munkaviszony felmondás


monalisa1 # 2009.05.25. 13:40

Ha a munkáltató a csoportos létszámleépítésnél ha csak eggyel kevesebbnek mond fel mint a bejelentési kötelezettség, bizonyára moshatja kezeit...

susztera # 2009.05.25. 13:51

A csoportos létszámleépítés szabályai csak a bejelentett főállású dolgozokra vonatkozik, hát ezért illetve ezért is foglalkoztatnak rendre vállalkozóként, munkaerő kölcsönzőn keresztül, illetve ezért van hogy pl. egy lapkiadónál minden lapja önálló Kft, így lehet játszani, hogy mi is az összlétszám, amihez képest kell számolni a csoportos létszámleépítést...
A jelenlegi szabályokat könnyű kijátszani, és sem az Apeh, sem más szervezet semmit nem tesz a rengeteg bújtatott munkavégzés, és a munkaerő kölcsönzös szappanopera ellen.

jakab11 # 2009.05.25. 13:58

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő: a munkavállalói rendkívüli felmondást hová kell beadnom, elküldenem, abban az esetben ha cég teljesen eltűnt.
A címére küldött tértivevényes levelek elköltözött jelzéssel visszajönnek. Ugyanez a helyzet a vezérigazgató címére küldött levelekkel. (A telephelyen üres irodát talál az ember.)
Ha tértivevényesen elküldöm a felmondásom és az visszajön, akkor munkajogi szempontból érvényes a felmondás?
Előre is köszönöm válaszukat:
Ági

monalisa1 # 2009.05.25. 14:23

Téged csak úgy egyszerűen ott felejtettek a nagy semmi közepén?! Vagyis a többi dolgozóval ellentétben téged mindmáig alkalmaz az időközben köddé vált cég...

Vagyis nem kellene inkább azt leírni ami a való?!

jakab11 # 2009.05.25. 20:38

6 éve vagyok GYES-en, és most mire lejárt a GYES-em a cég gyakorlatilag megszűnt létezni. Nincs benne munkavállaló csak talán még1 GYES-es kismama.
A cégnyilvántartásban még létezik a cég, de az adószámát már törölték. Törvényességi felügyeleti eljárás van ellene. (Felszámolási eljárás nincs.)
Én pedig szeretnék kilépni, hogy legalább a kilépő papírjaimat megkaphassam. (A szabadság, felmondási idő, és a végkielégítés kifizetésére már nem is gondolok.)
Ez a való. (Csak gondoltam nem untatlak benneteket, ezzel a ameglehetősen szövevényes és kilátástalan helyzettel.)
Na de hová küldjem a felmondásom? És az felmondásnak minősül-e ha nem veszik át? (tartok tőle, hogy nem)

zsuska1972 # 2009.05.25. 21:15

SEGÍTSÉG KÉRÉS AMI FONTOS!!!
Tisztelt segítőszándékú jóemberek,a jogban jártas illetékes!
2008 szeptember 01-től a 3 hónapos próbaidőm letöltése után 4 órás munkarendben, határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgoztam egy kis nyomdában könnyű fizikai munkát.Majd 2009 február 23.-n (9 hetes várandósan )bejelentettem, hogy babát várok.7 hetesen voltam ultrahangon, ami a várandósságomat igazolta.A nyomdai KFT-t házaspár vezeti,és én először mint nő a nővel beszéltem meg a más állapotomat, aki láthatóan örömmel nyugtázta a hírt, és közölte, hogy a férjének majd ő szeretné elmondani, milyen örömök elé nézünk.Még azt is megjegyezte, hogy bárcsak a lányáék is itt tarthatnának már, hisz nagyon várják már az unoka érkezését, de eddig hiába.A gyomrom remegése ezzel meg is szűnt, boldogan tértem vissza a munkámhoz.Ez történt kb 11:00 körüli időben, majd 13:00 tájban, mikor főnököm visszatért ügye intézése után közölte velem, hogy a holnapi nappal el vagyok küldve!Derült égből villámcsapásként ért a hír és a helyzet.Kerestem magamban a hibát de a munkámra panasz nem volt,kollégával és kolléga nőkkel jól kijöttem, egymással konfliktusunk nem adódott.A papírjaimat ki is adták,és mivel eléggé kiborultam,másnap felkerestem a kezelő orvosomat.37 éves vagyok veszélyeztetett terhes ezért orvosom javaslatára passzív táppénzre mentem. Amit az OEP adott formanyomtatványt volt munkáltatóm személyes megkeresésre nem volt hajlandó kitölteni, ezért hivatalból kellett eljárnunk. Az ügy húzódott halódott 2009.04.02.-án kaptam levelet az OEP-től, miszerint nem tudják a táppénz iránti kérelmemet elbírálni addig,míg a kért okmányok be nem érkeznek hozzájuk.A táppénzes papírokat rendszeresen leadtam, és érdeklődtem az ügyem hogyléte felől is, de egészen 09.05.14. éig nem kaptam megnyugtató választ. Utóbbi dátumon megérkezett az utalvány, mely táppénz kifizetéséről szólt.Közben személyes érdeklődésemre az OEP-nél megkaptam a határozatot is ami arról szól, hogy 2009.04.11-től elutasítják a táppénz iránti igényem.Ekkor derült ki az is, hogy a betegbiztosításom nincs fizetve februártól és az is, hogy innen nem tudják hogyan tovább, menjek el a Munkaügyi Kp.-ba.Utóbbi helyen közölték, hogy mivel nincs meg a minimum 200, de szerencsésebb esetben 365 nap bedolgozott napom száma, így náluk sincs keresni valóm.Megkérdezték hogyan szűnt meg a munkaviszonyom, s mikor elmondtam azt javasolták, keressek fel egy jogi tanácsadót, mert nem küldhetett volna el a munkaadóm,ugyanis védett állapotban vagyok.Engem önhibámon kívüli okból kár és sérelem ért, szerintük forduljak bizalommal a Munkaügyi Bírósághoz.
Kérdéseim a következők volnának:

  1. Engem valóban ért sérelem?
  2. Hogyan lehet elindítani ezt az ügyet, milyen procedúra előtt állok, mi az útja-módja az ügy intézésének?
  3. Mennyi időt emészt fel az ügy, és mi várható a végkimenetelben?
  4. A T.Bíróság ítélete esetén visszaállítható a munkaidőm akár visszamenőlegesen is, s így jogosult lehetek TGYÁS,GYED, és GYES-re is?
  5. Esetleg milyen alternatíva jöhet számításba, ahhoz hogy jogosult lehessek várandóságom ideje alatt és végén a különböző juttatásokra, avagy ne maradjak jövedelem nélkül?

Mielőbbi válaszát és segítségét előre is tisztelettel köszönöm:Sipos Zsuzsanna kismama

Veci # 2009.05.25. 21:49

zsuska1972
A te helyzetedre a Munka törvénykönyve szabályát idézem, és itt találod meg (87-101.§):
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
  2. a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
  3. a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
  4. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
  5. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának181
  6. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított
  7. a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes527

időtartama.
(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama

  1. a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
  2. a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.

A munkaviszony jogellenes megszüntetése és jogkövetkezményemunkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezménye 100-101. §

Bizonyára hozzáértők válaszolnak neked. Javaslom sürgősen keress egy munkajogászt.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.26. 06:44

Úgy tűnik, már késő.

lolyta # 2009.05.26. 06:46

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni.

Próbaidőn vagyok jelenleg, de június 2-án járna le.
A munkáltatóm kitalálta, hogy újabb három hónappal szeretné meghosszabítani a próbaidőmet, ami tudomásom szerint tilos, és erről az eredeti munkaszerződésemben sincs említés.( ezt én én nem említettem meg a munkáltatómnak)

Mi van, akkor ha alá akarják velem iratni ezt az újabb három próbaidőt?
Mi van, akkor, ha aláírom, és én szeretnék felmondani június 8-án, amikor már jogilag határozatlan idejűvé vált a szerződésem?
És mi történik, akkor ha ők akarnak kirúgni mondjuk június közepén?

Ha jogilag már nem vagyok próbaidős, de ezt a munkáltatóm nem tudja, akkor jár-e nekem valamilyen védelem?

Köszönöm a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.26. 06:59

Ezek igazából nem kérdések. Ugyanis a munkáltató még a próbaidő letelte előtt fogja az orrod alá dugni a hosszabbításról szóló megállapodást. (Vagy még inkább: egy új munkaszerződést próbaidővel.) Ha nem írod alá, akkor még a próbaidő alatt indoklás nélkül megszünteti a munkaviszonyodat. Ha aláírtad, akkor meg passzé, szabad közös megegyezéssel új szerződést kötni.

lolyta # 2009.05.26. 07:06

Kedves Béla!

Azt értem, hogy még a próbaidő alatt elémteszi, de nem hosszabbíthatja meg, amit a munkáltatóm jelenleg nem tud.
Ha a munkaköröm nem változik, és folytatólagos a munkaviszonyom, akkor nem szabhat ki újabb három hónap próbaidőt, csak, ha kirúg és felvesz újra, nem?

Mivel a munkáltatóm nem tudja, hogy ebben a formában nem működhet, nem is akar új szerződést kötni, én meg nem szólok neki, és aláírom, akkor mi van?

Köszönettel
Tóth Anna

jakab11 # 2009.05.26. 13:20

Tisztelt Szakértők!
A munkavállalói rendkívüli felmondást hová kell beadnom, elküldenem, abban az esetben ha cég teljesen eltűnt.
A címére küldött tértivevényes levelek elköltözött jelzéssel visszajönnek. Ugyanez a helyzet a vezérigazgató címére küldött levelekkel. (A telephelyen üres irodát talál az ember.)
Ha tértivevényesen elküldöm a felmondásom és az visszajön, akkor munkajogi szempontból érvényes a felmondás?
Előre is köszönöm válaszukat!

csimcsi # 2009.05.26. 14:23

Üdvözlet!

Olyan kérdésem lenne,hogy felmondtam a munkahelyemen,jelenleg a felmondási időmet töltöm(közös megegyezéssel mondtam fel),4 hónapig dolgoztam a jelenlegi helyen előtte megszakítás nélkül5 ónapig dolgoztam,amelyet egy 2hónapos támogatott tanfolyam előzött meg,azt pedig 1 hónapos megszakítással egy fél éves úgyszintén támogatott tanfolyam előzött meg,jogosult vagyok munkanélküli járdékra?

Köszönettel

19293949 # 2009.05.26. 18:00

Munkáltatóm, akinél rendes felmondással felmondtam, ragaszkodik a felmondási idő fennmaradó részének ledolgozásához. Én ezt, személyes okokból, mindenképpen el akarom kerülni.

Kérdésem az, hogy milyen szankciókra számíthatok ha nem jelenek meg a munkahelyemen? Gondolom elküld rendkívüli munkáltatói felmondással. Ezen kívül mi a legrosszabb ami történhet? (És kissé buta kérdésként: mi a legvalószínűbb ami történni fog?)

19293949 # 2009.05.26. 19:03

Válasz magamnak: ez jogellenes munkaviszony-megszüntetés, és a felmondási idő arányos részére járó átlagkeresetet fizettetheti meg velem a munkáltató. Valamint ha tud egyéb kárt bizonyítani, akkor azt.

Szakértők, javítsatok ki! Kösz.

_Wasp_ # 2009.05.26. 19:24

nem nagyon tudlak kijavítani.

ha az mt-ből szedted össze, akkor ügyes munka.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

19293949 # 2009.05.26. 20:11

Mégis lenne kérdésem: az átlagkeresetet hogy számítják? Beleszámít a kiküldetéskori napidíj (a felmondási időre már nem kapok ilyet)?

zsuska1972 # 2009.05.26. 21:18

Kedves Veci!
Nagyon köszönöm válaszát, sokat segített! Ma voltam munkajogásznál akinek tanácsát követve holnap további lépéseket teszek.Bízom abban, hogy hamarosan sikeres tapasztalatokról tudok majd beszámolni.
Kívánok minden jót:Zsuska

Veci # 2009.05.27. 05:52

Kedves Zsuska!

Bátor voltál és köszönöm a válaszod, várom a visszajelzésedet, hogy mit tudtál jogi segítséggel elérni. Most a számodra az lenne a fontos, hogy a jogviszonyod visszaállítása alapján jogosult legyél táppénz , gyed, gyes folyósításra.
Sárdobálásba ne menj bele, ha valamit vétett a munkáltatód a betegbiztosítás rendezése terén, majd hivatalos helyen eljárnak vele szemben. Mindenesetre, ha a munkáltatód tudta, hogy elmaradása van az eü. biztosítás terén, akkor igen hirtelen döntött a felmondásod ügyében. Arra is figyelj, hogy nehogy kijátszanak, hiszen ők nem gondolták a te bizalmas megnyilatkozásod alapján, amit a főnökaszzany irányában tettél (gondolom szerényen visszahúzódó, tisztelettudó munkavállalónak ismerhettek meg), hogy utána nézel a jogi lehetőségnek. Jól készítsd fel magad jogi ismeretekből, ebben segít neked a munkajogász.

Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Viduci # 2009.05.27. 08:10

Érdeklődnék:
munkáltatóm csop. létsz. leép. hajtott végre 2007 febr.ban, gyesen voltam de engem is értesitettek.
2008.dec.visszamentem volna dolgozni, érvénybelép. a csop.létszámleép., elküldtek szab,(ügyvéd szerint helyesen jártak el,)
és kaptam felmentési időt, ami most jár le jun 8-án.
/Sajnos a fellebb. időről lekéstem ,igy belenyugodtam./

Kérdésem:
lassan lejár a felmentési idő
papirokért nekem kell mennem, vagy értesitenek,
vagy a felment utólsó napján kapom-e meg?
Milyen papirokat kell kapnom?
Végkielt. mikor kell a számlára utalniuk?
Passziv táppénzre nem vesz fel az orvos, kitáblázta a rendelőben.
Ha megkaptam a papirokat másnap mindjárt el kell e menni a munkaügyi kp-ba vagy mikor, akár előtte is?
Elszámoló lapot irattak alá dec ben de ezt sem kaptam még meg. Csak a Munkaviszony megszüntetése nyomtatványt.
Mikor, milyen papirokat kell kapnom?
Kérjem-e már most? Nehogy később kapjam meg mint jun8?
Várom válaszukat!

rolandbakter # 2009.05.27. 11:52

Tisztelt KOvács Béla Sándor

Tisztelt cím egy Kft dolgozója vagyok 4 éve nem volt béremelés, ezen a címen először 6.000 Ft majd következő évben 10.000 Ft Generali egészség pénztári juttatást kapott minden dolgozó egységesen következő évben az 5.000 Ft hideg élelmiszer utalványt felváltotta a havi 10.000 Ft meleg étkezési utalvány szintén BÉR EMELÉS CÍMEN 2008-ban ezek a juttatások 10.000 Ft az egészség pénztárba és 12.000 Ft melegétkezési utalványra emelkedett az idei évben szintén BÉREMELÉS CÍMEN az egészség pénztárba befizetett összeg 20.000 Ft-ra emelkedett ezt eddig minden hónapban a Kft vezetése a bérünkkel együtt átutalta illetve kézbe adta a Kft dolgozói elfogadták tekintettel a Kft anyagi helyzetét ami tudomásunk szerint soha nem volt veszteséges ezt a juttatást most egy tollvonással május 22-én elvették egyidejűleg a 7 fő fizikai dolgozó közül 2 nek felmondtak a 7 fizikai dolgozó közül 4 ember 50 év feletti legfiatalabb 53 éves kockára tette a nyugdíjának összegét azzal hogy a Kft vezetőségétől az adómentes juttatásokat fogatta el béremelés címen.
Szeretnénk tudni hogy a felmondási időre és végkielégítés időszakára ezek az összegek járnak-e a Kft vezetése bejelentette azt is hogy 2009 december 31-ével a Kft bezár dolgozonként ez december 31-ig mínusz 320.000 Ft ot jelent és a 3 hónapós felmondási és minimum 4 hónapos végkielégítési időszakra plusz 224.000 Ft – ot jelent esetemben a 106.000 Ft-os bruttó alapbérre ez több mint 500.000 Ft mínuszt jelent jogos-e a Kft eljárása mert ha a nettó jövedelmemet veszem figyelembe nem mindegy hogy 70-75.000 Ft havi nettó bér plusz 32.000 Ft-os adó mentes juttatás ami hangsúlyozom nem kafetéria címén kaptunk vagy pedig csak a 70-75.000 Ft-os nettó bérből kell megélnünk jogunk van-e kérni ezeknek a juttatásoknak a vissza adásához. A Kft jelenleg sem vesszteséges.

Válaszukat előre is köszönjük ha lehetséges a következő e-mail címre kérnénk a választ mert elég ritkán férünk számítógép közelbe

olearnikroland@gmail.com

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.27. 13:27

Nem nagyon tudok jót mondani. Az írt juttatások nem minősülnek béremelésnek. Ha sem kollektív szerződés, sem egyéni szerződés nem rendelkezik róluk, akkor bármikor, egyoldalú döntéssel megvonhatók.

Veci # 2009.05.27. 14:47

rolandbakter

Sürgősen keress egy munkajogászt. Mindenesetre jól kigondolta a munkáltató hogyan oldja meg a "béremelést". Úgy gondolom az adómentesség mindkét félnek jól jött. Valójában az egészségpénztári befizetés nem veszik el, azt felhasználhatod. Nem gondolnám én sem, hogy bármit is be tudnátok hajtani a munkáltatón, mivel azt szerződésbe nem foglaltátok. Ami adható az el is vehető, vagy más módon csökkenthető (lsd. 13.havi nyugdíj, közalkalmazottak, köztisztviselők juttatása, üdülési csekk...). Valójában anno belementetek ti is az adómentes juttatásba, ez volt a kiskapu. Úgy tűnik, hogy most nincs jogalap a követelésére. Nagyon sajnálom, hogy így jártatok.

Veci


Üdvözlettel Veci

andris11 # 2009.06.05. 06:08

Szia Veci és Monalisa!

A csoportos létszámleépítésre reagáltálatok, amit köszönök is. Bemásolok egy részletet, a csoportos létszámleépítés szabályainak megszegésével kapcsolatban találtam. Ez alapján úgy tűnik, jogellenesnek minősülhet a rendes felmondás, ha a munkáltató nem tartotta be a csoportos létszemleépítésre vonatkozó szabályokat.

Megnéznétek és leírnátok a véleményeteket?

Előre is köszi!

A szabályok megszegésének jogkövetkezményei:Ha a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szigorú jogszabályi előírásoknak nem tesz eleget, az azzal a következménnyel jár, hogy a rendes felmondások jogellenesnek minősülnek, és azokat a bíróság ez okból hatálytalanítja. Ilyen esetekben pedig, megfelelően alkalmazni kell a Munka Törvénykönyvének a munkaviszony jogellenes megszüntetésére és annak jogkövetkezményeire vonatkozó szabályokat [Mt. 100. §]. Ez a jogkövetkezmény azonban az Mt. 94/F. §-ában foglaltak szerint csak akkor áll be:-ha a rendes felmondás a munkáltató és a munkavállalói képviselők közötti konzultációeredményeképpen kötött megállapodásba ütközik, vagy-ha a munkáltató megsérti az érintettek előzetes értesítésére, ill. az értesítés másolatainak a munkavállalók képviselői és a munkaügyi központ részére történő továbbítására vonatkozó szabályokat, vagy a felmondási védelem szabályait (Mt. 94/E. §), illetve-ha a munkáltató megsérti az összefoglaló táblázat megküldésére illetőleg tartalmára vonatkozó szabályokat [94/D. § (2) bekezdés].Érdemes hangsúlyozni, hogy e tekintetben a Munka Törvénykönyve csak a munkáltatói rendes felmondások köréhez kapcsolja az itt vázolt jogkövetkezményeket, azaz csak a rendes felmondás esetén minősülnek e jogszabálysértések jogellenesnek, és ennek bírósági megállapítása esetén illetik meg a munkavállalót az Mt. 100. §-a szerinti jogosultságok.

monka08 # 2009.06.05. 13:44

Üdvözlet mindenkinek!
Remélem tud nekem valaki válaszolni, problémám a következő:
Ez év május 6-án bezárták az üzletet ahol dolgoztam.
A cég június 5-től felszámolás alatt áll, de még munkaviszonyban vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen felmondással fogja így megszüntetni a munkaviszonyt és előfordulhat-e, hogy június 5-től lesz a munkaviszony megszüntetve? Ami azt jelentheti, hogy én pl.:megkapom a papírjaimat 15-én és 5-től nincs munkaviszonyom?
A választ előre is köszönöm