Munkaviszony megszűntetése


szabih # 2010.09.30. 19:38

Jó estét Mindenkinek!
Nem is tudom, mivel kezdjem, azt hiszem legelőször azzal a kérdéssel, hogy ha valaki (kényszerből) aláírt egy közös megegyezéses munkaszerződés bontást, akkor valóban nincs már mit tenni?
Hogy kicsit jobban rávilágítsak a szituációra: az előzményeket nem mesélem el, de szept.14-én szóban megegyezés történt, hogy a munkaviszony szept. 30-án szűnjön meg, (annak ellenére, hogy a szerződésében le van írva, hogy az 1 hónapos felmondási időtől eltérni nem lehet) annak ígéretével, hogy cserében azt a pénzt - ami az elvégzett munkáért egyébként is jogosan járna - okt. 14-ig számolják el, nem csak szept. 30-ig, alapfizetés ebben az esetben is csak 09.30-ig jár.
Ezzel szemben viszont mostanra egy olyan papír készült, hogy az elszámolás kizárólag szept. 30-ig fog megtörténni. A szóbeli megegyezést a munkáltató tagadja - hát, sajnos valószínűleg a 4szemközt elhangzottakat nem is lehet bebizonyítani, DE! az 1 hónapos felmondási idő be nem tartását igen, mert a mai napon aláírt papíron (természetesen azt már mondanom sem kell, hogy visszamenőlegesen!) szeptember 13. szerepel keltezésként.
A párom érintett egyébként a felmondásban, vállalkozóként szerződött, de kvázi alkalmazott volt, hiszen normál alkalmazotti munkaidőben dolgozott (szabadságra viszont sosem engedték), egyszóval ennél a munkáltatónál szinte csak a kötelességek éltek, a jogok nem nagyon...
Nem nagy összegekről beszélünk egyébként és a munkáltató multi cég, nekik meg sem látszana, viszont nekünk a családi bevételünkből igenis, ez is hiányzik...
Egy szó mint száz, érdemes-e legalább azért a félhavi alap+jutalékért harcolni?! Van-e legalább egy kis remény a sikerre, mert ha van, én megragadom és nem hagyom magunkat!
Sajnos, nem első eset, hogy munkáltató átráz...én tudom, hogy senkinek nem szabad hinni, aki a munkáltató felén játszik, de sajnos vannak még (lsd. a párom), aki megbízik bárkiben...
Előre is köszönöm a reagálásokat, javaslatokat.
Moni

bubi66 # 2010.10.01. 05:56

Tisztelt Sándor!

A munkáltatóm nem szűnik meg, hiszen a központ megmarad, csak pár vidéki irodát zárnak be. Terhesen közös megegyezéssel vagy bármilyen módon illetve táppénz alatt is elküldhet?

BB

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 12:48

Bocsánat, hogy' lehetne valakit közös megegyezéssel elküldeni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 12:55

Szabih: közös megegyezéssel el lehet térni a szerződéstől, így az abban megállapított felmondási időtől is. Annak sincs akadálya, hogy a felek közös megegyezéssel azonnali hatállyal szüntessék meg a jogviszonyt. (Ami itt nem munkaviszony - , hogy annak minősüljön, ahhoz előbb azt külön bizonyítani kellene.)
Ez vonatkozik arra is, ha a felek a megegyezésben lemondanak a szerződés alapján őket egyébként megillető jogosultságokról.

A szerződést megszüntető megállapodást ugyanúgy meg lehet támadni érvénytelenség miatt, mint bármilyen más szerződést. De a kényszer itt aligha állt fenn, nem hiszem, hogy fogták az élettársad (vagy mit kell "párom" alatt érteni) kezét, és erőszakkal vezették. A fenyegetés elképzelhető, de még ha igaz, akkor sem nagyon bizonyítható.

freiati # 2010.10.01. 13:21

T.Szakértők!
A cégem, ahol 2 éve dolgozom, 3 céggé vált! Kettő ellen felszámolás van folyamatban, a harmadik még létezik (melynek alkalmazásában állok), da csak papíronm mert onnét is elküldtek mindenkit! Én hosszabb ideje táppénzen vagyok, s annak lejártával le kéne számolnom, hogy új munkahelyre, vagy Munkanélküli segélyre menjek, mert a cég hónapok óta nem fizetett dolgozóinak, s értelmes munkát nem folytat!!Tehát rám sem lesz szükség!Nos én a közös megegyezéses leszámolást kell hogy tegyem, mert így jogosult lennék segélyre, új munkahely hiányában!! S itt a bökkenő!
A cégből senkit nem lehet elérni!!Állítólag két hólgy még ott van, de be nem járnak, a telefont fel nem veszik, a tulajdonos,-kinek külföldi lakcíme van-napok óta nem volt a telephelyen. A telephely bérelt,- másik céggel közösen használnák - s az ott dolgozó recepció leveleket sem vesz át e cégnek.
Kérdésem: hogyan jutok az ilyenkor (leszámoláskor) szükséges papírokhoz, egyáltalán hogyan, kinél, hol kezdejem a folyamatot??? A tb jogviszonyt igazoló kiskönyv (melyben eddigi összes munkáltatóm szerepel) hogyan kapom meg, hiszen nyugdíjhoz az kelleni fog...?
Hogyan jutok így segélyhez a táppénz lejártával???
Látesíthetek-e új munkaviszonyt úgy hogy e cégtől nem számolok le? Hogyan tudom igazolni eddigi munkahelyeimet majdani nyugdíjazásomkor?????
Kétségbeejtő a helyzetem....mert táppénzem után, mindenféle jövedelem nélkül mi lesz a közüzemi számlákkal???Mert pénz nélkül nem tudom fizetni....

dr.Varga István # 2010.10.01. 18:54

Tisztelt forumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki, mint közalkalmazott lemond a munkaviszonyáról, akkor a lemondási idő alatt létesíthet-e újabb közalkalmazotti jogviszonyt, ha erre módja van? Az előzőeken kívűl pedig ha mondjuk felmentik a közalkalmazottat - akár azonnali hatállya- akkor létesíthet-e újabb közalkalmazotti jogviszonyt akár rögtön a felmentés után?


dr. Varga István

dr.Varga István # 2010.10.01. 18:56

Tisztelt forumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki, mint közalkalmazott lemond a munkaviszonyáról, akkor a lemondási idő alatt létesíthet-e újabb közalkalmazotti jogviszonyt, ha erre módja van? Az előzőeken kívül pedig ha mondjuk felmentik a közalkalmazottat – akár azonnali hatállyal- akkor létesíthet-e újabb közalkalmazotti jogviszonyt akár rögtön a felmentés után?

A lemondási idő alatt, illetve a felmentési idő alatt létesíthető-e újabb közalkalmazotti jogviszony a közalkalmazott részéről?


dr. Varga István

Lyonee # 2010.10.01. 20:53

"(2) A közalkalmazotti jogviszony megszüntethető:

  1. közös megegyezéssel;
  2. áthelyezéssel
    1. az e törvény, valamint
    2. e törvény és a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény,

    3.

    4. és a hivatásos, továbbá a szerződéses szolgálati jogviszonyt szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozó munkáltatók között;

  3. lemondással;
  4. rendkívüli lemondással;
  5. felmentéssel;
  6. azonnali hatállyal

    fa) a próbaidő alatt, vagy

    fb) a 27. § (2) bekezdése szerint, valamint

  7. elbocsátással, továbbá
  8. rendkívüli felmentéssel a gyakornoki idő alatt."

"27. § (1) A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony lemondással nem szüntethető meg.

(2) A határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt a 30. § (1) bekezdésének a)-d) pontjában foglalt okok alapján a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti;.... "

A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgozni, a munkavégzéstől eltekinthet a munkáltató. De nem szoktak eltekinteni, max. közös megegyezéssel akár azonnal elenged.
"43. § (1) Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.

(2) A hozzájárulás megtagadásával szemben munkaügyi jogvita nem kezdeményezhető."

"12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

  1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni."
Lyonee # 2010.10.01. 21:16

bimbus!
Ha nyugdíjasnak minősül valaki, akkor nem jár végkielégítés, viszont több, mint 35 év k.jogviszony esetén jár a jubileumi jutalom.
Ha nem minősül nyugdíjasnak, akkor meg végkielégítés jár, jubileumi jutalom nem jár 35 év után.
Mindkettő csak abban az esetben, ha a felmentési idő alatt napra pontosan meglesz a 40 év közalkalmazotti jogviszonya.
Ez nem diszkrimináció, minden közalkalmazottra vonatkozik. Sőt, a jogszabály ugyan lehetővé teszi a felmentést, de a legtöbb esetben a közalkalmazottnak kell lemondani a k. jogviszonyáról, ha nyugdíjba szeretne menni, és nem jár sem végkielégítés, sem jubileumi jutalom.
Ki az a hülye, aki azért alkalmaz valakit, főleg 1 napra, hogy 5 havi ajándékot fizessen? Ez csak elméletben állja meg a helyét!
Én egy megyeszékhelyen lakom, de a fenntartó megtiltotta a nyugdíjasok újabb közalkalmazotti jogviszonyban való alkalmazását. Legfeljebb megbízásos szerződéssel alkalmazhatók, ha nincs más munkaerő.

bimbus # 2010.10.02. 05:46

Lyonee!
A munkáltató mondott fel eü. alkalmatlanság miatt. Végkielégítést kaptam. Így mentem el okt. 1-el rokkantsági nyugdíjba. Meg van a 35 év közalkalmazotti jogviszonyom, stb. Ha előrehozott öregségi nyugdíjba megyek, jár a jubileumi jutalom is. De rokkant nyugdíjas lettem, így nem . Ezért érzem diszkriminatívnak a törvényt. Nem jogász fejjel gondolkodom. Én különválasztom a jubileumi jutalmat a nyugdíjba menetel módjától. Azt gondolom, hogy az egy életpálya elismerése, és nincs köze a nyugdíjhoz. Kedvezményt ad a törvény, ha előrehozottba mész és nem ad, ha rokkantnyugdíjba.
Természetesen az 1 napos foglalkoztatást én is csak elméletben gondolom. A helyzet furcsaságára szerettem volna rávilágítani.
Köszönöm a véleményed.
bimbus

Lyonee # 2010.10.02. 08:20

Bimbus!
"ha előrehozott öregségi nyugdíjba megyek, jár a jubileumi jutalom is."
Nincs is.
Csak egy esetben jár, ha a kérésedre kapod a felmentést a kjt. 30.§ (1) e)-re hivatkozva. Aki erre hivatkozva meg is kapja a felmentést, az a kjt. alkalmazásában nyugdíjasnak minősül, és ezért kaphatja meg a jubileumi jutalmat. Mivel nyugdíjasnak minősül, végkielégítés viszont nem jár!
Ez mindenkire vonatkozik, diszkrimináció nélkül.
Vagy végkielégítés, vagy jubileumi jutalom. Ha nyugdíjasnak minősülsz, akkor jubileumi jutalom jár, viszont nyugdíjasnak minősülés esetén nem jár végkielégítés!
Mindkettő csak abban az esetben, ha a felmentési idő alatt napra pontosan meglesz a 40 év közalkalmazotti jogviszony.

A kjt. (1) e)-re hivatkozva, csak akkor kérheted a felmentést, ha a felmentési idő alatt jogosult lennél előrehozott nyugdíjra. A munkáltató nem köteles kérésedre felmenteni. Éppen ezért a közalkalmazottnak kell lemondania a jogviszonyáról, ha nyugdíjba szeretne menni, és nem jár neki semmi. Sem felmentési idő, sem végkielégítés, sem jubileumi jutalom 35 év után, a lemondási időt pedig le kell dolgozni! Ez is egy életpálya lezárása, de sajnos ez vár ránk.

manocska1973 # 2010.10.04. 06:53

sziasztok!

A kérdésem a következő lenne:

Munkaviszonyomat folyó év augusztus 24-el rendkívüli felmondással megszüntették,de a felmondásomat és a meghallgatási jegyzőkönyvet a mai napig(többszöri írásbeli felszólitásra) sem adták át.A többi papiromat is csak részletekben küldték meg eddig de nincs meg minden még most sem.
Mi a tenni való ilyen esetben?
Jól tudom,hogy amig a felmondásom nem kapom meg jár a fizetés erre az időszakra is mivel hivatalosan nem kaptam semmiféle felmondást?
Válaszát előre is köszönöm:Manócska

marika561 # 2010.10.04. 08:03

Sziasztok!
Tudna vlaki segiteni nekem?
54 éves, daganatos beteg vagyok, 37 éves munkaviszonyom van, 16 éve közalkalmazott, daganatos betegség miatt most vagyok leszázalékolás alatt. Amennyiben leszázalékolnak, munkáltatómtól mennyi végkielégités jár nekem. Az üzemorvostól kell-e alkalmassági vizsgálat?
Köszi a segitségeteket.
marika561

Lárma # 2010.10.06. 21:00

Sziasztok!

A következő érdekes kérdésem lenne: dolgoztam egy cégnek ahol felmondták a munkám. Maradt a cég részéről némi kis elszámolatlan ügyünk. Ezzel most nem is foglakoznék. Viszont volt nálam egy laptop. Ez még most is nálam van. Gondoltam az ügy lezárásáig nálam nagyobb biztonságban van, de kérik vissza. Ez mondjuk jogos is. Igen ám de ez a laptop nincs náluk sehol jegyezve. Az előző főnök vásárolta használtan számla nélkül a cég pénzén. Mikor Ő elment a gép nálam maradt. Az új főnöknek nem tetszettem és felmondott nekem. De a laptopról csak annyit tud hogy létezik. Se típus se egyéb azonosítót nem ismer. A régi főnök nincs vele túl jó viszonyban. Így Ő is csak annyit mondott neki hogy van a laptop de többet nem tud róla mondani. Az új főnöknek vannak emberei akik tanúsítják, hogy nálam van a készülék. De ha kettőt eléjük teszek akkor ők sem tudják megmondani melyik az. Most SMS-ben kéri vissza az új főnök, hogy adjam vissza neki. Mire én közöltem vele, hogy levélben írja meg milyen laptopról van szó. Típus, szám stb…, mert nálam több is van… Izgatottan várom a levelet..
A kérdésem az lenne hogy ha másikat adok neki vissza akkor azzal túl nagy bajba keverem magam?? Mit gondoltok?

Dödölle1 # 2010.10.07. 06:03

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

3. § (1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

nandy # 2010.10.07. 07:03

Lárma: ha nem adod vissza, akkor az lopásnak minősül...

lewho # 2010.10.07. 07:10

Lárma, munkaviszonyod volt, vagy esetleg megbízási, vállalkozási?

Akinah # 2010.10.08. 14:20

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
Gépkocsivezetőként dolgozom egy cégnél 29 éve. soha semmilyen elmarasztalásban nem volt részem. Korábban egy autó daruval dolgoztam ami úgymond az enyém volt, de soha nem írtam alá semmilyen papírt , hogy anyagi felelősséggel tartoznék, vagy az én "nevemre"került volna. Azóta már más járművekkel is dolgozom, bővítették a munkakörömet, és a darut is használta más is. Szeptember közepén felettesem kérésére megtankoltam a darut, amiből munkavégzés híján is hiányzott 150 l üzemanyag. A minap egy ellenőrzés során kiderült, hogy a daruból ismét eltűnt 200 l gázolaj. Mindez idő alatt a tank kulcsa a vezetőfülkében volt (normál esetben is mindenki által hozzáférhető helyen tárolják!) Most hűtlen kezelés miatt eljárást indítottak ellenem, és kilátásba helyezték a fegyelmivel való elbocsátást is. Az utóbbi időben nem is azon a telephelyen dolgoztam. Munkaköri leírásomban sem szerepel, hogy bármely autóért személyes felelősségem lenne. A véleményem és a mellettem szóló érveket figyelmen kívül hagyva a meghallgatás jegyzőkönyvét a csődbiztos elé továbbítják.
Értetlenül állok az eset előtt. Nem tudom, mit tehetnék az igazam bizonyítása érdekében. Nem tudom, hogy van-e joga a cégnek ilyen eljáráshoz, vagy mit tehetnék a védelmemben.

nandy # 2010.10.08. 19:50

Már rég nincsen fegyelmi eljárás, így arra hivatkozva sem tudnak elküldeni.
Ha az üzemanyag eltűnik, elsősorban kártérítési eljárásnak van helye. Rendkívüli felmondásnak csak akkor, ha tényleg te loptad el az üzemanyagot, és ezt be is tudják bizonyítani.

Ha nem írtál alá semmilyen leltárfelelősségi megállapodást, akkor szerintem nem vonhatnak téged anyagi felelősségre sem az üzemanyaghiány miatt. Egyrészt azért, mert az őrzés elsősorban a munkáltató feladata. Másrészt mert az üzemanyag nem a te kizárólagos használatodra van, hanem többen -ellenőrizetlenül- hozzáférnek.

Bármilyen levelet kapsz, ne írd alá, legfeljebb írd rá, hogy "átvettem" "nem értek vele egyet" stb.

nandy # 2010.10.08. 19:53

Nagy valószínűséggel nem akarják kifizetni a végkielégítésed, ami rendes felmondás esetén járna, ezért kreálnak hamis indokot egy rendkívüli felmondáshoz.
Ha megkapod a felmondásod, vagy más iratot (pl. kárfelvételi jgykv stb.), mielőbb mutasd meg egy ügyvédnek!
Ha nincs rá pénzed, ingyenes segítséget itt találsz: www.jogpont.hu

Akinah # 2010.10.09. 15:21

Köszönöm a segítséget, ez biztató.

bolondmelós # 2010.10.13. 18:26

Egy ismerősömnél a munkáltató csoportos leépítést helyezett kilátásba, majd a szakszervezettel történő egyeztetés után sokan megkapták azt az ilyen esetekben előírt értesítést, hogy 30 nap múlva megszüntetik a munkaviszonyát. A terve az volt a munkáltatónak, hogy a dolgozók nagy részét munkaerő kölcsönzőn keresztül visszafoglalkoztatják -közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt, akik nem vállalják, azoknak rendes felmondással szünik meg.
Hoppon maradt a cég ,mert a leépített 180ból tervezett 120 főből még 20 se jelezte, hogy vállalja az egyébként jóval alacsonyabb bért, egyéb hátrányosabb feltételeket.
Sőt még a 20 ból is van morzsolódás.
A munkaadó tervezi, hogy nem november 9én mond fel, hanem jóval később, mert munkaerőhiány lesz decemberre így. Akiket a felmondással "megaláztak" azok jó része, egy percig se akar többet dolgozni, mint szükséges. olyan is van aki már novemberben új munkahelyen munkába állna.
Joga van e a munkáltatónak a csoportos felmondás tényét, idejét jelző jognyilatkozatát megváltoztatni? Dolgozó engedélye/hozzájárulása kell-e hozzá?
Mit lehet tenni hogy tényleg megtörténjen, amit jeleztek.

A másik tény hogy az egyik felettes a "kirúgottaknak"semmilyen címen nem ad szabadságot, mert nem fogadták el a visszafoglalkoztatási lehetőséget.Egészen a felmondási idő kezdetéig akar így megtorolni, vagy talán még tovább is.
Azt mondta köp a munka törvénykönyvére.
Hogy magára ismerjen, éppen most választották meg önkormányzati képviselőnek. Még a munkahelyen is kampányolt.

bolondmelós # 2010.10.14. 12:44

senki képzett, okos?

nandy # 2010.10.14. 17:20

A tájékoztatás még nem minősül felmondásnak, tehát visszavonható. Az más kérdés, hogy megfelelő indokot kell találni a visszavonáshoz.

Pocakmarci # 2010.10.15. 05:37

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, illetve tanácsot is.
Jelenleg munkaviszonyban állok egy cégnél, másfél éves a kisfiam, gyes mellett dolgozom. A cégnél vezetőváltás lesz, amely várhatóan engem is érint. Elvileg nem bocsáthatnak el. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnak jogszerűen eltávolítani a cégtől? Ha átszervezésre hivatkozva megszűntetik a szervezetet, amelyet én irányítok, akkor fel kell-e ajánlani másik pozíciót? Ha igen, milyen feltételekkel (iskolai végzettség, azonos bér vagy lehet alacsonyabb is?). Amennyiben nem fogadom el, mit tehetnek? Ebben az esetben elküldhetnek minden további nélkül? Mikor jár az állásidőre fizetendő bér? Milyen tanácsot tudtok esetleg adni, amire figyelnem kell? Túl sok jóra nem számíthatok, inkább „alattomos“ dolgokra. Ha mégis elküldenek, indíthatok-e munkaügyi pert, ha igen, mit perelhetek?
A választ előre is köszönöm!
Pocakmarci

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/21036#…