Előrehozott öregségi nyugdíj

52mama (törölt felhasználó) # 2011.05.12. 18:24

Kedves Veci,Lyonee és Minden jószándékú fórumozó!

Tudatom Veletek, hogy szép napra virradtam, A márc.28-án iktatott előrehozott nyugdíjkérelmemre a mai napon megkaptam a határozatot. Hát igen szép összeg, a nettó fizetésem nem volt ennyi. Éppen hogy túléltem a 18 hónap munkanélkülit. Az ADÓZÓNA kalkulátorához képest 203 ft-tal még több is. Végre megnyugodhatok. / folyósítás még nem történt/

Mindenkinek köszönetet mondok a sok és értékes jótanácsért, nélkületek igen nehezen boldogultam volna.
Kívánok Mindenkinek mielőbbi sikeres ügyintézést, a nyugdíjban lévőknek pedig hosszú nyugdíjas éveket./ Toljunk ki azokkal, akik a nyugdíjasok ellen dolgoznak. Éljünk sokáíg egészségben, és neveljük a jövő nemzedékét./

Mégegyszer köszönök mindent, ezután is itt leszek a fórumon, legfeljebb csendes szemlélőként.
52.mama

agica20 # 2011.05.12. 18:44

Kedves Veci,Lyonne és Más tisztelt Hozzáértők!

Képzeljétek el a férjemmel bementünk a helyi nyugdijfolyósítóhoz és ott az ügyintéző azt mondta,hogy az az igazolás,amit az Önkormányzat kiadott,miszerint a párom ....év...hó...napjától...2011.aug.30.napjá-
ig állt munkaviszonban/Ez egy munkaviszony igazolás/nem elegendő benyujtani a nyugdijkérelemmel egyidejűleg.Nem fogadja el munkaviszony megszűntetésnek ezt az iratot.A személyzetis kollega pedig elmondta,hogy ő már nem ad más papirt,mert már mindent kézbeadott a páromnak.

Szerintetek milyen papir kell még nekik?
Milyen okmánnyal bizonyítsa majd be a férjem,hogy a felmentése lejárt és a munkaviszonya megszűnt?
Azon a papiron,amin a nyugdijkérelmét majd benyújtja igazoltassa le megint,.hogy megszűnt a munkaviszonya?

Van valaki,aki mostanában ment nyugdijba köztisztviselőként és tudja,hogy mi kell a nyugdijfolyósítónak? Esetleg az ügyintéző "túl lihegi" a témát?

Köszönöm,ha válaszoltok.

Korall54 # 2011.05.12. 19:48

52mama
Köszöntelek és örömökben gazdag, egészségben töltött hosszú nyugdíjas életet kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi szolgálati éved van.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

nyugi # 2011.05.12. 21:50

Szia ágica20
Képzeld el én is így jártam,mint ti.A munkaerő határozatában benne volt az ellátás megszűnésének napja is,meg a nyugdíjazás napja is. Benne volt a tb kiskönyvben is. Az általam kitöltött K02-en is ki volt töltve ez a dátum. Tehát háromszorosan,egybehangzóan előttük volt. Szerinted mit kérdeztek tőlem egy külön levélben külön kérdőíven? Azt,hogy mi az ellátás utolsó napja,és mikortól akarok nyugdíjba menni.
Én sem tudtam mit gondoljak. De így történt,már túl vagyok rajta.

Veci # 2011.05.13. 05:55

Vica2
Húúúú! Ez tényleg gáz. Ugyanis a munkaviszony megszűnte és új munkaviszony létesítése között minimum 1 napnak el kell telnie. Legalább 1 napig nyugdíjasnak kell lenni, hogy valaki nyugdíj mellett munkát vállaljon. A 2008-tól hatályos tv. szerint már tudtommal így volt érvényes, lehet hogy a 2008 előtti tv. megengedte ezt, ott még keresetkorlát sem volt, és a munkahelyed ebből a jogi ismeretből indult ki, amikor ugyanazon a napon kezdett ismételten alkalmazni, amikor még nem voltál nyugdíjas.

Itt a bizonyításba szerintem a munkahelyed jogászának is kérjed a segítségét, valószínűleg a törvényt rosszul értelmezték. A leírtak alapján, ha én jól értelmezem nem járt volna a nyugdíj is. Megbóbálnék személyes találkozást is a Nyugdíjbiztosító vezetőjénél is, hogy méltányosságból segítsenek ebben a helyzetedben. Sajnos a törvény nem ismerete nem mentesít bennünket a következményektől. Minden követ mozgass meg, szurkolok neked, de közben aggódok is!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.05.13. 06:05

matome
Az édesanyád szerintem a csökkentett nyugdíj szolgálati idő és életkori feltételével rendelkezik. Az 1951-ig született nők esetében a teljes nyugdíjhoz 38 év kellett, a csökkentetthez 34 év. Még gyermekkedvezményt is figyelembe vettek, ha hiányzott a jogosultság megszerzéséhez, ami 1 gyermek esetében 1 év, 2 gyermek esetében 2 év, 3 vagy több gyermek esetében 3 év. Hány gyermeke van?
Szerintem a nyugdíjjal biztos jobban járna, mint a segéllyel, ami a szolgálat idejét csak akkor növeli, ha a Munkaügyi Központ által megállapított segélyről van szó. Keressétek fel a Nyugdíjbiztosítót, és még próbaszámítást is kérhettek, ahhoz, hogy dönteni tudjatok.
Azt nem írtad, hogy milyen segélyen van, a Munkaügy általi, vagy egészségkárosodása okán rendszeres szociális járadék, vagy az Önkormányzattól kapott segélyen. Mindegyik szerint mást lehet a kérdésre válaszolni.
Ha ezt is megírod, talán konkrétabb választ tudok írni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.05.13. 06:16

52mama
Üdvözöllek a nyugdíjas klubban!

agica20
Szerintem még túl korán kérhettétek a nyugdíj megállapítását, mivel aug. 30-ig még jogviszonyban áll. A jogviszony megszüntetését igazoló papír a közalkalmazottaknál : Közalkalmazotti jogviszony megszűnése, megszüntetése fejlécet kapta az én esetemben. Ha a felmentési határozatot mutattátok be, az szerintem sem elég. Gondolom a köztisztviselőknél is hasonlónak kellene lennie.

Üdvözlettel Veci

52mama (törölt felhasználó) # 2011.05.13. 09:44

Korall54

Köszönöm a jókívánságodat.Igazán jól érzem magam, hogy megértem a nyugdíjamat.Kérdezed a szolgálati időm számát. 62 nap hiányzott a 41 évhez, de már még a kecsegtető 2 %+ miatt sem tudtam bevállalni, mivel már az éhenhalás küszöbén álltam. A 18 hónap munkanélküli alatt meghalt a férjem is, így özvegy is vagyok, sőt már az özvegyim is megszünt. Majd 2014.októberében ismét feléled, ha addig el nem törlik a hozzátartozói nyugellátást.

Kívánok minden jót, és további szép napot.

52mama

acgirl # 2011.05.13. 10:24

Kedves 52mama!

Kívánok Neked a nyugdíjas években minden szépet és jót, jó egészséget.

Nagyon bízom benne, hogy előbb-utóbb én is a klubban lehetek :). Talán a január 20-án átvett kérelmemre elkészített ?, április 11-én már a revizornál lévő határozatom is ideér. Vele együtt az elmaradt nyugdíjam is, mivel eddig egyetlen forintot sem küldtek. Legutóbb azt mondta az ügyintéző, hogy május 12-én a számlámon lesz visszamenőleg az összeg, de sajnos semmi!!!!

Valakinek lenne valami jó ötlete, hogy mihez kezdjek?
Ettől az ügyintézéstől anyagilag, idegileg már a padlón vagyok!!! Leszek egyáltalán nyugdíjas vagy addigra feldobom a talpam?
Köszi, hogy "meghallgattatok".

Zsóka

bukfenc2 # 2011.05.13. 11:49

V e c i !
Igazán nagyon szépen köszönöm!

agica20 # 2011.05.13. 18:56

Szia Veci!

Mi csak a szolgálati idő elismerési kérelmet adtuk be,aztán megjött rá a válasz és ezzel kapcsolatban kértünk egy személyes találkozást.Erre igen készségesen reagáltak.Ezen beszélgetésen mondta el az ügyintéző,hogy nem elég nekik a Munkaviszony igazolás.
Természetesen csak augusztus végén adjuk be a nyugdíjazási kérelmet.Akkor sem fogunk mást csatolni,mint a munkaviszony-igazolás,mert nem is adnak ki mást.
Ezért kérdeztem,hogy mire lehet még szükségük?

Üdv.Ági

Veci # 2011.05.13. 19:36

KEDVES FÓRUMOZÓ TÁRSAK!

Kilépek ebből a topicból, mivel a ma beterjesztett Alkotmánymódosítási javaslat alapján nem hinném, hogy bármi biztató választ tudnék írni. Korhatár alatti nyugdíjasként engem is megérintett (nem kicsit, hanem nagyon) a hír. Mindenki saját maga értelmezze a híreket és a benyújtott módosító javaslatot.
Alkotmánymódosítással vennék el a korai nyugdíjakat

Javaslom nézzétek meg Harrach Péterrel történt beszélgetést az ATV Egyenes beszég műsorában, reggel ismétlik.

Üdvözlettel Veci

Esopus # 2011.05.14. 05:00

Egyszerűen felháborító ami itt történik vagy ami itt történni készül a nyugdíjasokkal és a leendő nyugdíjasokkal szemben!!!!

Üdvözlettel : Esopus

palica # 2011.05.14. 05:57

Férjem,57-es születésű, 37 év ledolgozott évvel és 6 év korkedvezménnyel el tudna-e menni az idén korengedményes nyugdíjba? Én úgy tudom, (a 354/2010-es korm.rendelet alapján Magyar Közlöny 2010/200.), hogy a korengedményes nyugdíj december 3l-ig meghosszabbítva.A rendeletben benne van, hogy 57-es 6 év korkedvezményt szerzett férfi is igénybe veheti ugyanúgy mint a 51-52-53-as születésű. Te, hogy értelmezed, vagy olvastad-e ezt az - ONYF tájékoztatót a korengedményes nyugdíj 2011 -.

palica # 2011.05.14. 05:57

Férjem,57-es születésű, 37 év ledolgozott évvel és 6 év korkedvezménnyel el tudna-e menni az idén korengedményes nyugdíjba? Én úgy tudom, (a 354/2010-es korm.rendelet alapján Magyar Közlöny 2010/200.), hogy a korengedményes nyugdíj december 3l-ig meghosszabbítva.A rendeletben benne van, hogy 57-es 6 év korkedvezményt szerzett férfi is igénybe veheti ugyanúgy mint a 51-52-53-as születésű. Te, hogy értelmezed, vagy olvastad-e ezt az - ONYF tájékoztatót a korengedményes nyugdíj 2011 -.

zanek # 2011.05.14. 06:30

Segítségeteket kérem. Augusztusban töltöm az 59. évemet. Előrehozott nyugdíjba mennék,de szeptember 1-től újra dolgozni szeretnék, mert 8.-os osztályfőnök vagyok. Hogyan lépjem ezt meg?

sitimaci # 2011.05.14. 07:08
Kedves Veci!!!---
  • Igazad van,ezért nincs már értelme ennek a topicnak! Korrekt megközelitőleg is,pontos válasz innentől kezdve??? NINCS!!!!!!!Ezért kérdezni is,értelmetlen!!!----- Megjegyzendő: " pártunk és kormányunk" nem erre kapta a 2/3-os felhatalmazást,hanem arra,hogy a SOK ELLOPOT MILLIÓKAT_MILLIÁRDOKAT VISSZASZEREZZE ÉS MEGSZÜNTESSE ORSZÁGUNK TOVÁBBI KIRABLÁSÁT.ILLETVE AZ ORSZÁGUNK KIRABLÁSÁBAN FELELŐS SZEMÉLYEKET SZIGORUAN MEGBÜNTESSE!!!!!!! Ez nem megy,@urva nehéz úgy látszik,holló a hollónak nem vája ki a szemét! Erre most jön a nyugdijbamenenetel ilyen-olyan ámokfutásszerü intézkedési sorozata,amely nem csak embertelen,,hanem érthetetlen,logikátlan és nem is vezet sehová sem,ráadásul gazdasági előnye sem fog lenni!
sitimaci # 2011.05.14. 07:21
---
  • Korkedvezmény-előrehozott nyugdijbamenetel más országban sem újdonság,én most is azt mondom,hogy 40-éves munka felett, hadd dönthesse ell az állampolgár, hogy elakar menni nyugdijba vagy nem és a mindenkori korkedvezményt is meg kéne tartani illetve alkalmazni!Az öt testület korai nyugdijbamenetelét meg, csak fokozatosan szabadna megszüntetni!!! Évszámban is meglehetne adni a 40-év mellé az 55-éves életkort és akkor nem kéne a Nők negyven éves nyugdijbamenetele sem! Aki enyi évet ledolgozott már az megérdemli és be is fizetett már egy valag pénzt arra,hogy élvezze azt a pár évet,amit talán megér nyugdijba!----- Lám, azért kilehetne okoskodni mást is, ehelyett a most kitalált szörnyüség helyett!!!!!!!!!! IGAZ ?????
eszterann # 2011.05.14. 07:30

Kedves Zanek!
Ha van munkahelyed, s nem akarnak elküldeni, ne akarj nyugdíjba menni... Olvasd el a kollégák beírásait, s megtudod, miért gondolom így..

acgirl # 2011.05.14. 08:06

Kedves Veci!

Szomorúan, de teljes megértéssel olvastam a soraidat. Szeretném mindannyiunk nevében megköszönni azt a sok-sok okos tanácsot, fáradozást, amivel elláttál minket, amit értünk tettél szabadidődben.
Sajnos tényleg kiszámíthatatlan minden, ami ma még törvény, azt holnap egy tollvonással eltörlik! :(
Ilyen körülmények között tanácsot adni lehetetlen, sőt veszélyes dolog is.
(Csak úgy zárójelben megkérdezem, vajon mi lesz a reakciója pl. a rendvédelmi dolgozóknak erre a lépésre? Vagy ott is lesznek kiskapuk? Akkor minek ez az egész felhajtás?)
Megértem az elhatározásod, és kívánok jó egészséget, sok örömet és gondtalan, problémamentes életet.

Üdvözlettel:
Zsóka

hars52 # 2011.05.14. 09:59

Kedves Veci!
Hogy Rejtőt idézzem: "egy biztos, a bizonytalan"
Első olvasatban nagyon ledöbbentett, hogy többet nem akarsz írni a topicba, de teljes mértékben megértelek, mert ki mer itt és most bármit is jó szívvel tanácsolni.Hiszen amikor a nők 40 éves kedvezményes nyugdíja körül vajúdtunk, álmunkba sem gondoltuk volna, hogy a helyzet annál sokkal rosszabb is lehet. Olvastam többször is az alkotmánymódosító javaslatot, hát abba aztán minden belefér, és még az Alkotmánybíróság sem tehet semmit ellene, hiszen bármit dönt a kormány az nem lesz "alkotmány ellenes".Gyakorlatilag a kormány teljesen szabad kezet kap, minden esetleges fék kiiktatva. Hát ezt biztos vagyok benne, hogy tervszerűen felépítették.Soha nem hittem volna, hogy aki egyszer a vonatkozó törvények alapján nyudíjba mehetett, azt egy perc alatt el lehessen venni tőle.
Elnézést, hogy leírtam a gondolataimat, amik tele vannak pesszimizmussal.
Veci! Minden jót kivánok neked és családodnak is: Zsuzsa

Korall54 # 2011.05.14. 10:30

Kedves Veci!

Véleményemmel, jókívánságaimmal csatlakozom Sitimaci, Acgirl, Hárs52 által írottakhoz.
Még annyit tennék hozzá, hogy nem csak a tv-ekben járatlan fórumozóknak segítettél, hanem áttételesen a munkáltatók, a nyugdíjhivatalok ügyintézőinek is, mert sokszor ők sem tudták pontosan a tv-t.
(Egy rosszízű régi vicc poénja: Kötelet adnak, vagy azt is vigyünk magunkkal?) Úgy látszik, jól működik a Bielderberg csoport.
Mindent köszönök, amit Tőled tanultam, bár most már nem megyek vele semmire.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

pocok80 # 2011.05.14. 13:42

Kedves forumozok!
Valakinek a segitseget szeretnem kerni vagy a tanacsat.Az anyukam 1954-ben szuletett es neki marciusban 41ev 100napja volt.3gyermeket szult.Azt szerenem kerdezni,hogy o akkor a rendes oregsegi nyugdijat fogja-e kapni vagy a csokkentettnyugdijat?Mert most mar annyi mindent lehet olvasni az interneten,hogy jovore elvehetik a nyugdijat azoktol akik alkalmasak meg dolgozni es csokkentethetik is.Valaki irjon!Koszonom!

acgirl # 2011.05.14. 14:59

próba

hars52 # 2011.05.14. 15:56

Pocok80!
Kérjetek az édesanyád számára a nők kedvezményes nyugdíjához jogosultsági idő számítást, mert nem feltétlenül esik egybe a szolgálati idővel. A kedvezményes nyugdíjhoz csak a munkaviszony és a gyes évei számítanak (3 gyerek után 8év gyest vesznek figyelembe). Tehát 32 munkaviszonyban töltött évnek feltétlen meg kell lennie.Ha ez megvan akkor rendes teljes összegű öregségi nyugdíjba mehet.Nem lesz csökkentett a nyugdíja, sőt még + 2%-ot is kap, mivel 1 évvel túllépte a 40 évet.