Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.04.30. 20:24

agica20
Így van! A férjem már mwgkapta a határozatot, ő is 1953-as, 2 év korkedvezménye van, 42 év szolgálati idővel, neki a csökkentés 3,6 %. Várjuk a férjed a nyugdíjas táborban.

Üdvözlettel Veci

Katika52 # 2011.05.01. 12:16

Kedves Veci, kedves fórumozók!
Az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni. 1952-ben születtem, 40 éve dolgozom. Férjem 1998 júniusában halt meg. Van-e lehetőség az özvegyi nyugdíj feléledésére az én esetemben? Köszönettel: Kati

acgirl # 2011.05.01. 15:39

Kedves brrrrr, Szafika és akit még érint!

Nem vagytok egyedi esetek, sajnos!
Nekem január 20-án vették át a nyugdíjkérelmemet, február 18-tól kértem az előrehozott nyugdíjazásomat. Azóta annyit tudtam elérni, hogy kaptam egy igazolást, így legalább nyugdíjas bérlettel utazom április óta!
Határozatot és pénzt még nem küldtek, a tartalékaim és a türelmem pedig fogynak! :((( Nagyon bízom benne, hogy rövidesen megérkezik az elmaradt nyugdíjam és a határozatom is, mert ez már nem 30 napos ügyintézés!!!

Orchidea_ # 2011.05.01. 16:05

Tisztelt Veci nagyon szépen köszönöm hogy gyorsan válaszoltált remélem hamar elrepül ez a néhány hónap.Nagyon várom már hogy közzétek azaz a nyugdijas táborba tartozzak.Szép májust és boldog anyák napját kívánok tisztelettel Orchidea

szafika # 2011.05.01. 17:05

acgirlnek: remélem szerencséd lesz és kapsz legalább előleget, mert ha tudott is valaki egy kis tartalékot félretenni , ezekből a fizetésekből nemigen lesznek milliók , mint tisztelt honatyáinknak . Febr 23-án küldtem be a papírjaimat , március 20-a felé jött a 3 havi előleg , én jan 5-én dolgoztam utoljára. Végül is szerencsém volt, kívánom másoknak is.

vacsi # 2011.05.02. 12:03

brrrrr!

Képzeld, a férjem esetében túl tudták szárnyalni: 2009. februárjában adta be a papírjait a szolgálati idő elismeréséhez, még mindig nincs végső határozat! A korkedvezmény megállapítása okozza a gondot!
Nem mondom, a céget, ahol annak idején dolgozott már rég elkótyavetyélték, na de a papíroknak meg kell lenni. Már azt is sikerült kideríteni, hol vannak, csak még nem jutottunk hozzá (már, ha egyáltalán megvannak!)
Természetesen munkakönyv, tb. kiskönyv, stb van, bemutattuk, hát mulatságos!

Korall54 # 2011.05.02. 16:23

Tisztelt Fórum!
Ismerősöm ősszel nyugdíjba megy, meg fogja kapni a 40 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmat. Próbálgatja a nyugdíjkalkulátort, de nem tudja, hogy a jub. jutalom beszámít-e a nyugdíjalapba.
Üdv az ő nevében is: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

acgirl # 2011.05.02. 17:34

szafika:

Köszönöm a biztató kedves "szavakat". Már én is csak reménykedni tudok.

s.e.122 # 2011.05.02. 21:05

Kedves Hozzáértő Válaszadók!

Szeretném a segítségeteket kérni, néhány tájékoztató jellegű adatban, ugyanis én elveszek a jogszabályokban :-((

Édesapám 1953 márciusában született. 1971 óta dolgozik, úgy tudom. Mikor mehet nyugdíjba legkorábban, és milyen feltételekkel? Köszönöm válaszotokat. Eszter

Veci # 2011.05.03. 06:44

s.e.122
A ma még hatályos tv. szerint az öregségi nyugdíjkorhatára 63 év, ettől 3 évvel korábban (60. évesen) elmehet(-ne) előrehozott nyugdíjba, ha 42 év a szolgálati ideje, ha kevesebb van, akkor csak 61 évesen.
MÁS lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne vele ez év dec. 31-ig a korengedményes nyugdíjra, ami azzal járna, hogy a munkáltató az előrehozott nyugdíjkorhatárig egy összegben befizeti a nyugdíj+nyugdíjemelés+postaköltség összegét (42 év szolg. idő esetén 60. szülinapig, kevesebb esetén max. 61 éves koráig, édesapádnak nincs még 42 éve). Erre a munkáltató nem kötelezhető, ennyi rengeteg pénz egy összegű kifizetése miatt.
Majd figyeljétek év vége felé a nyugdíjrendszerrel történő változásokat.

Üdvözlettel Veci

s.e.122 # 2011.05.03. 07:44

Kedves Veci!

Köszönjük gyors válaszodat.
Hallottam valami csökkentett összegű nyugdíjról is, ez nem vonatkozik rá? (30 naponként 0,3% -ra gondolok)
A katonaévek munkaviszonyba beleszámítanak, igaz?
szia. Eszter

Veci # 2011.05.03. 10:20

s.e.122
A ma hatályos tv. szerint (ha marad az előrehezott nyugdíj lehetősége is) max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíj lesz. Ugyanez van a korengedményes nyugdíj esetében is.
Ha betölti a 63 évet, akkor nem csökkentett. Olvasd el a tv. 18/B.§-t: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

A sorkatonai szolgálat időtartama a szolgálati időben benne van. Kérjetek a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást (ha már kért, akkor abban már figyelembe vették a sorkatonai szolgálatot), küldjétek be a katonakönyvet is. A K01-es nyomtatványt kell kitölteni, Itt találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

pistam # 2011.05.04. 14:15

Férjem 54. 01.11-én született. Jelenleg 43 éves munkaviszonnyal rendelkezik. Jelenlegi törvények alapján 2013-ban tudna nyugdíjba menni. Kérdésem, amennyiben a munkáltató vállalja, hogy még ebben az évben befizeti az előre hozott korengedményes nyugdíjazáshoz szükséges összeget, el tudna-e menni nyugdíjba.

Veci # 2011.05.04. 14:27

pistam
Nincs lehetőség rá a ma még hatályos tv. szerint, mert az idén az 1953-ig születettek jogosultak a korengedményes nyugdíj megállapodáshoz. Alapfeltétel, hogy az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül legyen a munkavállaló.
A férjednek ez 63,5-5=58,5 évesen lehetne, de úgy hírlik, hogy a korengedményes nyugdíj lehetősége kb. megszűnne 2012-től. Nem tudni, hogy mit fog az új nyugdíjrendszeri változás takarni.

Üdvözlettel Veci

csipkerozsika # 2011.05.07. 13:23

Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném meg kérdezni,van 33 éves munkaviszonyom,de nem
kaptam gyest 1976-77-ben szültem két gyermeket.Akkor még alanyi jogon nem járt,kellet egy éves munkaviszonynak lenni,ami nekem nem volt,igénybe vehetem-e a 6 évet a 40 éves munkaviszonyhoz.

csipkerozsika # 2011.05.07. 13:27

Tisztelt Jogi Fórum!
A férjem 1953.06.07-én született mezőgazdasági kovács és van 42-éves munkaviszonya,kap-e kedvezményt a szakmára,és mikor mehet nyugdijba

52mama (törölt felhasználó) # 2011.05.07. 14:20

Kedves Fórumozók.

Papíron 04.07-től előrehozott nyugdíjas vagyok, viszont az ügyintézés végtelen lassú.
Még 03.26-án beadtam a papírjaimat, melyet 03.28-án iktattak, erről értesítést is kaptam.Elvileg innen indul a 22 nap.
04.28-án felhívtam az ügíintézőmet, aki azt mondta, hogy a határozat kész, már a revizornál van.Mit csinál a revizor, ujra számolja? Már annyira türelmetlen vagyok, csak a fizetnivaló csekkjeim gyülnek, és várok. Mivel januárban volt szolgálati elismerési kérelmem, kizárólag a munkanélküli ellátást kellett hozzáadni.
Mi a tapasztalat, mire számíthatok, mikor lesz határozatom, és folyósítás?

52mama

szafika # 2011.05.07. 16:20

52mama: január 24-én adtam be a papírjaimat, a múlt héten csütörtökön kaptam meg a határozatot, de végzést és nyd előleget március 18-án küldtek, elég nehezen megy , de olvastam olyanról , akinek mindez 3 hét alatt lezajlott, hát neki szerencséje volt ,én 2 hetente rákérdeztem az ügyintézőnél, de a legutolsó telefon után / amikor már revizornál volt , / kb 10 nappal a végzés is ideért. Vagyis nekem majdnem 2 hónap múlva küldtek előleget, ahogy beadtam a papírokat, de a teljes ügyintézés több volt, mint 3 hónap.

Korall54 # 2011.05.07. 16:48

Veci,Hamiki

A közalkalmazotti jubileumi jutalom beszámít-e a nyugdíjalapba?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

tekilla12 # 2011.05.07. 17:33

Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy az egyik hölgy ismerősömnek megküldték a nyugdíj számítást.39év 130 napot számoltak ki.6 hónapja munkanélküli segélyben részesül.És ezt a 6 hónapot nem számították bele az idejébe,azt írták a munkanélküli nem számít bele!Ez tényleg így van?A fentmaradó napokat nem lehet megváltani,hogy meg legyen a 40 éve?Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2011.05.07. 18:01

A munkanélküli az nem munkaviszonyban töltött idő, valamint szolgálati időt visszamenőleg nem lehet szerezni. Próbáljon elhelyezkedni, bár tudom, hogy ez nem könnyű...

Annál is inkább munkát kellene találni - és még dolgozni egy ideig, mert ha a 40 éves kedvezmény nem jött össze, akkor majd csak a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár elérésekor mehet nyugdíjba.

zoltika # 2011.05.07. 18:12

Hosszú, szomorú történet miatt munkaképtelenné váltam, de nem akarom a rokkantosítás útvesztőjét végig járni.
Kérdésem: Lehet -e és milyen feltételekkel, és hány év szolgálati időt vásárolni, hogy korengedményes nyugdíjba vonulhassak?

tekilla12 # 2011.05.07. 18:23

Csak az a bosszantó az egészben,hogy amikor tavaly októberben amikor regisztrélt munkanilkülivé vált a munkahely megszünése után,azt mondta az ügyintéző neki,hogy "nemkel dolgozni mennie mert eleget dolgozot már,és mire lejár a munkanélküli meg lesz a 40 éve mivel a munkanélküli is beleszámít!"

monalisa1 # 2011.05.07. 18:31

Ird be a Gugliba a "szolgálati idő vásárlása" kifejezést, és a megjelenő x számú találat közül a harmadiknál kapsz részletes tájékoztatást - a Nyufigtól.

tekilla12 # 2011.05.07. 18:38

Köszönöm a segítséget!
Ezek szerint az ismerősöm a hiányzó szolgálati idejét megvásárolhatja?Hogy meg legyen a 40 éve?