Munkaviszony megszűntetése


bubka # 2009.03.02. 18:17

Jó estét!

SOS segítségre lenne szükségem az alábbi, teljesen gáz szituációban (kérlek, ezt ne is minősítsétek, én 6 percig káromkodtam ismétlés nélkül miután meghallgattam), ami édesapámmal esett meg ma :

Szóval apuka dolgozik x cégnél, reggel 5-től délután 4-5-ig, havi nettó kb. 60 ezerért. Határozott idejű szerződése van, amit évente megújítanak (jó magyar szokás szerint). Ma, miután sokadik alkalommal jogtalanul akartak levonni 15 ezret az amúgy is baromi kevés fizetéséből, hirtelen felindulásból felmondott. Írásban.

Mi van ilyenkor?

  • jól sejtem-e, hogy akár valamifajta kártérítést is követelhetnek tőle – tekintettel arra, hogy sikerült a határozott idejű szerződést felmondania – ha igen, milyen mértékűt?
  • kötelezheti¬-e ilyen esetben a munkáltató felmondási idő letöltésére? Ha igen, mennyire?
  • és egyáltalán, mire számíthat?

Előre is köszönet a segítségért.

Üdv:
bubka

stutu # 2009.03.02. 17:43

Tanácsot szeretnék kérni, aki tud kérem segítsen!

Egy egyenruhás cégnél /Határőrség/voltam hivatásos állományban. 2006. november 30. napján létszámleépítésre hivatkozva megszüntették a munkámat, 2007. június 30. napjáig tartott a felmentési időszak, melyről a teljes egészében felmentettek a munkavégzés alól.
A felmentési időre járó járandóságot és 1 havi végkielégítést 2007. decemberében számlámra utalták.

Én még a munkaviszonyt megszüntető határozat aláírása és kézhezvétele előtt áthelyezési kérelmet írtam, melynek eredménye az lett, hogy 2007. február 15. napján a Rendőrség hivatásos állományába kerültem.

A Határőrség erre úgy reagált, hogy visszamenőleges hatállyal visszavonta a "kirúgásomat" és a Rendőrség állományába helyezett.Majd fizetési felszólítást küldött, hogy fizessem vissza a végkielégítést, azaz az egy havi munkabért.A felmentési időre járó összegről azonban szó sem volt. A felszólításnak eleget tettem, a végkielégítést visszafizettem.

Ezt követően 200. júniusában újabb fizetési felszólítást kaptam, miszerint fizessek vissza mindent, mert nem jár meg.

Mivel nem reagáltam a levelükre, így fizetési meghagyást követően munkaügyi bíróság lett a vége.
Első fokon számomra kedvező döntés született, azonban másodfokon elvesztettem a pert azzal az indokkal, hogy bár okiratok nem igazolják azt, hogy tudatában voltam a kifizetés jogosulatlanságával, ettől függetlenül tudnom kellett róla.

Most tartok azon a szinten, hogy még van pár napom, hogy felülvizsgálati kérelmet terjesszek elő.Nagyon gondolkodom rajt, mert véleményem szerint ők hibáztak azzal, hogy kifizettek engem és azzal is, hogy 2007 februárjában kizárólag azt nyilatkozták, hogy kizárólag a végkielégítés nem jár meg.

Aki tud segíteni vagy hasonló szituban van írjon!
Előre is KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!

nandy # 2009.03.02. 14:19

Akkor nem kell felmenteni. De ha a munkáltató mégis eltekint a munkavégzéstől (bár nem kötelező), akkor is ki kell fizetnie a felmondási időre járó bért.

feklac # 2009.03.02. 13:36

A kérédsem az, hogy a munkavállaló rendes felmondása esetén is mentesíteni kell a munakvégzés alól őt a felmentési idő feléről?És annak időpontját a munkaváőllaló meghatározhatja, hogy mikor szeretné?

eva1114 # 2009.03.02. 08:42

Tisztelt Szakértők

Egy iskolában dolgozom napi 4 órában. Munkáltatóm 2008 decemberében közölte velem,hogy 2009 01.01-től felmondanak.1999-2000-benhatározott idejú szerződéssel dolgoztam amit 1-1 hónapra megszakítottak.2201-től határozatlan idejű szerződésem van.Szeretném tudni mennyi a felmondási időm,a felmentési időm és a végkielégitésem és ezt mikor kell megkapnom.Válaszukat előre is köszönöm.

Éva.

nora76 # 2009.03.01. 17:33

monalisa1 köszönöm szépen!

Ogre300 # 2009.03.01. 16:09

Tisztelt szakértők!

Kérdésem a következő:

Három évig volt munkaviszonyom, aminek a végén táppénzen voltam, majd mikor az orvos kiírt dolgozni, felmondtam. Új munkahelyen kezdtem el dolgozni, (nem volt megszakítás) ahol a munkaviszonyom egy hónap után közös megegyezéssel megszűnik. Kérdésem, hogy kapok-e azonnal munkanélküli segélyt, vagy számít még az, hogy előző munkahelyemen én mondtam fel? (mert úgy tudom, ha én mondok fel akkor 3 hónapig nem kapok segélyt.)

Szilvi

Grád András # 2009.03.01. 11:00

Kedves Bakoscsaba!

A munkáltató által ki nem fizetett munkabér és végkielégítés miatt munkaügyi bírósághoz lehet fordulni, és ha elmarasztalták a munkaadót, ezután jöhet a végrehajtás. De előbb nem! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.28. 20:41

Bocs, nettó...

monalisa1 # 2009.02.28. 20:40

Un. passzív táppénz 45 napra, és a bruttó jövedelem 70%-a. (Már amennyiben a háziorvos hajlandó betegállományba venni, mert mostanság a TB részéről nagyon ellenőrzik a háziorvosok ezen "segítő" közreműködését. Persze ha "a" betegnek tényleg van valami egészségi problémája, amivel pont március 29-30-31-e napok valamelyikén keresi fel a háziorvost, akkor felveszi betegállományba - és küldi is szakvizsgálatra stb.)

Monalisa
laikus hozzászóló

nora76 # 2009.02.28. 20:11

Kedves Mindenki!

Elbocsátott kolléganőm nevében kérdeznék:
őt február 26-én kifizették, papírjait átadták, felmondása munkáltatói rendes felmondás volt, (ok: a cég anyagi helyzete, válság stb.), munkaviszonya március 28-án megszűnik, a felmondási időt nem kell ledolgoznia, az arra járó pénzt megkapta.
A cég munkaügyesének titokban adott tanácsa az volt, hogy március 29-30-31-én valamelyik napon vetesse magát betegállományba, így a cégről még egy kis pénzt legombolhat. Kérdésem, a cég a munkaviszony megszűnése után még felelősséget vállal a volt dolgozóért? És fizet neki? Mennyi időre vetesse magát betegállományba az illető?

bakoscsaba # 2009.02.27. 08:52

Tisztelt Tanácsadók!
Indíthatok-e végrahajtási eljárást a munkáltató ellen, ha a munkaviszony megszüntetésekor esedékes felmentési időre járó illetményt és a végkielégítést nem fizette ki? 2.4 millió Ft-ról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.27. 08:25

Nem.

_EMBER_ # 2009.02.27. 08:21

Az előzőekhez kapcsolódva lenne kérdésem.
Ha a munkáltató nyugdíjasokat is alkalmaz, akkor leépítéskor őket kell először elküldeni. Ellenkező esetben az egyéb elküldött alkalmazott perelheti a munkáltatót és 3 millió forint kártérítésre tarthat igényt a munkáltatóval szemben.
Helyesek-e az információim?

Előre is köszönöm a felvilágosítást!

monalisa1 # 2009.02.26. 20:56

Hát az bizony könnyen előfordulhat, hogy valaki munkájára egyik napról a másikra már nem tartanak igényt., a felmondási idő minimum 30 nap, a munkavégzés alól felmenthetik.

Az utolsó munkában töltött napon az összes járandóságot ki kell fizetni, így ha jár az illetőnek végkielégítés akkor azt is.

Az elbocsájtást indokolni kell, és nem árt ha az kellően megalapozott (...) különben az elküldött a munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Egyébként tudtommal semmi és senki nem védi a diplomásokat az elbocsájtásnál az alacsonyabb iskolai végzettségüekkel szemben egy kényszerű létszámleépítésnél, sőt...

Ami a nyugdíjas dolgozókat illeti, 2-3 nyugdíjas se kap annyi bért mint jó esetben egy diplomás egymagában...

Mindig a munkahely felsőbb vezetése dönt kit küld el és kit meg nem - legalább is egyenlőre még nem.

Remélve csak egy téves info kószál a cégen belül.

Monalisa
laikus hozzászóló

IGNOTUS # 2009.02.26. 20:22

Tisztelt Válaszadó!
Közgyűjteményben dolgozom, ahol néhány fővel csökkenteni kívánja a fenntartó a létszámkeretet. Az igazgató az érdekképviselettől a legmagasabb iskolai végzettségűek (egyetem)köréből kért javaslatot az elküldendő személyekre. Eddig úgy tudtam, hogy létszámcsökkentés esetén mindig a legalacsonyabb végzettségűek kerülnek elküldésre és a legvégén jönnek a szakirányú alkalmazottak, majd a diplomások. Ugyanakkor a nyugdíj mellett dolgozók felmentése szóba sem került.
Ha bekövetkezne a leépítés, lehetséges-e az, hogy azonnal, végkielégítés nélkül utcára teszik a munkavállalót?
Köszönöm előre is válaszát!

Ogre300 # 2009.02.26. 11:25

Tisztelt szakértők!

Kérdésem a következő:

Három évig volt munkaviszonyom, aminek a végén táppénzen voltam, majd mikor az orvos kiírt dolgozni, felmondtam. Új munkahelyen kezdtem el dolgozni, ahol a munkaviszonyom egy hónap után közös megegyezéssel megszűnik. Kérdésem, hogy kapok-e azonnal munkanélküli segélyt, vagy számít még az, hogy előző munkahelyemen én mondtam fel? (mert úgy tudom, ha én mondok fel akkor 3 hónapig nem kapok segélyt.)

Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 12:35

Sorrend van - hacsak nem mondanak fel mindenkinek egyszerre. Ezt a sorrendet azonban nem határozza meg jogszabály. (Azt hiszem, ezt akartad kérdezni.)

A fenntartó az állományi létszám meghatározásánál direktebb utasítást nem adhat. Elvben. Gyakorlatban azonban ajánlást fogalmazhat meg a leépítéskor alkalmazandó elvekre, ezt akár írásban is megteheti, nem jogszerűtlen. Nem hivatalosan pedig akár személyi szintig meghatározhatja, kinek kell felmondani. Ez már jogszerűtlen, de a döntésre jogosult intézményvezetőnek gondolnia kell rá, hogy a vezetői kinevezésről legközelebb is a fenntartó fog határozni.

racio # 2009.02.20. 11:30

Létszámleépítés lesz a munkahelyemen. Van-e valamilyen sorrend ez esetben, pl végzettség, munkakör vagy családi körülmények alapján. A fenntartó mit írhat elő ezzel kapcsolatban közalkalmazotti munkaviszony megszüntetése esetén?


Bzs

Macaroon # 2009.02.13. 10:52

Köszönöm mindkettőtöknek.

TELJES forgalom után kapunk jutalékot mindannyian ugyanolyan százalékban, csak akinek magasabb az alap magasabb a jutalék is. Nem emberre van megállapítva a célárrés...javítok, elért árrés után, de a lényeg, hogy mindenki ugyanarra van mérve összforgalom árrése.

Hétfőn kiíratom magam még azon vergődök h adjak-e hálapénzt vagy sem, mert eddig mindenben segített nélküle de most nem kockáztatnék, legalább 2 hónapra szükségem lesz, hogy melót találjak.

nandy # 2009.02.12. 23:21

kéthetente TB főorvosi felülvizsgálat van nála melyen a betegnek meg kell jelenie.

Nohát, nincs is annyi TB főorvos... Egyébként egy tüdőgyulladás alapból 6 hét betegácsit jelent. És nem kell hozzá TB főorvos...

A munkavállaló részéről kezdeményezett rendkívüli felmondás nemigen bölcs dolog, éppen az esetleges ilyen-olyan juttatásoktól való jogsultság elvesztése
miatt

Nem a jogosultság elvesztése miatt, hanem azért nem ajánlott, mert ha megalapozatlan volt a felmondás, akkor jöhet a kártérítése, és visszafizetési kötelezettség... meg a bíróságra járkálás...

A végkielégítés nem mindig jár automatikusan, sok mindentől függ.

2 év után még nem jár végkielégítés az Mt. szerint. Kivéve, ha a Kolletkív Szerzdős (ha van) előírja, vagy ha a felek előzetesen megállapodnak ebben.

nandy # 2009.02.12. 23:15

Na, akkor most javítok....

Tudja valaki, hogy mennyi a maximum amíg kiírhat az orvos betegállományba?

Maximum 1 év. De vannak esetek, amikor ennél rövidebb időre jár csak a táppénz. Konkrét választ csak konkrét kérdés esetén lehet adni.

Tartós betegállomány alatt hány százaléka jár a fizetésemnek?
Ha van folyamatosan (30 nap megszakítás nélkül) bizt. jogviszonyod, akkor 70%, ha nincs, akkor 60%.

Ha van bónuszom is havonta, de nincs egyezség, hogy azt nem kapom betegállomány alatt, akkor ki kell fizetniük ugye? (forgalom utáni)
Milyen forgalom után? A táppénz egyébként az előző év jövedelmének átlaga alapján jár (amiből vonták a 2% ebj-t).

Tartós betegállomány után milyen indokkal tud kirúgni és hogyan a cég?
Pl. munkakör megszűnése...


Én hogy adhatok be rendkívüli felmondás milyen indokkal, indokokkal?

Ahhoz nagyon komoly indok kell, érdemes lenne ügyvédhez fordulni, mielőtt lépsz.

2 év után már jár valamennyi végkielégítés?
Nem.

Muffin # 2009.02.12. 14:55

köszönöm a gyors választ, jó és hasznos ez az oldal, örülök neki, hogy rá(tok) találtam:)

üdv,

monalisa1 # 2009.02.12. 13:19

Macaroon!

A háziorvos indokolt esetben legfeljebb 365 nap időtartamra veheti betegállományba a beteget, azonban tudni kell, hogy kéthetente TB főorvosi felülvizsgálat van nála melyen a betegnek meg kell jelenie. (Ha nincs valamilyen szervi betegséged mellyel az ilyen-olyan szakorvos elkezelgetne egy ideig, akkor legfeljebb egy kis idegkimerültségre stb. lehet hívatkozni ahhoz, hogy a háziorvos 3-4 hétig "betegnek" tekintsen - tovább nem valószínű, hogy tartaná a hátát...)

A táppénz a fizetés 70%-a, ha kórházi befekvés van akkor csak 60%.

Mível nincs írásban rögzítve az esetleges betegség esetére a búnus, ezért valószínű, hogy ezen időre nem fogják megfízetni.

Azt hogy a "felgyógyulás" után milyen indokkal szünteti meg a cég a munkaviszonyt azt előre nem lehet tudni - az okot majd "kitalálják".

A munkavállaló részéről kezdeményezett rendkívüli felmondás nemigen bölcs dolog, éppen az esetleges ilyen-olyan juttatásoktól való jogsultság elvesztése
miatt.

A végkielégítés nem mindig jár automatikusan, sok mindentől függ.

Ha úgy érzed hogy "menned kell", néhány hetet pihenj táppénzen, aztán próbálj elérni egy közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést - és azon belül számodra minél több kedvezmény "kicsikarását".

Monalisa
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.12. 11:07

Mivel mindössze azt kell aláírnod, hogy a felmondást átvetted, abban olyan sok buktató nem lehet. (Sőt, igazából még azt sem kell aláírnod, hogy átvetted, csak azzal többletmacerát okoznál a munkáltatónak, mert jegyzőkönyveznie kellene.)