ja,és az 1997 évi LXXXI törvény 18§ változásának dátumáról van szó.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci!
2 órája keresem, hogy meddig hatályos, hogy az előrehozott nyugdíjt 57 éves korban igénybe lehet venni.Mikor változott?2006-ban kihirdették és 2007 januártól hatályos a változás?Ezt keresem,de nem találom,melyik közlönyben van.
Lyonee tudja,hogy 54-ben születtem,Arról beszélgettünk,hogy 2007 szeptember 28-án már nem volt érvényes rám az 57 éves előrehozott,de a törvényt nem találom.
Ha tudsz segíteni előre is nagyon köszönöm.
meglepett
Lyonee és meglepett
Az idén az 1953-ig születettek mehetnének korengedményes nyugdíjba. Lyonee bocsi, de véletlen elnézted, hogy "meglepett" 1954-ben született.
http://www.onyf.hu/?…
meglepett
Nem tudom milyen változás érdekel, itt találod a közlönyt, nézd meg ,előbb a tartalomra kattints, és ott meglátod melyik tv. érdekel:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…
Üdvözlettel Veci
Kedves Lyonee!
Kérlek,ne haragudj,de melyik közlönyben jelent meg a változás,mert sehogy sem találom.Sem TB,sem Magyar Közlönyben.
"Ez a változás 2006 decemberében jelent meg a közlönyben, és hatályos volt 2007 jan. 1-től."
Ígérem,nem zaklatlak tovább!
Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen,hogy meghallgattál, segítettél.Feltétlenül értesítéssel leszek már holnap,ha sikerül beszélni a Ny.Intézetes dolgozóval.
üdv:meglepett
meglepett
Ehhez már ügyvédre van szükséged, én nem tudok többet segíteni. A szerződésed tartalmát sem ismerem pontosan, én ehhez már kicsi vagyok. Én is csak egy fórumozó vagyok, és nem jogász. A nyugdíjtörvényben a 18-as azóta már megint megváltozott, ezt ne felejtsd el, nehogy azt akarják neked bebizonyítani, hogy nem az van benne, amit beírtam. Ez a változás meg még messzebb tolta az előrehozott nyugdíjat az 54-es születésűeknél. Ha van változás írd be, akkor is, ha nem látod, hogy itt vagyok.
Kedves Lyonee!
Rosszul fogok fel valamit? Én úgy érzem, nagyon csúnyán becsaptak olyanok,akik egyáltalán nem voltak erre rászorulva.Most itt állok a tél kezdete előtt és fogalmam sincs,miből fogom fizetni a számláimat.És még most sem a cég szólt,hogy mire készüljek,én kerestem meg őket.
Ha valóban semmis a szerződésünk,milyen jogaim lehetnek?Kérhetem az 50%-os bércsökkentésem korrigálását négy évre visszamenően?Minimálbérből kegyetlenül nehéz megélni,de soha nem volt tartozásom a 4 év alatt.4 évig vártam nagyon a szeptember elsejét,hogy akkortól talán kicsit könnyebben élhetek,önkéntes nyd.pt.-i megtakarításomat is beleszámítva.És most itt állok munkanélküliként.Csoda-e,ha mindent,de mindent követelni akarok ami jogilag megillet?
Nem vagyok kapzsi,nem azért kérdezlek,de retteneteset csalódtam és átélem újra a soha semmire nem telik érzést amit azért fogadtam el,mert biztos nyugdíjat ígértek cserébe.Most pedig "megértését köszönöm"-mel zárul a felmondó levél.
Meg lehet érteni?
Kedves Lyonee!
Nincs korkedvezményem.Közgazdasági végzettségem van.
Ha semmis a szerződésem,visszamenőleg bért kell-e rendezni a cégemnek,mert 4 éve minimálbért fizettek.Az a kérdés,mi éri meg nekik jobban a 3,5 évre anyagilag.Gondolom a bér nagyságában meg lehetne egyezni.
meglepett!
Még az idén tudnál menni korengedményes nyugdíjba, de előrehozottba nem tudsz menni, mert 54-es vagy.
Korengedményes nyugdíjba még az idén mehetnél, ha a munkáltatód kifizetné kb. 3,5 évre a nyugdíjadat (60,5 éves korodig). Ez az előzőek ismeretében reménytelen.
Van korkedvezményed? Erről eddig nem írtál! Mindjárt más a jogállás. Hány év korkedvezményed van?
Kedves Lyonee!
Azt szeretném még megkérdezni,létezik-e még a védett kor intézménye és ha igen,mennyi idővel a milyen nyd.jogosultság megléte előtt.(pl.nőknél van a 40 éves m.viszony utáni,létezik a korkedvezményes nyd,előrehozott nyd)
Kedves Lyonee!
Holnap egy ismerősöm ismerőséhez(ahogyan ez lenni szokott)megyünk el,aki a Nyugdíj Intézetben dolgozik.Biztosan elmondja majd ő is,mi a helyzet a szerződésemmel.Megírom Neked,mit mondott.Én a céget nem keresném már meg többet,hanem m.jogász indítaná meg pert,ha ki tudom fizetni.Időt így is nyerek.Azt mondják,novemberi dátumokat adnak már a bíróságon annyi a peres ügy.A nagy bajom az, hogy a fűtési szezon most kezdődik és ez a legnagyobb teher a rezsiben.Minden egyebet nagyon vissza tudok fogni,de a fűtésben van "kötelező rész" is,ami nem kevés,pedig nem nagy lakásban lakom.
Nem tudom hány hónap lenne a felmondási idő és hány hónap a végkielégítés,1988 óta vagyok a cégnél ill.előtte is 8 évet,de az most nem számíthat.A Ksz.nem hiszem,hogy sokkal jobb a Munka Törvénykönyv szerintinél.
Ha holnap megtudok valamit,értesítelek!
Nagyon köszönöm a segítségedet!
meglepett!
Mivel 54-es vagy jövedelempótlóra nem tudsz menni, marad a 40 éves. Az ütőlapod, hogy semmis a szerződés, mert olyan feltételt határoz meg, ami már akkor nem állta meg a helyét. Erre hivatkozz!!!
Ha neked nem fogadják el, akkor jön a munkajogász, te fogadj fel, ne a cégé legyen, mert az nem a te érdekeidet képviseli!!! Ha elismerik a szerződés hatálytalan voltát, akkor lehet hogy utána felmondanak, de biztos jár felmondási idő. Ezzel is megy az idő, közelebb leszel a 40-hez. Végkielégítés is jár. Ha 1-2 hónap hiányzik, ismerős is foglalkoztathatna egy cégben legalább papíron, a végkielégítésből ennek a terheit tudnád finanszírozni.
- Vagy kérjenek tanácsot pl.egy Nyugdijszakértői Irodától! / Elötte !!!! / -----
- Nagyon meg kel nézni,nézetni minden olyan szerződést,ami minket érint,akár aláirás előtt elkérni és megnézetni,mert ha olyant irunk alá ami nem a törvényeknek,az érvényes jogszabályoknak megfelelő,akkor az nagyon hátrányos lehet majd a számunkra!!! /Akár csak a hitel szerződéseknél a kisbetüs,irások! / Aki,akik nyigdijba készülnek,azok már tájékozódhatnak,mert rengeteg anyag van itt is,vagy az ONYF.honlapján is és lehet hogy mi előbb és jobban tudjuk,mint a munkáltató,főleg ha nincs a munkáltatónál nyugdijügyintéző !!!-----
Kedves Lyonee!
A 92-es törvény a Munka Törvénykönyv szerinti.Más törvényre hivatkozás sehol nincs.Én az eddiginél is meglepettebb vagyok,mert egy egész jogi osztályt foglalkoztat a cég és álmomban sem fordult elő, hogy az 57 éves előrehozott nyugdíjammal valami probléma lehet.Szentül hittem,azóta változhatott a törvény.Olvasok most a neten a nyugdíjakról mindenfélét.Találtam egy 181/1996(XII.6) Kormány rendeletet,de (legalábbis számomra)nem derült ki,mikori érvényű.
2013 június 5-én töltöm be a 40.évet munkaviszonyban.Ezt kértem meg a cégtől további előnyugdíjra,de elutasították az ismertetett indokkal.1954-ben születtem.(7 éves koromban mentem iskolába)
2007 februárban-ban szív és érrendszeri + mozgásszervi problémák miatt 50%-ra rokkantságot is állapítottak meg.Nehezen mozgok,nagyon fájnak a lábaim.Az egész előnyugdíjazásnak egyébként egyik feltétele volt a nem rokkant,de jelentős egészség károsodás.Egy másik feltétel volt az 53.életév betöltése.
Nagyon kétségbe vagyok esve,nem tudom,miből fogok élni,egyedül vagyok.De ez már nem munkajog.
Lyonee!
Most aztán végképp elbizonytalanítottál!
Ehhez nem is tudok mit szólni!
Ezért dolgoztam tovább, és kiderül, hogy nem lesz belőle semmi! Azt azért mindenesetre köszönöm, hogy nem hagytál pofára esni!
Egyébként az
ÓKÜ: Ózdi Kohászati Üzemek
OMSZ: Országos Mentőszolgálat
Üdvözlettel: jozsi19510
meglepett
Ha semmis a megállapodás, akkor nem határozott idejű a szerződésed, él tovább a munkaviszonyod. Milyen 92-es tv-ről van szó? Nyugdíj, MT, kjt???
Ha nem is neveztek meg jogszabályt, hanem a nyugdíjlehetőségről írtak, az is jó, mert be tudod bizonyítani, hogy a nyugdíjtörvény 1997-es szeptemberi állapota szerint nem tudtál volna 4 év múlva , vagyis 2011-ben előrehozott nyugdíjba menni.
Kérd meg őket, hogy 2 évet még dolgozhass, hogy meglegyen a 40 éved, vagy legalább az 59 éved betöltéséig. Akkor csökkentett összegű nyugdíj helyett jövedelempótló juttatást kapnál, összege akkora, mint a nyugdíj lenne. (úgy gondolom , hogy 53-as vagy, ha nem akkor sajnos csak a 40 éves kedvezményes menne.)Ha perre kerülne a sor, akkor meg kitudnád legalább 1 évig talán húzni az időt. Szerintem megnyernéd. Most ezzel kapcsolatban is van változás, vagy még csak tervezet(MT változtatása, tervezet), nem lehet évekig elhúzni az időt, de jogász biztos tudja. Egy-egy per még 3 évig is elhúzódott, és a jogviszony addig tartott..
jozsi19510
Nem az számít, hogy te meg én mit gondolunk. A jogutódlás itt nem használható és nem csak azért mert minden magyarázat erősen kiemeli, hogy ez nem nem nyugdíj! Amíg jogszabály nem írja le, hogy ugyanúgy kell figyelembe venni, vagy a kjt-t nem írják át, addig sajnos csak reménykedhetünk.
Ez még csak tervezet, amit biztos módosítanak, és szinkronba hozzák a többi jogszabállyal is.
Jubileumi jutalom szempontjából csak a tényleges közalkalmazotti jogviszonyok vehetők figyelembe, ami sokszor kevesebb, mint a besoroláshoz beszámítható jogviszony. Nem tudom mi az ÓKÜ, de ha megszűnt, akkor 1992-ben nem kerülhetett a kjt hatálya alá. ezért nem is vehető figyelembe. A katonaság meg csak akkor, ha olyan munkahelyről vonult be az illető, ami a kjt hatálya alá került 1992-ben, vagy később áthelyezéssel ilyen munkahelyre került.
35 év közalkalmazotti jogviszony után nem jár a 40 éves jubileumi jutalom!!! A közalkalmazottat kérésére előrehozott nyugdíjazás miatt a munkáltató felmentheti, de ez nem kötelező. Ha olyan szerencsés a közalkalmazott, mint te, hogy felmentik, csak akkor jár 35 év k. jogviszony után a 40 éves jubileumi jutalom. Éppen emiatt nem is mentik fel a közalkalmazottakat, ha nyugdíjba akarnak menni le kell mondaniuk a jogviszonyukról, és nem jár semmi .
Kedves Lyonee!
Már sikerült megértetned egy pár dolgot velem!
Írod "A jubíleumi jutalmad aggályos". Na itt vannak félreértések! Itt jön a képbe a jogutódlás kérdése is!
Engem már egyszer elutasítottak, akkor amikor a 25éves jubileum lett volna aktuális, azzal az indokkal, hogy az ÓKÜ jogutód nélkül szünt meg. Megkaptam amikor eljött az ideje közszolga ként. 1965-ben kezdtem szakmunkástanuló ként, 1977.01.13.-án váltottam. Közben 1970.06.15.-étől, 1972.06.21.-éig katona voltam. Itt a második elutasítás! A katonaidőmet sem ismerik el közszolgálati jogviszonynak, hasonló idokkal! Itt azért nem értek valamit. A kollégáim akik az OMSZ-tól voltak katonák, nekik beszámít, nekem nem, pedig én is a Néphadsereg katonája voltam, mint ők!
Na és a kis kitérő után térjünk vissza a 40éves jubíleumi jutalomra, ami már 35év után jár nyugdíjbavonuláskor.
Ha az előrehozott öregséginyugdíj úgy szünik meg, hogy jövedelempótló ellátás lesz helyette, akkor az a jogutód! Akkor elméletileg nem lehetne gond!
Ha gyakorlatilag mégis lenne, akkor 2013.04.11.-én mindenképpen meg kellene kapnom, mert akkor már nyugdíj lenne a jövedelempótló ellátás. És ezért kellene újra számoltatnom a nyugdíjam összegét, mert állítólag ez beleszámít a nyugdíjalapba!
Na ettől a ponttól mókuskerék, vagy a 22-es csapdája! Egyébként mi a véleményed sitimaci kommentjéhez "Különben meg azt,hogy kb.mennyi lesz a várható nyugdij,azt mindenki megsaccolhatja,de csak erre az évre vonatkozóan!!!!"!
Már biztosa unsz!
Üdvözlettel:jozsi19510
Kedves Lyonee!
Most néztem meg az irataimat jogszabályi hivatkozást egyáltalán nem tartalmaz a megállapodás.A felmondás is csak az 1992.évi törvény 86§ c)pontjára egyedül.
Hogyan jöhet jól nekem,ha esetleg valóban semmis a megállapodás?Alkalmazni sehogy sem fognak(megtehették volna most,ha akarják,ha bíróság kötelezné őket pedig pár hónap múlva valamilyen ürüggyel felmondanak.(pl.alkalmatlanság)Sajnos rehabosok jártak már így.
Ha nem terhellek vele,kérlek,erre válaszolj még nekem!
Előre is nagyon köszönöm!
Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Én arról semmit nem tudtam amiről írtál, készen szövegezett megállapodást kaptam,amit a munkáltató már aláírt.Az én végzettségem egészen más terület,miért gyanakodtam volna?A határozott idejű munkaszerződés és következményei közismertek ezért kérdeztem rá munkáltatótól és a szaksz.jogászától is.Egybehangzó választ kaptam,megnyugodtam.Sajnos korai volt a nyugalom....
Még egyszer köszönöm szépen a segítségedet,m.jogászt bízok meg a képviseletemmel,ha sikerül.Értesítéssel leszek! :-)
meglepett!
2007. jan. 1-től hatályos a "1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról" alábbi változata:
(cím)"A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében"
"18. § (1) Társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra a hatvankettedik életéve betöltésétől az jogosult, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.
(2) A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki
- 2012. december 31-ig 59. életévét betöltötte, és
- legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint
- a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
Hogyan kötöttetek ti olyan jogszabályra szerződést, ami rád nem alkalmazható?! Ez a változás 2006 decemberében jelent meg a közlönyben, és hatályos volt 2007 jan. 1-től.
Tovább kellett volna olvasnotok a jogszabályt a 18.§-ig, mert amiről a szerződésetek szól, az a 9.§-ban van, és rád nem volt alkalmazható. És előtte van egy olyan főcím, hogy "Az 1997. december 31-ét követő és 2009. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj" -erről is észre kellett volna venni, hogy rossz helyen jártok.
Mivel olyan szerződést kötöttetek, amely olyan feltételeket köt ki, melyekről a megkötés pillanatában is tudható volt, hogy nem alkalmazható, lehetne arra hivatkozni, hogy emiatt semmis. Ez neked most jól fog jönni. Ezt azért mindenképpen munkajogásszal beszéld meg. Itt is megkérdezheted, de ne a nyugdíjas topicokban, mert a jogászok oda nem szoktak írni, lehet be sem néznek oda. Én ennyit tudtam segíteni. Azért majd írjál a fejleményekről.
Kedves Lyonee!
Egészen pontosan 2007 szeptember 28 a megállapodás dátuma.Szerepel a megállapodásban a következő szöveg:Minden itt nem szabályozott kérdésben a ...(cégem neve)Előnyugdíjazási rendszere című szabályzat előírásai az irányadóak."
Idézet :
Az Előnyugdíj rendszer munkáltatói kötelezettségvállalása:"Az állami nyugdíjrendszer feltételeinek változása esetén jelen eljárási rendszert elfogadó felek a megállapodást újra tárgyalják azzal a céllal,hogy megakadályozzák a munkatársak jelentősen rosszabb helyzetbe kerülését."
2007 szeptember végén és az előrehozott nyugdíjig vállalta a cég a költségeket.Én pedig természetesen lemondtam egy csomó dologról ami addig munkavállalóként járt.
meglepett!
Pontosan mikor kötöttétek a szerződést?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02