Előrehozott öregségi nyugdíj

monalisa1 # 2011.05.07. 18:43

A lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán lehet eljárni. http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb oldalán található.

tekilla12 # 2011.05.07. 18:58

Tisztelt monalisa 1!
Találtam egy törvényt !Ezek alapján kiszámítható,hogy a hiányzó 130 napra mennyit kellene fizetni.Ugye jól értelmezem?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 34. § (5) bekezdés b) pontja alapján megállapodást köthet szolgálati idő szerzése céljából az a személy, aki az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultságához szükséges hiányzó szolgálati időt – legfeljebb azonban öt évet – kívánja szolgálati időként elismertetni.

A hiányzó szolgálati idő elismerésére akkor köthető megállapodás, ha az igénylő
öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati ideje nincs meg, vagy
aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 1997. december 31-ét követően tölti (töltötte) be, de nem rendelkezik az öregségi résznyugdíjhoz szükséges tizenöt év szolgálati idővel.

A megvásárolható szolgálati idő napokban meghatározott számát a nyugdíjigény tárgyában hozott első fokú határozat tartalmazza, ettől eltérő szolgálati időre megállapodást kötni nem lehet.

A megállapodás megkötése kizárólag a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott első fokú határozat elleni jogorvoslatra meghatározott idő (a határozat kézhezvételétől számított 10 munkanap) lejártáig kezdeményezhető, és a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot egy összegben - a megállapodás megkötését követő 15 napon belül - kell megfizetni. A járulékfizetés határideje indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal hosszabbítható meg.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás megkötésének kezdeményezésére, illetve a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék megfizetésére megállapított határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztári tag és nem magán-nyugdíjpénztári tag esetében is 34%. (2011. évben érvényes minimálbér 78.000 forint.)

Példa a fizetendő összeg megállapítására:

A megvásárolható napok száma 79, minimálbér összege 78.000 forint.

A minimálbér harmincad része: 78.000/30 =2.600 forint.

A megvásárolható napok száma 79, tehát a fizetendő járulék alapja: 2.600*79=205.400 forint.

A fizetendő összeg: 205.400*34%=69.836 forint.

tekilla12 # 2011.05.07. 19:21

Most számoltam ki,(legalább is ahogyan értelmeztem)hogy ezek alapján a 130nap 452920ft-ba kerülne.Ha ez most kifizetésre kerülne mikortól lehetne nyugdíjas?

monalisa1 # 2011.05.07. 19:59

A beidézett szövegből az a rész, miszerint egyösszegű befizetést kérnek, vélem arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozó helyett a munkáltató vásárol szolgálati időt.

Javaslom hétfőn "ráülni" a telefonra és az ügyfélszolgálattal tisztázni az összes kérdést. (Ha tudod személyesen keresd fel őket., a napot rá kell szánni mert sok lehet az érdeklődő.)

És nagyon oda kell figyelni a 10 munkanap betartására, mert azon túl jogvesztő.

Szerintem akkor is csak a 40. év elérésekor, igaz, addig dolgozni már nem kell.

Az ügyintéző nevét nem árt megkérdezni...

Veci # 2011.05.07. 20:18

tekilla12
A "megvásárolt" idő sem számít bele a 40 év jogosultsági időbe, ami 2011.01.01-től hatályos. A hiányzó időt valóban munkaviszonnyal tudnád megszerezni.
ITT találod a 12.§-nál, hogy mi számít bele a jogosultsági időbe:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.05.08. 05:48

tekilla12-nek , itt egyszer valakinek javasolták, h próbálja meg egy olyan ismerősnél bejelentenie magát a hiányzó időre, akinek van valami vállalkozása, ha ki tudná fizetni maga után azt a majdnem fél milliót a nyd int felé, akkor lehet, h egy vállalkozóval meg tudna állapodni arra az időre, és az ismerősöd fizetné sajátmaga után a fizetnivalóit, ha ilyen kicsi idő hiányzik, akkor még mindíg előbb lehetne nyd-as , mintha ki kellene várni a 60-61-62-ik életévét.

szafika # 2011.05.08. 06:04

tekilla12, olvasd el figyelmesen , amit monalisa1-nek írtál, ott a 3-ik bekezdésben találod, kire vonatkozik a vásárlási lehetőség: a hiányzó szolg. idő elismerésére akkor köthető ......, meg akinek résznyugdíjnál a 15 évhez kell pótlás, de gondolom azoknak be kellett tölteni a rájuk vonatkozó nyd. korhatárt. Ebbe a 40 éves kedvezményes nem tartozik bele.

szjudit # 2011.05.09. 09:14

Szolgálati idő vásárlása és nyugdíjfizetés munkaviszony nélkül az két dolog. A negyvenéveshez kár ezzel foglalkozni, mert nem számít bele.

lang # 2011.05.09. 12:24

Veci, Lyonee!
Kérem, ha tudtok segítsetek.
Munkáltatóm kérésemre sem akar felmenteni a közalkalmazotti jogviszonyom alól. Szerinte a "lemondás" marad.
Lemondás esetén jár-e a 40 éves jubileumi jutalom, ha egyéb feltételek adottak?(Másnap nyugdíjas, bőven 35 évet meghaladó közalkalmazotti jogviszony.)

KATINKA54 # 2011.05.09. 18:19

Kedves Sorstársak!

Kérlek segítsetek, ha tudtok.
Szeptemberben meglesz a 40 évem. / nő vagyok/
De idén kerültem olyan helyzetbe, hogy most már
többet keresek, és jövőre lesz 20 évre járó jubileumi
pénz is. Merjek jövő decemberig maradni?
Köszönöm előre is.
Szép estét!

Veci # 2011.05.09. 21:55

lang
Lewmondás esetén a jubileumi jutalom csak a betöltött 40 évre jár, ha azt a jogviszony ideje alatt éri el a közalkalmazott.

KATINKA54
Most még nem tudni, hogy miként változna a nyugdíjtörvény. Kormányzati kommunikáció szerint a nők 40 év jogosultsági idővel történő nyugdíjazása nem változna (ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom). Majd meglátjuk évvége felé. Várd ki, milyen változások lesznek.

Üdvözlettel Veci

lang # 2011.05.10. 06:18

Veci!
Kösz a választ.
Ha a munkáltató nem túl konstruktív, milyen lehetőségem van, hogy előrehozott nyugdíj esetén hozzájussak az egy életen át megszolgált jubileumi jutalomhoz?

Veci # 2011.05.10. 06:58

lang
Ha lemondással szűnne meg a jogviszonyod (te mondasz fel, mégha nyugdíjazási indokkal is), ez olyan, mint a versenyszférában a dolgozói felmondás, ahol a felmondási időt le kell dolgozni, akkor nincs semmi esélyed a jubileumi jutalomra, mivel nincs meg a betöltött 40 év közalkalmazotti idő, addig amíg jogviszonyban (munkaviszonyban) vagy. Sajnos kevés az Önkormányzatoknál a pénz, van ahol már több éve nem adnak felmentési időt nyugdíjazás esetén.

Üdvözlettel Veci

lang # 2011.05.10. 08:03

Köszi Veci!
A felmentési idővel már nem foglalkozom, viszont a jubileumi jutalom érzékenyen érint.
Üdv lang

bukfenc2 # 2011.05.10. 12:02

Kedves Veci! Te egészen biztosan tudod a választ, kérlek segíts egy barátomon, aki itt ül mellettem, és alig hiszi amit /itt a fórumon/ olvas.
1952.augusztusi születésű, és 43 év szolgálati ideje van. Teljesen összezavarodott, /már én is/ szeretne elmenni nyugdíjba. Milyen lehetőségei vannak!
Kérlek, lécccci-léccci segíts!

Veci # 2011.05.10. 19:19

bukfenc2
A ma még hatályos törvény szerint (ha nem változik meg ez a rész 2012-től), a barátod 63 évesen elmehetne előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett.
Ha munkaviszonyban van és a munkáltató megállapodást kötne vele korengedményes nyugdíjazásra, és vállalja, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+nyugdíjemelés+postaköltség összegét a barátod 60. szülinapjáig, akkor ő az idén nyugdíjas lehetne. A munkáltatót erre nem kötelezi a törvény, a lehetőség 2011.12.31-ig van.

Üdvözlettel Veci

kormányos # 2011.05.11. 06:36

Tisztelt Veci!
Előre bocsájtom, hogy teljes a zűrzavar a fejembe, de azt írtad bukfenc2-nek hogy 63 évesen mehet el csökkentett nyugdíjjal. Akkor azt mond meg, miért olvasom ki azt a táblázatból, hogy 60 évesen mehet. tekintettel arra, hogy 42 éve meg van. Így 2 év és 182 nap kedvezményre jogosult. Hol tévedek?

bukfenc2 # 2011.05.11. 06:48

Kedves Veci!
Most aztán teljes a "csavar" a fejemben, főleg, hogy olvasom Kormányos hozzászólását!
Kérlek szépen fejtsd ki részletesen a tudnivalókat! Kormányosnak: A barátom-kollegám férfiből van!

Korall54 # 2011.05.11. 09:04

bukfenc2, kormányos
Szerintem Veci véletlenül elírta az életkort, biztosan 60-at akart írni.
Az a bizonyos táblázat jól megmutat mindent a jelenlegi törvény szerint, csak hát az a bibi, hogy nem tudni, 2012.jan.1-én mi lesz igaz belőle.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

bukfenc2 # 2011.05.11. 09:25

Korall54 !
Igazad van! Minden stimmel, elütötte a számot!
Köszi!

Veci # 2011.05.11. 21:52

Kedves bukfenc2 és kormányos!

Elnézést kérek a téves írásért, Korall54 már helyesbített. 60 évesen mehet el az 1952-ben született férfi a ma még hatályos tv. szerint előrehozott nyugdíjba, ha van 42 év szolgálati ideje.
ITT a tv. elérhetősége a 18/B.§ (3) b. pont vonatkozik rá: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,
ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,
ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte;

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Üdvözlettel Veci

viziló # 2011.05.12. 09:32

Tisztelt Szerkesztő!
Novemberben 59. évét betöltő nő vagyok. Erre az időpontra a szakképzéssel együtt a 40 éves szolgálati időm is meglesz. Előrehozott teljes öregségi nyugdíjba szeretnék menni a 17. § (2) bek. f) pontja alapján. A Ktv. 19/A §-a szerint nyugdíjasnak minősül, aki a 17.§ (2) bek. f)pontja alapján felmentését kéri, ezért végkielégítésre nem leszek jogosult.
Mivel 38 éve vagyok köztisztviselő, úgy gondoltam, hogy a 40 éves jubileumi jutalom is megilletne.Csalódnom kellett. A Ktv. 49/E § (7) bekezdése szerint, akinek a jogviszonya a 17. § (2) bek. f) pontja alapján szűnik meg, arra az (5) bek. nem alkalmazható.
Kérdésem az, hogy a két hónapos felmentési idő egyáltalán megilleti még az előrehozott öregségi nyugdíjba menőt?
Válaszát várva tisztelettel: viziló

Vica2 # 2011.05.12. 10:35

Tisztelt Veci!

2008-ban kérelmeztem az előrehozott öregségi nyugdíjam megállapítását.
2008.03.20-ai nappal megszüntettem a munkaviszonyom és 03.21-ei nappal folyósítani kezdték a nyugdíjamat. 2008.03.21-én új munkaviszonyt létesítettem, a szabályoknak megfelelően 4 órás munkaviszonyban.
Néhány napja a nyugdíjbiztosítótól levelet kaptam, miszerint jogosulatlanul vettem igénybe a nyugdíjat, mivel 21-én kezdték a folyósítást és aznap munkába is álltam, ezért vissza kellene fizetnem az eddig kifizetett nyugdíjamat.Fellebezési kérelmet adtam be, arra hivatkozva, hogy én és a cég munkaügyese is utánanézett akkor a nyugdíjazási szabályoknak, de ez elkerülte a figyelmünket,hogy gyakorlatilag ezen az egy napon múlik minden. A tisztességesen végigdolgozott életem munkájáért 1 nap miatt nem jár nyugdíj és fizessek vissza több millió ft-ot? Azt szeretném megtudni, hogy mit lehet még tenni esetleg, mert nem tudok ekkora összeget visszafizetni és ha most újra kérem a nyugdíjam megállapítását az újra megállapított nyugdíjam is kevesebb lesz, mint eddig.
Mit javasol,mit tehetnék?Illetve kedves fórumozók járt már így esetleg valaki?
Köszönettel:
Vica2

matome # 2011.05.12. 10:35

Kedves fórumozók!

Én is szeretnék segítséget kérni Tőletek, ha nem gond, valaki hozzáértő válaszoljon nekem.
Édesanyámnak megállapították a szolgálati idejét, 34 év 280 napja van.
1951. 06. 16-án született.
Sajnos nem értek ezekhez a nyugdíj dolgokhoz, ezért nem tudom, hogy akkor ő most melyik nyugdíjfajtát kérelmezheti?
Jelenleg szociális segélyen van, ami 28000 forint. Nem tudjuk, hogyan járna jól.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
M.

Vabi # 2011.05.12. 11:37

Kedves Viziló!

A köztisztviselőnek a Ktv 18.§(1) bekezdése alapján a felmentési ideje két hónap és ugyanezen paragrafus (3) bekezdése alapján a fele időtartamra legalább a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, mely időre átlagkereset jár. Az előrehozott öregségi nyugdíjba menőkre is ez vonatkozik.