Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


WWallace # 2013.05.14. 20:18

huta, pont ezt írtam én is. :)

huta # 2013.05.14. 19:53
WWallace # 2013.05.14. 17:25

Még egy dologban tévedsz dolna57. A megváltozott munkaképességűek ellátását elvileg életed végéig kaphatod (természetesen az esetleges felülvizsgálatokra és a Regina.h által a rehab. ellátásra vonatkozó határozott időtartam figyelembe vételével). Automatikusan ugyanis ezek az ellátások a korhatárbetöltéskor nem fordulnak át öregségi nyugdíjba, tekintettel arra, hogy a megállapításuk sem a nyugdíjszabályok szerint történik (kvázi táppénzszerű megállapítási jellege van). A korhatárbetöltés után két dolgot tehetsz: 1. kéred az ellátás változatlan összegben való továbbfolyósítását öregségi nyugdíj jogcímen, vagy 2. beadsz egy nyugdíjigényt, és akkor a nyugdíjmegállapítási szabályok szerint újraszámolják az ellátásodat.

Regina.h # 2013.05.14. 17:01

Kedves Dolna57!

Sajnos tévedsz. Ha jelenleg C1 kategóriában vagy, akkor ez a bizonyos rehab ellátás csak a meghatározott időtartamig adható.

Következő felülvizsgálat nincs, te adhatsz be új igényt éppen úgy mint a most letelt rehab járadéknál.
Viszont még egyszer rehab ellátást megállapítani csak abban az esetben lehet,

  • ha lesz egy olyan új betegség ami az előző vizsgálatnál még nem szerepelt. Vagy
  • Állapotrosszabbodás történik.

Ha az állapotod nem változott, nincs új betegség, akkor álláskeresői segélyt lehet igényelni.

Ebben a témában kérek tanácsot személyesen az Ombudsmanntól, május 28.án.

Itt gyűjtünk aláírásokat, aki egyetért..és úgy gondolja, legyen szíves aláírni.

Köszi:)

http://www.peticiok.com/…bilitacioban

dolna57 # 2013.05.14. 16:01

Gizó!
Én is rehab. járadékos voltam. Most januárban voltam fv.-on, rehab ellátott lettem, C1 kategória.Az én ellátásomat is megfelezték.
Igen ,mi volt rehab.járadékosok új belépőnek számítunk, utazási kedvezmény nem jár csak annak aki már betöltötte a nyugdíj korhatárt, és ha egyszer elérjük a nyugdíjkorhatárt ezt a pénzt fogjuk kapni.
Esetleg akkor fog változni, ha a következő fv.-on más kategóriába sorolnak.

muci58 # 2013.05.14. 13:23

Póruljárt Attila! Azokból a papírokból amit az orruk elé dugsz, és néhány perces vizsgálatból, a gond az, hogy "kifelejtenek" pár betegséget, és egyből kevesebb % marad !

Poruljárt_Attila # 2013.05.14. 11:34

és arról tudtok valamit, hogy mégis mi alapján szedegetik össze a diagnózisokat? az OEP betegéletút-nyilvántartásból vagy azokból a papírokból, amiket te az orruk alá dugsz?

h.anyu # 2013.05.14. 10:35

Én se értem miért nem értékelték a többi betegségem ,mert ha nem vittem volna leletet vagy utólag mentem volna orvoshoz de folyamatosan járok ellenőrzésre meg vizsgálatokra

muci58 # 2013.05.14. 08:32

Hanyu! Az bizony kevés, 33%,ra nem adnak rokkantsági ellátást, hanem rehabillitációs járadékot!Utána kell nézni feltétlen, hova lett a többi betegség a felsorolásból?

h.anyu # 2013.05.14. 07:13

Sziasztok na meg jött a határozat most reggel ,na szóval március 21 van rajta amikor voltam vizsgálaton idézőjelbe meg március 29 én írták akkor eddig hol volt ?Ha nem telefonálok csak várok akkor ki se küldik ?Egy szempontból meg nyugodtam hogy ugye meg vannak a leletek Emg vizsgálat stb és nincs rajta a határozaton ,....csak a szív és a magasvérnyomás betegség erre a kettőre kaptam 33százalékot és a többi betegséggel mi van ? Máma nincs ügyfélfogadás holnap megyek a párommal hát kíváncsi vagyok hogy mi lesz szép napot mindenkinek

WWallace # 2013.05.13. 21:22

Ok, értjük egymást, az a lényeg. :)

aperten # 2013.05.13. 20:35

Én írtam az az Onbucmannak, de csak most vettem észre én is, hogy hülyeség.
Azért írtam, hogy nem elsőfokon jogerőssé nyilvánításról, hanem jogerő nélküli végrehajthatóvá nyilvánításról van szó.


# aperten

WWallace # 2013.05.13. 20:26

Megnéztem a hatályos jogszabályszöveget, úgyhogy értem én. :)

"Ezzel szemben a jelen törvény alapján az ellátásuktól megfosztottak határozatait már elsőfokon jogerőssé nyilváníthatják ..." - Ezt honnan idézted aperten? Mert eléggé hülyeség. :) Olyan hangzata van, mintha eddig nem létezett volna olyan, hogy egy határozat első fokon jogerőssé válik. :)

aperten # 2013.05.13. 20:18

Most vettem észre, hogy egy mondatát pontatlanul fogalmaztam meg:

"Ezzel szemben a jelen törvény alapján az ellátásuktól megfosztottak határozatait már elsőfokon jogerőssé nyilváníthatják ..."

Valójában itt nem elsőfokon jogerőssé nyilvánításról, hanem jogerő nélküli végrehajthatóvá nyilvánításról van szó. Bár nagyjából ugyanazt "eredményezi", a pénz elvonását.


# aperten

liza56 # 2013.05.13. 20:09

napraforgo] [2013.máj.13. 08:42]
turulcsirip és az eszmetársainak! "Valamit kéne csinálni a kormánynak". Igen! Visszaadni a megváltozott munkaképességűeknek azt a nyugdíjjárulékot, amit 30-40 év munka során befizetettek! Ha már az eredeti szerződésben vállalt nyugdíjat nem akarják fizetni!
A járulékfizetés nyugdíjBIZTOSÍTÁS szerint történt. Ha Önöknek van érvényes biztosítási szerződésük lakástűz esetére, és leégne a házuk, a biztosítónak ki kell fizetni a szerződésben foglalt összeget a kártérítésre. Nem pedig segélyt, és nem annyit, amennyit a biztosító gondol. A káresemény bekövetkezte után ugyanis nem változtathat a szerződésen.
Magyarul: a rokkantaktól megszerzett jogot vettek el, ráadásul visszamenőleges hatállyal megfosztották attól is, hogy az öregségi nyugdíjba beleszámíthassanak a rokkantságban töltött évek. A totális kifosztásuk pedig úgy történt, hog közben csalással rágalmazták őket. Úgy látszik, valóban fél-ázsiaiak vagyunk!

nagyon tetszik mert igaza van és lehetne perelni a kormányt egy igazi ügyvédel

WWallace # 2013.05.13. 19:52

Valóban azonnal végrehajtható...hát ez új nekem. Köszi a figyelemfelhívást aperten.

aperten # 2013.05.13. 19:42

WWallace, sajnos nem így van!

A mengele-törvény súlyosan diszkriminált ebben is.
Korábban megírtam ezt az onbucmannak is, de ő az alkotmánybírósági beadványába nem vette bele:

A törvény a felülvizsgálatok eredményével szembeni jogorvoslati jogot olyan mértékben korlátozza, hogy az már szinte a kiüresítéssel egyenlő. Mindezt beteg emberekkel szemben, az esélyegyenlőség zászlaját
lobogtatva.

Korábban, az elsőfokú, ellátást megszüntető határozat ellen benyújtott fellebbezésnek halasztó hatálya volt a végrehajtásra, a jogerős végzés meghozataláig a rokkantnyugdíjas mindenképpen kapta az ellátását.

Sikeres fellebbezés esetén folyamatos maradt az ellátása. Sőt, a jogerős határozatot bírósági úton megtámadó kérhette a bíróságtól, hogy a jogerős határozat végrehajtását a per jogerős befejezéséig függessze fel. Ez más közigazgatási perekben is fennálló lehetőség. De éppen az ilyen alapvető megélhetést biztosító ellátások megszüntetése ellen folyó perekben döntő jelentőségű, hiszen a perek akár évekig is elhúzódnak. A megélhetést biztosító ellátás megvonása a per végigvitelét akadályozza, vagy lehetetleníti el. Ezzel szemben a jelen törvény alapján az ellátásuktól megfosztottak határozatait már elsőfokon jogerőssé nyilváníthatják a 2011. évi 191. trv. 18.§ (2). bekezdése alapján. A bírósági eljárásban pedig teljesen kizárt a határozat végrehajtásának felfüggesztése, ami egyéb közigazgatási perekben az általános szabályok szerint fennálló lehetőség. Ezzel az amúgy is kiszolgáltatottabb helyzetben lévő rokkantnyugdíjasokat, még diszkriminálja is a törvény az egyéb ügyekben perlőkhöz képest. -------------------------------------
  • (2) Az Egészségbiztosítási Alap pénzeszközeinek hatékony felhasználása érdekében, ha a tényállás tisztázott, a megváltozott munkaképességű személyek ellátására való jogosultsággal és az ellátás folyósításával kapcsolatos döntés jogorvoslatra tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható, a határozattal szembeni bírósági felülvizsgálati eljárásban nincs helye a határozat végrehajtása felfüggesztésének.

http://www.njt.hu/…/njt_doc.cgi?…


# aperten

WWallace # 2013.05.13. 18:17

A Nyufig addig nem fogja leállítani az ellátás folyósítását, amíg a megszüntető határozat nem emelkedik jogerőre (lévén nekik az RSZSZ addig nem is küldi meg a határozatot). Ez a kézhezvételt követő 16. napon következik be, amennyiben nincs fellebbezés. Vagy átvétel hiányában a Ket.-ben meghatározottak szerinti időpontban, de ez esetben pedig a kézbesítési vélelemről is kell értesítést kapnod. Ha megfellebbezed a megszüntetést, akkor a másodfokú határozat meghozataláig kapnod kell az ellátást (ha másodfok helybenhagyja a megszüntetést, akkor visszamenőleg viszont vissza kell fizetned az ellátást). Tehát, ha visszavitte a postás az ellátásodat, annak csak valamilyen technikai oka lehetett (nem talált otthon vagy hasonló), és nem olyasmi kerül képbe, hogy a Nyufig leállította volna a folyósítást. A határozat tértivevénnyel megy ki neked, az átvételt az aláírásoddal kell igazolnod. Ha nem talál otthon a postás, értesítést hagy, majd 5 nap múlva ismét megkísérli a kézbesítést. Ha másodszorra is eredménytelen, akkor továbbítják vissza a feladónak.

shakin # 2013.05.13. 18:08

Kötelességszegéssel és üzletszerűen, hivatalos személyként elkövetett vesztegetés bűntett vádja miatt állt a bíróság elé két, a beutaltak leszázalékolását végző volt orvosszakértő hétfőn Egerben. Az Egri Törvényszéken most megkezdődött pernek további 69 vádlottja van, köztük öt orvos; utóbbiakat bűnsegédként, illetve társtettesként elkövetett hivatali visszaéléssel vádolják. A többiek ellen hivatali vesztegetés bűntette a vád.

Az első- és a másodrendű vádlott – akik a tárgyaláson nem ismerték el bűnösségüket – korábban orvos szakértőként dolgozott az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet egri kirendeltségén. A vád szerint 2010-ben a hozzájuk forduló betegek esetében kenőpénzért cserébe megállapították a leszázalékoláshoz szükséges, 50 százalékot meghaladó egészségkárosodást.
Szép garnitúra grat nekik!

doli # 2013.05.13. 17:17

A határozat kézhezvételét követő 3. hónap 1.-tól.

tiszavirág69 # 2013.05.13. 14:22

A törvény szerint a vizsgálat után 3 hónap múlva kell az új ellátást folyósítani.
Még nem telt el annyi idő, megérné a reklamációt.
Fellebezéshez meg kell a határozat !!!

sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.05.13. 14:20

#678 Malaka 2013. máj. 12. (vasárnap) 15:25
Szia drága Ircsike és Mindenki!

Ircsikém a sok munkának meglett az eredménye:Elmentünk Strasbourgba a Rokkant Számkivetettek (ROSTA) Pertársaság tagjainak már van regiszterszámuk is. Az első tárgyalás időpontja még nem ismeretes.
http://www.google.hu/url?…

ma-ma # 2013.05.13. 14:10

h.anyu!
Kérd az ügyintézőt, hogy a határozatodat küldjék meg. Ez nekem nem tetszik, hogy határozat nélkül elvonják a járandóságot. Azért mindennek van határa!!!


Hetek óta próbálok ide írni vajon megjelenik?

Tulcsi 19 # 2013.05.13. 13:56

Én úgy tudom januártól amikor kiviszi a postás a levelet és kézbesiteni akarja,hiába nem veszik át az már KÉZBESÍTÉSNEK számit.

ma-ma # 2013.05.13. 13:48

h anyu!
Nem tudom, hogyan működnek bizonyos dolgok. De az nem egyértelmű, hogyan vihette vissza a posta a pénzed, hisz ez már nem az ő feladatuk, hogy ellenőrizzék kinek jár pénz-kinek nem. Ha nem kaptál határozatott akkor még ez véleményem szerint nem történhetett volna meg. Én is voltam hasonló helyzetben, de leírták meddig kapok pénzt és mikortól nem. Én fellebbeztem és megnyertem a ,,csatát", visszamenőleg megkaptam a pénzt. De te papír nélkül fellebbezni se tudsz!!! Ha esetleg megkapod a határozatot akkor FELLEBBEZ!! Ettől jobb tanácsot sz. szerint nem tudok adni.


Hetek óta próbálok ide írni vajon megjelenik?