munkaviszony felmondás


kisrita # 2009.08.13. 14:40

Köszönöm Sándor!

Az új helyre már vinnem kell a kilépő papírokat - ezt kérték. Így kértem a lemondást, elfogadták, munkaügyes jövő héten intézi az adminisztrációt.

Igy mindeki részéről korrekt ugye?

Munkavállaló # 2009.08.13. 16:11

Kedves Jogászok/Jogosok!

Augusztus 3.-án betegállományba vett a háziorvosom, telefonon be is jelentettem a gazdasági igazgatómnak. Ma 13.-án értesültem a közvetlen főnökömtől, aki eljött, hozzám a lakásomra, hogy hatodikán feladták a felmondó levelemet. Ez még nem jött meg, mint a telefonos egyeztetésből kiderült, valószínűleg címzési probléma miatt.

Kérlek erősítsétek meg, hogy jól látom-e a törvény szavát, és értelmét:

1 Amennyiben jól értem a törvényt, engem állásomból a betegállományom alatt elbocsájtani nem lehet.

2 Kötelességük kifizetni a felmondási időre járó béremet, és a végkielégítésemet, ami mivel csak 3,5 éve dolgoztam nálluk összesen 65 nap.

3 Amióta nálluk dolgozom nem volt ellenem szóbeli figyelmeztetés, írásbeli figyelmeztetés, illetve írásbeli fegyelmi eljárás, tehát nem hivatkozhatnak arra, hogy nem volt megfelelő a munkavégzésem.

4 Jelen állapotomban a felmondásom egyetlen álltalam elfogadható oka, az, ha a gazdasági helyzetükre hivatkozva mondanak nekem fel. Ezt nem tudom megtámadni a munkaügyi bíróságon, viszont ha erre hivatkoznak, akkor 6 hónapon keresztül nem tölthetik be a pozíciómat.

5 Amennyiben nem a gazd. helyzetre hivatkoznak, abban az esetben a munkaügyi bíróságon nem csak a felmondásom időpontját támadhatom meg, hanem az indoklását is.

Válaszotokat előre is köszönöm.

KBJk # 2009.08.13. 17:00

Sziasztok!
Azért vagyok most itt,hogy segítséget kérjek tőletek ,lenne egy fontos kérdésem!
Nos én pályakezdő vagyok és most két hete ,hogy elhelyezkedtem egy boltba eladóként,a munkaszerződést már megírtuk amiben az állt,hogy 90 napos próbaidőre vesznek fel,alatta pedig ,hogy 30 napos felmondási idővel. Viszont ugy néz ki ,hogy lehet lenne egy sokkal jobb munkalehetőség számomra,és ahoz már rögtön fel kéne mondanom és kezdenem kéne jövöhéten.Viszont nem tudom,hogy a jelenleg lévő szerződésemet fel lehet-e bontani,ugy hogy ne kelljen ott maradnom utána még dolgozni.Tulajdonképpen azt nem értem,hogy mit jelent a felmondási idő amit belefoglaltak.A mostani főnököm azt mondta mikor megkötötük a szerődést,hogy egy hónapra irjuk meg,ami azt jelenti,hogy ő egy honapig alkalmaz utána meg ha akarja így elküldhet ,ha van velem valami gondja.Illetve még azt nem értem,hogy nekem köteleségem-e ledolgoznom neki a felmondási időt mikor próbaidőre vett fel,(az pedig bármikor meg lehet szüntetni),vagy ha felmondok akkor rögtön elmehetnék-e?Ez lenne a kérdésem köszönöm szépen aki válaszol nekem és segít!:)

vad.virag13 # 2009.08.13. 20:42

Sziasztok!
Tanácstalan vagyok a felmondásommal kapcsolatban, nem tudom, mik a jogaim!
Szóval én főállásban iskola vezető vagyok, mellékállásban pedig vállalkozó, nyelvtanár! Kaptam egy olyan lehetőséget, ami mellett a főállásomat már nem tudtam csinálni. A cégem Miskolci, és telefonon közöltem velük és könyvelőjükkel a felmondásomat. Igazából ezt augusztus 1-jével közöltem, és kivettem a szabim. A főnököm hétfőn jönne a papirokkal, és azt mondta, nem mindent tud kifizetni, ami nekem járna, és a mai dátum lesz a papirokon (aug 13.)

A kérdéseim a következők:

  • elég, hogy mi telefonon egyeztünk meg, vagy kell nekem is nyilatkozni valamit?
  • tehetek olyat, hogy nem irom alá a papirokat, amig a fizetésemet nem fizeti ki?

Előre is köszönöm a segítséget!!!

lewho # 2009.08.13. 20:47

Írásban kék nyilatkozni az jogviszony megszüntetésérűl!

Osztán ha nem írod alá pl. a közös megegyezést, az neked mér jó? azt ne írd alá, h ki lettél fizetve...

Van felmondási idő? Határozatlan idejű a jogviszony?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.14. 07:09

Kedves Munkavállaló!

Az információid nem mindenben helytállóak. De nem részletezném a tévedéseket, mert - ahogy azt még helyesen írtad - a táppénzen lévő munkavállalónak rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munakviszonyát. Így az összes többi kérdésed okafogyott, felesleges.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.14. 07:10

Kbjk, a próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Figyelem: nem felmondani - megszüntetni!

margaréta*** # 2009.08.14. 09:12

Tisztelt Fórumozók!

Volt férjem igyekszik bemószerolni a főnökömnél és a cég tulajdonosainál (9. éve dolgozom itt!!!). Igaz, elegük van a zaklatásából, de az egyik tulaj (még az apja vett fel engem) pikkel rám, így keresi az alkalmat, hogy lapátra tehessen. A főnököm mellettem áll, fontolgatja zaklatás miatt a feljelentést ellene...A jelenlegi páromtól babát várok, azonban ezt még senkinek nem mondtam el. Ha az ex "sikerrel" jár és engem miatta lapátra tesznek (őt is én szereztem be ide a céghez, bár már felmondott, sok-sok probléma volt vele), megtehetik egyáltalán? Akkor is ha babát várok? Mikor tehetik meg, ha még nincs róla tudomásuk? Vagy ez nem mentesíti őket? Vagy csak akkor nem tehetik meg, ha már tudnak róla?

margaréta*** # 2009.08.14. 09:51

mosza!
Köszönöm a válaszát!
Szerintem kicsit félreértettük egymást. nem azért küldenének el, mert gyermeket várok, hanem úgy gondoltam, hogy felmondhatnak-e terhes nőnek? Én úgy tudom, hogy nem. Csak az a kérdés, hogy ha előbb mondanának fel, mint ahogy én elárulnám a baba létezését, akkor megtehetik-e, vagy ahhoz, hogy ne mondhassanak fel, feltétlenül tudniuk kell előbb erről? Bocsánat, ha zavaros voltam, sok a probléma... :-(((

margaréta*** # 2009.08.14. 09:56

Bocsánat, nem tisztán fogalmaztam ezek szerint. Próbálom egyszerűbben: terhes nőnek fel akarnak mondani 10:00 perckor, erre a terhes nő bejelenti 10:01 perckor hogy babát vár. Él a felmondás vagy sem? Számít a terhesség nem ismerete a munkáltató részéről, indokolhatja-e ezzel a felmondást, hogy nem tudott róla?

margaréta*** # 2009.08.14. 09:59

"Meglátásom szerint ....... nem lehet senkit sem elküldeni, amiatt sem, hogy Ön gyermeket vár." - én erre gondoltam, hogy félreértettük egymást.

lewho # 2009.08.14. 09:59

objektív a tilalom, ha később derül is ki a terhesség (megfigyeltétek, h cigányoknál nem ondják, h terhes, a gyerek nem teher, hanem viselős, áldott álapotban van stb?:)

Vagyis jogszerűen nem mondhatnak fel, ha ebben a szent szúrásban mán ott a magzat a pocakban!

margaréta*** # 2009.08.14. 10:04

lewho!

Ott van, bár még csak néhány hetes Babóca. Pont ezért nem verem nagy dobra, mármint családi körben. (nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek :-)).
Egyébként pedig köszönöm a választ, ezért ez megnyugtató.

margaréta*** # 2009.08.14. 10:22

Mosza, Lewho!

Most akkor melyik vélemény is a pontos? Ha el akarom kerülni a felmondás lehetőségét, előzzem meg azzal, hogy elmondom, babát várok? Ha nem mondom el és utána kapok felmondást, késő bánat?

lewho # 2009.08.14. 10:24

dehogy lettél cigán, hogy verjem belíd a pillangós bökőmet, aztat ki kell érdemelni ám, aztat-e!:)

Csak érdekességként írtam, a nejem mondta egyszer, azóta figyelem a cigány nőket, s valóban, elég ritkán hangzik el a "terhes vagyok" kifejezés. Egyébként nekem nagyon szimpatikus, ha nem teherként, hanem áldásként tekint a gyermekre valaki, legyen az hottentotta vagy piréz!

margaréta*** # 2009.08.14. 10:28

Kaphatok választ?

A gyerkőc nem nagyon bírja a stresszt, ahogy anyuka sem, így kérlek benneteket, örülnék, ha két másik témában is segítenétek (gyorshajtás illetve előzetesbe helyezik)
Egyébként pedig nem teher. Áldás. Legalábbis nekem. Csak a körülmények kaotikusak...

lewho # 2009.08.14. 10:28

Munka tv.

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],

időtartama.

Vagyis ha ki is rúgna (mer', ha bátor s ostoba megteheti), ha bepereled, meg fogod nyerni.

Vagyis még1x:

jogszerűen rendes felmondással nem mondhatnak fel neked.

Ha verekszel, meg részegen mész munkába, akkor persze jogszerűen rendkívüli felmondással elküldhetnek.

vagtam # 2009.08.14. 12:42

Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni!

Egy jóakaróm előre értesített, hogy el akarnak küldeni, ezért a "nagy nap" előtt betegállományba vonultam, és másik állást keresek. Ma felhívott a helyettes vezető azzal, hogy a tulajdonos 40 milliós pert akaszt a nyakamba, amennyiben nem írom alá a közös megegyezést.
Kérdésem a következő: kényszeríthetnek-e arra, hogy aláírjam a közös megegyezést, illetve lesz-e bármilyen következménye annak, ha nem írom alá? Valóban be tudnak perelni károkozásért?
Köszönettel:

vagtam
mail: vagtam@gmail.com

_Wasp_ # 2009.08.14. 12:58

Üdv

Hazudni, csalni csúnya dolog. Ha nem vagy beteg, nem mehetsz betegszabadságra.

Viszont ezt bizonyítania kell annak, aki ebből profitálni akar.

Másrészt nem értem, mi ez a 40 milliós kártérítés.

A közös megegyezés alá nem írása semmilyen kártérítést önmagában nem alapozhat meg.

Kártérítés megállapításához bizonyítani kell a jogellenes károkozó magatartást, a kárt, és a kettő közötti okozati összefüggést.

Az, hogy pl. betegen nem mész dolgozni soha nem lehet jogellenes.

kényszeríthetnek-e arra, hogy aláírjam a közös megegyezést, illetve lesz-e bármilyen következménye annak, ha nem írom alá?
igen. Az idegesség a falhoz veri a főnöködet.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

vagtam # 2009.08.14. 13:59

Üdv

"Kártérítés megállapításához bizonyítani kell a jogellenes károkozó magatartást, a kárt, és a kettő közötti okozati összefüggést."

Hát ez az...

Volt egy meló, amelyet egy egész csapatnak - jelesül 5 fő - sikerült eltolnia, és benne voltam én is. Csak az nem tisztázott, ki mekkorát hibázott benne. És mivel már csak egyedül én vagyok a cégnél, rám akarja húzni a vizes lepedőt.

Másik kérdés:
mondjuk hogy hajlandó vagyok aláírni. Tehetek-e valamit akkor, ha visszadátumozza, és a 3 héttel ezelőtti irományt tolja az orrom alá?

Üdv
vagtam
vagtam@gmail.com

_Wasp_ # 2009.08.14. 14:10

arra azért felhívom a figyelmed, hogy (ha nincs kollektív szerződésed, akkor) 40 milliós kártérítést csak akkor lehetne tőled követelni, ha éves szinten 960 millió forintot keresnél.

Ez esetben nagy sóher vagy, ha nem vagy képes elmenni ügyvédhez - megérdemled.

Főszabályként ugyanis munkaviszonnyal kapcsolatban gondatlanul okozott kár esetén fél havi munkabér lehet a kártérítés követelhető maximuma.

Ha aláírsz egy visszadátumozott dolgot, akkor általában úgy veszik, hogy elismerted azt.

Én nagy marhaságnak gondolom a közös megegyezést, ha ilyen "trükkös fiú" a munkáltató, inkább küzdjön meg a rendes felmondással, hátha azt is elszúrja. Mert nem nehéz elszúrni....

De inkább menj el ügyvédhez, mint a fórumozókra halgass, mert honnan tudod például, hogy én jogvégzett vagyok? És ha így is van, felelősségem nincs, ami pedig a megbízott ügyvédednek lenne.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.14. 14:10

.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.14. 14:11

.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

vagtam # 2009.08.14. 14:22

"Főszabályként ugyanis munkaviszonnyal kapcsolatban gondatlanul okozott kár esetén fél havi munkabér lehet a kártérítés követelhető maximuma."

Megnéztem a szerződésemet, és lőn! Csakugyan ez szerepel benne... Akkor a 40 milla almás, de én a fizetésem felét sem szeretném elveszíteni, szóval köszi az ötletet, és ügyvédet fogok keríteni.

Köszi!
Üdv
vagtam
vagtam@gmail.com

_Wasp_ # 2009.08.14. 14:42

nincs mit.

örülök, hogy hasznát láttad a válasznak :)

sok sikert!

W.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása