felmondás gyes alatt


Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 07:26

Azért látni kellene azt a levelet, amelyben bejelentetted nekik, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot. Nem kizárt, hogy írtál olyasmit, amit a munkaidő módosítására irányuló javaslatként lehet értelmezni, amit aztán ők elfogadtak.

A gyerek hároméves koráig védve vagy a rendes felmondástól, ez a gyestől független.

Fee22 # 2011.05.09. 06:58

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!
Tehát ha nagyon kekeckednének akkor érvelhetek azzal,hogy mivel a szerződésem 8 órára szól ezért a szabikat nem számolhatják el 6 órába?Ha tegyük fel visszamondom vagy azt mondom a Cégnek,hogy a Gyest csak májustól igénylem és nem februártól akkor nekik a szabikat 8 órában kellene elszámolni?De akkor már nem lennék védett a felmondás alól,vagy nem jól gondolom?
Amúgy a munkáltató kérhet valami igazolást arról,hogy mikortól igénylem a gyest?
Elnézést a sok kérdéstől,de abszolut felkészült szeretnék lenni.

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 20:56

Fordítva. A gyest nem lehet kapni teljes munkaidős munkavégzés mellett. De ez a kérdező meg a folyósító ügye, a munkáltatónak semmi köze hozzá. Szerinted nem így van?

Lyonee # 2011.05.08. 18:32

kbs
Gyes mellett szeretne visszamenni a kérdező, de már csak napi 6 órában lehet GYES mellett dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 15:40
  1. Nyilván nem fizethetnek 6 órai munkabérnek megfelelő összeget a teljes munkaidős munkavállalónak a szabadsága idejére. (A munkaszerződést nem hogy nem kötelesek módosítani, hanem tilos nekik egyoldalúan módosítani.)
  2. A szabadság lejárta utáni munkanapon időben jelentkezz munkára a munkavégzés helyén. Ezt csak akkor ne tedd meg, ha írásban felmentenek a munkavégzés alól.
  3. Nagyjából jól számolsz, de ki nem adott szabadság nem lesz.
Fee22 # 2011.05.08. 14:54

Tisztelt Szakértők!

2011.februárjában mikor a gyermekem 2 éves lett jeleztem a főnökömnek mind szóban,mind írásban,hogy gyes mellett vissza szeretnék menni dolgozni és előtte a felgyülemlett szabikkal indítanék.A cégem okét mondott,de majd visszaszól miután kitalálták a munkámat.A korábbi munkám nem szűnt meg,akit a helyemre felvettek persze határozatlan idejű szerződést kapott és úgy néz ki,hogy őt nem ia akarján erről a pozícióról elmozdítani.(nekem is határozatlan a szerződésem).Március közepétől már utalják a szabadágpénzemet amit persze 6 órában számolnak el.Egyik kérdésem az lenne,hogy mivel nem volt szerződésmódosítás és aszerint 8 órában dolgoztam,hogy helyes e az,hogy 6 órában számolják el a szabit,és hogy a munkaszerződést mindenképpen kötelesek e emiatt módosítani?
2 hónapon kereszetül senki nem keresett meg a munkahelyemről,hogy mire számítsak.Felhívtam a főnököm kb 1 hete és érdeklődtem az aktuális helyzetről,hiszen az elkövetkező napokban lejár a szabim és még nem jelzett nekem senki vissza,hogy konkrétan mikor kezdek,hol stb...
Erre ő azzal jött,hogy hát a cég nem vehet fel új embert,azok helyét sem pótolják akiket elküldtek,de tudják,hogy engem kötelesek visszavenni.
Előrukkolt azzal,hogy a cég esetleg felajánlana nekem egy 'csomagot'.Én persze jeleztem felé,hogy dolgozni szeretnék,nem csomagot.Azt mondta,hogy a következő héten majd menjek be és összeülünk a fő fő emberkékkel (vezérigazgató,főnök stb) és megbeszéljük a dolgot.Ez nem történt meg,hanem a jövőhétre lett
kitűzve.Gondolom ki akarják szúrni a szemem egy kis alamizsnával.Tudom,hogy a gyermekem 3 éves plusz 1 hónapos koráig védett vagyok.Most azon a megoldáson gondolkodok,hogy milyen csomaggal járnék én jól.El kezdtem számolgatni,hogy jövő márciusáig amíg védett vagyok 11 hónap van még.Ha ezután az idő után elküldenének rendes felmondással akkor ha jól tudom fizetniük kellene a végkielégítést a felmondási időt (ami a szerződésem szerint 3 hónap) plusz a ki nem vett szabadságot időarányosan.Jól tudom?Durván ez összesen 15-16 hónap.Tehát nyilván ezalatti csomag tartalmat nem fogadhatok el.Kérem erősítsen meg abban,hogy jól gondolom e a leírtakat,vagy esetleg mi jöhet még szóba,hogyan járnék jól?
Sőt azt is szeretném megtudni,hogy mi van akkor ha előhozzák a csomagot amin ugye el kell gondolkodnom,és mi van akkor ha a munkába állásom napjáig ami a napokban lesz nem tudunk dűlőre jutni?Nincs a munkáltató kötelezve arra,hogy a munkavállalóval jóval előre közölje a munkába állása idejét stb.vagy ez is egy taktika,hogy elhúzzák a szabadság végére?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ha valaki hasonló helyzetben volt már,kérem ossza meg velem a részleteket,és mi lett az ügy vége!
Köszönöm szépen!

KÉTEZER # 2011.05.04. 14:05

Kedves hozzáértők!

Az alábbi problémára keresem a választ:

Feleségem a múlt év decemberében szült. jelenleg a TGYÁS igénybevételével van otthon. A munkahelyén végelszámolás kezdődött, a munkavállalók zömének felmondtak, néhányan táppénzre" menekültek " , érdemi munkavégzés nem történik. A feleségem a GYED igénybevétele helyett jelentkezhet- e munkára és, ha igen akkor is fennáll- e a felmondás elleni védelem(ti. a gyermek 3 éves koráig) ? Azt még nem tudni a végelszámolás meddig tart, de arra gondoltunk, hogy a GYED,pláne majd a GYES összegénél jóval magasabb fizetése miatt érdemes lenne próbálkozni. Ha a végelszámolás elhúzódik, akkor akár érdemben végzett munka nélkül is jövedelmet szerezhetne így. Mert ha akad munka , elvégzi, ha nem akkor fizetnek állásidőt.Max. elvárják tőle, hogy tartózkodjon az üres irodában napi 8 órát. (Irdatlan tetű, szemét , aljasnak is gondolhattok ezért, de meg van a személyes okunk, hogy esetleg ezt a bőrt lehúzzuk a munkaadójáról) . Mindent, sőt sok mindent nem értünk tisztán a jogi dolgokból, de valami ilyesmit fabrikáltunk össze.

A lényeg, a kérdés, hogy nincs- e olyan buktatója a dolognak, ami ránk nézve gondot, bajt(magyarán a végelszámolás vége előtti, de a gyermek 3 éves korát el nem érő időpontbani felmondást eredményezhetne.

Előre is köszönettel a tanácsokért, hozzászólásokért!

Malvin

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 11:53

Azt kérdezted, az indoklás jogszerű-e. Márpedig az átszervezés jogszerű indok. Hogy valójában történt-e átszervezés, és valóban az-e az oka a felmondásnak, más kérdés, ahogy írtam: okszerűség és valóságosság kérdése.
Ezt azonban mi innen a távolból nem tudjuk megmondani, ahhoz ennyi információ kevés.

Egyébként nem neked kell megvédened magad, arra ott van a fizetett gladiátor, csak mostanában ügyvédnek hívják.

menkecs # 2011.05.04. 10:47

Nem tudok a jog észjárásával gondolkodni. Miért jogszerű az, a a GYES-em alatt felvesz valakit határozatlan időre más címszóval, aki ugyanazt a munkát végzi? Akkor ez önök szerint valós és okszerű? Nem nekem kellene visszaadnia helyem, még ha részmunkaidőben is? Jogszerű az is, hogy nem válaszol a munkavállaló megkeresésére? És az összes többi körülmény? Az OK, hogy keresetet nyújthatok be, de vajon mivel tudom megvédeni a vélt igazam a joggal szemben (ezt senki ne vegye magára)? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 05:07

Jogos-e így ez az indoklás?

Jogszerűnek jogszerű. Nem is az a kérdés, hanem az, hogy okszerű és valós-e. Ha úgy gondolod, nem az, akkor 30 napon belül keresetet nyújthatsz be a munkaügyi bíróságon.

menkecs # 2011.05.03. 21:25

Kedves Fórumozók! Itt folytatnám. Aznap a pénzemet megkaptam, de kilépő papírjaim csak 12 nappal később, mert állítólag elment az igazgató. Olvasgatom a fórumot, az MT.-t, s az a véleményem, hogy ez így nem OK. Önök hogy látják, vétett-e az együttműködési kötelezettségének? Okozott-e ezzel gazdasági kárt nekem(Ha 4 hónappal hamarabb fogad, és megbeszéljük, akkor most lehet, hogy van új állásom, és nem munkanélküli vagyok, 2 kisgyerekkel)? Mivel támadható ez a felmondási indoklás, amikor részben vagy egészben egy később felvett ember végzi a feladataim? Jogos-e így ez az indoklás? Vannak- e súlyosbító tényezők, amik pozitívan befolyásolhatják egy esetleges perem? Azért nem a tértivevényes levéllel indítottam, mert fenyegetőnek vélték volna, a titkárnő megkért, hogy a mobilján semmiképp ne hívjam a főnököt. Előre is köszönöm mindenki segítségét. Szép estét.

menkecs # 2011.05.03. 21:14

Kedves Fórumozók!
Az esetemben szeretném segítségüket, tanácsukat kérni.2 gyermekemmel voltam otthon 5 éve. Tavaly júniusban a GYES mellett telefonon kerestem a munkáltatóm, hogy szeretném elkezdeni a szabadságom letöltését, hogy mire a kicsi betölti a3. évet, akkor már munkába tudjak állni. Szóra se méltattak hónapokig. Majd ment a tértivevényes levél, amire 3 hétig nem kaptam választ, mire erőszakosan csak elértem valakit telefonon. Mondanom se kell, hogy ezzel mellőzéssel úgy elment az idő, hogy a kitűzött időpontban nem tudtam munkába állni, de a főnök még akkor sem állt szóba velem. Mindössze annyit üzent, hogy mennyi a felgyülemlett szabim, s mikor lesz a vége. Eljött a vége, ekkor már fogadott, és felmondott a jól ismert Okkal: átszervezés miatt megszűnt a munkaviszonya. Miközben távollétem alatt felvett valakit, aki a munkámat végzi, bár ő erre azzal érvelt, hogy nem teljesen ugyanaz és csak részmunkaidős a dolgozó. A volt kollégák nem erről informáltak. Mindenesetre 11 hónapomba telt, hogy találkozzunk végre. Folyt. köv.

iren55 # 2011.05.01. 10:33

Muszo! Miért nem gyes mellett próbálsz dolgozni? Ha felmondasz, csak a szabadságot fizetik ki! Felmodás után úgy tudom 3 hónapig nem kaphatszmn. segélyt, az csa akkor jár rögtön, ha közös megegyezéssel jössz el vagy neked mondanak fel!A családi net-en DR Knáb Gabriella ilye ügyekkel foglalkozik, fordulj hozzá bizalommal Üdvözlettel Iren55

MUSZO74 # 2011.05.01. 07:54

2011. decemberében lesz a kislányom 3 éves. 65 km-re jártam dolgozni terhességem előtt. Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, és GYES-t kapok. Adódott egy nagyon kedvező lehetőség, hogy a közelben helyezkedjem el. Szeretném kérdezni, hogy GYES alatt felmondhatok-e a korábbi munkáltatómnál, van-e ilyen esetben felmondási idő, és az eddig összegyűlt szabadságomat kifizetik-e. Egyáltalán mi a folyamat ilyen esetben. Előre is köszönöm a választ.

Suzy78 # 2011.04.19. 12:47

Szeretnék gyed alatt felmondani munkáltatómnál. Hamarosan lejár a gyedem, gyes mellett szeretnék dolgozni. A munkáltatóm 70 km-re van tőlem (időközben elköltöztem). A kérdés az lenne, ha esetleg nem tudnék gyes mellett dolgozni és az is lejár, akkor jogosult lennék-e munkanélküli támogatásra, ha felmondtam?

kata_76 # 2011.04.18. 20:30

javítás: gyeDről, nem gyesről...

kata_76 # 2011.04.18. 20:28

Kedves Mindenki,

gyesről készülök visszamenni dolgozni, ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem:

  1. ha a munkáltatóm nem akar visszavenni (azt tudom, hogy jogilag ezt nem teheti meg), akkor GYAKORLATILAG mi a teendőm?
  2. a. Kovács_Béla_Sándor írta, hogy ha netán más munkát ajánl fel a munkáltató, amit a munkavállaló nem fogad el, akkor állásdíjat kell fizetni. ez mit jelent a gyakorlatban? mi szerint kerül megállapításra?

2.b. ha a 2.a pontot illetően számomra kedvezőtlen lesz a végkifejlet a főnökömmel való megbeszélésen, mik a lehetőségeim a gyakorlatban (már persze a csendben hazakullogáson és a szórólapozáson kívül)?

A segítséget előre is köszönöm.

pazs # 2011.04.08. 11:27

Felajánlani bármit, bármilyen indokkal. Elfogadni nem kell és a gyermeked hároméves koráig emiatt el sem küldhetnek.

mecsi # 2011.04.08. 10:30

Tisztelt Fórumozok

Gyes alatt szeretnék vissza menni dolgozni a munkáltatómhoz. Új munka kört akarnak nekem felajánlani. A kérdésem az lenne milyen feladatkört ajánlhatnak föl, és milyen indokkal?

Köszönöm Szépen a válaszokat

bolondmelós # 2011.03.22. 22:55

andreina69: nem élve előnyt, sőt őt kellene határozott időre fölvenni-amíg babázol.

Ha netán van olyan hülye a munkáltatód,hogy le is írja neked hogy miért kéne felmondanod, akkor egy szép pert mint büntit, megérdemel. Vagy vedd fel telefonnal.

nandy # 2011.03.22. 21:36

Kedves adreina, legalább 100x leírtuk már, hogy nem teheti meg a munkáltató.

Neked van egy érvényes munkaszerződésed, a munkáltató köteles az abban foglaltak szerint munkát adni, vagy ha nem tud munkát adni, akkor az állásidőre bért fizetni.
az, hogy ő már mást vett fel a te helyedre, legyen az ő baja.

Nagyon fontos, hogy írásban jelentsd be a munkába való visszatérésed, hiszen a szó elszáll...

andreina69 # 2011.03.22. 13:55

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni GYES alatti munkavégzés ügyében. 2011.szeptemberében jár le a gyedem.Már most bejelentettem a munkáltatómnak hogy gyes alatt szeretnék visszamenni dolgozni,és a bölcsődei beíratáshoz szükségem van munkáltatói igazoláshoz. Már ekkor közölte hogy ez nem fog menni,mert akit felvettek a helyemre,reggel 6 órára be tud menni és így hamarabb elvégzi az irodák és az épület takarítását,és a bére is kevesebb.Munkaszerződésem szerint 9-15óráig tart a munkaidőm és a részletes munkaköri leírásomban az irodák nem szerepelnek csak az épület takarítása.Mivel a munkakör be van töltve,más munkakört nem tud felajánlani,még egy ember bérét nem tudja vállalni,azt javasolja hogy keressek én másik lehetőséget.GYES alatt??Valóban előnyt élvez az a kolléga akit a helyemre vettek fel? Milyen jogokat tudok érvényesíteni velük szemben? Munkaszerződésem határozatlan időre szól.
Gondolom volt már ehhez hasonló kérdés de a három gyerkőc mellet nem igazán tudtam minden hozzászólást végig olvasni. Köszönöm ha segítenek!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.22. 09:37

Minden nappal késnek. De ezt már elsőre is mondtam. Hogy aztán mikor akarnak mégis fizetni, azt én nem tudhatom.

zekikomi # 2011.03.22. 09:29

Jó napot.Köszönöm,hogy válaszolt.Azt szeretném még hozzá tenni,hogy gyeden voltam csak a papirokat mentem be alá irni.De kitérő válaszokat adtak arra,hogy mikor utalják.meddig kell igy várnom?Válaszát elöre is köszönöm.További szép napot.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 21:47

Ha másképp nem állapodtatok meg, akkor az utolsó munkában töltött napon.