Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2010.10.15. 16:46

Amíg a gyermeked nem lesz 3 éves, addig nem tudnak neked jogszerűen felmondani. Semmilyen jogcímen.

Ellenben ha a munkáltató szűnik meg jogutód nélkül, azzal a te munkaviszonyod is automatikusan megszűnik.

Arra figyelj, hogy ne írj alá közös megegyezést, ha bármilyen papírt eléd tolnak, írd rá, hogy "átvettem", "nem értek vele egyet" stb.

ha a munkaköröd megszűnik, valóban kötelesek másik munkakört felajánlani. Akkor kell elfogadnod, ha a végzettségednek, tapasztalatodnak, személyi és eü. körülményeidnek megfelelő.
A béredet pedig nem csökkenthetik akkor sem! Ne írj alá olyan módosítást, melyben alacsonyabb bér szerepel.

Pocakmarci # 2010.10.15. 17:16

Kedves nandy!
Köszönöm a válaszokat!
Pocakmarci

Ancsika1 # 2010.10.20. 07:58

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ismerősöm rendkívüli felmondással szeretné megszüntetni a munkaviszonyát, mert 3 hónapja nem kap fizetést és nem tudja elérni sem telefonon sem elektronikusan a munkaadót, így postai úton szeretné elküldeni a felmondását. Kérdésem a következő: mi számít a felmondás napjának? Az az időpont amit megjelöl a levélben vagy pedig a kézhezvétellel válik hatályossá? Vagy pedig mit javasoltok mit írjon a levélbe? Mi történik akkor ha nem veszik át a levelet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ancsika1 # 2010.10.20. 09:30

Kérlek segítsetek, mert az ismerősöm már másik munkát vállalna, de amíg ez nincs lezárva, addig nem tud......

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.20. 09:59

De tud.

yvette67 # 2010.10.20. 11:45

Üdvözlet mindenkinek!Tudja valaki,hogy tudnék levelet írni Dr.Goda Márk ügyvédnek?Írtam az e-mail címre amit itt találtam,de azt jelzi vissza,hogy érvénytelen a cím!Kérem aki tud segítsen,mert sürgős lenne!Köszi:Yvette

zseton80 # 2010.10.20. 12:39

Üdvözlet!

Kérdésem a következő lenne:

2008. áprilisa óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen. A köztisztviselői jogviszonyomat 2010. júliusától kormánytisztviselői jogviszonnyá módosították. Ezzel összefüggésben munkaadómnál sorozatos felmentések indultak, határozatlan idejű státuszon lévő dolgozókat illetve határozott idejű kinevezéssel dolgozókat is felmentettek, indoklás nélkül, 2 hónap felmentési idővel.
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2011. december 31-ig tartó, határozott idejű kinevezéssel foglalkoztatnak, mi történik abban az esetben, ha azt megelőzően felmentenek? Kötelezi a hivatalt a határozott idejű kinevezés arra, hogy a kinevezés lejártáig (2011. december 31-ig) kifizessék a munkabért?

Előre is köszönöm válaszukat!

Ancsika1 # 2010.10.20. 13:05

Kedves Kovács Béla Sándor!

Kérem ezt fejtse ki bővebben, hogy ilyenkor mi a teendő.

Előre is köszönöm!

bolondmelós # 2010.10.21. 08:14

Ancsika: pl alkalmi munkavállalói szerződéssel ki lehet kerülni ezt a problémát. A munkaadót meg fel kell szólítani tértivevényes levélben az igazolások papírok kiadására, az elmaradt fizetés rendezésére.

Hát írja bele a levél feladásának dátumát, aztán majd úgyis ha nem veszi át akkor van kézbesítési vélelem.
Ha megtagadja akkor az aznapi dátummal, egyéb esetben az értesítést követő 10.napon áll be.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.21. 08:17

Miért kellene alkalmi munkavállalással "kikerülni a problémát"? Megköti az új munkaszerződést, és passz. Az egy közkeletű tévhit, hogy ehhez kellenek a kilépő iratok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.21. 08:18

Yvette: goda@goda-legal.hu

Az ügyvéd úr meg jön a közvetítői jutalékkal.

bolondmelós # 2010.10.21. 08:29

Kedves KBS :)

Igazad van, végülis nem tiltja a törvény hogy valakinek több munkaviszonya legyen. Akár 23 is....csak kérni kell a többi munkaadó hozzájárulását.
Én mégse mernék TB kiskönyv, egyebek kikérése nélkül, az új munkahelyen kezdeni. Nem tudom miért van bennem így.

NxAndi # 2010.10.22. 16:11

Tisztelt KBS !

Mivel nemrég vagyok itt regisztrálva, meg egyébként sem szeretek vitatkozni, nem is akarok mostsem! de.

Az egy közkeletű tévhit, hogy ehhez kellenek a kilépő iratok.

hm.. munkaviszony létesítésekor bekell kérni jó pár papirt (nem sorolom, mert gondolom tisztában van vele, ha ilyet írt), de hogy csak egyet említsek pl. Mil lap, amin ugye szerepel az is, hogy a munkavállalónak van-e bírósági végrehajtás alá eső tartozása, na már most ha van, akkor a munkáltatónak bejelentési/adatszolgáltatási kötelezettsége is van! Aminek elmulasztását nagyon szeretetik ellenörizni azok a bizonyos ellenör urak..és nem is folytatom :)
(tényleg nem kötözködés)

Ancsika, az ismerösöd írásban megteheti a felmondását ( téritvevénnyel), és ilyenkor kézbesítettnek kell tekinteni a tértivevény szolgáltatással postára adott jognyilatkozatot az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követő tizedik munkanapon.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.22. 16:54

Ha kötözködés, ha nem, tévedsz.

NxAndi # 2010.10.22. 17:12

Valamelyikünk téved, az biztos.

Mikica # 2010.10.22. 17:56

Pár hónapja úgy dolgozom, hogy a kilépő papírjaim itthon vannak a fiókban. A munkaszerződést természetesen megkötöttük a szükséges adatok megadása után. Mind két fél érdeke, hogy valós adatokat adjon meg és ehhez nem kell az előző helyről hozott papír.

Üdv.

Mikica

NxAndi # 2010.10.22. 18:04

Akkor bennem van a hiba, mert én biztos nem vennélek fel Mil lap nélkül.

VMSN # 2010.10.22. 18:27

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A közös megegyezéssel történő szerződés pontjába az alábbi sorok állnak:
" a felek kölcsönösen megállapodnak, hogy a jelen megállapodással megszüntetésre kerülő munkaviszonyból eredően egymással szemben semmilyen további igényt nem érvényesítenek, minden további követelésükről a jelen megállapodás aláírásával kifejezetten lemondanak".
"munkáltató tájékoztatja a munkavállalót, hogy 30 napon belül munkaügyi jogvitát kezdeményezhet a 3példánnyal benyújtott keresettel az Mt.201-202 paragrafus alapján".

Ezen mondatok szerződésbe foglalásával a munkaviszony megszüntetése után az ex munkavállaló indíthat bármi féle pereskedést vagy rendőrségi ügyet visszamenőleg?Feljelentést??

Köszönöm a segítségeteket.

bolondmelós # 2010.10.22. 21:16

A megállapodásban nem lehet kikötni olyan kitételt, ami
ellentétes az alapvető kógens jogokkal.
Pl. ez a perköveteléstől való elállás nem várható el jogszerűen a munkavállalótól.

Ritka dolog, de szerepelnie kellene a munkáltatói jognyilatkozatokban, a közös megegyezésesben is
A JOGORVOSLATI LEHETŐSÉGNEK, erről ki kell oktatni a munkavállalót.
A két bekezdés ellentétben áll egymással,
az a kérdés hogy lehet-e formai hibásnak minősíteni a dolgot.

Végül:aláírtad????

Szerintem megtámadhatod, ha van követelésed és tudod bizonyítani, hogy jogos.A 30 nap az tényeges határidő, az aláírástól számítva.

Milyen bűncselekményt követett el a munkáltató?
(rendőrséget emlegettél)

VMSN # 2010.10.23. 07:49

Nem követett el bűncselekményt sem ő sem én!
Ha tovább akarnak szívatni és hazugságokat állítani és utólagosan rámfogni dolgokat /akár rendőrségen feljelentést tennének ellenem vagy bármi/, azt megtehetik e ezen szerződés aláírása után vagy ezen 2 mondat kizárja ezt az eshetőséget is???

Köszönöm.

VMSN # 2010.10.23. 08:10

Bocsánat rosszul fogalmaztam, a kérdés helyesen úgy hangzott volna, hogy az ex munkáltató indíthat e még ellenem bármi rendőrségi ügyet???
Nem jó hangulatban váltunk el és tartok attól, hogy tovább szeretnének szívatni.Csak, hogy megteheti e?

Köszönöm.

nandy # 2010.10.23. 18:01

bolondmelős:
de szerepelnie kellene a munkáltatói jognyilatkoza­tokban, a közös megegyezésesben is
A JOGORVOSLATI LEHETŐSÉGNEK,

Közös megegyezés esetén nincs miről kioktatni a munkavállalót, hiszen az a felek közös akaratáról készült megállapodás, nem pedig felmondás!

VMSN, a rendőrségi feljelentés független a te megszűnt munkaviszonyodtól, és szvsz. nem tiltja a közös megegyezésbeli kikötés sem.

bolondmelós # 2010.10.24. 00:26

nandy: én úgy akartam ezt írni hogy nem kötelező elem,
de pl egy munkáltató által kezdeményezett közös megegyezésnél TALÁN JOBB a munkáltatónak, hogy felhomályosította a másik felet a jogairól.
Egy rendezvényen az előadó arról beszélt, hogy az ilyen megállapodások nagy részét a munkaadó kezdeményezi, szövegezi, ha nem rafkós az mv. és beleszól vagy javaslatot tesz...

Több helyen is találkoztam vele, sőt még érdekesebb dolgokkal is...

VMSN # 2010.10.24. 09:14

Nandy, ez azt jelenti, hogy ő így visszamenőleg azaz a munkaviszony megszűnése után is feljelenthet bármilyen indokkal a rendőrségen és követelhet, megvádolhat bármivel, a közös megegyezésben leírtak után is /amit idéztem a szerződésből/???Többek között ha méregből tovább beakarnak sározni mindeféle el nem követett dolgokkal.

Köszönöm.

nandy # 2010.10.24. 20:44

de pl egy munkáltató által kezdeményezett közös megegyezésnél TALÁN JOBB a munkáltatónak, hogy felhomályosította a másik felet a jogairól.

Aha... és máris ott tartunk, hogy a közös megegyezés nem is közös megegyezés, hanem munkáltatói felmondás... per során ennek komoly jelentősége lehet! Én biztos nem írnék ilyesmit a közös megegyezésbe, mert az iratot nem a tetejére írt megnevezés alapján kell megítélni, hanem a tartalom a lényeg. Ha tartalmában inkább rendes felmondáshoz hasonlít, akkor az lesz jó eséllyel a bíróság előtt is.