Munkaviszony megszűntetése


Egyjogász # 2009.12.31. 12:23

"Meddig dolgozhat egy 64 éves évek óta öregségi nyugdíjas közalkalmazott a közszférában vezetőként, középfokú végzettséggel?"

Amíg az ivócimborája az államtitkár...:)))

(Bocsi, de ez már szilveszteri válasz volt!)

Roland6 # 2009.12.31. 09:10

Az a kérdésem, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszűnik e automatikusan a 65 év betöltésével, vagy ez a rendelkezés már nem él?

Van- e életkori felső határ a közalkalmazotti jogviszony betöltésénél?

Meddig dolgozhat egy 64 éves évek óta öregségi nyugdíjas közalkalmazott a közszférában vezetőként, középfokú végzettséggel?

Segítségüket előre is köszönöm!

nandy # 2009.12.30. 10:49

A 117/C. § kifejezetten arra az esetre vonatkozik, ha valakinek rövidebb teljes munkaidőt írtak elő. Ez a válság miatt került bele a törvénybe. Tehát lehet átmenetileg rövidebb munkaidőt előírni, de akkor 2011. végéig foglalkoztatni kell a munkavállalót.

A bérkövetelés akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony már megszűnt.

Aqua # 2009.12.29. 20:07

Gyors segítségre lenne szükségem.

1. A 117/C. § (3)(4) bek. csak akkor vonatkozik rám, ha a 117/B. § alapján rövidebb munkaidőt írtak elő, és azt később emelték,
vagy akkor is, ha a szerződés szerint teljes munkaidőben (napi 8, heti 40 órát) dolgozom, és munkaidő csökkentésről-emelésről szó sincs???

2. A bérekre vonatkozó 3 év csak folyamatos vagy megszakított munkaviszonynál is érvényesíthető???

Aqua # 2009.12.23. 14:00

Köszönöm a válaszokat, nagy segítség nekem!

Ha 3 évig kérhetem a túlóráimért a bérem, akkor ez akkor is így van, ha közben megszűnt a céggel a munkaviszonyom, vagy csak ha folyamatos?
Mint írtam tavaly is dolgoztam náluk csak a szezonban, és idén megint a szezontól vagyok náluk.

Bementem hétvégére is dolgozni, mivel 21-től vagyok felmentve. Így szombaton 5:30-21:30-ig (+16 óra!), vasárnap 6:30-19:30-ig (+11 óra!) dolgoztam a heti 40 órán felül.

Írtam nekik egy tértivevényes levelet, melyben közlöm, hogy nincs tartozásom a cég felé, mivel nem kaptam semmit. Kérem a túlóráim kifizetését, és új szerződést a törvényi előírások betartásával, és ha nem tudunk megegyezni bírósághoz fordulok.
Most várom a fejleményeket.

Szerintetek mire számíthatok?

barackfa # 2009.12.22. 12:01

Tisztelt Szakértők!

Mit tehetek ha a munkáltató állásidőre berendelt, egy üres lakásba, ahol munkakörülményeim nincsenek biztosítva, cégét pedig más helyen működteti fizikailag (szerződésmódosítás nem történt)

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.21. 14:07

Nincs olyan, hogy egy cég december 31-ével jogutód nélkül megszűnik. Ha végelszámolást határoznak el, nem lehet ilyen pontosan megjósolni, mikor szűnik meg a cég. De nem két hét alatt, az biztos. Inkább hat hónap. Minimum.
Hogy mennyire hazudnak, az is mutatja, hogy veled majd január 22-én közlik állítólag a felmondást. Január 1. és 22. között mi lesz? Dolgozol egy megszűnt, tehát nem is létező cégnél? És ezt itt így hogy?

Egyébként a jogutód nélküli megszűnés elhatározása önmagában nem felmondási ok.

Rencsi21 # 2009.12.21. 12:10

Köszönöm a válaszát!
Mire vonatkozik az, hogy át akarnak verni?
Szeretnék kérni egy paragrafus számot is, amelyre hivatkozhatnék!!!
Rencsi21

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.21. 11:56

Igen, meghosszabbodik. De ami a többit illeti, téged szerintem át akarnak verni.

Rencsi21 # 2009.12.21. 11:12

Jó napot!

Határozatlan munkaidejű szerződésem van. A Cég, ahol dolgozom dec. 31-vel jog utód nélkül megszűnik. Ügyintézések miatt én csak 2010. január 22-én kapom meg a felmondásomat. Eddig az időpontig 45 nap felmondási idő jár. Viszont én 2002. január 29-e óta dolgozom a Cégnél. Nyolc év után a felmondási idő már 50 napra hossszabbodik. A kérdésem az lenne, hogy ha a felmondás alatti időszakban lépek bele a 8 év munkában töltött időszakba,akkor meghosszabbodik e a felmondási időm? Hisz munkaviszonyom csak 2010. március 8-án szünne meg?
Válaszát előre is köszönöm!
rencsi21

végrehajtó1 # 2009.12.20. 15:58

Miért kell ezt minden topicban leírni??

Elég egyszer is.

Addig lehet táppénzen míg le nem jár a táppénzes éve.

Tudtommal a munkáltató táppénz alatt is felmondhat.

Igen, de nem rendes felmondással.

Nem ezt nevezik táppénzcsalásnak?

Ezt a te leírásodból nem tudjuk eldönteni.Ezer és még egy oka lehet annak hogy valaki háziorvost "vált".

csibe31 # 2009.12.20. 13:36

Mennyi ideig lehet valaki táppénzen, anélkül, hogy felmondanának neki? Ismerősöm 8 hónapja "betegeskedik" és táppénzen van. Olyan magas táppénzt kap, hogy az több, mint a maximalizált Gyed. Esze ágában sincs visszamenni dolgozni, mikor a 100 000 Ft-ot így is megkaphatja.. Az orvos már azt mondta neki, hogy visszamehet dolgozni. Erre ő elment egy másik orvoshoz, aki újra kiírta táppénzre. Tudtommal a munkáltató táppénz alatt is felmondhat.( Az én munkahelyemen rendszeresen ezt csinálják.) Ő már eleve azért ment el táppénzre, mert fel akartak neki mondani. Azóta eltelt 8 hónap. Ezt meddig húzhatja? Nem ezt nevezik táppénzcsalásnak?

nandy # 2009.12.20. 11:42

Háát, nem egyértelmű.
Az eddigi kérdéseidre: a rendes felmondást sem kell feltétlenül elfogadni, ha az abban közölt ok nem állja meg a helyét. Tehát, ha azért mondtak fel neked, mert már nincs pénz a munkádra, nem vehetnek fel közben ugyanarra a munkára másokat.

kaméleon # 2009.12.19. 11:30

Kedves Nandy, háááát nem ugyanazt mondtam volna? :)

nandy # 2009.12.18. 21:59

Egyébként én azt ajánlom mindenkinek, hogy gondosan olvassa el a kapott iratot.

Könyvelőként számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy az ügyfél kétségbeesve hív: kapott egy levelet az APEH-től, most mi lesz.
Aztán elolvassuk a levelet, és kiderül, hogy semmi különös nincs benne, csupán tájékoztatás...

nandy # 2009.12.18. 21:56

Kedves Kaméleon!

Tehát, ha azért mondtak fel neked, mert már nincs pénz a munkádra,

Ez nem lehet jogszerű indok egy munkáltató általi felmondásra! Jogszerű indok az lenne, hogy nem tud munkát adni. Pont.
Ennek természetesen ellentmondhat az, ha rövid időn belül valaki mást vesz fel a helyedre. Mert az azt jelenti, hogy van munka, csak épp rád nincs szüksége.

nandy # 2009.12.18. 21:53

Szóval ha ők - jogtalanul - felmondtak, attól te nyugodtan kereshetsz másik állást, míg megy a per.
Aztán majd a per során nyilatkoznod kell, hogy kéred-e a munkáltató általi foglalkoztatást (gondolom, nem fogod kérni...). De addig is keress másik helyet!

nandy # 2009.12.18. 21:51

Aqua: kaptál egy hivatalos felmondást, melyet aláírva visszaküldtél. Ez onnantól hatályos.
Ha vitatod a felmondás jogszerűségét (márpedig erre jó esélyed van), akkor a kézhezvételtől számítva 30 napod van arra, hogy bíróságon megtámadd. Ha a határidőt lekésed, az jogvesztő (hiába van igazad, nem perelhetsz).

Attól, hogy vitatod a felmondás jogszerűségét, még nem kell tovább dolgoznod, ha nem akarsz.
Nagyon szorít az idő, ezért már hétfőn be kellene adnod a keresetet a bíróságra, tekintettel az ünnepekre, mely alatt a 30 nap ugyanúgy leketyeg...
Feltéve, hogy a felmondásban tényleg a veszteségre hivatkozva mondtak fel. Az ugyanis önmagában nem indok.

A másik: a túlórák ki nem fizetése miatt mindentől függetlenül is perelhetsz 3 évig. De célszerű lenne a jogtalan felmondás miatti beadványba ezt is beleírni.

kaméleon # 2009.12.18. 01:08

Az lehet, de sok időm és sok választási lehetőségem nem volt. Egyébként, még semmi nem történt, és az is lehet, hogy az ügy végén nagyon meg leszek elégedve. Részemről igyekszem, a bírónő meg kifejezetten tetszik. :)

A másik topic-ban hasonló kérdésekről folyó vitában merült fel az 5000 Ft-os óradíjakért is dolgozó ügyvéd. Hogy jót is írjak, az is egy érdekes tapasztalatom, hogy miközben az általam többféle ügyben is megismert, és meglehetősen magas munkadíjat felszámítók mindig túl elfoglaltak voltak ahhoz, hogy az ügybe legalább egy kicsit beleássanak, esetleg a tárgyalások előtt beadványokat írjanak, vagy egyeztessenek, az unokahúgom olyan lelkiismeretes és valóban jól dolgozó ügyvédet bízott meg, akinek az óradíja tényleg 5000 Ft. (Természetesen az egyéb díjak változóak.)
Ráadásul egy országosan ismert névről van szó, akinek a politikai munkásságát ismerve, erősen kételkedtem a képességeiben, és azt is hittük, hogy nagyon drága lesz, tehát az ár sem befolyásolta a választást. Ezzel szemben, az ügyvédi ténykedése fordítottan arányos a politikusival, nem sajnálja az idejét a részletek megismerésére. Vagy, pl. mivel úgy találta, hogy az általam már elkészített beadvánnyal (amiben kbs, a Te segítséged is benne volt) nem sok munkája akadt, annak az árát, ami pedig az óradíja többszöröse, nem is kérte el. Egy tárgyalás és néhány hónap alatt többre jutott az ügyben, mint az egyetemen tanító elődje, aki már 3 éve topogott egyhelyben. Igaz, az előző nagy név egyetlen tárgyalásra sem tudott elmenni, a jelöltjének meg csak a tárgyalásokon kívül volt hangja.

Szóval, rengeteg szó esett már a fórumon a jó és rossz választásról, de az életben és a hozzá nem értőnek mindenképpen lutri marad. Ami biztos, hogy az emlegetett ár, vagy a csicsás honlap, semmire nem garancia. Akinek a máról holnapra történő megélhetését jelentő havi 70 ezreket fizetgető vagy éppen nem fizetgető munkáltatóval van baja, az nem engedheti meg magának, hogy lutrizzon.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.17. 22:41

Rosszul választottál ügyvédet.

kaméleon # 2009.12.17. 22:28

Még valami. Nem akarok elkeseríteni senkit, de azt hiszem, nem vagyok egyedül a tapasztalattal: az egyébként szimpatikus ügyvédtől még egyetlen kérdésre sem kaptam igazán választ, mindegyikre magam keresem meg, mert az ő idejébe max. annyi fér, hogy a feltételezéseimre bólintson, vagy nemet intsen.
Tehát, arra ne nagyon számítson senki, hogy a benne felmerülő rengeteg kérdés mindegyikére kimerítő választ kap. Ez nem pesszimizmus, csupán realizmus. Ha a tárgyalásokra ügyvéd mellett is magadnak kell készülnöd – mint ahogyan nekem is -, és egyedül kell kitalálnod, hogy a siker érdekében mit és hogyan célszerű mondanod, vagy még arra sem jut idő egyszer sem, hogy egyáltalán a kétségeket átbeszéljétek, nagyon ügyesnek kell lenned.
Ezért mondtam, hogy az igazán rászorulóknak, a rossz érdekérvényesítőknek nem biztos, hogy a pereskedés üdvözítő megoldás lesz. Ezek tények, de ettől függetlenül, én is belevágtam, ha kitartó vagy, sikerülhet.

kaméleon # 2009.12.17. 22:08

Kedves Aqua, bár elég sokat kutakodtam a témában, közel sem tudok annyit, hogy mindenben megnyugtatóan kisegíthetnélek.
Az eddigi kérdéseidre: a rendes felmondást sem kell feltétlenül elfogadni, ha az abban közölt ok nem állja meg a helyét. Tehát, ha azért mondtak fel neked, mert már nincs pénz a munkádra, nem vehetnek fel közben ugyanarra a munkára másokat.

A jogellenes felmondást az annak átvételét (közlését) követő 30 napon belül lehet megtámadni, méghozzá a munkáltató székhelye szerinti munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetlevélben. Ezt a bíróság kezelőirodájában személyesen is „tollbamondhatod”, ha nem tudod jól megírni. (Szerintem nem igazán könnyű egy laikusnak.)
Az illetékesség kereséséhez egy link:
http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

Ha nem tudsz ügyvédhez fordulni, akkor a helyedben mindenképpen kipróbálnám az ajánlott Jogpontot, vagy valamelyik más ingyenes jogi segítséget nyújtó lehetőséget, bár ezekkel semmilyen tapasztalatom nincs.
A per költségeit a vesztes fél fizeti. Ha nincs jövedelmed és nincs vagyonod, a megfelelő nyomtatványon (letölthető a net-ről, vagy adnak a bíróságon) kérhetsz költségmentességet. Azt szintén nem tudom, hogy mi a helyzet azzal a törekvéssel, hogy a munkavállaló részére az illetékmentességet a jövő évtől visszaállítsák. Mindenesetre előre nem kell fizetned.

A felmentési idő a felmondási idő fele, ami alatt a munkavégzés alól (ha ő élt rendes felmondással) a munkáltatónak fel kell mentenie, a papírjaidat pedig a munkaviszonyod utolsó napján kellene odaadnia, ami általában egybeesik a felmentési idő utolsó napjával.

Ha nem a jogellenes felmondás miatt akarsz bíróságra menni, csak a többletmunkádért járó bért szeretnéd behajtani, akkor nem 30 napod, hanem a kifizetés esedékességétől számított 3 éved van erre. A jelenlegi dolgozók valószínűleg befolyásolhatóak lesznek, és nem biztos, hogy kiállnak melletted, de a már máshol dolgozóknak nem lesz érdekük, hogy ne mondjanak igazat. Az, hogy a tanúnak is van követelése, nem zárja ki a tanúskodást.
De tényleg jobban jársz, ha szépen összeírod, mi van, mit szeretnél, mit, hogyan tudnál bizonyítani, stb., és szépen elballagnál vele egy jogi segítségnyújtó irodába, ahol pontosabb útmutatást kapsz.
Sok sikert kívánok!

Aqua # 2009.12.17. 19:24

Köszönöm kaméleon! Egyik kérdésemre kimerítő választ adtál, de sajnos nem lettem tőle nyugodtabb. Nagyon úgy tűnik, hogy ügyvéd nélkül kell belevágnom. Köszönöm az újabb elérhetőséget!
Sajnos nemcsak a felmondás tűnik jogtalannak, hanem a szerződésben is akad hiba, és ami jó benne, azt sem tartják be.
Nyilván szívesebben dolgoznék, de nem ennél a cégnél (nem én vagyok az első, aki feljelenti őket). De ha már felmondtak, akkor meg szeretném kapni ami a munkámért megjár. Itt nem egy-két túlóra nincs kifizetve, hanem sok, és a pótlékai.
Ha nem vagyok köteles a heti 40 óra után hétvégére is bemenni, akkor miért dolgozzak nekik még 27 órát?
Az iratok! nagyon fontosak lennének, hiszen nélkülük nem lehet munkanélkülit igényelni!
Utolsó munkában töltött nap a felmondási idő vagy a felmentési idő utolsó napja?
A per végén gondolom, nem a nyertes fél fizeti a költségeket, vagy hogy is van ez?
Rengeteg kérdés van bennem, jól jönne egy ügyvéd...

kaméleon # 2009.12.17. 15:45

Aqua, nekem nem igazán világos, hogy mit szeretnél. Jogellenesnek tartod a felmondást és inkább mégsem fogadnád el, vagy elfogadod, csak fizessék ki az eddigieket. A járandóságról az írod, hogy a többieknek kifizették, csak késéssel. Azt hiszem, emiatt a késés miatt nem érdemes bírósági úton gondolkodnod, mert többe fog kerülni a leves, mint a hús.

Ha a felmondás jogosságát vitatod, akkor meg ezt közöld velük és dolgozz tovább. Ha mégis ki akarnak rakni, akkor fordulhatsz bírósághoz.
Ha ennyire nem vagy képben, akkor egyedül nemigen fog menni, bár van néhány segítség, pl. a Jogpont hálózat, ahol személyesen is érdeklődhetsz, de érdemes az ezekkel az ügyekkel foglalkozó internetes portálokon is rontani a szemed.
El kell, hogy keserítselek, de a valóban jó ügyvédek nem ilyen volumenű ügyekre várnak, nem hozzáértőt meg igazán fölösleges megbíznod. Előre kell fizetned a megbízási díjat, aztán, ügyvédtől függően a többit. Nekem a megbízási díjon felül minden tárgyalás plusz 50 ezer forintomba kerül, és számítsd hozzá, hogy az első 15 percig tartott, mert a munkáltató időt húz, a következő 1-2 héttel később egy sikertelen egyeztető tárgyalás, szintén 50 ezerért, és két hónap múlva a következő, stb. (És ez a költségeknek csak egy töredéke.)
Ha a végén vissza is kapsz valamit a tényleges költségekből, az nem biztos, hogy a ráfordításaid 100%-a lesz, ráadásul előre kell finanszíroznod. Gondolkodj, így megéri-e.

Aqua # 2009.12.17. 14:43

SOS! Válaszokat ha szabad kérnem.