Előrehozott öregségi nyugdíj

meglepett # 2011.08.20. 14:14

Kedves Fórumozók!

Senki nem tud segíteni? Nagyon aggódom.Hová kellek 58. évesen,ha kitesznek a cégtől? Önhibámon kívül válok munkanélkülivé 38 év munka után.

Lyonee # 2011.08.20. 12:02

Szafika
Igen.

meglepett # 2011.08.20. 11:06

Kedves Fórumozók!
Társasági előnyugdíj szerződést kötöttem a cégemmel 4 éve,mert a munkakörünket megszüntették.A szerződés úgy szól, hogy 2011 szeptember 1-től igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat,ami 57 éves kor betöltése után volt lehetséges.A határozatlan idejű munkaviszonyomat határozott idejűre változtatták(2011 aug.31-re) azzal az indokkal, hogy nem állhatok jogviszonyban,ha nyugdíjat veszem igénybe szept.1-től.Kérdésemre azt válaszolták, az a biztosíték számomra, hogy a működési szabályzat kiköti,ha a nyugdíj szabályok változnak is a munkavállalók lényegesen rosszabbul nem járhatnak,munkanélküli már nem lehetek.
Most nincs már lehetőség az 57 éves e.nyd.igénybevételére és a határozott idejű m.szerződésre hivatkozva megszüntetik aug.31-el a munkaviszonyomat.Se felmondási idő,se végkielégítést(27 évet dolgoztam a cégnél)nem kaptam/nem kapok.Mi a véleményetek a dologról,mert én munkaügyi bírósághoz akarok fordulni.

meglepett # 2011.08.20. 10:51

Van-e válasz a kérdésemre?

sitimaci # 2011.08.20. 08:40
---
  • Változások lesznek,időpont is van,de ezek nem biztosak,csak egy tollvonás kel és már megint más lesz az,ami most van!Egy a lényeg : Aki akar és eltud menni akármilyen nyugdijba,még az idén,az menjen,ne vaciláljon,hogy hogyan járna jobban,meg még akkor dolgozok,meg akkor majd később,majd jövőre/???/! A lényeg az AKARÁSON van,azon,hogy én igen is,ha ebben az évben eltudok menni,akkor elmegyek,akárminek hivják,akármennyi is lesz a nyugdijam /vagy majd jövőre a korhatár alattiaknál,jöv.pótló./ Én elhiszem,hogy sokaknak kevés lesz a nyugdijuk,de ismétlem,a hangsúly azon van,hogy ha a fene ette is meg és eltudok menni,akkor elmegyek,nem dolgozok tovább,elég volt ennyi és kész! Különben meg azt,hogy kb.mennyi lesz a várható nyugdij,azt mindenki megsaccolhatja,de csak erre az évre vonatkozóan!!!! Na de ez már,legyen mindenkinek a saját felelős döntése,hogy az idén megy,vagy gürizik tovább,mert kevés lesz a nyugdija,nem fogják minden évben emelni/???/ stb.,stb.!!!-----
Lyonee # 2011.08.20. 08:07

jozsi19510
Ezt a jövedelempótlót ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat. Ha eléred a nyugdíjkorhatárodat, akkor kapod meg a januári nyugdíjemelést, és ennyi. Ha közben nem függeszted fel munkavégzés miatt a jövedelempótló juttatást, akkor miért számoltatnád újra?

A jogutódlás kifejezés ide nem illik, de helyette van.
ennek még alaposabban utána kell nézni, hogy a jubileumi jutalom jár-e.

jozsi19510 # 2011.08.20. 06:04

Lyonee!
Még eszembe jutott valami!
A jövedelempótló ellátás nem jogutódja az előrehozott nyugdíjnak? Mert ha igen, akkor ez érdekes szituáció
lehet!

Üdvözlettel: jozsi19510

jozsi19510 # 2011.08.20. 05:48

Bocsánat! Elírtam!

szafika # 2011.08.20. 05:21

Lyonee, nem 2013 01 01-től változik a nyd számítás módja ?

jozsi19510 # 2011.08.19. 20:56

Lyonee!
Erre nem gondoltam, pedig logíkus amit írsz! Mint ahogy az is annak tünik, hogy 2013.04.11.-e után, amikor nyugdíj lesz a jövedelempótló ellátásból meg kellene kapnom! És akkor majd újra kérhetem a nyugdíjam összegének a megállapítását? De akkor milyen számítási módszert alkalmaznak vajon? Azt ami az 1997.évi LXXXI. törvényben van 2013.12.31.utánra előirányozva, vagy egész mást?
Lehet, hogy zagyvaságot írtam, de ez is eszembe jutott!
De ha mégsem zagyvaság, akkor ez egy mókuskerék, vagy a 22-es csapdája!
Mindenesetre megfogadom a tanácsodat! Dolgozom tovább és várom, hogy tényeket közöljenek velünk! Lehet, hogy szükségem lesz majd akkor is tanácsra, mert ez a nyelvezet nem az én világom. Ha igy lesz jelentkezem!

Fricibácsi # 2011.08.19. 19:19

Kedves fórumozók!
Az elejétől olvasom mindenki hozzászólását, véleményét a várható fejleményekről. Egyszerűen tragikomikusnak tartom a kialakult helyzetet. Úgy érzem magam mintha bent lennék egy vagonban és várom amikor kinyitják az ajtót és az asztalnál ülő "tisztviselők" majd megnézve a papírjaimat közlik velem: jobbra vagy balra. 52-es vagy? első félév? második? Aha akkor jobbra! Élet vagy halál! És ezt a saját gyermekeim korosztálya teszi velünk, nem az ismert történelmi háb. ...űnösök.Katasztrófikusan tragikomikus!!!! Én átéltem a cégemnél sok mindent és az egészségem tönkremenetelét is. Nehezen de meggyógyultam, erre jönnek a 21.-századi törvényalkotók akik visszamenőleg ítélkeznek -saját/?/ szüleik felett. Én még mindig nem tudom ezt elhinni. Bízom Istenben. Mindenkivel mélyen eggyüttérzek, remélem valami csoda folytán /szeretetrezgésenergia/ megváltoznak a dolgok!

Lyonee # 2011.08.19. 13:41

marivi!
Erre nehéz lenne válaszolni, mivel a jövőbe nem látunk. Ez szolgálati idő, vagy jogosultsági idő?

Lyonee # 2011.08.19. 13:38

kolibri52!
A jogszabályban nincs így megnevezve, de logika alapján csak így lehet. Másnak nem csúszhat át a felmentési ideje, 2012-re, csak az 1952- január, vagy februári közalkalmazott férfinak, ha 42 éve megvan és elkezdte a felmentési idejét 2011 első félévében (legkorábban májusban) nyugdíjazási kérelmére.
A 2012-es férfiak 2011-ben nem szereznek jogosultságot előrehozott nyugdíjra, ezért nincs olyan joguk, amit érvényesíthetnének 2012-ben. Kivétel a fenti példa.
De mint írtam, biztos, hogy lesz módosítás a javaslatban, remélem érinti a férjedet is. Az első félévben született férfiak egy részét biztosan érinti, ha nem közalkalmazott, akkor is. Azokat fogja érinteni, akiknek már elkezdődött a tv. megjelenése előtt a felmentési idejük, a tv.változás 2012. jan 1-i hatálybalépését feltételezve. Ha még később lép hatályba, akkor még több 2012-est fog érinteni.
A közalkalmazottaknak a nyugdíjazás miatti felmentés csak adható, éppen ezért nagyon kevesen kapják meg.

marivi # 2011.08.19. 12:33

Szeretném megkérdezni, érdemes e most elmenni nyugdíjba, vagy várni még.
Érdekelne, mire lehet számítani, most vagy 5 év múlva lesz jobb a nyugdíj, vagy biztos??
1953-n születtem, a 40 év megvan...
De érdekelne most érdemesebb e elmenni, vagy később..??,
Köszönettel DM:

Korall54 # 2011.08.19. 12:29

kolibri52
Valószínű én okoztam a félreértést azzal, hogy téves logikával próbáltam értelmezni a tervezetet.

Olvasd el Lyonee 2011.08.19. 02:00-kor írt hozzászólását, részletesen és érthetően kifejti a témát.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

kolibri52 # 2011.08.19. 11:13

Lyonnee

Szeretném ha megmondanád, hol találom azt a részt a tv.tervezetében, ahol az 52-es első félévben született ffiak más elbírálás alá esnek, mint azok,akik ua.-n az évben , de a 2. félévben születtek. Engem ez érdekelne, mivel én kértem már 07.hó végén tanácsot a férjem miatt, akit ez az időpont /1952. 12.29./érint, de nem jött válasza fórumon. Így magam kezdtem utána nézni. Amit találtam, abban nincs szó első és második félévi születésekről.Csak a közalkalmazottakról, akik már a felmentési idejűket töltik.Mivel a férjem munkáltatója a munkatörvényv hatálya alá tartozik, ott nincs felmentési idő.Csak úgy tud eljönni, hogy Ő mond fel. Ezzel elveszti a végkielégítésre és a felmondási időre járó bérre való jogát. Általában közös megegyezéssel válik meg a cég a nyugdíjbavonuló munkatársától. Ez a tapasztalat.
Bízom benne,hogy minden 52-es születésű ffire kiterjesztik azt, hogy még elmehetnek 2012-ben ha nem is nyugdíjba, de jövedelempotlóra.
A férjemnek már most meg van a 42 éve. Így el tudna menni Ő is.
Várom a válaszod
üdvözlet Kolibri

Lyonee # 2011.08.19. 09:32

jozsi19510
A 40 év szolgálati idő feletti évekhez tartozó %-os szorzó nem bónusz, légy szíves olvass vissza egy hétre legalább. Többször leírtam. 47 évhez 94% tartozik, ebből vonnak neked valamennyit a csökkentés miatt.
A jubileumi jutalmad aggályos, mert ahhoz a kjt-t is meg kellene változtatni. Ugyanis, ha 2012-ben megszűnik az előrehozott nyugdíj, akkor már nem kaphatsz előrehozott nyugdíjazás miatt 35 év közalkalmazotti jogviszony után 40 éves jubileumi jutalmat, mert te jövedelempótló ellátást fogsz kapni. A tervezetben erről a problémáról nem olvastam, bár csak az elejét böngésztem át jobban.
A törzsgárdatagság feltételeit te ismered, azt, ha szükséges a dolgozók javára lehet változtatni.

jozsi19510 # 2011.08.19. 08:08

Kadvas Lyonee! Kedves Veci!

Akkor összegezzük!
1951.04.11.-én született férfi vagyok.
2011.08.23-án 46 év szolgálati idővel rendelkezem.
2012.01.13-ától 35 éves közalkalmezotti jogviszonyom lesz. Ha végig dolgozom az évet és 2012 01.01.-étől letöltöm a nyolc hónap felmondási időt 2012.09.01.-étől lehetek jövedelempótló juttatásra jogot szerző. Akkor jogosult lennék a 40éves jubileumra, a 35éves törzsgárdára és 2,1%-ot vonnának le a megállapításra kerülő összegből, amit 47év szolgálati idő alapján állapítanának meg. A 40 év fölötti évenkénti 2%, ez vajon igy marad? Az eddig írtakból még ez tünik bizonytalannak számomra!

Lyonee # 2011.08.19. 06:53

Gézabá!
Ez még nem jogszabály, de mivel késik a beiktatása, ezért biztos, hogy bővítve lesz az évjárat, ha a tervezet többi része lényegében nem változik, akkor is.
Pl., ha te 2012 januárban születtél és nem vagy közalkalmazott, de van 42 év szolgálati időd, a 6 hónapos felmentési idődet töltheted már akkor, amikor életbe léptetik a változást.
Az 1952 első félévében született 42 év szolgálati idővel rendelkező nem közalkalmazott férfiakra is ki fogják bővíteni, ha csak jan. 1-én lesz hatályos a tv. változás.
Ezt csak a jogszabályok összefüggései miatt gondolom. Épen ezért ne kapkodjatok, várjátok meg míg jogszabály lesz belőle.
Ne a 40 éves kedvezményes nyugdíjjal hasonlítsátok össze. Annak a beiktatása egy kedvezmény, hátrányos helyzetbe miatta nem került senki. Ott a rövid beiktatási idő miatt csak azok kerültek hátrányos helyzetbe, akik nem várták meg, hogy mi lesz a jogszabályban, felmondták a munkahelyüket, és valóban 2 szék közt a pad alá estek. De ez az ő felelősségük.

Gézabá # 2011.08.19. 05:02

Tisztelt Fórumozók és '52-ben született férfiak !

Lassan kihámozom az itt leírtakból és egyébb információkból, hogy valóban csak a 42 év szolgálati idővel rendelkezők mehetnek előrehozott nyugdíjba, vagy a másik esetben minimum 37 év szolgálati év után, amennyiben a cégük ahol alkalmazottak, vagy az intézmény ahol dolgoznak kifizeti 60.5 éves korukig előre a megállapított nyugdíj összegét egyösszegben.

Tudom, hogy nem szakszerűen fogalmaztam, de a lényege ez ha nem tévedek.
nagyp-nek külön is köszönöm a válaszát.

Lyonee # 2011.08.19. 00:00

Mivel ez csak tervezet és akkor még nem tudták, hogy csak ősszel tárgyalják, szerintem lesz itt változás, csúszni fog a jogosultság korhatára.

Szerintem így is sánta az egész, mert az 1952-ben született férfi 37 év szolgálati idő esetén 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy 2012 júliusa előtt nem. Ha az illető közalkalmazott, akkor nem kezdődhet el a felmentési ideje már 2011 első félévében, legfeljebb 2011 novemberében.
Illetve elkezdődhet, ha min. 42 év a szolgálati ideje, mert így 60 év az előrehozott nyugdíjkorhatára.
Pl. 2012 február 1-én született közalkalmazott férfi, akinek a 8 hónapos felmentési ideje elkezdődött pl. 2011 június 2-án, még mielőtt a jogszabály megjelent volna. Szerintem július 1-től akarták életbe léptetni, azért van ez a közalkalmazotti kivétel. A fenti példámnál, a közalkalmazott férfi elkezdte a felmentési idejét 2011 június 2-án azzal, hogy majd 2012 február 2-től nyugdíjba mehet 42 év szolgálati idővel, és közben meg megjelenik a jogszabály, hogy az 1952-esek már nem mehetnek jövedelempótlóra sem. Ezért van a kivétel. Az 1953-as nők előrehozottra 2012-ben lennének jogosultak, ezért ők is a kivételek közé tartoznak. Szóval aki legkésőbb 2011-ben jogosult előrehozott nyugdíjra, az jogosult lesz a jövedelempótlóra 2012-ben, aki 2011-ben sem szerzett még jogosultságot, az már nem lesz jövedelempótlóra sem jogosult, kivéve az 1953-as nő, és a 42 évvel rendelkező közalkalmazott férfi, ha már elkezdte a felmentési idejét. Ezek a közalkalmazott férfiak 2012 jan. vagy februárban születtek, és 42 év szolgálati idejük van legalább és 8 hónapos felmentési idejüket töltik. Elég szűk réteg.

De szerintem ez változni fog. Mivel a jogszabály nem jelent még meg, ezért a jogosultság kitolódik legalább fél évvel, de lehet, hogy 1 évvel is. Ezen mindenképpen változtatni fognak.
Éppen ezért van még remény a többi 1952-es férfinak is.

Korall54 # 2011.08.18. 21:09

Kedves tibi52!

Csődöt mondtam az értelmezésemmel.Úgy tűnik, csak én vittem bele a tervezet olvasásakor azt a logikát, hogy aki 2012-vel bezárólag lehetne előrehozott nyd-as, az fog jöv.pótlót kapni. Valóban zavaros az 52-es férfi ügye. Nem értem, hogy mért keverik bele a közalkalmazottat. Abszolút igazságtalan és kirekesztő.
Most egész este a tervezettel molyoltam, összeollóztam azokat a részeket, melyek a célszemélyek körét taglalják, hát elég zavaros!

Sarokpontok:
4.old.
• előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá),
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná,

Vezetői összefoglaló:
8. old.
2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen már felmentettek a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján (ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíjra válik jogosulttá, ami közben átalakul jövedelempótló juttatássá.
Javasoljuk, hogy az 1953-ban született nők esetében, akiket a korhatáremelés duplán érintene, legyen lehetőség az új típusú juttatás igénybevételére, ha arra 2012-ben jogot szereznek.

Határozati javaslat:
Melléklet a …
23-24.old.
(1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
ab) akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez;

c) az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

Most újból nem értem. Vajon a kiagyalóik értik?

Üdv:Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

tibi52 # 2011.08.18. 19:40

Kedves Korall54!
Már többször átolvastam a nyugdíj tervezetett,mégsem találtam utalást arra,hogy az 1952-1-félévben született férfiak elmehetnek jöv.pótlóra,csak a közalkalmazottokra vonatkoztatást.Én értelmezem félre.
Üdv Tibor

siplas # 2011.08.18. 18:49

Kedves Veci! , Lyonee!
1952 május-ban születtem. A szolgálati időm kb. 42 év.
Negyedik éve Bt. beltag vagyok egyedül, munkavállalóként. Korkedvezményes nyugdíjat, vagy előrehozottat kérhetek-e ebben az évben? Vagy csk ebben az évben! Ki kell fizetnem a hátralévő éveket, vagy azt csak "cég" fizethetné ki? Felvilágosító javaslatotokat előre is köszönöm.
Üdv, siplas

Veci # 2011.08.18. 17:54

ITT található a táblázat (nyisd meg vagy mentsd le):
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci