Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.27. 07:21

Munkavállaló számára, ha munkabérkövetelés miatt kéri a felszámolást, illetékmentes az eljárás.

verigaguriga # 2017.01.26. 22:49

Üdv ! Segítséget szeretnék kérni. A volt munkahelyemen nem fizették ki 3 havi munkabéremet. Az Fmh-t kiküldtük,ellentmondás nincs,megvan a jogerős végzés.Az ügyvédem azt tanácsolta,hogy indítsuk el a felszámolást (aminek azért van költsége : közzététel 25000 ,ügyvédi munkadíj 30000,az illeték 80000).Egyértelmű számunkra,hogy a végrehajtás csak időhúzás lenne,mert 5 hónapja lehúzták a rolót,mert nem volt pénzük a rezsire sem)A kérdés : Az egyik volt munkatársam munkaügyi pert indított,márciusban lesz a 2.tárgyalás.Lehetséges-e,hogy a bíróság elrendeli hivatalból a felszámolást,hogy ne nekünk kelljen fizetni vagy mindenképp a munkavállalónak kell elindítania?

Miiningless # 2017.01.26. 18:53

Kedves Vadsuhanc!

Az orvos véleménye szerint indokolt, egyébként nem hordok szemüveget. A munkáltató nem küldött el a munkaviszony kezdetén foglalkozás egészségügyi orvoshoz, így ezt a kötelességét is elmulasztotta.

Nem tudom mire írtad, de a munkaszerződés nem tér ki ilyenre, hogy monitor védő szemüveg.

Határozott idejű szerződést azért annyira nem egyszerű felmondani az itt olvasottak alapján sem, hiába írtad hogy mondjak csak úgy fél.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.26. 16:42

Eseteben szerintem a regi idoszakra vonatkozo, 8 oras berrel, mert onnan athozott szabi, de nem vagyok tb ugyintezo, erre ő tudna valaszolni.
Vagy nem. :)

Mondtam, hogy rajta is múlik.
A szabadságot azzal a személyi alapbérrel kell kifizetni - természetesen -, amely a szabadság kiadásakor hatályos.
Ha tehát bejelenti, hogy március 1-jével visszatér dolgozni,, méghozzá heti 20 órában, akkor a felezett alapbér után fizetik ki neki a szabadságot.
A célszerű eljárás - az ő szempontjából -, ha egyszerűen csak bejelenti, hogy megszünteti a fizetés nélküli szabadságot március 1-jével, és kéri a szabadság kiadását. A részmunkaidőt pedig majd csak a szabadság lejárta előtt röviddel közli.

Vadsuhanc # 2017.01.26. 15:12

ha esetleg nem értenéd a kérdésem........

6. § Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

Ezért kérdeztem mi volt az eredménye a szakvizsgálatnak.

drbjozsef # 2017.01.26. 15:12

szerintem mind1, mert a szabadsag napra jar, nem munkaorara, viszont az arra jaro bert megfeleloen kell szamfejteni. Eseteben szerintem a regi idoszakra vonatkozo, 8 oras berrel, mert onnan athozott szabi, de nem vagyok tb ugyintezo, erre ő tudna valaszolni.

Vadsuhanc # 2017.01.26. 15:08

Miiningless

Mi volt a szemészeti szakvizsgálat eredménye ?
A munkaszerződésben mi a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg?
Ha gondolod lehetsz portás is.
Mondjál fel, ha nem akarsz ott dolgozni.....és egy szemüvegen múlik.

Miiningless # 2017.01.26. 14:50

Üdv!

Érdekelne, hogyha a munkáltatóm megtagadja az 50/1999. EüM rendeletben lévő szemüveg biztosítását, felmondhatok? Ha igen, rendes felmondással vagy azonnalival? Határozott idejű szerződésem van a munkáltatóval.

Valamint van tapasztalat, hogy a jogszabályban szereplő "minimálisan szükséges" mekkora összeget takarhat? Egy ilyen szemüveg lencséje 13-14e/db + a keret, így összesen olyan 40-45e Ft a teljes ára, egy alap szemüvegnek. Nagyjából ezt jelenti, a legolcsóbbat és +10% eltérést?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.25. 15:45

Hogy lenne mindegy, hogy feleannyi pénzt kap-e?

lajcsó # 2017.01.25. 13:39

Teljesen mindegy, aznap nem kell dolgoznod és ennyi!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.25. 12:01

Az tőled is függ.

Nonina # 2017.01.25. 11:58

Tisztelt Hozzáértők!

Jelenleg gyeden vagyok. Március 1.-én betőlti a babóm a 6 hónapot, ezért úgy tervezem,hogy március 2.-ától munkába állok, persze csak részmunkaidőben (4 órás munkaviszonyban).
A kérdésem az lenne, hogy a felgyülemlett szabadságaim kiadására tudtommal 60napja van a munkáltatónak, de az eredeti 8 órás munkaviszonynak megfelelően kell kiadnia vagy az új 4 órás munkaviszonynak megfelelően?
A választ előre is köszönöm.

Leevi # 2017.01.24. 09:18

Sziasztok!

Szerintetek a kiküldetés után adható napidíj helyett a felek munkaszerződésben megállapodhatnak-e úgy, hogy a munkáltató a napidíj helyett, de azzal megegyező összegű napi munkabért fizet a munkavállalónak?

ObudaFan # 2017.01.23. 17:26

Igen.

flolilu # 2017.01.23. 15:34

Tisztelt fórumozók!
Átszervezésnek minõsül az,ha a fenntartó januárban a költségvetési bevételek csökkenése miatt létszámleépítést határoz el?
Óvónõrõl és óvodáról van szó!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.20. 14:40

az ellátandó munkakör betöltésére a legmagasabb iskolai végzettségnek kell meghatároznia a besorolást”.
Nem. A munkakörhöz szükséges végzettség szerint. Értsd: hiába van nekem tanári diplomám, ha udvarosnak vesznek fel, akkor 8 általánossal fognak besorolni.

Odijah # 2017.01.20. 14:11

Segítségeteket kérném.

Egy kávézó pultos-kávéfőző barista munkakörbe alkalmazott 12.01-jétől. 11.28-án egy Megállapodást (I. Megállapodás) kötöttünk (egy oldalasat)amelyben megállapodunk (mint munkavállaló és munkáltató), hogy 11.28-30- között barista tanfolyamon veszek részt és 12.01-jén megkötjük a munkaszerződést (12.01jei kezdettel) de mint munkavállaló vállalom, hogy a munkaszerződés hatályba lépésének napjától 90 napig ott maradok a munkáltató alkalmazásában. Amennyiben a munkaszerződés hatályába lépésének (12.01) napjától számított 90 napon belül KÉRVÉNYEZEM a munkaviszony megszüntetését vagy a 90 napos próbaidő alatt a munkáltató azonnali hatállyal 78.§ a),b) okokra hivatkozva felmondással él, úgy egy bizonyos összeget kell kifizetnem a tanfolyamért.

12.01-jén megkötöttük a munkaszerződést (II. Megállapodás). (munkaköri leírásban nincs a barista tanfolyam mint a munkakör betöltéséhez szükséges feltétel)

Nem jó a légköre a helynek, ezért más munka után néztem és van lehetőségem elmenni máshova. Kérdés jogszerűen kérhetik az 1. megállapodás alapján a pénzt?

ObudaFan # 2017.01.20. 12:49

gnékandrea

És azóta nem támadtad a besorolásodat?

gnékandrea # 2017.01.20. 11:48

Üdvözlök mindenkit.2015.09.01.-óta E kategoriás végzettségemmel D kategóriába soroltak be.Én úgy tudom,hogy a munkaügyi jog alapján az ellátandó munkakör betöltésére a legmagasabb iskolai végzettségnek kell meghatároznia a besorolást.válaszokat előre is köszönöm.

hayfey # 2017.01.19. 11:54

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!

A munkaviszonyom 2011. december 18-án szűnt meg, mert megváltozott munkaképességem miatt nem tudtak megfelelő munkát biztosítani a cégnél. Megigényeltem a rehabilitációs ellátást és 3 évre neg is állapították egészen 2014. december 18-ig. Ekkor el kellett menni egy felülvizsgálatra és helyeztek rokkant ellátásra amelyt azóta is kapok. A legközelebbi felülvizsgálat 2017. decemberében lesz és akkor mér belül leszek az öregségi nyugdíjhoz szükséges 5 éven belül. Lehet, hogy el sem kell mennem a felülvizsgálatra, mely van egy ilyen szabály, viszont ha behívnak és megvonják a rokkant ellátást igénye vehetem-e a 90 napos munkanélküli ellátást tekintettel arra, hogy 2011-ben nem vettem igénybe.
2011-ig 36 év igazolt munkaviszonyom volt.
A rendelet azt mondja, hogy a munkaviszony megszűnése előtti három évben 360 nap munkaviszonnyal kell rendelkezni - ami bőven megvan - és a munkanélküli ellátás folyósítása az igénylés napjával kezdődik.
Rendelet szerint nekem járna a 90 nap, mert arról nem rendelkeznek, hogy a munkaviszony megszűntét követően hány éven belül kell igényelni a munkanélküli ellátást; lehet az tíz-tizenöt év is.
Jól tudom?

Katácska13 # 2017.01.19. 08:39

Tisztelt Hozzászólók!
Kérdésem az lenne az ügyemben, hogy nyújthatok-e be keresetet a Munkaügyi Bírósághoz, tehetek-e feljelentést a Nav-nál, vagy egyezzünk meg peren kívül?
Munkaviszonyom nem él, nem is ezt vitatom.
Felmondást az nap, írásban kellett volna közölni, vagy Azonnali hatállyal, amit indokolni kell, vagy Felmondás a munkáltató részéről (korábban rendes felmondás).
Utóbbit el is fogadtam volna, de mindez írásban nem történt meg.
Nincs munkaszerződés sem felmondás írásban, de be voltam jelentve.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 06:41

Te kevered a tényeket és a bizonyított tényállást. Tudjuk, hogy a munkáltató szóban felmondott; és ez ugyan jogellenes, de az új Mt. szerint a jogellenes felmondás is megszünteti a munkaviszonyt. (Ami dogmatikailag kifogásolható megoldás, de ez van.)

Egyébként a kérdezőnek nem is érdeke, hogy eltagadja a felmondás tényét. Ugyanis, ha fennáll a munkaviszony, akkor a munkáltató a többnapos igazolatlan hiányzása miatt jogszerűen tudna azonnali hatállyal felmondani.

ObudaFan # 2017.01.18. 20:53

Katácska13

Ha vannak ilyen tanúk, az jó lehet. Egyébként arra azért nyilatkoznia kell a perben, hogy vajon dolgoztál-e nála, és ha igen, akkor még mindig nála dolgozol-e.

ObudaFan # 2017.01.18. 20:51

A_GNIK

Attól függ. A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl - a három éves elévülési időn belül - akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

ObudaFan # 2017.01.18. 20:49

Ha a másolás költségeit megtéríted, akkor szerintem igen.