Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2008.12.16. 16:19

Azt pedig ne feledjük, hogy a táppénz 1/3-át a munkáltató fizeti, miközben a helyettesítésről is gondoskodnia kell! Mindezt akár egy éven át is.

(Egy tőkehiányos kisvállalkozás tönkre is mehet emiatt)

_Wasp_ # 2008.12.16. 15:05

kbs: „Ha a rendes felmondást a hosszú táppénzzel akarják indokolni, azzal elég jó pénzt kereshetsz.
ez igaz, legfeljebb az egészségügyi alkalmatlanságra hivatkozás lehetne jogszerű.

Gitta Cica, azért ne legyenek illúzióid, ha el akarnak küldeni, rendes felmondással el is tudnak.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gitta cica # 2008.12.16. 14:32

a munkáltató nem is igazán akar lépni, de a boltvezető ő igen, fontolgatja, hogyha valaki fölöslegessé válik, hogyan lehet kitennie. Az egyik kollégámat pl. úgy küldték el, bárha jól tudom táppénzre ment, hogy megszondáztatták és sajna a szonda jelzett. Délutános műszak előtt megivott egy üveg sört! Mellesleg megjegyzem egy kolleginát ha rendszeresen szondáztatna a boltvezető nő, a szonda úgy lehet fel is robbanna! Szóval csak a kolléga lett megszondáztatva, mielőtt bevallott egy üveg sört, szóval indokot mindíg lehet gyártani, ha nem is a munkáltatónak, de a főnökségnek és így sajna a munkáltató sem védi meg az ilyen főnökökkel szemben az alkalmazottakat! illetve csak a nem kívánt személyeket, mert a főnök kedvence az ihat, a másik pedig lophat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 14:24

Ha a rendes felmondást a hosszú táppénzzel akarják indokolni, azzal elég jó pénzt kereshetsz.

De úgy látom, egyelőre csak találgatsz, nem is lépett a munkáltató semmit.

_Wasp_ # 2008.12.16. 14:03

igen.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gitta cica # 2008.12.16. 14:01

ha a hosszú táppénzre hivatkozva rendes felmondással elküldenek, gondolom nem igazán fognak ragaszkodni a felmondási idő letöltéséhez, de ettől függetlenül ki kell fizetnie a munkáltatónak a felmondási időmet?

_Wasp_ # 2008.12.16. 13:49

(ha a felmondási védelem lejár, akkor természetesen rendes felmondással elküldhetnek, és annak lehet indoka az is, hogy túl sokat voltál betegszabadságon)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.12.16. 13:47

ha jogosulatlanul veszel igénybe táppénzt, az egyfelől büntetőjogi kategóriákat merít ki, másfelől megalapoz rendkívüli felmondást is.

Ha a táppénzt jogszerűen veszed igénybe, akkor felmondási védelem alatt állsz, rendes felmondással nem, hanem csak rendkívüli felmondással tudnak majd elküldeni. A rendkívüli felmondásnak a táppénz igénybevétele nem lehet jogszerű indoka.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gitta cica # 2008.12.16. 13:37

Konkrétan kérdezek kedves válaszadó! Jelenleg táppénzen vagyok, nem indokolatlanul. Volt egy műtétem és a professzor aki műtött további pihenést javasolt! A házi orvosom ugyan kiírt dolgozni dec. 01-től, de még volt 14 nap szabim, én azt kivettem, de dec. 19-től újra indul a táppénz! Júni 27-től vagyok egyébként táppénzen, a céghez nem igazán szeretnék visszamenni és ha már így van szeretném kiahasználni a lehetőséget, hogy ameddig csak lehet táppénzen tudjak mardni! Szóval ilyen esetben történhet a munkáltató részéről rendkívüli felmondás?És ha igénybe veszem a z 1 év táppénzt, utána még felhasználhatom a 45 passzív táppénzt is? Köszönöm a mielőbbi válaszod!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 13:26

Igen.
Igen. (Bár a gyakorlatban nehezen képzelhető el a szoros jogvesztő határidők miatt.)
Nem számít, attól a felmondás még közöltnek lesz tekintendő.
Valahogy úgy. (Bár a vétség a jogban büntetőjogi kategória, és sajátos módon a büntetőjogi vétség elkövetése nem feltétlenül jelent rendkívüli felmondási okot, ugyanakkor ok lehet számos olyan magatartás, ami nem is bűncselekmény.)

U.i.: Kérdezz inkább konkrétan.

Gitta cica # 2008.12.16. 12:47

Keves Fórumozók!

A munkáltató valóban megteheti a rendkívüli felmondást akár levélben is? Akkor is, ha valaki hosszabb ideje táppénzen van? És ha nem veszi át az illető a munkáltató levelét? egyáltalán milyen esetekben teheti meg a rendkívüli felmondást a munkáltató? Azt nem csak abban az esetben, ha a munkavállaló valamilyen súlyos vétséget követ el?Várom mielőbbi válaszát valakinek, köszike!Gitta

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 12:14

Megint csak úgy van. Ki kell számolni, mennyi volt az általuk fizetett összegből a késedelmi kamat, és a maradékot lehet követelni. A legszebb benne, hogy december 15-étől az is kamatozik tovább.

_Wasp_ # 2008.12.16. 12:05

az a 30 nap a felmondás megtámadására vonatkozott (minden emberi számítás szerint).

A nem határidőben történő fizetésük jogkövetkezményeit továbbra is tudod (elévülési időn belül) érvényesíteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

plummy # 2008.12.16. 11:49

Köszönöm szépen. Kedvesek vagytok, hogy "felkaroltátok" az ügyemet.
Még egy kérdésem lenne:
A papíron, amit okt. 22-én átvettem az áll (és ez törvéy: Mt.199,202&), hogyha valamit sérelmesnek találok, 30 napon belül nyújthatok be keresetet. Ez az idő már sajnos elmúlt... Ez azt jelenti, hogy lekéstem arról, hogy egy nagyvállalatot a törvénysértő dolgai miatt számon kérjenek?

(De elvileg megtévesztettek, mert konkrétan megkérdeztem, és ők azt mondták, hogy az utolsó munkában töltött napom a munkaviszony megszűnésének napja. Sajnos mindkét dolgot el tudom képzeli róluk, vagy ennyire szemetek, vagy ennyire dilettánsok...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 11:40

Úgy van. Látod, plummy, megy ez törvényi meghatározás nélkül is. Azért a jog nem valami életidegen dolog, a szavakat (többnyire) itt is az általánosan elfogadott jelentésük és a nyelvtani szabályok szerint kell érteni. Ezért az "utolsó munkában töltött nap" az utolsó munkában töltött napot jelenti.

Az ügyintézőt meg csókoltatom.

_Wasp_ # 2008.12.16. 11:19

okt. 22. volt az utolsó munkában töltött napom, Ehhez képest dec 11 + 3 nap múlva utalták az összeget
jól gondolod, a késedelem alapján pl. kérhetnél kamatot is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

plummy # 2008.12.16. 11:15

Kedves KBS,

Elnézést, valószínűleg rosszul közelítettem meg a dolgot. Arról van szó, hogy rendes felmondással (csoportos létszámleépítés) elbocsátottak. Okt. 22-én vettem át az erről szóló papírt, amiben leírták, hogy 50 nap felmondási időm van, tehát dec.11-én szűnik meg a munkaviszonyom. A felmondási idő teljes idejére felmentettek a munkavégzés alól. Azt is leírták, hogy az összes járandóságomat az utolsó munkában töltött napon kapom meg. Megkérdeztem, az melyik napot jelenti, és azt mondták a HR-esek, hogy dec 11. Ehhez képest dec 11 + 3 nap múlva utalták az összeget (tehát ma.) Közben azt gondolom, hogy ha okt.22-én felmentettek minden további munkavégzés alól, akkor okt. 22. volt az utolsó munkában töltött napom. De nem tudom, mivel érveljek.

Mivel a papír kézhezvételétől számítva már eltelt a 30 nap, nem tudom, hogy egyáltalán tehetnék-e valamit. De én ez idáig "megbíztam" bennük (egy nagy cég jogi osztálya gondoltam, hogy tudja, mi mit jelent), és csak akkor néztem utána a dolgoknak, amikor dec. 11-én sem jött a pénz. Most úgy érzem, hogy megtévesztettek, és félrevezettek..

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 07:53

Valószínűleg félreérted. Az "önkormányzat" (gondolom, a képviselőtestület) a státusz megszüntetéséről határozhatott. Erről kaphattál értesítést. A közalkalmazotti jogviszonyod megszüntetése ennek lehet a következménye, de arról nem a képviselőtestület fog dönteni, hanem a munkáltatói jogok gyakorlója, aki általában az intézményvezető.

A másik kérdésre: ha ugyanazon munkáltatóval létesítesz egyszerre két közalkalmazotti jogviszonyt, az jogsértő - nem is lehetséges. Persze, ugyanaz az "önkormányzat" nem feltétlenül jelenti ugyanazt a munkáltatót. (Kevés olyan ember van, akinek az önkormányzat a munkáltatója.)

juju # 2008.12.16. 05:07

Határozatlan idejű kinevezett közalkalmazotti félállásomat az Önkörmányzat megszüntette dec 31-ig és erről mindössze egy értesítést kaptam. Ha jól tudom a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésének nem ez a módja???
se felmondás sem végkielégítés, semmit alá nem írtam.
8 éve dolgozom ebben a félállásban és az a kérdésem, hogy jár-e nekem végkielégítés, ha jől tudom 3 havi ??????
Befolyásolja-e a jogaimat ennél a külön közalkalmazotti félállásnál az, hogy ugyanennél az önkormányzatnál van egy külön határozatlan idejű kinevezéssel biró közalkalmazotti teljes állásom, amely nem szűnik meg.
Nagyon szépen köszönöm a választ
üdvözlettel : judit

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.15. 22:17

Szerinted?

Miért gondolod, hogy a "piros almát" is deffiniálnia kell valamilyen jogszabálynak?

plummy # 2008.12.15. 20:23

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy

  1. mi az 'utolsó munkában töltött nap' fogalma?
  2. melyik törvényben, jogszabályban van ez leírva, hol találom meg?

Rendes felmondás (csoportos létszámleépítés) esetében kérdezem, bár gondolom ez a fogalom értelmezésén nem változtat.

Nagyon szépen köszönöm, ha valaki válaszol.

Üdvözlettel,
"plummy"

Gitta cica # 2008.12.15. 15:00

Tisztelt Fórum!
Olvastam, hogy a munkáltató a táppénz alatt akár írásban is megteheti a rendkívüli felmondását! A rendkívüli felmondás az nem csak nagyon indokolt esetben történhet meg a munkáltató részéről? A hosszan tartó betegség is vonhat maga után rendkívüli felmondást? És ha ez bekövetkezik, akkor a táppénztől is elesik a munkavállaló?

HAniko # 2008.12.12. 18:43

Tisztelt Fórumozók!
Jelenleg GYESen vagyok (április végéig), és van ezen felül kb 4 hónap szabadságom, de munkahelyet váltanék.
Januártól felvennének egy másik iskolába (eddig is tanár voltam).
Kérdésem: az előző munkahelyemen megtehetik-e, hogy nem fizetik ki a szabadságomat? (Akkor ki kell valamikor vegyem, és januártól nyilván nem dolgozhatnék, úgy viszont nem vesznek fel az új iskolába. Két különböző önkormányzat a fenntartó.) Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.12. 18:17

A munkaviszony megszűnése után még legfeljebb 45 napig.

antimobbing # 2008.12.12. 16:45

Kedves KBS!
Betegállományban vagyok, de a mai nappal aláírtam a közös megegyezést (belefáradtam, és úgy is az erősebb - munkáltató - győz). Mit jelent a passzív táppénz? Maradhatok e még továbbra is betegállományban, hisz a kezeléseim még tartanak. Köszönettel: H.