Munkajogi kérdések.


Sherlock # 2014.11.22. 22:14

Befejezésül tájékoztatlak arról hogy a perújítás megadásának döntése soha nem tárgyaláson történik

Akkor én tök hiába szoktam kérni, hogy a Pp. 266. § szerint tárgyaláson döntsenek róla. :( Ráadásul be is szoktam haluzni, hogy meg is történik. :(

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.23. 05:14

Tavaly egy társasházi díjtartozásos perújítási ügyemben pont arról szólt az első tárgyalás, hogy perújításnak egyáltalán van-e helye, de nyilván rosszul emlékszem...

Panna50 # 2014.11.23. 08:47

munkajogi perben a megítélt munkabér tekintetében a feleket milyen egyéb fizetési kötelezettség terheli?

a munkavállalót 16%-os szja
a munkáltatót 20%-os szociális hozzájárulási adó

ezen kívül van még egyéb a munkabér tekintetében?
tehát a nyugdíj és egyéb hozzájárulási adókat ki fizeti és hogyan?

köszönöm szépen a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.23. 11:47

Ha valóban munkabér, akkor a munkavállalót egyedül 33,5% levonás terheli. Plusz a munkáltató terhei.
De ha jövedelempótló kártérítés, akkor 16% személyi jövedelemadó, és semmi más.

Panna50 # 2014.11.23. 12:10

köszönöm szépen.
még annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyi késedelmi kamatot szoktak számolni?
tehát a munkabérre, mivel több éves fizetési késedelemről van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.23. 12:59

A törvényeset.

Atya56 # 2014.11.24. 16:19

Tisztelt Szakértő!
Gondolom az esetem nem szokványos így közzéteszem és tanácsot szeretnék kérni!!!???
Idén (2014. júniusban)felvett egy cég vagyonőrnek.Egy bizonyos boltban dolgoztam,ahol az őr utasításokon kívül semmilyen más utasítást nem kaptam írásban, csak szóban a váltó kollégától, hogy a vezetőnő kéri, az üzlet elől zavarjam el a hajléktalant, amit meg is tettem.Megjegyzem ez a hajléktalan viszonylag kulturált ruhában, nem részegen és nem óbégatva, nem kötözködve, nem kéregetve nap mint nap bejött a boltba vásárolni.Az összes dolgozóval sőt még a vezető helyettesekkel is beszélő viszonyban volt, soha nem zavarták ki a boltból! Az üzletből sem szóban sem írásban kitiltva nem volt. Az én ott töltött szolgálataim alatt probléma nem volt vele. Szeptember 22.-én bejött a boltba vásárolni, valamit kérdezett én meg válaszoltam neki és mutattam hol találja amit keres. A vezetőnő meglátta és leteremtett, hogy miért állok vele szóba. Szeptember 26.-án bementem az üzletbe dolgozni, átöltöztem, és elvégeztem a mindennapi reggeli feladatomat. Fél 9 körül megjelent az üzletben a váltóm formaruhában és abban a pillanatban szólt a telefonom, a területvezetőm volt és közölte ne szóljak senkihez, öltözzek át vegyem magamhoz a cuccaimat és többet abba az üzletbe be ne tegyem a lábam. Hát mit ne mondjak ledöbbentem,azt mondta fél óra múlva visszahív és elmondja miért kell onnan elmenjek.( azóta hív! ) A váltótársamtól tudtam meg, hogy a vezetőnő kirugott az üzletből, mert szóba álltam a hajléktalannal. Felháborító, hisz én nem tehetek külömbséget VEVŐ-VEVŐ között. Utánanéztem az ilyen dolognak és megállapítottam a vezetőnő megsértette az egyenlő bánásmód törvényét, felhasználva engem, zsarolt az állásommal, mivel abból a boltból kirugott, igy 4 nappal azaz 25,850 forinttal megröviditette a fizetésem! A cégtől munkát nem kaptam, hiába telefonáltam a vezetőknek. Ezt megelégelve a fővállalkozónak írtam E-mail levelet, amire az alvállalkozótól legorombitó telefont kaptam, de jogorvoslatot nem! MEGSZERETNÉM KÉRDEZNI, KAPHATOK E VALAHOL ERRE NÉZVE JOGORVOSLATOT VAGY AZ ELMARADT BÉREM KÖVETELHETEM E? Persze még nincs vége, mert a cég aki felvett időközben kilépett ebből a kőrből és átvette az őrőket egy másik cég. Megkerestem az új területvezetőt, hogy mi van velem, miért nem kapok munkát vagy fölmondtak e a tudomásom nélkül.Azt a választ kaptam, hogy akkora a káosz, hogy erre nem tud válaszolni.Tehát szeptember 26-tól nincs munkám és válaszra sem méltattak. Időközben lebetegedtem az orvos november 03-tól felvett táppénzre. Szerdán azaz 2014. november 19.-én felhívtam újra a területvezetőt, aki közölte hétfőn, azaz november 17.-én felmondtak nekem, de még nem adták postára a felmondólevelem, mire azt válaszoltam november 03.-tól táppénzen vagyok. MEGSZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY ILYEN ESETBEN MI VAN??? 2014. szeptember 26- november 17.-ig magyarúl letojtak sem a levelemre sem a telefonon kérdezettekre választ nem kaptam!!! KÖTELESEK E A TÁPPÉNZT KIFIZETNI ( táppénzen: november 03-november 23.-ig ) ÉS MIT KÖVETELHETEK MÉG, HISZ SE MUNKÁM, SEM PÉNZEM NINCS!!!???
SZERETNÉK TANÁCSOT KÉRNI MINDKÉT ESETRE (A KIRÚGÁSOMMAL ÉS A FELMONDÁSAL KAPCSOLATBAN!? )
Tisztelettel:
Atya56

groszfater@gmail.com # 2014.11.24. 16:55

a vezetőnő kéri, az üzlet elől zavarjam el a hajléktalant, amit meg is tettem.
Szerencséd, hogy nem azt kérte a főnök-asszony, lődd agyon a hajléktalant mert akkor most nagy bajban lennél.

Várd meg a felmondásod mi van abban és annak tartalmától függ mit tehetsz.

Foxxika # 2014.11.26. 16:09

Tisztelt Szakértő!

Új állashoz jutottam. Az új álláshoz szükséges az utolsó munkahelyi igazolás ( rózsaszín kiskönyv ) megléte. Az elmúlt időben volt egy lakástűz amiben igen sok okmányom megsemmisült, igy az utolsó munkahelyi igazolás is.
Viszont mint ma kiderült, ez a munkahelyem ( az utolsó ) az idők során megszünt.

A kérdésem: honnan ill. hogy tudom igazolni / beszerezni ( rózsaszín kis könyv ) az utolsó munkahelyemet?

Válaszát előre is Köszönöm!

vzzz # 2014.11.26. 19:56

Nekem az a kérdésem,hogy ha munkam befejezése utan a munkahelyem mellett levo supermarketben beírok a vasarlok könyvebe, es ez a munkaltatom tudomasara jut, es megzsarol hogy vonjam vissza a beirasomat mert mas munkaja függ töle es ha nem teszem meg elbocsajt és mindenröl hangfelvételem van mit tegyek?

Otyo # 2014.11.27. 18:59

Tisztelt Hozzáértők!
Milyen következménye lehet, ha 8 órás munkaidőből vissza akarnak venni 4 órásba és nem írom alá a szerződést?
Köszi Otyo

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.27. 19:06

Például felmondanak.

zs_zsófi # 2014.11.28. 10:55

Szép napot!

Kérdéssel fordulnék Önökhöz. Munkaviszonyom megszüntetését követően a belépéskor leadott papírjaimat nem adták ki. Többszörös megkeresés eredményeként postán küldték 3 hét után a jövedelmigazolásomat, amit egyébként kilépés napján a többi dokumentummal együtt megkaptam már. Viszont az OEP kiskönyvemet és a munkaügyi kiskönyvemet a cég könyvelői elkavarták, sehol sem találják. Immáron másfél hónapja nincsenek nálam a szükséges papírjaim, válaszra nem méltattak előző munkahelyen. Végül mai napon sikerült elérnem őket és a HR-es ügyekkel foglalkozó munkatárs biztosított róla, hogy egy ideiglenes OEP könyvecskét bocsájt a részemre. Kérte, hogy a NAV-nál érdeklődjek a papírjaim kiadása miatt. Nem tudom, mit tehetnék ez ügyben, sajnos nem értek a munkaügyi dolgokhoz.

Kérdésem az lenne, mit tehetek az ügyben, hogy megkaphassam a papírjaimat? A Munkaügyi központon keresztül igényelhetek új kiskönyvet, vagy másik szervhez kell fordulnom? OEP kiskönyvet hol tudok igényelni? Munkaügyi pernek nincs értelme, vagy érdemes megpróbálni? A pénzügyekkel nem volt gond.

Segítségüket előre is tisztelettel megköszönöm!

Atya56 # 2014.11.28. 11:54

Tisztelt szakértő!
Ma megkaptam postán a felmondásomat! Mit ne mondjak elég érdekes. Mint azt már előzőekben írtam 2014. júniusában vett fel az a cég aki időközben eltűnt az éterben és átvette az őröket egy másik cég. Azt is írtam, hogy szeptember 26.-ától senki nem foglalkozott velem, sőt a szeptemberi bérlapomat a mai napig meg sem kaptam. Ebben a felmondólevélnek nevezett valamiben az van,hogy a régi cég 9. hó 30.-áig alkalmazott, az új cég 10.hó 01.-től 11.hó 17.-ig.Felmerül rögtön a kérdés,hogy a 2014. 06.16-09.30.-ig ki fogja igazolni a bérkifizetéseket? Az új cégnél állományban voltam 10.hó 01.-től 11. hó 17.-ig, senkinek eszébe nem jutott, hogy munkát adjon ( jó ez csak álom!nem feltételeztem ilyet, de akkor miért húzta 1,5 hónapig?)! Arról már nem is beszélve,hogy a boltból való kirúgásomról senki említést nem tett. Most még arra leszek kíváncsi, hogy az elküldött táppénzem mikor és hogyan fizetik ki,( táppénzen: november 03-november 23.-ig ).Beleolvasva a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni. Azt is olvastam a törvénykönyvben,hogy a felmondás napján,legfeljebb 2 napon belül el kell számolniuk mindenben velem!
Szeretném tudni, hogy merre lépjek tovább??
Tisztelettel
Atya56

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 12:15

a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni.
Naaaaaaa

Atya56 # 2014.11.28. 14:47

Köszönöm! EZ NAGY SEGÍTSÉG VOLT!, de mindenből tanul az ember! Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!megjegyzem az egésznek nem a felmodólevél példánya a legfontosabb!Aki nem járatos a munkajogban avval ezt csinálják. Megvan a véleményem, de nem írom le! További kellemes időtöltést! Kellemes Ünnepeket és talán egy boldogabb Új Évet, abban a reményben,hogy vannak még segítő szándéku emberek!
Üdv.

groszfater@gmail.com # 2014.11.28. 15:05

Biztos vagy benne, hogy jó az neked ha megsértődsz !?
Igen, segített, csak te nem érted ezt sem...
Arra célzott, a felmondás tartalmára kellene koncentrálni... és nem a formai elemeire, ( habár az is fontos)
Keress egy írni olvasni tudó embert értelmezze számodra
a veled történteket...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 15:35

Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!
Igen.

Atya56 # 2014.11.28. 15:37

Bocsi Groszfater! Azt megértettem amit írtál! ezt köszöntem meg! „a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni.”
Naaaaaaa
Azért elismerheted, ez a válasz nem juttatott előrébb!
...és azért írtam mi van a felmondólevélben, mert semmi nincs!Minden 0 ahol számnak kéne lenni, szóval üres, csak aláírták és lepecsételték, ja azért valamit írtak bocsánat: A munkaviszony kezdete 2014.10.01.
A munkaviszony vége: 2014.11.17. Megéltem 58 telet, hidd el pontosan azért jöttem ide, hátha érdemben előrébb jutok. A mai világban munkanélküliként nem engedi a pénztárca, hogy ügyvédet fogadjon az ember, mivel üres.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 16:01

Akinek a vagyoni, jövedelmi helyzete nem engedi meg, hogy ügyvédet bízzon meg, az a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatától kérhet támogatást, amellyel a tanácsadáshoz, keresetlevél-szerkesztéshez jogi segítő szolgáltatásait veheti igénybe. A munkavállalót a munkaügyi perben az úgynevezett munkavállalói kedvezmény keretében általában megilleti az ingyenes pártfogó ügyvédi képviselet is.

Atya56 # 2014.11.28. 16:02

T. szakértő Úr!

Ezt "a felmondólevél 2. példányos" egyébként tavaly egy munkajogász mondta nekem!De ezért a mondatért büntetni valakit és nem felvilágosítani! megdöbbentő azért!

„ Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!”
Igen.

...és ez nem sértődés kérdése, hanem MEGDÖBBENTŐ!

murzo # 2014.11.29. 06:24

Tisztelt szakértők!
Most a férjem nevében kérek segítséget. 3 hónapja dolgozik eegy ott honban, ahol a főnővér kijelentette, ohgy próbaidő alatt nem lehet éjszakás műszakot vállani-szakmailag ez nem indolkolt, a munkaköri leírásában sem szerepel, ez egyéni döntése volt a főnővérnek-. Új főnővér érkezett, aki kijelentette, hogy megvonják a délutános pótlékot is, mert -12 órás munkarendben dolgoznak- nem éjszakáztak, és akkor nem jár a délutános pótlék sem!. Ezt tudom,hogy így van utána néztem, a kérdés az, hogy hozhaz e egy ilyen döntést, amikor nem önszántából nem éjszakázott-ő nagyon szeretett volna, mert több pénz-,és az elődje önkéntes döntése alapján elesik a délutános pótléktól is ?

válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.29. 09:17

A munkaidőt a munkáltató egyoldalúan oszthatja be.

Sándor Ignácz # 2014.11.29. 15:25

Talán egy hete kérdezte valaki e fórumon a perújítási kérelemmel kapcsolatban elég forró hangulat alakult ebből ki. Nos én kerestem egy ügyvédet aki több évig bíróként dolgozott, elkérte az ügy iratait amit átnézett és elkészítette az ügyben a perújítási kérelmet. Nyolc soros a beadvány, és szó szerint arra hivatkozott hogy a mellékelten csatolt új bizonyittékokok a jogerős ítélet meghozatala után került a birtokomban, amit a bíróság a perben elbírálni nem tudott,ha e új bizonyítékokat a bíróság eltudta volna bírálni a perben részemre kedvezőbb ítélet születhetett volna. A keresetemben a kárigény összegét is felemelte és kérte a perújítási kérelem helyt adását a bíróságtól.Ennyi. Kérésemre azt mondta az ügyvéd hogy a bírók nagyon nem szeretnek regényeket olvasni, aki ilyen beadványt ad be a bíróságra az félig már pervesztes a bíró előtt. Kérdeztem a jogi fórumon kik szoknak válaszolni? Ügyvédúr elmondta azok akiknek nincs peres ügyeik de ott mindenki válaszolhat még a jogot sem végzettek is, de jellemzően joghallgatók gyakorlásaikat e fórumokon is gyakorolják, sajnos sok sok hibával.Praktizáló ügyvédeknek igazából nincs idejük sem de a válaszadáshoz a teljes perügyet ismerni kellene ahhoz hogy valamilyen valós választ adhassanak a kérdésekre. Egy két szavas válaszok minősítik a választ adókat. Lényeg perújítási kérelem beadásához az olyan új bizonyítékokra kell hivatkozni amit a bíróság a perben nem tudott elbírálni, mert nem volt becsatolva, amennyiben a bíróság az új bizonyítékokat eltudta volna bírálni más kedvezőbb ítélet születhetett volna.Ügyvédúr elmondta azt ha a bíróság nem ad helyt a perújítási kérelemnek azt nagyon alapos indokolással meg kell a bíróságnak indokolnia.Pl egy elkeveredett bizonyító erejű megtalált irattal is lehet perújítást kezdeményezni, mert a fél az elsőfokú eljárásban nem találta meg, megtalálás esetén arra kell hivatkozni hogy ezt az új bizonyítékokat a jogerős ítélet után került birtokomban, ennyi indok elég.A bíróság nem azt fogja válaszolni hogy miért csak most került elő e bizonyíték,a bíróság nem azt keresi hogy mivel lehetne elutasítani a kérelmet. E fórumon egyes választ adók kimondottan ezt keresik a válaszaikból bizonyítható.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 15:55

Praktizáló ügyvédeknek igazából nincs idejük sem de a válaszadáshoz

Ehhez képest az ügyvéd úr elég sokat tud a fórumról. Az embernek az a benyomása, hogy folyamatosan olvasgatja, de kevés a rögtönzött válaszadáshoz, alapos tanulmányozásra van szüksége, hogy meghozza jogi álláspontját.

Pár soros kérdésből kiszűrni a lényeget és írásban választ adni sokkal nagyobb szakmaiság és döntésképesség szükséges, mint azt sokan gondolják.