kb 2-3 hét múlva kapod meg a hozamot. Persze lehet a tőkéből is, de nem érdemes, mert több mint 40%-át levonják.

Veci # 2011.08.21. 21:17

Nagyon szorítunk neked és meglátod megnyered! Hidd el nagyon veled érzünk, veled vagyunk, Lyonee a legjobb ebben a topic-ban, tőle tanultunk.
A szepkor.hu oldalon dtida fórumozó társunk van nyugdíjkérdésben segítségedre, ha igénybe veszed, ő a TUTI, mindannyiunk küzül.

Üdvözlettel Veci

meglepett # 2011.08.21. 21:12

Kedves Veci!

Van már ügyvédem,munkajogász.Ő írt levelet a cégemnek,hogy hosszabbítsák meg a 40 éves m.viszony elteltéig az előnyugdíjat.Különös,hogy nem figyelt föl erre az érvénytelen/nek tűnő megállapodásra,de az is lehet,hogy igen,de várta,hogy a munkáltatóm mit reagál.Még nem tudtam beszélni vele,valószínű szabin van,Ha holnap sem lesz, mást keresek.
Köszönöm szépen a tanácsaitokat,Isten látja, rászorulok!

Veci # 2011.08.21. 21:08

Itt van a letölthető 2006/150. sz Közlömy (3-5. oldal):
http://www.kozlonyok.hu/…/MK06150.pdf

Üdvözlettel Veci

meglepett # 2011.08.21. 21:05

Jaj de jó Kedves Lyonee! Nagyon szépen köszönöm!Így már holnap tudok mire hivatkozni!
Semmire sem mentem volna Nélküled!Nagyon-nagyon köszönöm!:-))

"Megjelent a Magyar Közlöny 150. számában 2006. dec. 7-én."

Lyonee # 2011.08.21. 21:04

meglepett!
Megtaláltad?

Lyonee # 2011.08.21. 21:02

Veci!
Egy kis korrekció.
Igen, tudom, hogy utoljára az 53-asok mehetnek korengedményes nyugdíjba még az idén, de 'meglepett'nek akkor sem lenne esélye ha egy évvel idősebb lenne, a munkáltató hozzáállása miatt! Kezdetektől 53-asnak gondoltam meglepettet, igaz, hogy közben kiderült , hogy 54-es, de mindig az 53-as születés maradt meg bennem. Remélem ezzel nem kevertem meg.

Veci # 2011.08.21. 21:01

Kedves Lyonee!
Biztos voltam benne, hogy a tévedést az okozhatta, hogy 1953-asnak gondoltad.
Remélem sikerül meglepett-nek jól kijönni belőle.

Kedves meglepett!
Amikor megkötötték veled a megállapodást, akkor még az öregségi nyugdíjkorhatárod 62 év volt, ettől 2 évvel korábban mehettél volna előrehozott nyugdíjba. Azóta változott az öregségi nyugdíjkorhatár, ami téged erősen érint a 63,5 év, és amint korábban idéztem a törvényt a 18/B § (a) szerint te legkorábban 60,5 évesen lehetnél előrehozott nyugdíjas a ma még hatályos törvény szerint. DE 2012-től már nem lesz előrehozott nyugdíj csak jövedelempótló juttatás, de sajnos az valószínűleg már nem érinthet.

Feltétlen keress jogászt, a szepkor.hu oldalon is jelentkezz, amint Korall54 írta, fordulj hozzájuk bizalommal. Sürget az idő téged.

Üdvözlettel Veci

meglepett # 2011.08.21. 21:00

Nagyon köszönöm a segítségeteket kismargocnak is!Nagyon jó érzés,hogy ennyien segítetek nekem amikor ilyen bajban vagyok.Tudom,egyedül nem boldogulnék,mert olyan távol esett ez a terület az én munkámtól.Teljesen tájékozatlan vagyok.

Köszönöm szépen Nektek!

Lyonee # 2011.08.21. 20:59

Megjelent a Magyar Közlöny 150. számában 2006. dec. 7-én.
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…
Én a jogtáramból másoltam ki, ahol az időgépet be tudom állítani.
2006. évi CVI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosítása
"1. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
9. § A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az a nő, aki az 57. életévét betöltötte,
  2. az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte,

feltéve, hogy legalább 38 év szolgálati időt szerzett, és a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."

Ahova az 1.§ beépült ott a cím a 7.§ előtt!!! "Az 1997. december 31-ét követő és 2009. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj"

"4. § A Tny. 18. §-ának (2)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(2) A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki

1. 2012. december 31-ig 59. életévét betöltötte, és
  2. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) 2012. december 31-ét követően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az, aki

1. 60. életévét betöltötte, és
  2. legalább 41 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(4) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosított, akinek a (2) bekezdésben előírt szolgálati időből legfeljebb 3 év hiányzik és az 59. életévét betöltötte, valamint akinek a (3) bekezdésben meghatározott szolgálati időből legfeljebb 4 év hiányzik és a 60. életévét betöltötte.
(5) A csökkentés mértéke a (2) bekezdés vonatkozásában a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától a 62. életév betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára az előírt szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,3 százalék.

(6) A csökkentés mértéke a (3) bekezdés vonatkozásában a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától a 62. életév betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára az előírt szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,3 százalék,
  4. 1096-1460 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,4 százalék."

Felesleges nyugdíjszakértőhöz és nyugdíjintézethez menni. Itt van a jogszabály. Munkajogászra van szükség, aki a szerződés szövegét alaposan értelmezve meg tudja mondani, hogy van-e esély.

meglepett # 2011.08.21. 20:54

Kedves Lyonee!
2013 jún.ötödikén töltöm be a 40 éves szolg.időt és mind jogosultsági idő is.Most kértem szolg.idő megállapítást a NY.Intézettől.

A Magyar Közlönyben szerepel ez a törvény?
Hogyan tudom megnézni melyikben van?:-((

Korall54 # 2011.08.21. 20:40

meglepett

Nézd meg:
szepkor-nyugdij.hu

Ha írsz egy mailt az ott található címre, talán gyorsan válaszolnak díjmentesen.Ha személyes konzultáció kell hozzá, azt is fölajánlják, de valószínű, hogy díjazás ellenében. (Én már kérdeztem mailben, 2napon belül válaszoltak.)

Üdv: Korall (53-as nö)

Lyonee # 2011.08.21. 20:36

Veci!
Igen, tudom, hogy utoljára az 53-asok mehetnek korengedményes nyugdíjba még az idén, de 'meglepett'nek akkor sem lenne esélye ha egy évvel fiatalabb lenne, a munkáltató hozzáállása miatt! Kezdetektől 53-asnak gondoltam meglepettet, igaz, hogy közben kiderült , hogy 54-es, de mindig az 53-as születés maradt meg bennem. Remélem ezzel nem kevertem meg.

A lényeg: mivel 54-es legközelebb és egyedül a 40 éves nyugdíjjal tudna 2 év múlva nyugdíjba menni, úgy emlékszem 38 éve van. Persze nem biztos, hogy ez mind jogosultsági idő. Korkedvezménye nincs, korengedményre nem jogosult, előrehozottra 60,5 évesen lenen jogosult, de ez megszűnik . Jövedelempótlóra sem lesz jogosult, mert előrehozottra sem jogosult.

Korall54 # 2011.08.21. 20:32

meglepett
Nem találok olyan utalást, hogy mikori dátummal született a módosítás mihez képest.

meglepett # 2011.08.21. 20:27

Kedves Veci!

Neked is köszönöm szépen a sgítséget,de nekem az a problémám, hogy a cégem 2007 szept.28-án kötött velem egy olyan megállapodást(társasági előnyugdíj megállapodás),hogy 2011 szept.elsején igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat(57 éves korom betöltését követően)és ezért a határozatlan idejű munkaviszonyomat határozott,2011 aug.31-re változtatta mondván nem lehetek jogviszonyban,ha nyugdíjba megyek.Most közölték,hogy nem tudom igénybe venni az előrehozottat és a munkaviszonyom aug.31-el megszűnik.Kérik a megértésemet.
Azt beszéltük Lyonee-val,hogy esetleg semmis lehet a megállapodás,hiszen a kötésének időpontjában tudott volt,hogy nem teljesülhet.(bár nekem fogalmam sem volt róla,de a jogi osztálynak,elbíráló bizottságnak feladata lett volna,hogy tudja)
Ennek igazolására keresek közlönyt.

meglepett # 2011.08.21. 20:13

Kedves Korall 54!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat, nekem segített,mert ha közvetve is,de igazolja,hogy a velem kötött megállapodás idején(2007 szept.28) tudomásuk kellett legyen arról,hogy most 2011-ben nem tudom igénybe venni,amiről a megállapodásunk szólt.
A közlönyt és a dátumokat azért keresem, mert hivatalos helyeken ezeket kell megadni érvelésként.

Nem hivatkoznak véletlenül valamilyen dátumos rendeletre a határozatodban?Általában szerepelni szokott,hogy az ekkor és ekkor módosított ilyen olyan sz.rendelet értelmében.....

Köszönöm szépen a segítségedet még egyszer. :-)

Veci # 2011.08.21. 20:09

meglepett
Utoljáta az 1951-ben született nők mehettek el 57 évesen előrehozott nyugdíjba, teljes összegű volt, ha megvolt a 38 éve, csökkentett, ha minimum 34 éve. Itt még volt gyermekkedvezmény, ha valakinek hiányzott a szolgálati időhöz. 1951-e vagyok én is, de nem találom a korábban hatályos törvényt.
Utána az 1952 és 1953-ban születettek az 59. szülinap betöltésétől és már nem volt gyermekkedvezmény.

2010. január 1-től hatályos tv. a nyugdíjkorhatár emelésről itt található:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

• A 18.§ tartalmazza az öregségi nyugdíjkorhatárt, amely 2011. januárban kiegészül a 2 (a)-2(d) pontokkal a nők 40 év jogosultságára vonatkozóan
  • A 18/A.§ tartalmazza az előrehozott nyugdíjra vonatkozókat, az 1950-ig született férfiak és az 1952-1953-ban született nők esetére
  • A 18/B.§ tartalmazza az az 1951-től született férfiak és az 1954-től született nők előrehozott nyugdíját

Közben látom, hogy Korall54 idézte szó szerint a nyugdíjtörvényttörvényt.

Lyonee válaszát viszont nem revidiálni akarom, csak észrevételeztem, tévedés joga mindenkinek fennáll. Egyébként a korengedményes nyugdíjhoz az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül van/volt mód (ez van jelenleg dec. 31-ig). Te ezen az időn kívül esel, mivel a rád vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év így te az idén még nem vagy 5 éven belül.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.08.21. 20:00

meglepett

Én 53-as nő vagyok, de már korábban megkértem a szolgálati időmet. Akkor 2006. 11. 21-iki dátummal kaptam meg a határozatot az addig meglevő időmről. Ebben írtak egy tájékoztatót, szó szerint idézem:
"Jelen határozat kiadásának időpontjában az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének feltételei 2008. dec. 31-ét követően megváltoznak. 2009. jan. 1-től az 1951. dec. 31-ét követően született nő előrehozott öregségi nyugdíjra az 59. életéve betöltésétől jogosult, ha legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik. Ha nincs 40, de van legalább 37 év szolg. ideje, az előrehozott öregségi nyugdíjat csökkentett összegben kell megállapítani. /1997. évi LXXXI. törvény 18.§ (2) - (5) bek./"

Tehát 2006-ban már megvolt a törvény arról, hogy mi lesz 2009. jan. 1-től.Én ezt hámoztam ki belőle, nem tudom, segít-e ez neked.

Üdv:Korall