munkaviszony felmondás


benevar # 2009.06.05. 14:29

Kedves Monka08!

A felszámolás kezdő időpontjában nem szűnik meg a munkaviszonyod. Nem valószínű, hogy a felszámoló tovább üzemelteti az üzletet (leltározásra lehet számítani), így a munkaviszony megszüntetése munkáltató által kezdeményezett közös megegyezéssel, munkáltatói rendes felmondással történik. (A munkáltatói jogkör gyakorlója ilyen esetben a felszámolóbiztos.) Előzőnél a munkabérre és szabadságmegváltás összegére leszel jogosult, utóbbinál még felmodási időre járó áltagkeresetre és végkielégítésre is a munkaviszonyban töltött időtől függően. A munkaviszony közös megegyezésnél a megállapodásba foglalt időpontban, rendes felmondásnál a felmondási idő leteltével szűnik meg. Először a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatot kapod kézehez, az utolsó munkában töltött napon pedig az igazolásokat. Az esetlegesen elmaradt béreket és a további járandóságokat bérgaranciából igényli a felszámoló, ha nincs rá fedezet.

monka08 # 2009.06.05. 14:59

Kedves Benevar!
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Ha lehet, szeretném még megkérdezni, hogy kb. mennyi ideig tart egy felszámolás és hogy várható-e júliusba bérkifizetés. A munkaviszony megszünésének dátumát utólag közölhetik? Mivel postai utón fogom megkapni.
Előre is kösznöm a választ!

benevar # 2009.06.05. 17:20

Kedves monka08!

A felszámolás hossza elvileg két év, de függ attól, hogy egyszerűsített felszámolás-e, vagy sem, a vagyon értékesítésétől...stb.
Hogy milyen jogosultsági időszakot és járandóságot mikor fizet a felszámoló, függ a kifizetés nagyságától, a rendelkezésre álló pénzügyi fedezettől, ez lehet tárgyhót követő 10-ig, utolsó munkában töltött napon, ill. fedezet hiányában a munkaügyi központ bérgarancia alapból való kiutalását követő 3 munkanapon belül, ez az eredeti esedékességtől számított több hét is lehet.
A munkaviszony megszűnésének dátumának a közölt jognyilatkozatból (felmondásból) világosan ki kell tűnnie, nem utólag közlik.

bferenc # 2009.06.07. 07:56

Tisztelt Szakértő!
A problémám a következő Munkaügyi Bíróság ki küldte, hogy bizonyítsam be hogy mi alapján kérem a felmondási időt hogy fizessék ki mert csak akkor jár ha rendes felmondással szünt meg a munkaviszonyom ,rokkant nyugdíjba mentem már 2005-ben és nem fizették ki a szabadságot és a felmondási időt sem.
Ennyi év után kérhetem-e hogy a KSH álltal jelenleg megállapított átlag bérrel fizessék ki az elmaradt járandóságaimat .Foglalkozási megbetegedés miatt kártérítési perben vagyok a munkáltatómmal , és nem tetszik a Bíró Nőnek hogy soron kívűl kérem a járandóságaimat,de hát már meddig várjak már két éve kérem .
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Eaglet # 2009.07.01. 08:08

Pénteken szeretnénk átadni dolgozó részére a felmondási értesítést, mivel a családi vállalkozásu bt-ben
( pékség - üzlet ) a családtagnak megszünt a munkaviszonya egy másik cégben igy kényszervállalkozó lesz a sajátjában emiatt felmondanak az eddigi alkalmazottnak.
Szabályszerűen hogyan kell eljárni, hogy pénteken minden kilépő papírt, számfejtést, felmondó levelet stb..(?) át lehessen adni.
A dolgozó egyelőre nem sejt semmit, mivel ha tájékoztatnánk akkor nem jönne be, beteg lenne stb...
1 éve van a bt-ben 40 órás alkalmazottként. Szomorú, de meg kell válni tőle, mivel enélkül a lépés nélkül a cég megy tönkre.

None ID # 2009.07.01. 08:48

Tisztelt Szakértő

Munkaügyi jogokkal kapcsolatosan szeretnék kérdezni.Dolgoztam egy cégnél 2 év után azt mondták nekem, hogy elküldenek, mert nincsen munka.Ez a bejelentés szóban történt meg, hogy 06.30-án megszűnik a munkaviszonyom.Tegnap bementem aláírni a papirokat, de ott egy kis bonyodalomba ütközött az egész, mégpedig abba, hogy engem ugye 06.30-al elküldenek,és odatoltak nekem egy közös megegyezéses papírt(amin nem indokolták a felmondásom okát) 05.29-re dátumozva.A dolog már odáig fajult, hogy meg akartak pofozni és elintézik nekem azt, hogy abban a körzetben ahol lakom nem fogok munkát kapni,így aláírtam sajnos, pedig tudtam, hogy felmondási időm járna és még azt is, ha közös megegyezéssel írom alá, akkor a felmondási időmből 2 hetet kötelezhet vagy elengedhet a munkáltató, vagy kifizet.Érdemes e ezt az ügyet munkaügyi perre vinni, ha a papírokat már aláírtam?

Grád András # 2009.07.01. 09:06

Kedves NoneID!

Ön is elkövette azt a hibát, amivel gyakorlatilag elvágta a saját torkát: aláírta a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetését. Soha, mondom: SOHA!!! nem szabad ilyen helyzetben ilyen papírt aláírni! Megásta a saját sírját, belefeküdt, és készségesen magára húzta a földet. Itt az ügy vége. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.01. 09:10

Már most szólok, Eaglet, hogy ez nem lesz megfelelő indoklás egy rendes felmondáshoz. Ha pedig mást írtok, az meg nem lesz valós.
Egyébként a felmondás közlésének az a szabályos módja, hogy az írásba foglalt felmondást átadják. Ez a része egyszerű. Ha a felmondási idő egészére felmentitek a munkavégzés alól, akkor egyúttal az iratokat és a járandóságokat is oda kell adni.

Grád András # 2009.07.01. 09:16

Kedves Eaglet!

Arra kell negyon ügyelni, hogy az írásban átadott felmondásban valódi okok szerepeljenek, tehát az, hogy a cég megszűnik/átalakul, és a továbbiakban a foglalkoztatása nem megoldható. Az összes iratát (eü könyv stb.) át kell neki adni, fizetését és a felmondási időre járó bérét, és aláíratni vele, hogy mindezeket átvette. A legbiztonságosabb persze a munkaviszony közös megegyezéssel való megszünetése lenne, de erre semmiképpen sem kényszeríthető a munkavállaló. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.07.01. 09:19

Kedves Eaglet!

A lényeg, hogy az írásbeli felmondásba a valós felmondási okok kerüljenek, pl. a családi vállakozás átalakulása/megszűnése stb. Az átadás napjával meg kell kapja az összes iratát (eü. könyv stb.), a fizetését meg a felmondási időre járó bérét, és aláíratni vele, hogy mindezeket átvette. A legbiztonságosabb persze a munkaviszony közös megállpodással való megszüntetése lenne, de ez csak a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

None ID # 2009.07.01. 09:25

Tisztelt Grád András!

Elég határozott válasz, sajnos tudtam, hogy ez lesz a vége.Viszont tegnap az volt az első dolgom, hogy bementem a munkaügyi központba és a jogi tanácsadó azt javasolta, hogy keressek fel egy ügyvédet,mert nagy esélyel indulok a per megnyerésére.Akkor felesleges nekem ezt munkaügyi perre vinni, ebböl én csak vesztesként fogok kijönni?

Válaszát előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.01. 10:40

Csókoltatom a "jogi tanácsadót"! Közös megegyezés bíróság előtti megtámadásának alig van több esélye, mint a hintalónak a derbin.

Eaglet # 2009.07.01. 11:07

Tisztelt Válaszolok !

Köszönöm szépen a hasznos információkat !

Üdvözlettel: Eaglet

Lyonee # 2009.07.01. 14:23
bzoli # 2009.07.03. 11:21

Tisztelt válaszolók

A következő ügyben kérnék segítséget. 2006-ban született egy gyermekünk, akit tavaly ősszel beírattunk a bölcsödébe. Az anyuka a régi munkahelye helyett az időbeosztás illetve a távolság miatt talált egy új munkahelyet (a régi munkaviszony nem lett megszüntetve) ahol a gyes mellett napi 8 órában alkalmazzák. Most kiderült, hogy ezen a munkahelyen szeptember 1-től leépítést terveznek. Azt tudom, hogy a gyesen levő anyukát védi a törvény és elvileg szept 19.-ig amíg jár még a gyes nem lehet elküldeni, de igaz ez abban az esetben is, ha azt a munkaviszonyt a gyes ideje alatt létesítették? Sajnos az eredeti munkahelyén is finoman közölte a főnöke, hogy nem akarná "visszavenni".
A másik kérdésem, ami talán másik fórumba való, de azért felteszem: ha ő 2006 januárjától már veszélyezetetett terhesként táppénzen volt, tehát a 2006-os évben nem vett ki szabit (akkor volt 28 éves) akkor neki hány nap szabadság jár a régi munkahelyén?

tgéza # 2009.07.09. 15:28

Kedves Fórumozók!

Négy éve vagyok a munkáltatónál. A cég e-mailben bejelentette, hogy fel fog mondani felszámolás miatt júl 1-ével.
A felmondás a mai napig nem jött létre ill. azóta is állományban vagyok (munka júl.1-óta nincs) és még nem tudják megmondani azt, hogy mikor kapom meg a felmondást, csak azt, hogy közös megegyezést terveznek. A gond az, hogy 2 havi bérrel vannak elmaradva, hivatkozván arra, hogy felszámolás miatt zárolták a pénzforgalmat és egyenlőre nem is tudják megmondani mikor tudják rendezni az elmaradt bért. Bérgarancia alap van. Felajánlották, hogy aki akar, az előbb kiléphet. Felmondani nem feltétlen szeretnék, de jó lenne ha mihamarabb le lehetne rendezni ezt a dolgot.

Ha én mondanék fel akkor járna-e a végkielégítés ?
Jár-e az álláskereső járadék, ha én mondok fel ?
Mire érdemes odafigyelni ?

pazs # 2009.07.09. 16:30

tgeza:

Ha én mondanék fel akkor járna-e a végkielégítés ?
Nem. Kivéve ha a bérnemfizetésre hivatkozva rendkívüli felmondással mondasz fel, de ezt nem ajánlom, mert csak hosszas pereskedés után jutnál a pénzedhez.

Jár-e az álláskereső járadék, ha én mondok fel ?
Nem, legalábbis az első 90 napban nem.

Mire érdemes odafigyelni ?
Ne mondj fel és ne fogadj el közös megegyezést, kivéve, ha az legalább olyan feltételeket tartalmaz, mintha ők mondanának fel (felmondási idő plusz az arra járó munkabér, végkielégítés). Mivel a cég nem tud fizetni, érdemes elhelyezkedned addig is, amíg munkát nem tudnak biztosítani (de erről kérj írásbeli megerősítést), mert erre az időre is jár munkabér. Ha a céget felszámolják, a ki nem fizetett munkabéreket a bérgarancia alapból megkapjátok. Amint kijelölik a felszámolót, vedd fel vele a kapcsolatot.

Amúgy elindult már a cég felszámolása? (www.e-cegjegyzek.hu vagy www.cegkozlony.hu oldalakon tudod ellenőrizni.)

tgéza # 2009.07.09. 17:58

pazs:

Köszönöm a gyors válaszokat. Még nem kezdték el a cég felszámolását (cégközlöny oldalán nem láttam) úgy néz ki mintha semmi nem történt volna. Ha esetleg a cég nem járulna hozzá, hogy máshol dolgozzak akkor nincs más lehetőség arra, hogy pénzemhez jussak ?

pazs # 2009.07.09. 18:03

Akkor marad a per. Vagy úgy, hogy marad és amikor megszüntetik a munkaviszonyt a felszámolás végével (évekig tarthat!), vagy úgy, hogy keres másik állást és felmond maga, plusz perel a ki nem fizetett munkabérekért.
Nagyon kellemetlen szituáció és a napi megélhetésben nem vigasztalja, teljesen megértem, hogy majd, egyszer a bérgarancia alap fedezi a járandóságait.

Én a következő szempontokat mérlegelném: mennyire nehezen találnék más biztos állást, meddig elég a tartalékom és hogy mennyire van rossz helyzetben a jelenlegi munkáltatóm (lehet, hogy nem is fogják felszámolni csak a dolgozóiktól akarnak valamiért szabadulni).

tgéza # 2009.07.09. 19:21

pazs :

Ezek nem túl jó hírek. Mindenesetre köszönöm a figyelmet és a válaszokat.

moorea # 2009.07.16. 11:03

Kedves Fórumozók!
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezek, de azért feltszem a kérdésemet:
Közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, de az előre kiszámított béremet nem kaptam meg. Mint kiderült, adólevonás miatt visszatartottak egy elég jó összeget. Kérdésemre azt mondták, majd jövőre igényeljem vissza!!

Kérdem én:

  1. - Ha egyszer felmondanak és nekem jár az az összeg, akkor miért nem fizetik ki most? Ki tudja, mi lesz velem jövőre?
  2. - Lehet-e ez ellen "fellebbezni", vagyis írni a munkáltatónak, hogy igenis most van arra a pénzre szükségem, nem 6-8 hónap múlva.?
  3. - Mennyire etikus vagy szabályos ez az eljárás?

A válaszokat előre is köszönöm!

airam # 2009.07.16. 12:17

Kedves Fórumozók!
A tegnapi nap folyamán 12 év munkaviszony után felmondott a cégem. Miután a közös megegyezéssel történő felmondást nem írtam alá, elém tette az ügyvezető a rendes felmondást, amelyben a felmondás indokaként szabályos rágalmazásokat írt le, szabályosan megsértve minden önbecsülésemet. A helyzet előtt értetlenül állok, fogalmam nincs mi az igazi oka elbocsátásomnak. Én 55 éves vagyok 40 évet dolgoztam le eddig. Gondolkodom, hogy feljelentem a Munkaügyi Bíróságnál és még ahol lehet, mert nem hiszem hogy neki adnak igazat.
Kérlek benneteket, főleg azokat akik hasonló helyzetben voltak, írjátok meg mit lehet tenni, mi tanácsos, mi volna praktikus, hogy az igazamat megtaláljam.

airam

orka77 # 2009.07.16. 15:06

Üdv mindenkinek!

Segítséget kérnék egy üggyel kapcsolatban. Határozott idejű szerződéssel vagyok alkalmazva egy cégnél, április 1-től szeptember végéig. Most julius 1-én a főnököm szóban felmondott, mivel nem tud tovább munkát adni. Azóta csak telefonon beszéltem vele, semmilyen papírt vagy más iratot nem adott át. Új munkát, így nem tudok vállalni. Mi a jogkövető magatartás ebben az esetben? Mivel tudnék hatni rá hogy végre megmozduljon? Utánnaolvastam és úgy tűnik az ilyen szerződéseket csak közös megegyezésel lehet felbontani. Vagy más esetben ki kell fizetnie a béremet szeptemberig. Igaz ez?

jaake # 2009.07.16. 15:20

Kedves Fórumozók,

Egy benzinkúton voltam kutas, határozatlan idejű szerződéssel, 5hónapja. Egy ellenőrzés során én épp telefonáltam olyan helyen, ahol elvileg nem tilos, ennek ellenére elbocsátottak, és még azt is hozzátették, hogy legyen a dolog közös megegyezéses, mert "nem akarnak fegyelmivel kirúgni". Bármiféle figyelmeztetés, vagy megintés helyett egyből ezzel fogadtak. Merőben sértettnek érzem magam, hiszen munkaviszonyom alatt többször kisegítettem a kutat adhoc jellegű kéréseivel. Sőt, többször saját kölcségen telefonon kellett segítséget kérnem, a kút ügyeivel kapcsolatban, ezt sem vették figyelembe. Kérem segítsetek, mit tudnék ezügyben tenni, akár saját e-mail címemre is ( jaake@freemail.hu ).
Előre köszönöm,

Üdvözlettel: Jaake

Egyjogász # 2009.07.17. 06:51

Ha te nem akarsz eljönni a cégtől, ne írj alá közös megegyezést, nem kötelezhetnek rá.
Ha el akarnak küldeni, mondjon fel a munkáltató rendkívüli felmondással, azt meg támadd meg bíróság előtt, ha jogellenes.