Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kiszolgáltatott # 2011.10.08. 07:12

Elnézést,hogy még mindig a cikkről írok,de most volt egy együttérző,és minket igazoló hozzászólás(Bennfentes).Nekem nagyon jól esett.

Túlélő # 2011.10.08. 07:26

Csatlakozom mari55 véleményéhez. Én a kicsinek is örülök,annak pedig kiváltképp,hogy nem lesz több ide-oda rángatás.Az azért biztos,hogy ez a jó pár hónap minden valóban beteg ember állapotán csak RONTOTT!!! Aki pedig "csaló"annak mindegy milyen törvények vannak.

rokapapa22 # 2011.10.08. 07:31

üdv. Mindenkinek! a hvg. cikkét felolvasta fiam ,és kommentelte is. Látszik ,h milyenek az emberek ,mert még mindig a csalókat emlegetik. Nyilván esetleg vannak olyanok is/nemtudom/,de mi rokkantak sajnos csak naponta halljuk a hireket,rémhireket. Jómagam is ledolgoztam már 37 évet és most kiderül ,hogy maximum tápp.szerü vmit kapok, és járadékot. Ez igazságtalanság! Nem tudom mit akarnak velünk ,de szoc.érzékenység 0. Senkinek nem kivánom,h a helyünkbe legyen ennyi szenvedéssel,gonddal. Egyszeri kiegészités az pedig jól jön aármenyi is.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.10.08. 08:50

Kedves Mari!
Miért kellene 'talált' pénznek nevezni azt a valóban nem nagy összeget,amely az éves infláció mértékével arányosan kompenzációként jár minden nyugdíjasnak?
Nem jószívűségből adják,hanem azért,mert törvény kötelezi őket erre.Nem mérlegelhettek,az idén legalábbis még nem.
A felülvizsgálatokkal kapcsolatban a helyi példát tudom említeni,az elmúlt évben 4 rendelőben végezték ezeket,naponta 40-50 főt vizsgáltak,idén tavasztól 2 rendelőben kb.napi 20 fő a kapacitás.Hónapokkal vannak elmaradva a sorosokkal,most hívják be az eredetileg júliusra tervezetteket.
Egyébként az NRSZH honlapján hónapok óta fent van az álláshirdetés orvosszakértői munkakör betöltésére.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.10.08. 12:03

Sziasztok !

Tegnap megkaptam a határozatot a bíróságról ,hogy nyertem ,de még megnézik a rehabilitálhatóságot érdekes minden papíron rajta van rehabilitálható de nem szükséges ez is idő huzás 27 hónapja semmi elátás érdekes dolgok ezek.

kiszolgáltatott # 2011.10.08. 12:16

http://hvg.hu/…lulvizsgalat#…
Lehet,hogy mazoista vagyok,de olvasgatom a cikkhez a hozzászolásokat,a legutóbbinál megint kinyilt a bicska a zsebemben-kamurokkantország-hozzászólásán.Bár már sokan vannak akik látják a másik oldalt is,de az ilyen nyegle oldalnyi hozzászólók sokat rontanak a megítélésünkön.
Talán a cikk is egy teszt,a közvélemény kutatásához?

szafika # 2011.10.08. 12:31

Kiszolgáltatott, miért csodálkozol a véleményeken ? rengeteg a megkeseredett ember , tele nyavalyával , nyomorúsággal, akik dolgoztak egy életen át és töredékét kapják annak amit sokan kevesebbért ! is megkapnak .

kázmér58 # 2011.10.08. 12:36

Kálmán-terv

2011. október 07., péntek, 16:00 • Utolsó frissítés: 21 órája
Szerző: D. Kovács Ildikó-Kósa András

Címkék: rokkantellátások felülvizsgálata; rokkantellátás Széll Kálmán Terv; rokkantellátás kormány;

kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm •hozzászólásokHozzászólások (#47)
Twitter

Senkit nem rendelnek be rendkívüli felülvizsgálatra a rokkantnyugdíjasok közül – tudta meg a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag letett arról, hogy százezres nagyságrendben vezényeljen vissza a munkaerőpiacra ilyen ellátásban részesülőket. A Széll Kálmán-terv három év alatt 117 milliárd forinttal javította volna a rokkantellátás átalakításán keresztül a költségvetési egyenleget. A hvg.hu a jövő évre eső kiigazítást sem találta a 2012-es költségvetésben.
Értékesítői állások - Jobline.hu
Hirdetés
Online termékmenedzser
Főkönyvelő
Álláshirdetés

A Széll Kálmán-terv „az államháztartási egyensúly fenntartása” érdekében számos területen meghúzta a nadrágszíjat. A terv szerint a rokkantsági ellátás átalakítása három év alatt összesen 117 milliárddal járult volna hozzá a költségvetési pálya javításához.

Matolcsy György eleve megdöbbentő adatokkal számolt, amikor egy májusi, írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában azt írta, hogy a 330 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjas közül 150 ezer embert vissza lehetne hozni a munka világába, hiszen ez a hatósági vizsgálat alapján rokkantnyugdíjba engedett embereknek a 45 százalékát jelentené. Ez magasabb, mint amit a privátbankár.hu a remélt megtakarítás alapján számolt (120 ezer ember visszaterelése), és nagyságrenddel több, mint amennyit az előző, hasonló kísérletnél a Gyurcsány-kormány idején egyáltalán célul tűztek ki (5-10 százalék).

Kivezénylés a rokkantellátásból

A Széll Kálmán-terv a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakításával 2011-ben 11 milliárd, 2012-ben további 88 milliárd, 2013-ban pedig újabb 117 milliárd forint éven belüli megtakarítást irányzott elő. A "megtakarítás" komolyságát megkérdőjelezi, hogy a megváltozott képességűek foglalkoztatási rehabilitációja nem megy egyik napról a másikra.
Fotó: Bánkuti András

A 2008-ban életbe lépett rehabilitációs járadékról szóló törvény, amely lehetővé tette, hogy a megváltozott munkaképességűek rokkantellátás helyett rehabilitációs járadékot vegyenek igénybe, eleve hároméves program volt. Az átlagosan 70 ezer forintos rokkantnyugdíjjal szemben havi 80 300 forintos kifizetéssel járt, az ellátás beleszámított a szolgálati időbe. Ez alatt az idő alatt képezték volna át a rászorulókat, hogy a program végén kiléphessenek a nyílt munkakerőpiacra. (Vagyis a program arról szólt, hogy 3 év után a kilépő ellátottak számával csökkenjen a rokkantkassza.)

A program nem volt túl sikeres. Mindössze 20 ezren részesültek rehabilitációs járadékban, és csak nagyon kevesen tudtak aztán megragadni a munkaerőpiacon. A kormány a hvg.hu korábbi cikke szerint ezt a számot tornászta volna fel több év alatt 200 ezerre.

A szám év közben többször módosult: a kormány azok körében hirdetett végül felülvizsgálatot, akik egészségkárosodásuk mértéke alapján még képessé is tehetők valamilyen munkavégzésre. (A károsodás mértéke 50 százalék alatti.) Júniusban Dávid István, a Nefmi főosztályvezetője 220 ezerre tette azok számát, akiket a felülvizsgálat érinthet. (Közülük várt Matolcsy 150 ezret vissza a munka világába.)

Szociális pénzek az Egészségbiztosítási Alapba

Megpróbáltuk a költségvetésben nyomon követni, hogy mi lesz a „rokkantpénzekkel”. Előzetesen annyit kell tudni, hogy a kormány koncepciója szerint a Nyugdíjbiztosítási Alapból jövőre csak a ténylegesen az öregségi ellátással kapcsolatos járadékokat (a nyugdíjat) fizetnék, a korhatár alattiak részére járó, egészséggel és szociális helyzettel összefüggő ellátást az Egészségbiztosítási Alapból, valamint a Nemzeti Szociálpolitikai Alapból utalnák.

Némi ellentmondás azonban már ezen a ponton tetten érhető a koncepcióban, hiszen Matolcsy a már idézett parlamenti válaszában azt írta, hogy „az egészségkárosodáson, illetve a korábban megváltozott munkaképesség vizsgálatán alapuló rokkantnyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, illetve egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások a nyugdíjkorhatár alatt lévők esetében a jelenlegi formájukban megszűnnek, és egészségkárosodási ellátássá alakulnak át”.

Eszerint a szociális jellegű „rokkantpénzeknek” elvben a Szociális Alapba kellett volna átkerülniük, ezzel szemben a nyugdíjkorhatár alattiak rokkantellátására és rehabilitációjára szánt pénzek jövőre mind az Egészségbiztosítási Alap kasszáját gyarapítják – vagyis az egészségügyi ellátásukhoz kötötten, aminek azért szintén megvan a logikája. Csak épp nem úgy lesz, mint ahogyan Matolcsy a tb-alapok átalakítását kommentálta.

Nincs új törvény a rokkantellátásról

A tisztánlátást ugyanakkor nehezíti, hogy a költségvetési törvényjavaslat vonatkozó szakaszaihoz hiányzik az ágazati jogszabály, így valójában nem tudni, hogy kik és milyen feltételek mellett jogosultak rokkantsági ellátásra, valamint egészségkárosodási járadékra (amit korábban rehabilitációs járadéknak hívtak). Az sem egyértelmű, hogy az utóbbi az utóbbi hány évre szól, kizárja-e a rokkantsági ellátást, vagy egy bizonyos összeghatárig az is kaphat „rokkantnyugdíjat”, aki esetleg egészségkárosodási járadékban részesül.
Fotó: Fazekas István

Ezen kívül az sem világos, hogy azoknál, akik elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, milyen szorzóval számít bele az egészséges évek mellett a megváltozott munkaképességű munkavállalóként ledolgozott időszak. Vagyis mennyire írják át a korábbi szabályokat, és mi az, ami marad.

Nem tudni, mennyi „rokkantpénz” van

Az új költségvetési törvény szerint 342 milliárd forint jut a korhatár alattiak rokkantellátására (284 milliárd) és az egészségkárosodási járadékokra (58 milliárd), melynek forrása az egészségbiztosítási kassza lesz. Számításaink szerint ez nagyjából megegyezik a tavalyi támogatás inflációval korrigált összegével. Fontosabb viszont a belső arányok eltolódása az egészségkárosodási járadék felé: vagyis hogy a kasszában egyre nagyobb arányt képvisel a nyílt munkaerőpiacra visszavezetni kívántak járadéka. (Az egészségkárosodási járadék kasszája kétszer akkora, mint a megszűnő rehabilitációs járadéké.)

A korhatár felettiek rokkantnyugdíja 2011-ben 380 milliárd volt, az erre szánt összeg 2012-ben marad a nyugdíjalapban, és az öregségi nyugellátás részeként fizetik ki – de hogy összesen mekkora rész az utóbbin belül a rokkantnyugdíjasok kalapja, erre semmilyen konkrét szám nincs a költségvetési tervezetben. Tehát nem tudni, lesz-e változás a nyugdíjas korú rokkantak nyugellátásában.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi vezetője a rokkantak ellátásával kapcsolatban aggályosnak nevezte, hogy az alaptörvény jogilag csak az időskori nyugdíjat ismeri el, mint védendő értéket, az özvegyi nyugdíj vagy a korhatár alattiak rokkantnyugdíja csak járuléknak minősül. „Erre nem nagyon van példa sehol a világban” – jegyezte meg Barát.
A kassza furcsaságai
Ha a tavalyi öregségi nyugdíjkasszát az inflációval korrigálnánk, az ideinek 2093 milliárd körül kellene alakulnia. Az, hogy valamivel nagyobb (2126 milliárd) az új belépők növekvő arányával (péládul a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők nagyobb tömegű beáramlása) magyarázható. A furcsaság az, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint egy sor tételnek (szolgálatfüggő ellátás, szolgálati ellátás, korkedvezményes ellátás, előrehozott öregségi ellátás, bányászok korkedvezményes nyugdíja) már nem az öregségi nyugellátás költségvetési sorát kéne gyarapítania, hanem más alapokban, döntően az új Szociális Alapban kellene megjelenniük (kivétel a rendészeti dolgozókat érintő szolgálatfüggő ellátás, ami marad a Nyugdíjalapban). A hvg.hu nagyjából 400 milliárd forintot számolt kiadási oldalon, ami nem az öregkori nyugellátás kasszáját terhelné az új rendszer szerint. Ehhez képest az idei költségvetése nemhogy csökkenne, hanem még nő is, 2126 milliárdra.

Vár a munka világa!

Navracsics Tibor még márciusban szoros menetrendet határozott meg az ellátások felülvizsgálatára: július elsejéig kellett volna elkészülnie a javaslatnak, hogy ezentúl milyen feltételek szerint adható a rokkantsági nyugdíj. És december végéig kellett volna felülvizsgálni a korábbi minősítéseket is. Az ágazati szabályozás, amint ahogy itt már írtuk is, nem valósult meg. És az utóbbival kapcsolatban is indokolt a múlt idő, miután kormányzati forrásból megtudtuk, hogy a felülvizsgálat abbamarad.

Pedig külön gépet szerzett be a munkaképességét felmérő rendkívüli felülvizsgálatokhoz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). Pósvai Gábor a Hírszerzőnek a tavasszal optimistán még azt nyilatkozta, „a jövőben nem orvosok állítanak fel véleményt 10 perc alatt, ránézésre, hanem munkaerő-szimulátorok és képességvizsgáló berendezések mondják ki a végső szót az ember sorsáról”. A felülvizsgálat pedig „új szellemű" lesz, mert „a minősítés új rendszere elsősorban a megmaradt munkaképességre, a megmaradt képességek kamatoztatására, a foglalkoztatásra fog koncentrálni”.

Az már augusztusban látszott, hogy a szimulátor nem vált be: a Magyar Nemzet beszámolója szerint mindössze 1500 felülvizsgálatot tudtak addig lebonyolítani, és csak tízen voltak, akik alkalmasak lettek volna munkavégzésre. Nemcsak a felülvizsgálat volt tehát lassú és drága, az is kiderült, hogy nem az elvárt mennyiségben terelhetők vissza az egészségkárosultak a munkába.

A kormány nem tervezi újabb gépek vásárlását, sőt mint megtudtuk, teljesen lemondanak a „gépesítésről” is: ehelyett országosan ugyanaz a 700-800 ember végzi ezeket a felülvizsgálatokat, mint korábban. A stáb egy évben százerezer vizsgálatot tud elvégezni, mivel évente átlagosan negyvenezer új belépő van, így az ütemterv szerint 60 ezer már ellátásban részesülőt tudnak egy évben újra megvizsgálni. Vagyis a teljes felülvizsgálat 3-4 évet igénybe vehet. (Azért csak ennyit, mert sokan már nyugdíj előtt vannak.)

Nem feszegetik tovább?

Információink szerint egyébként a kormány a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredményeképpen változtatott szép csendben az álláspontján, a rendkívüli felülvizsgálatokkal nem akarta tovább feszíteni a húrt a már így is feszült hangulatban. Más kérdés, hogy – miként azt a hvg.hu megírta – egyelőre a munkát újra felvenni kívánó rendőröknek, rendvédelmiseknek sem nagyon tudnak mit ajánlani.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke szerint a rokkantnyugdíjasok legtöbbje „önként és dalolva visszamenne dolgozni”, miután az átlagos rokkantnyugdíj 70 ezer forint, ami kevesebb, mint a magyar átlagjövedelem fele. Csakhogy a munkaerőpiac nincs olyan állapotban, hogy fogadni tudja őket.

Távmunka, otthonról
Fotó: Marton Szilvia

"Nem látom reális esélyét, hogy hova menjenek: a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasok 70 százaléka 54 és 60 év közötti, tehát abba a korosztályba tartoznak, akik a munkaerőpiacon nem keresettek. Ráadásul ugyanekkora arányban szakképzetlenek, azaz általános iskolai vagy legfeljebb szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. Több mint 60 százalékuk hátrányos helyzetű térségekben, Észak-Magyarországon vagy a Dél-Alföldön él. Olyan kistelepüléseken, ahol nincsenek munkahelyek, és ha lennének is a környéken, költséges a közlekedés” – sorolta a hvg.hu-nak a problémákat Hegedűs Lajos.

A leszázalékoltak foglalkoztatási rátája alig harmada az uniós átlagnak, ezért a MEOSZ szerint is szükséges lenne a megváltozott munkaképességűek munakerőpiacának a bővítése, de „ezt egy komplex rehabilitációs folyamattal kell megvalósítani, amely magában foglalja az egészségügyi, képzési, szociális és foglalkoztatási rehabilitációt, és nem pedig pusztán kormánypropaganda” – véli Hegedűs, aki szerint nem látni olyan elemet a 2012-es költségvetésben, ami ebbe az irányba mutatna.

A közmunkaprogramban való részvétel segítséget jelenthetne, de itt még az egészségeseknek szóló cselekvési program sem látszik részleteiben.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.08. 12:40

Üdv Fórumozók!
Skorpió13: jelentkeztem a Magyar Szolidaritási Mozgalomba tagnak. Remélem, jó helyre jelentkeztem, amit belinkeltél, az az igazi ahogy írtad. Az ő jelentkezési lapjukat töltöttem ki, mert a lányom is mondta, hogy sorban alakulnak ilyen, és hasonló névvel csoportok, mozgalmak. Megkínlódtunk a jelentkezési lap kitöltésével, elküldésével, de sikerült.
Más: az, hogy ezt a hiper-szuper csalószűrő készüléket leállítják, nem jelenti azt, hogy nem fognak szívatni minket felülvizsgálaton. Attól még lehet, hogy robbantanom kell.
Fiatal felülvizsgálóval én is találkoztam, de szintén az Igazságügyi Orvosszakértői Intézetben, és nem a nyugdíjintézet soros felülvizsgálatán.
Sopikának az e-mail címére küldtem levelet, remélem válaszol, vagy ide ír. Nagyon kíváncsi vagyok én is, mi van Vele. Remélem semmi baj nem történt.
A rokkantak %-áról egy külföldről, már nem emlékszem melyik országból hazajött gazdasági szakértő fejtette ki valamelyik tv csatornán, hogy más országokban az öregségi nyugdíj korhatárt elért rokkantak automatikusan öregségi kategóriába kerülnek, míg nálunk halálukig rokkant nyugdíjasok maradnak. Ha automatikusan át lennének sorolva, nagyon lecsökkenne a létszám. Barátnőm most 63 éves, 15 éve lett rokkantosítva, és mindezek mellé addigra 6 év korkedvezménye volt, mivel olyan munkakörben dolgozott. Mindezt elvesztette egy szerzett betegséggel, és ő is élete végéig rokkant nyugdíjas marad. Én ezt sem akkor, sem most nem értem.
Országunk nemhogy fényezné magát, még le is alázza az embereket, betegeket. Ne jöjjenek nekem azzal, hogy a németeknél, franciáknál svédeknél egészségesebbek az emberek, mert az árnyékukban sem volt, van és lesz az ő életszínvonaluk a mienkhez. Na, felhúztam magam, be is fejezem. Üdv mindenkinek.

Mimóka # 2011.10.08. 13:00

Ani2085!

Én sem értem,hogy miért szerepeltetik továbbra is rokkantként azt,aki egyébként már

  • betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt
  • betöltötte az előrehozott öregségi nyugdíjhoz szüksé- ges életkort,és megvannak a föltételei

Ezeket,ha automatikusan átsorolnák,már a statisztika is egészen mást mutatna a rokkantnyugdíjasok számáról.

Valószinű ezt azért nem teszik,mert így több emberrel tudnak kibabrálni,vagyis spórolnak a kifizetendő ellátásokból?

Mi másért,nem látok erre semmi ésszerű magyarázatot,hogy aki rokkantnyugdíjasként kezdte,úgy is haljon meg!

Voltunk mi 18 évesek is,mégsem maradunk életünk végéig ennyi idősek!

kiszolgáltatott # 2011.10.08. 13:16

A cikk címe is kissé provokatív.mert mi az,hogy a rokkantpénzek miatt borul a Szél Kálmán terv?Ezzel nem azt sugallják e tortúrákon kívülieknek,hogy a rokkantnyugdíjjak kifizetése az ő anyagi problémáik okai? Vagyis megint folyik az egymásnak-ugrasztás.
Vbartamónikának gratulálok a kitartásához.

Túlélő # 2011.10.08. 13:31

vbartamonika
Szia!Látom egy cipőben járunk ismét.Én már csütörtökön megyek rehab bizottság elé.Hiába az ítélet, rehabkiegészítést kértek.Viszont a most megjelent cikkek tükrében semmi értelme az egésznek.Mindegy megyek,majd megírom mi volt.

kázmér58 # 2011.10.08. 14:21

A szomszédom nem rég volt felülvizsgálaton.Nem tudtak bele kötni, így megint megkapta 2 évre. Viszont olyan feltétellel, hogy menjen el egy másik vizsgálatra mivel szerintük nem alkalmas a vezetésre.A bányában a lábfejét veszítette el.15 évig minden rendben volt, most meg szerintük nem alkalmas autó vezetésre.

éhes # 2011.10.08. 15:51

Doctor!
Kiváncsian várjuk.Egyébként mindenki csak várhat,hogy mit találnak ki.Jó dolgukban azt sem tudják,hogy,hogy csecserésszenek ki a kis emberrel...Én is tudnék mit fogni rajtuk...

kiszolgáltatott # 2011.10.08. 20:48

Kedves doktor!
Köszönöm a cikkhez a hozzászólását:http://hvg.hu/…lulvizsgalat#… egész nap az ottani fórumozó,és csalózó "okosokkal"próbáltam kűzködni.Már jól esett egy kis "erősítés".Köszönöm:Éva
(ha jól sejtem Ön szólt hozzá)

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.08. 20:48

Üdvözlök mindenkit!
http://hvg.hu/…lulvizsgalat?…

Hozzászóltam az oldalhoz, mert némelyik ember hozzászólása kiverte nálam a biztosítékot. Köszönöm jól vagyok, nincs velem semmi baj! Tegnapom katasztrofális volt, de erről inkább most nem beszélnék! Kicsi jó hír, hogy pénz hiányában szüneteltetik a rendkívüli vizsgálatokat. Papíros ellenőrzések, sajnos még zajlanak, amiből próbálják szűrni a visszaéléseket. Látom volt egy bennfentes aki hozzászólt az oldalhoz a HVG.-n kb. azt mesélte el, amiről itt ezen a fórumon is mindnyájan tudunk. Ne idegeskedjenek, mert az idő önöknek dolgozik, legalábbis bízom benne! Ha nagy lenne a baj, akkor már régen tudnánk róla és sokkal rosszabb lenne!

Fájdalommentes szép álmokat mindenkinek!

sopika # 2011.10.09. 02:36

Elnézést hogy eddig nem jelentkeztem,de nem tudok érdemi dolgot mondani.Nálam egy orvos volt,de amúgy az egész rendelőben más nem is volt.Nem kellett semmit ki tölteni,sem alá írni.A betegségemet kérdezte,de mivel olyan pánik rohamot kaptam a félelemtől, hogy nem tudtam elmondani mi fáj,a betegségeim milyen gondot okoznak.Ebből gondolom hogy nem fogom meg kapni.Akkor akartam írni mikor meg kapom a határozatot.
Köszönöm mindenkinek aki érdeklődött utánam.

Sztg55 # 2011.10.09. 03:11

Kázmér58, erre csak azt tudom mondani, hogy nem kellett volna megmondani, hogy van jogosítvány... Végül is nem ők hosszabbítják meg az aü. alkalmassági részét, hanem a háziorvos.

lina49 # 2011.10.09. 05:27

sopika...

Azért még ne írd le magad... Majd ha meg lesz a végzés tudom nagyon nehéz napokba vagy, de szerintem akik itt vannak mind együtt érzünk veled... Azért próbálj lazítani és ha eredmény lesz azonnal írj....

Túlélő # 2011.10.09. 05:30

Jó reggelt mindenkinek.
Az,hogy van-e jogosítványod,tudják.Nem tudom miért kérdezik meg.Az előző határozaton is fel van tüntetve,és a rendszer is mutatja. Ezt onnan gondolom,hogy soron kívül hívtak be Ifoku vizsgálatra a jogsi miatt.Tehát nem ott kérdeztek,hanem hívtak,vizsgáltak,elvették.

macobácsi # 2011.10.09. 06:01

Ki értesült arról,hogy a korfölötti rokkantnyugdíjasok 2012-ben kapnak-e nyugdíjemelést.Ugyanis azt olvastam,hogy nyugdíjukat az Egészségbiztosítási Alapból fogják fizetni,amelynek összegét a Nyugdíjbiztosítási Alapból csoportosítják át.Köszi az információt.

sopika # 2011.10.09. 06:31

Köszönöm Lina49,de most igen magam alatt vagyok.Nem tudom kb.mikor kapom a levelet.

Túlélő # 2011.10.09. 06:46

sopika
Ne legyél magad alatt.Látod kiderült a nagyszerű tervükről,hogy egy nagy 0.Rehab szakembereket képeztek,szociális munkást stb...minek?2 évig működött,és vége.Nem is tudom mit fognak velem csinálni csütörtökön,mert rehab bizottsághoz megyek. A HVG cikkéből az jön le,erre már nem lesz szükség.Mi akik ebbe a 2 évbe estünk bele,nagyon rosszul jártunk.Most nem szabad feladni,erre számítanak.Ne felejtsd el,a felhők mögött mindíg kisüt a nap!!!
Tudom,hogy könnyű ezt mondani,hidd el én is nagyon rossz helyzetben vagyok,de nem adom meg nekik azt az örömet,hogy feladom.26 hónapja küzdök,napok óta üres a pénztárcám,és még az is marad.Szerencse,megkaptam a közgyógyot,így a gyógyszereimet be tudom szedni.A rezsit már ebben a hónapban nem tudom kifizetni.Egyedül vagyok,nincs kire számítanom.A lányom még tanul.Sokszor nehéz és kilátástalan,de a gyerek miatt muszály.És persze magunkért is!Azt szoktam mondani nekem már csak becsületem és rengeteg időm van.Nincsegészség nincs pénz.Még feketén sem tudok dolgozni,mert valóban nem tudok 2-3 óránál tovább fent lenni.Holnap szebb lesz a nap hidd el.Én ebben bízok.

kiszolgáltatott # 2011.10.09. 06:52

Akinek van idegzete esetleg kövesse a hozzászólásokat. http://hvg.hu/…lulvizsgalat?…
Engem különösen a "kamurokiországvagyunk" hozzászóló borít ki.Elnézést,de ez a mérhetetlen butaság kikészítő.

gattaga # 2011.10.09. 07:10

EZ a HVG-s cikk úgy látom borzolja a kedélyeket rendesen.
Itt a fórumon ( nem ebben a topikban ) vetődött fel a kérdés amit a HVG-s hozzászólásban: kamurokikországa
nick nevű egyén taglal. Nos a második idézet: "Vannak még „csodák“ vagy ..... " az én se@@emből szívta a "kedves" hozzászóló, anno én írtam válaszként az itt kérdezőnek.Ebből is látszik,hogy gyöjtögetett a témában rendesen,figyeli a fórumokat.
Egyébként még megvagyok,csak figyelemmel kísérem a hozzászólásokat.


By
gattaga