felmondás gyes alatt


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 20:32

Csak tájékoztatás.

Pandacsöki # 2011.02.10. 20:09

Még valami:

  • Mivel kell ezt az egészet lepapírozni: munkaszerződés módosítás/ki-belépés/vagy csak tájékoztat a munkáltató a változásról?

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 17:09

Igen. Meg az, ha a munkavállalók nagy részét átvették, ha a partnereik nagyrészt azonosak stb.
Majd írj, mit szól a munkáltató.

Pandacsöki # 2011.02.10. 16:27

Kedves KBS,

Köszönöm az értékes hozzászólásodat.
Még annyit, hogy külsőre tényleg nem történt változás. A többi iroda maradt, ugynazzal a tevékenységgel. Weboldal, céglogó ugyanaz. Gondolom ez szintén erősíti ezt az "üzemi jogutódlást".

Köszi,

Booborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 16:14

Jobb lett volna valami konkrétabb tevékenység. Mindenesetre hivatkozzon arra, hogy úgynevezett üzemi jogutódlás történt, a tevékenységet átvevő, azt folytató új cég munkajogi szempontból jogutódja az eladottnak. Ezért a feleséged munkáltatója az új cég, a szerződése pedig változatlan tartalommal (munkaidő, rendezett alapbér) hatályos. Írásban, tértivevénnyel, majd kiderül, mit szólnak hozzá.

Ha semmit, akkor egy hónappal a munkába állás tervezett időpontja előtt ismételje meg az álláspontját, és jelentse be, hogy megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, és jelentkezik munkára. Kérje, hogy az előző évek ki nem adott szabadságait a tényleges munkába állás előtt adják ki neki.

Pandacsöki # 2011.02.10. 16:03

A tevékenység: utazások értékesítése, utazási iroda.
Az eladott cégben mi maradt? Nem tudom.
És azt sem, hogy miért volt ez az eladásé s új cég alapítása. Talán tevékenység szétválasztás miatt? De a régi cég szerintem már teljesen idegen kézben van. Valaki talán megvette a tevékenységi kör miatt?
A vidéki iroda bérlemény volt.

A régi cég új tulaja mit kezd egy passzív állományban levő kismamával, akinek elméletileg a szabadságait és egy csomó járandóságát ki kell fizetni?

Köszi,

Boborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 15:52

Nem ezt kérdem. Mi az a tevékenység, milyen eszközöket használ hozzá? Mi maradt az eladott cégben?

Jól értem, hogy az a bizonyos irodahelyiség bérelt volt?

Pandacsöki # 2011.02.10. 15:48

Új kft.-t alakított, új név, adószám, cégjegyzékszám stb. Ebbe felvette az akkor aktív dolgozókat. Az image, a brand maradt a régi.

A vidéki irodát korában megszüntette, az ott dolgozók felmondással vagy közös megegegyéssel távoztak. De feleségem akkor már gyáson, vagy gyed-en volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 15:35

Pontosan hogyan kell azt érteni, hogy "a tevékenységet egy új kft.-ben folytatja"? És mi az, hogy a vidéki fiókiroda megszűnt? Hogyan, mi lett vele?

Pandacsöki # 2011.02.10. 13:59

Sziasztok,

Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
Feleségem jelenleg gyed-en van második gyermekünkkel, április elején jár le a gyed, utána gyes. Munkáltatója a napokban közölte vele, hogy a céget -egy kft-t, melyben dolgozik eladták atavly nyáron. Sőt azóta már, ismét újabb tulaja van. A régi cég a tevékenységet egy újabb kft-ben folytatja, ebbe fel is vették az aktív dolgozókat. De feleségemet valószínűleg nem (apeh-nél megnéztük a jogviszonyát).
Munkáltatója azt mondja, hogy őt is átveszik ebbe az új cégbe, de csak rosszab feltételekkel: kevesebb fizu, 36 óra, határozott idő. Azt mondja a szabijai elvesztek. Küldeni fog postán kilépő papírokat, és új munkaszerződést.
Azt még tudni kell, hogy a vidéki fiókiroda ahol feleségem dolgozott, időközben megszűnt. Biztos, hogy meg akarnak majd szabadulni tőle, minél előbb.

Kérdéseim:

  • Ez a cégváltás tavaly nyáron volt. Elképzelhető, hogy ő még a régi cég alkalmazottja, egy teljesen ismeretlen kft-ben? Vagy cégeket nem szoktak passzív dolgozókkal együtt eladni?
  • Miért akar neki a régi főnök ismét munkaszerződést ajánlani, miért nem hagyja bent ebben a régi kft-ben, hogy bajlódjon vele az aki megvette?
  • Érdekünkben áll elfogadni a kínált munkaszerződést? Hamarosan lejár a gyed, gyes-t kezdenénk, közben dolgozunk a 3.ik gyermeken. Hogyan fogunk intézkedni ez ügyben a munkáltatónál, akit nem ismerünk, semmit nem tudunk róla?

Köszi,

Boborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 11:32

Ha működik az a székhely (telephely, fióktelep), ahol a szerződésed szerint a munkát végzed, akkor nem. De ebben az esetben is átirányíthat, illetve elrendelhet kiküldetést korlátozott időre.

efembe # 2011.02.10. 10:11

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.
Januárban lejárt a GYED-em, és jeleztem e-mailben a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni GYES mellett. A közvetlen vezetőm megkért egy másik vezetőt, hogy beszéljen velem erről a dologról, viszont ő egy másik telephelyen dolgozik, tőlem 93 km-re. Az lenne a kérdésem, hogyha a másik telephelyen ajánlanak fel munkát mit tehetek, ha nem szeretném elfogadni. Egyáltalán megteheti ezt?

nandy # 2011.02.01. 20:52

bocs, most látom, hogy benne volt a felmondásban.

nandy # 2011.02.01. 20:51

Kivéve, ha a 30 napos határidőre nem hívták fel a figyelmét a felmondásban.
Vagy rosszul tudom?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.01. 16:37

Jogvesztő határidő.

szami # 2011.02.01. 13:48

A következő problémával kapcsolatban szeretném kérni a tanácsotokat.
2007. november 6-án született meg a 3. gyerekem. Miután lejárt a gyedem, nem a régi munkahelyemre mentem vissza dolgozni, hanem 2009. novemberében felmondtam, és egy másik cégnél kezdtem el dolgozni.
2010. augusztusában a munkatársaim nagyrészét elküldték, velük együtt nekem is felmondtak. Előzetes bejelentés nélkül egyszercsak az orrunk alá tolták a felmondást, mi pedig aláírtuk. A felmondásban 30 napot adtak a fellebbezésre.
Most januárban, mikor vártam az Államkincstártól az M30-as nyomtatványt, jutott eszembe, hogy én akkor még gyes-en voltam, amikor nekem felmondtak. Utánanéztem, és ha jól értelmeztem, akkor teljesen mindegy, hogy a régi munkahelyemre mentem-e vissza dolgozni, vagy mint ahogy én tettem, új munkahelyet választottam, a védettség nekem is járt volna. Ezek szerint legkorábban 2010. november 7-vel mondhattak volna fel, amihez ugye még jött volna a 30 nap felmondási idő. Jelen helyzet szerint tehetek-e még panaszt valahol, vagy elvesztettem erre a jogomat, mert akkor annyira sokkolt a munkám elvesztése, hogy eszembe sem jutott a felmondás utáni 30 napban, hogy nem volt joguk elküldeni engem?

Köszönettel:
Szami

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 15:59

Ha fizetés nélküli szabadságon van, akkor nem.

Katieee # 2011.01.21. 14:53

Gyesen lévő kismamámáknak tényleg fel lehet mondani a gyes folyósítása alatt(gondolok itt az ikres kismamákra akiknek a gyerekük betöltötte a 3 évet)?

Üdv: Réz Katalin

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 13:21

Foglalkoztatni köteles, de nem 6 órában.

murzo # 2011.01.21. 12:12

Tiszteletem, március közepétől vissza szeretnék menni dolgozni GYes mellett, a kérdésem az, hogy a munkáltatóm köteles e csak 6 órában vissza venni,ha én ehhez ragaszkodom, hogy kitudjam használni a GYES-t?Nem közalkalmazottként dolgozom, és előtte 8 órás állásban voltam. Segítségüket előre is köszönöm!

junghanz # 2011.01.20. 14:49

Kösz PAZS, a jó hírek mindig megnyugtatóak.

Netti

pazs # 2011.01.20. 14:15

junghanz: ú, bocsánat, félreérthető a válaszom. Szóval: nem, NEM mondhatnak fel neked rendes felmondással, ha maga a munkáltatód nem szűnik meg, mert a védettséged a gyermeked hároméves koráig (ha voltál emiatt fizetés nélküli szabadságon, márpedig voltál, hiszen gyedet kaptál, azt írod), akkor is fennáll, ha nem kapnál gyest.
Ha bejelented, hogy visszatérsz dolgozni és a szabik kiadása után nem tudnak neked munkát biztosítani, jár az állásidő és a béred.
Bocsánat még egyszer - de mindig jobb így, mintha hamis reményeket keltettem volna és az kell helyesbítenem, hát nem? :)

junghanz # 2011.01.20. 13:25

pazs :-), igazad van, mit tudok jól?

Ezek szerint a gyes alatt felmondhatnak, ha az a iskola az intézményen belül megszünik, s maga az intézmény nem.
(megj.: én abban reménykedtem, hogy a fórumon olvasott állásidő jár nekem)

N.

pazs # 2011.01.20. 13:18

junghanz: Jól tudod.

junghanz # 2011.01.20. 12:07

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket kérem, hogy jól értelmezem-e a következőket:

Jelenleg gyed-en lévő kismamaként (újabb terhességemről most tájékoztattam a munkahelyemet) vagyok pedagógus állásban. Munkahelyemen gyermekotthon és belső iskola egyben; az általános iskolát, ahol én állásban vagyok megszüntetik; a pedagógusok egy részét (3 főt) átveszik a gyermekotthonba, a többieknek felmondanak. Megtehetik, hogy nekem is felmondjanak? Maga az intézmény nem, csak a belső iskola szervezete szűnik meg.

Válaszotokat köszönöm!

Netti