munkaviszony felmondás


epres_jog_hurut # 2011.01.15. 19:20

Sziasztok

A segitsegeteket es a tanacsotokat kernem Edesapam ugyeben. Edesapam iden 2011. novemberben tolti 60. eletevet, jelenlegi munkahelyen 20+ eve van alkalmazasban, 43 ev szolgalati ideje van mindosszesen.

Sajnos ugy nez ki, hogy a cegvezetes a ceg penzet tovabbi cegekbe kivanja atmenteni (vagy mar meg is tette) majd csodbe (?) vinni, hogy ne kelljen kifizetni az alvallalkozokat….

Mar volt par kollega rapporton, de titoktartasra koteleztek oket, aki ezt megszegte, kirugtak.. Sajnos nem tudunk semmit arrol, hogy mi varhato, nagy a titkolozas, csak talalgatni lehet…

A beszelgetes alkalmaval azonnal valasztani kell az ott felkinalt lehetosegekbol. Szerencsetlen – becsuletes – ketkezi munkas embereknek, akik nem jartasak a munkajogban, eselyuk sincsen hozzaerto szemely velemenyenek kikeresere mielott a nyakukat a bito ala hajtjak.

Azt gondoljuk, hogy a ceg kozos megegyezest akar kicsikarni es igy megszabadulni „idosebb” alkalmazottaitol azzal az igerettel, hogy atveszik oket az uj cegbe.
Igenam, de 3 honapos probaidovel teszik mindezt es nyilvan az eddigi munkaviszonyt sem ohajtjak elismerni. Ebbol azt a kovetkeztetest vontuk le, hogy az uj cegben a 3 honap alatt akarnak megszabadulni a rajuk veszelyt jelento egyenektol, igy nem kell vegkielegitest fizetni…. Mert ha valaki vedett korba lep, betolti a 60-at+megvan a szolgalati ideje, onnantol anyagi szempontbol meg fajdalmasabb tole megszabadulni.

Persze az is felmerult, ha megsem irja ala a kozos megegyezest es kenytelenek rendes felmondassal elkuldeni, akkor ha csodbe megy a ceg, mibol fizetnek ki reszere (reszukre) a vegkielegites tetemes osszeget….

A kerdesem az lenne, hogy mit javasoltok, mit erdemes elfogadni es biztosan nem elfogadni ebben a helyzetben?

A masik kerdesem az lenne, ha esetlegesen nem irja ala a kozos megegyezest elkuldhetik-e rendkivuli felmondassal? Illetve a munkaviszonyt megszuneset kovetoen Edesapam a 60. eves koraig betoltott idot, kb 8–10honapot kihuzhatja-e munkanelkuli statuszban, majd 60 evesen kerheti-e a korkedvezmenyes nyugdijazasat? Sajnos nem sok eselyt latunk arra, hogy 60 evesen a nyugdijazasa elott barki is alkalmazna ot…

Tavol alljon tolem, hogy surgesselek benneteket, de jovo heten hetfon van jelenes a „bizottsag” elott, igy nagy szuksegunk lenne egy gyors szakertoi valaszra!

Elore is nagyon szepen koszonom a tanacsokat, utmutatas!

Ancsa01 # 2011.01.15. 15:56

Sziasztok. Nem tudjátok kötelezőe a felmentési idö felét ledolgozni és mikor jár a végkielégités?

dareno # 2011.01.15. 14:15

Kérem segítsen valaki mert szorít az idő.

Jelenleg gyesen vagyok, viszont febr. 1-től ÚJ 8 órás állásom lesz.
A régi munkáltatómnál jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok (gyes alatt) dec. 09-ig, különben náluk határozatlan idejű munkaviszonyom van.

Ha visszamondom a gyes-t a mai szabályok szerint ( 8órában nem dolgozhatok mellette) akkor fel kell mondanom vagy maradhat a két munka párhuzamosan decemberig? Vagy fel kell mondanom és csak akkor indíthatok új munkaviszonyt?

justwork # 2011.01.15. 10:33

Kedves KBS!
Azt mondod, hogy erről a végelszámolónak tudnia kell? És ha nem közli vele a volt munkáltatóm?
Gyanítom, hogy pont azért csinálják, hogy ne kelljen kifizetniük nekem a majd megítélt összeget.
Amúgy egy jól menő cég.... emiatt is gondolom ezt.
Nagyon köszi!!!! (ez jó hír)
justwork

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 10:31

Justwork: nem tudják befejezni a végelszámolást, amíg a per le nem zárul.

Royal # 2011.01.15. 10:14

KBS köszi a választ. Kollektív szerződés nincs, munkaszerződésben nem találtam erre vonatkozó kikötést.

justwork # 2011.01.15. 09:46

Kedves KBS!
Már annyiszor válaszoltál és segítettél, bízom benne, hogy most sem lesz ez másként.
A volt munkáltatómmal szemben megnyertem II. fokon egy munkaügyi pert (közbenső ítélet született összegszerűség hiányában), természetesen ő felülvizsgálatot kért, ezért az I. fok nem tudott összegszerűsíteni, mert az összegszerűsítési tárgyalás előtt a legfelsőbb b. felfüggesztette az első fokú eljárást mindaddig amíg ő nem dönt.
Közben kiderült, hogy a volt munkáltatóm 2010.októbere óta végelszámolás alatt áll. Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm a választ
justwork

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 09:35

Nincs ilyen lehetősége a munkáltatónak, de lehet, hogy kollektív szerződésetek van.

Royal # 2011.01.14. 23:17

Sziasztok,

Szeretnék munkahelyet váltani, és reményeim szerint előbb utóbb valóra is válik. Azonban egy kollégám esete meghökkentett, akivel a vezetőség, a felmondás kézhezvétele után közölte, hogy nem engedi el a törvényben meghatározott 30 napon belül, hanem 90 napot határozott meg felmondási időnek, merthogy "speciális munkakört lát el". Így szól az indok. (nem vezető, és néhány éve dolgozik csak a cégnél) Ez elég kellemetlen szitu, hiszen így két szék közül könnyen a pad alá lehet esni. Nem minden munkáltató tud hónapokat várni valakire, amíg az előző cége elengedi.

Elkezdtem forgatni a MT jogszabályokat, hátha meglelem benne az igazat, és erre jutottam:

Hacsak a munkaszerződés másképp nem rendelkezik, (nincs erre vonatkozó kitétel) akkor az MT a mérvadó: Tehát minimum 30 nap, maximum 1 év lehet a felmondási idő. A vállalatnál eltöltött évek arányában a felmondási idő, definiált módon növekszik. De speciális munkakörre való hivatkozást nem találtam. Ennek az egésznek olyan kicseszés szaga van.

Szóval tényleg változtathatja a munkáltató a felmondási időt kénye kedve szerint, vagy itt valami jogszerűtlenség történt?

Köszi.

acgirl # 2011.01.14. 17:28

Tisztelt Szakértők/Kedves Fórumozók!

Sürgős segítséget szeretnék kérni. 2006. májusában szolgálati időmet 2004.12.31-ig 34 év 154 napban állapították meg. Azóta is folyamatos a biztosítási jogviszonyom. Tavaly július óta betegállományban vagyok. Idén februárban betöltöm az 59. évemet, szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba. A kérdésem az lenne, hogy felmondhatok-e a betegállomány ideje alatt vagy csak keresőképesként. A nyugdíj bejelentéshez szükséges K01-es nyomtatványt elküldhetem-e korábban, vagy csak a felmondási időm lejártakor, illetve az életkor betöltése után. Bocsánat, hogy elég összetett lett a kérdés.
A segítséget és gyors választ előre is köszönöm.
Zsóka

nandy # 2011.01.14. 16:14

Ha kéred a kifizetést, akkor úgy tekintik, mintha kimerítetted volna az álláskeresési járandóság idejét, azaz újból indul a munkaviszony gyűjtögetés.

zsula # 2011.01.13. 20:43

Tisztelt Fórumozók!
Ma bevittem a munkaszerződésemet a munkaügyi központba és mivel munkába álltam megszüntettem a munkanélkülimet amiből még volt bő 2 hónap.Kaptam egy nyomtatványt amit ha kitőlt a munkáltatóm és 30 napon belűl leadom a munkaügyi központban kifizetik a fennmaradó munkanélküli ellátást.Viszont az lenne a kérdésem ha nem kérem a kifizetést ez a pénz elvész? Mert arra gondoltam mi van akkor ha ennél a cégnél pár hónap múlva megszünik a munkaviszonyom mivel nem egy stabíl hely.Akkor már semmilyen ellátásra nem leszek jogosúlt? Ha viszont nem kérem a munkanélküli kifizetést megszünés után még igénybe vehetem a fennmaradó hónapokra a munkanélkülit?
Köszönöm.

Mucus74 # 2011.01.13. 20:32

Az előbb kérdeztem a felmondássalkapcsolatban, de már megoldódott a helyzet közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom és még jól is jártam. Mint a piacon alkudoztunk!:)

dógozó # 2011.01.13. 16:50

Köszönöm Veci.Megpróbálok tárgyalni a munkaadómmal.

Mucus74 # 2011.01.13. 08:51

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérném válaszát:

Táppénz után újból dolgozom, de állásom instabil. A munkahelyemen SZMSZ módosítás történt, ennek következményeképpen mindenki valószínű új munkaszezrődést kap, amiben nagy valószínűséggel csökkentett bér fog szerepelni. Ha ezt a munkabért nem fogadom el, akkor gondolom a felmondás közös megyezés címszóval fog történni. Mivel táppénzről jöttem vissza, és több mint 30 napot voltam betegállományba így is megillet a felmondási védelem, illetve gondolom a 30 napos felmondási idő? Vagyis ha nem fogadom el a munkaszerődésben foglaltakat akkor a munkáltatónak ha eltekint a felmondási időtől is ki kell fizetnie 2 havi bért?
Köszönöm a választ!

Veci # 2011.01.13. 07:10

dógozó
Szerintem, ha a felmondás eredő oka a te hibádból következett be, még szerencsés, ha közös megegyezéssel és nem rendkívüli felmondással szűnik meg a munkaviszonyod.

  • A rendkívüli felmondás esetén 3 hónapig nem kaphatsz munkanélküli ellkátást.
  • Azt ezért ne várd, ha te követtél el vétséget, hogy a munkáltató rendes felmondással szüntetné meg a munkaviszonyt, és fizessen mint a "katonatiszt" felmondási idő/felmentési időt és még végkielégítést útravalónak. Ekkor kaphatnál munkanélküli ellátást.
  • Közös megegyezéssel azt kaphatsz, amiben megegyeztek, akkor szűnik meg a munkaviszonyod, amiben megegyeztek. A közös megegyezés esetén nem kötelezhető a munkáltató (főleg, ha a munkavállaló vétett), hogy bármi pluszt is fizessen. Még elég humánus lenne a munkáltatód ezzel a megoldással, és mielőtt bármiféle "követeléssel" állnál elő, gondold meg, akár rendkívülivel is elküldhetne. Ekkor kaphatsz munkanélküli ellátást.

Főleg, ha nagy a vétséged, légy szerényebb, és megfontoltan állj elő az elvárásaiddal. Amit csak tudsz próbáld meg elérni, de vedd figyelembe a fenti tanácsomat. nem vagyok szakértő, de némi ismerete magamba szívtam már.


Üdvözlettel Veci

dógozó # 2011.01.13. 06:49

Valaki a lentebb említett kérdéssel kapcsolatban valamit?

Erre gondoltam:
2011.01.12. 12:39

zsula # 2011.01.12. 20:55

Köszönöm a segítséget.
Ma szerencsére megkaptam a szerződésemet holnap viszem is a munkaügyi központba.

reka79 # 2011.01.12. 16:13

Sajnos ez a világ nem a logikus döntésekről szól:(Én örülnék neki a legjobban,ha nem kellene egy súlyos beteg gyerek mellett dolgozni,így is örülünk,hogy eddig meg tudtuk oldani.Gondolom nem kell ecsetelni,hogy GYES-ből hosszútávon nem lehet megélni.Mégegyszer köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.12. 14:02

Jé, Réka, tényleg! Na, ebben nincs semmi logika!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.12. 14:02

Jé, Réka, tényleg! Na, ebben nincs semmi logika!

szamóca5 # 2011.01.12. 13:53

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni.
A kérdésem a következő.
Ha a munkaszerződés sokkal rosszabb kondíciókat tartalmaz mint a munka törvénykönyve, akkor is törvényes?
A munkáltató 232 órában határozta meg a havi óra keretet. 12 órában dolgozunk, folyamatos munkarendben.A munkáltató hetente készíti el a beosztást, Hónap elején még nem tudni, hogy hónap végén hogyan dolgozunk.
Heti 5, vagy 4 napot dolgozunk, ritkán 3 napot.
Ha esetleg nincs meg a megállapított óra, szabadsággal pótolja, amit persze 8 órában számolnak el.
Na és a 232 úgy tevődik ki, hogy 18 nap 12 óra dolgozás és 2 nap szabadság. évente 24 napot úgy ki ír, hogy nem is vettem ki szabit, mert hát arra a szabadnapra írja ki ami különben járna is.
Egy heti beosztás így néz ki:

H K Sze Csü Pé Szo Va
N É - N É - N és folytatódik

N- nappal É -éjszaka - pihenő
7-től 19-ig, 19-07-ig dolgozunk

Szóval ennyit dolgozhatunk a törvény szerint, ha a szerződésben ez van?
Kérem válaszoljatok!!!Köszönöm előre is

reka79 # 2011.01.12. 12:59

Válaszát köszönöm!Ha a gyermek betöltötte az első életévét,tartósan beteg,ill.súlyosan fogyatékos,ez esetben továbbra is lehet 8 órában dolgozni GYES mellett.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.12. 12:51

A gyerek három éves kora után fel. Végkielégítés járna, és álláskeresési támogatásra is jogosult lennél.

De valami nem stimmel, én úgy tudom, hogy már nem jogosult a gyesre az, aki heti 36 órát meghaladó munkaidőben dolgozik. Nehogy vissza kelljen majd fizetned.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.12. 12:51

A gyerek három éves kora után fel. Végkielégítés járna, és álláskeresési támogatásra is jogosult lennél.

De valami nem stimmel, én úgy tudom, hogy már nem jogosult a gyesre az, aki heti 36 órát meghaladó munkaidőben dolgozik. Nehogy vissza kelljen majd fizetned.