felmondás gyes alatt


kiskocsi # 2011.08.30. 06:45

nem közös megegyezést jelent, ezt valahogy így hívják: jogutód nélküli munkaviszony megszünetés

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 06:44

Közös megegyezéssel történt megszüntetés esetén az jár, amiben megegyeztetek.

Már ha ez a katyvasz („az én hozzájárulásommal jogutód nélküli munkaviszony megszüntetéssel”) közös megegyezést jelent.

kiskocsi # 2011.08.30. 06:35

Kedves Szakértők!

SOS!!!
Felszámolás alatt lévő cégnél a gyedem lejártát követően az én hozzájárulásommal jogutód nélküli munkaviszony megszüntetéssel lesz a munkaviszonyom megszüntetve. Azt az információt kaptam eddig, hogy a szabimegváltást, a végkielégítést és a felmondási idő felét ki kell hogy fizesse a felszámoló. Ezt a bérgarancia alapból teszi. De ő azt mondja, hogy mivel megszüntetés és nem felmondás, így nem kell a felmondási időt kifizetnie.
Kérem segítsenek, hogy akkor most kinek van igaza.
Ha fizetnie kell, kérem írják le a jogi hátterét, hogy tudjak mire hivatkozni a kifizetésnél! Nagyon sürgős lenne, mivel holnap hozza az iratokat, végelszámolást aláíratni.
Köszönettel

Fee22 # 2011.08.29. 06:51

Jó reggelt ! Tudna nekem valaki válaszolni a feltett kérdésemre,elég sűrgős az ügy.Előre is köszönöm!

Fee22 # 2011.08.25. 10:36

Szép jó napot!
Kérdésem a következő lenne:állásidő alatt el lehet menni szabadságra?Kell ezt jelezni a munkáltatónak?Mi van ha nem adják ki?Vagy pedig egyszerűen az állásidő alatt elmehetek nyaralni?
Még egy kérdés,hogy:állásidő alatt lehet más cégnél is dolgozni ?Mi van akkor ha felajánl a cégem ahol az állásidőmet töltöm egy újabb munkakört ami hasonló a korábbi munkámhoz,de nem az.A korábbi munkám viszont meg van,csak nem adják vissza.El kell fogadnom?
Köszönöm a segítséget!
Üdv

coffjani # 2011.08.25. 04:10

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:43

A könyvelő valamit olvasott a jövőre tervezett szabályokról, de még azt is rosszul. A védettséget már egy jó ideje leválasztották a gyesről.

coffjani # 2011.08.24. 08:44

Kedves KBS!
Most beszéltem a cég könyvelőjével, váltig állítja, hogy ha szept.1-től vissza megyek dolgozni, csak 30 nap védettség illet meg, utána felmondhatnak, mert megszakítom a gyesemet. A gyermekem jövőre tölti be a 3. évét. Ugye a gyes megszakításától függetlenül nem mondhatnak fel 3 éves koráig? A szabadságom kérdése sem tisztázódott.
Kérlek segíts kiigazodnom a kérdésekben.
Előre is köszönöm.
Szilvi

Lyonee # 2011.08.21. 07:16

rodnas_ifotep!
A feleségedet csak helyettesíti valaki!? Azt azért lehet tudni, hogy egy kismama mikor megy vissza, és illene tudni, hogy egy GYES-es helyettesítésekor meddig és hogyan kell megkötni a helyettesítő tanárral a szerződést. A feleséged helyére nem vehettek fel senkit határozatlan idejű szerződéssel, mert az már egy új státuszt jelentene.
A feleséged kinevezésében x-y szakos tanár van megjelölve. Vigyázzatok, hogy ez átsorolásoknál, és minden változásnál ott legyen, nehogy egyszer észrevétlenül lemaradjon, és a feleséged aláírja.
A könyvtárostanári státuszt ideiglenes jelleggel tanév végéig esetleg elfogadhatja az asszonyod, de arra vigyázzon, hogy a kiegészítő szerződésben benne legyen, hogy csak a tanév végéig szól (ami aug. 31, szorgalmi idő június 15.),a 2012-201313-as tanévtől visszaáll az eredeti munkakörbe.

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 17:52

Köszönjük Lyonee!

Tudtunk erről a szabályról a fiz. nélküli befejezéséről, miután mostanában utánanéztünk. A szükséges idő meg is volt, csakhogy tavasszal azt hittük minden sima, úgyhogy nem maradt írásos nyoma.

A suli nem akarja kifizetni a szabit, hosszú távon ez biztos olcsóbb nekik.
Az viszont nem érthető, hogy miért nem tetszik nekik a fiz. nélküli hosszabbítása, ha úgysem tudnak tanári munkát adni, erre a tanévre pedig valahol másutt szükség lenne a dolgozóra.

Megegyezés nélkül pedig nem jó szerződni; valaki rosszul jár, ha kiélesedik a helyzet. Vagy a tanár (aki elveszti a határozatlan idejű szerződését itt), vagy a másik iskola, aki hoppon marad.

Persze konfliktus esetén a határozatlan szerződés se egy olyan felhőtlen dolog.

Lyonee # 2011.08.20. 16:19

rodnas_ifotep
A könyvtárostanár munkakör a legkönnyebb. De!!!
Azt szüntetik meg legelőször, ha megszorítás van, ezért nem ajánlom, hogy elfogadjátok.
A szabadság egy részét ki is lehet fizetni. ObudaFan is írta.
Azt azért jó, ha tudod, hogy akármikor nem szakíthatja meg a fizetés nélküli szabadságát egy pedagógus.

kjt 23/B.§
"(4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót
(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni."

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 14:41

kbs, köszönet!

Nem könyvtárostanár, szóval ez az érv ülhet.
Mondjuk persze már régen rossz az egész, ha nem bizalmi viszony, hanem huzakodás és paragrafuskeresés van.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.20. 13:51

Könyvtárostanár esetén ez szerintem belefér a tantárgyfelosztásba. Nem könyvtárostanár esetén már necces.
A kinevezés szerinti illetményt viszont szerintem nem lehet egyoldalúan csökkenteni. (Hacsak mostanában bele nem módosítottak valami ilyesmit a Kjt.-be.)

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 12:27

ObudaFan,

Köszönöm a reakciót.

Ezekkel a szabályokkal, és a friss változásokkal is tisztaban voltam, amikor összeírtam a kérdéseim.

Sajnos még most sem vagyok benne biztos, hogy a mi meglátásaink helyesek, azaz ezek a szabályok úgy illenek a mi helyzetünkre, ahogy leírtam.

Tartok tőle, hogy túl hosszú és túl specifikus voltam. Nyilván esettanulmányokat a legjóindulatúbb segítő sem ír majd. Azért egy "igen, igen, nem nem" válasz jól jönne.

A könyvtárossá átirányítás jelen esetben egész tanévre szólna, ami 44 munkanapnál határozottan több, Beosztásra, képzettségre való tekintettel valamenyire sérelem egy tanárnak, de hát az egész hivatkozásnak a szerepe csupán az lenne, hogy rá lehessen a iskolát vezetni arra, hogy van jobb megoldás. Azaz a gyes fizetésnélkülijének meghossabbítása, hisz másutt egy évre kapna értelmes munkát, itt pedig épp nincs ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.20. 10:17

Coffjani: pótold, az a biztos.

ObudaFan # 2011.08.20. 08:22

rodnas_ifotep

Nem minősül munkaszerződés-módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján, eredeti munkaköre helyett, vagy eredeti munkaköre mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el (átirányítás). Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat. Az átirányítás várható időtartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani.

A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani. Az idén nyári törvénymódosítás folytán a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadságnak csak az első hat hónapjára jár rendes szabadság.

A munkarenddel kapcsolatban: valóban a munkáltató állapítja meg, a törvény keretei között, de azon belül nagy szabadsággal. Azért arra köteles figyelemmel lenni a munkáltató, hogy a törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni.

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

coffjani # 2011.08.19. 08:05

Kedves KBS!
Ne haragudj, hogy már napok óta „zaklatlak” a kérdéseimmel, de ismét hozzád kell fordulnom. Sajnos beigazolódni látszik a rossz érzésem, megtudtam, hogy ügyvédnél jártak (miattam), hogy ott mi történt azt nem tudom.
Ugye rám még nem vonatkozik a 2011.08.01-i „szabadság csökkentés”, vagyis esetemben még a gyes 1 évére kell számolni?
Írásban jeleztem a munkáltatómnak, hogy szeptember 1 után szeretnék munkába állni, de azt csak szóban, hogy szabadsággal szeretnék kezdeni. Ezzel visszaélhetnek valahogy? Pótoljam írásban a szabira vonatkozó kérésemet?
Előre is köszönöm.
Szilvi

rodnas_ifotep # 2011.08.18. 04:07

Azt gondolom, hogy a kérdéseim ebbe a témába illenek a leginkább. Nagyon hasznos a fórum, köszönjük a szakértőknek a segítséget.
Röviden megpróbálom összefoglalni a kérdéseim mögött álló konkrét helyzetet, és azt amit magamtól ki tudtam okoskodni visszaolvasással és laikusi paragrafusolvasással. Örömmel venném, ha jelzést kapnánk, helyesek-e a meglátásaink.
A helyzet: több szakos középiskolai tanár, hatarozatlan idejű munkaszerződéssel félállásban gyesen. Gyes vége szeptemberben, ősztől szeretne visszatérni tanítani.
Tavasszal a visszatérési szándékra az iskola bizonytalankodik. Júniusban kijelentik, hogy annyi szabadságot kell kiadniuk a 3 év után, hogy szeptemberig nem lehet mind kiadni, azaz a tanítás nem fog menni. Tessék kivárni a gyerek 3. születésnapját, aztán jön a szabadság, aztán pedig majd könyvtárosként kellene dolgozni.

  1. Igaz-e?: Ez lehet, hogy logikus az iskolai beosztás miatt, de tulajdonképpen nem szabályos, mert az iskola köteles lenne a munkaszerződés szerint tanárként foglalkoztatni. Ha erre nem képes, akkor a munkavállalónak is alá kell írnia a más jellegű munkáról a megváltozott munkaszerződést, vagy pedig érdemi munka nélkül is kap fizetést.
  2. Igaz-e?: Már elsőre sem voltak teljesen rendesek, mert, ha a munkavállaló tavasszal akart volna visszatérni, akkor is tudomásul kellett volna venni a visszatérését, akkor, amikorra bejelenti. Sajnos akkor még jóhiszeműen írásban nem dokumentáltunk semmit.
  3. Igaz-e?: Az elmaradt szabadság kiadásával nem lehet vacakolni, annak meg kell történnie a munkábaállás kezdetén (pontosabban az adott évben, ami egy iskolában ősszel nem jó), ebben igazuk volt.

Újabb fejleményként adódott egy pontosan egy éves tanári félállás, egy elutazni készülő tanár helyettesítésére. Határozott szerződéssel, szintén heti 20 órában, egy másik, szintén jó iskolában végzendő értelmes munka. Viszont ezért a határozatlan idejű szerződést nem lenne jó feladni.

4. Igaz-e?: Bár elvben összeegyeztethető a két 20 órás munkahely, de az első iskola megteheti, hogy nem kooperál, hisz a munkarend az ő hatáskörük, és nyugodtan beoszthatják, amikorra akarják a munkaórákat. Ha a munkavállaló nem jelenik meg akkor, akkor felmondhatnak. (Persze tanítani kellene beosztani a munkakörnek megfelelően.) Sajnos ez látszik a valós helyzetnek.
5. Igaz-e?: Megegyezés nélkül felelőtlenség aláírni a második részmunkaidős munkaszerződést, mert konfliktus esetén nem lehet mindkettőt tisztességgel ellátni. A gyerek 3. évével pedig vége a nyugis fizetésnélkülinek.

A legjobb megoldásnak az tűnne, ha az első iskola még egy tanévre fizetésnélküli szabadságot adna, hisz nem tudnak a munkakörnek megfelelő elfoglaltságot (órákat) adni.

6. Igaz-e?: Ezt viszont egyáltalán nem lehet rájuk kényszeríteni, ha nem akarják. Legfeljebb a tanári munka követelésével lehetne fenyegetőzni és kellemetlenkedni. Perszenem jó dolog a munkáltatóval rossz viszonyba kerülni.
7. Ráadás: Egy fizetésnélküli, meg egy aktív napi 4 órás állás mellett is meg lehet kapni a gyet-et is (3 gyerekre), hisz az aktív munkaviszony nem éri el a 30 órát.
Köszönöm a reagálók erre szánt idejét!

coffjani # 2011.08.18. 04:03

Köszönöm!
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.17. 16:54

Egyik oldalról munkaügyi felügyelet, másik oldalról fizetési meghagyás vagy per a hiánytó bér megfizetése iránt.

coffjani # 2011.08.17. 13:08

Kedves KBS!
Ismét a segítségedet szeretném kérni a következőkben.
Ma kaptam egy levelet a munkahelyemtől, hogy "2011.09.01-től ismét alkalmazásba kívánnak venni". Örülnöm kéne, hogy az előzmények ellenére mégis megmarad a munkám, de ez több mint gyanus, hogy ilyen könnyen belenyugodtak a visszatérésembe. Tényleg nem akarom feleslegesen túlparázni a dolgokat, de rosszat sejtek...
Mit tudok tenni ha nem hajlandó bérfejleszteni az esetemben?
Köszi
Szilvi

coffjani # 2011.08.13. 06:19

Nagyon köszönöm a megnyugtató választ!

Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 18:50

Áá. Ha már megszüntetted a fizetés nélküli szabadságot, akkor a többiek fizetését úgy csökkenti, ahogy hagyják, de a te - rendezett - személyi béredhez már nem nyúlhat.

coffjani # 2011.08.12. 18:05

Szeptemberig már nem csökkentheti, de ha késöbb megteheti akkor ott tartok ahol a part szakad, mert akkor a végkielégítésem is kevesebb lesz ha eljön az ideje.
Nem akarom túlbonyolítani a helyzetet, csak ha a legrosszabbra számítok akkor annál rosszabb már nem lehet, és nem ér váratlanul a dolog.
A munkáltatómnak állásidő alatt kell járulékot fizetni utánam?
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 15:41

Szeptemberig már nem fogják csökkenteni a béreket.