Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kázmér58 # 2011.10.03. 16:50

Én nem tudom hogy meddig fogjuk bírni ezt a bizonytalanságot.Az én környékemen még pár éve hangos volt az utca, az emberek beszélgettek, nevettek.Most mindenki magában gubbaszt, ha megszólal rettegés szól a hangjából. Mindenki azt kérdezi mi lesz vele ha elveszik a nyugdíját.Csak bús arcokat és könnyeket látok az arcukon.Legtöbbje bányász volt velem együtt.Hát ezt akarták?Megkapták. Most boldogok?Meddig akarják ezt velünk csinálni rokkantakkal?

mama1955 # 2011.10.03. 17:03

Kedves Icike42, csak annyit szeretnék mondani,hogy én 35 éve megpróbáltam, hála Istenek az orvosok megmentettek, akkor azt álmodtam, hogy a gyermekem elakarják venni tőllem, borzasztó volt, akkor megfogadtam, hogy soha többet.. most van öt gyögyörű unokám, mindig van miért és kiért tovább küzdeni.
Sokszor van ugy, hogy az ember felakarja adni, betegség, anyagi gondok, megaláztatás miatt, de reménykedni kell. hogy a holnap szebb és jobb lesz.Látod Isten csak segít, hiszen a kisfiad szépen tanul, és megértő veled szemben, és biztos támogatni is fog minden téren.
Nem vagyok templomba járó, de mindig bizom Istenben, a
nagyfiam 15 hónaposan balesetet szenvedett napokig volt eszméletlen az orvosok is azt mondták, hogy bizzak Istenben, mert emberileg ők megteszik amit tudnak, a többi Istenre bizva.A baleset után még tiz nap mulva is folyt az agyvize és azt mondták, hogy lehet hogy értelmi fogyatékos lesz.Elnézést kérek,hogy egy kicsit a magam baját is irtam.Támogasd a gyermeked, hogy biztonságban tudjon élni, és tanulni.

fjudit # 2011.10.03. 17:51
buboka # 2011.10.03. 18:15

Kedves icike42!

Tudom, hogy sokszor vagyunk úgy, hogy nem bírjuk tovább, nem érdemes tovább csinálni, de könyörgöm gondoljon a fiára. Neki még nagyon-nagyon hosszú ideig szüksége lesz Önre, ne adja fel. Biztosan olvasta a többi hozzászólást is és sajnos tudom miről beszél, mert a párom és az én életemet is a diabetes tette tönkre, sajnos nem is kicsit. De higgye el, ha én a gyermekeimre "nézek" még mindig azokat a csöppnyi emberkéket látom magam előtt, akiket annak idején hazavittünk a kórházból és akkor is nagy szükségük volt rám, ránk. Biztonságot adtunk nekik és szerintem Ők és biztosan az Ön fia is igényli még ezt a fajta biztonságot, ha ki nem is mondják, de rengeteg apró jelét adják. Gondoljon arra, ha sokan vagyunk és összefogunk tudunk csodát csinálni. Én legalábbis ebben bízom. A páromnak több, közvetlenül egymást követő műtét után került sor az amputációjára és műtét utáni napon felkereste a pszichológus. Akár hiszi, akár nem a következőket mondta: Doktor Úr én szeretném megérni az unokáim esküvőjét, ezért inkább beszélgessen azzal, aki nem így "áll" a dolgokhoz és azt mondom igaza volt. Kérem Ön is gondoljon erre, amikor már úgy érzi nem bírja tovább.
Őszinte üdvözlettel.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.03. 19:38

Kedves fórumozók!

Elolvastam Judit által feltett infót. Értelmezésem szerint semmi sem változik. Két dolog tűnik biztosnak, egyik a névváltoztatás, másik pedig a kassza. Jó hír, hogy továbbra is finanszírozva lesznek a járandóságok, magyarul jövőben is számolnak a betegek ellátása felé! Sejtettem, hogy jogilag nem lesz egyszerü feladat a kormánynak a rokkantak helyzetén változtatni. Névváltozatás is szerintem abszurd, mert a biztosítási díjakból finanszírozott rokkantellátás, nem könyöradomány, hanem biztosítási jogalap! Ebből következik, hogy teljesen értelmetlen a megközelítés, hogy ne legyen nyugdíj a neve. Jogász barátom szerint, most is létezik rokkantsági járadék, rehab.járadék stb. de kell legyen rokkantnyugdíj is, mert az a nyugdíjjárulékból fizetett jogviszony, aminek a lényege az, hogy munkaképes, munkavállaló megbetegedése, orvosszakértő által határozott megrokkanása esetén, az államnak a fizetett járulékok után r.nyugdíjat kell megállapítson, több féle statusban, mélységekben! Ha nyufig által közölt feltételeknek megfelelt és szakértő is alátámasztja, akkor rokkantny. kell, ill kötelessége biztosítani a megrokkant betegnek.
Államnak van egy kérdése, hogy azok akiknek nincs egy napnyi munkában eltöltött ideje, pl. súlyos fogyatékos stb. ők ne nyugdíjat kapjanak, hanem valamilyen egészségkárosodási járadékot, mert ők elvileg semmilyen költsèggel nem járultak hozzá a saját nyugdíjalapjukhoz. Ezt a törekvést még valahol megértem, mert ebben az esetben nincs biztosítási jogviszony, hanem valamilyen ellátmányt kap, kapjon! Szerintem átnevezhetik valamivé, de akkor is az államnak gondoskodnia kell erről a rétegről is, mert önakaratukon kívűl születtek betegnek, igenis kötelessége szolidálisan kezelni, hogy a fenntartásához megfelelően finanszírozott legyen! Erről kellene szóljon a törekvés és nem a megvonáshatóságáról. Itt a kutya elásva!

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.03. 19:47

bocs, megvonhatóságáról

szafika # 2011.10.04. 01:22

doctor, a 2-ik bekezdéssel tökéletesen egyetértek, ne vegyenek el mindent, az államnak kötelezettségei is vannak, akárcsak a szülőknek !

Sztg55 # 2011.10.04. 04:58

Kedves Doctor, köszönöm a választ. Figyelemmel fogom kísérni továbbra is a fórumot.

sopika # 2011.10.04. 05:41

Holnap reggel megyek a soros felülvizsgálatra.Amikor meg tudok valamit meg írom!

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 06:12

Szafika!

"az államnak kötelezettségei is vannak, akárcsak a szülőknek"

Nana. A kötelezettség elsősorban a tényleges szülőket vagy a leszármazókat terheli, nem pedig az államot...!

Én törvénnyel köteleznék mindenkit a hozzátartozója minimális eltartására, így a hajléktalanság is megoldódna!

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.04. 06:30

Szép Reggelt Mindenkinek!

Sopikának nagy vödörnyi szerencsét kívánok, legyen erős a holnaphoz, higgadtan kezelje a helyzetet. Ha kérdeznek valamit, akármit, először is gondolja át a választ, mert vannak hátulról jövő, sunyi kérdések is!
Ne kapkodjon, szépen nyugodtan tegye a dolgát!

Reggel hallgattam a rádiót, kicsit kiakasztott egy téma! Rájöttem, hogy most a médiában az a szokás, ha Fidesz késésben van valamilyen vállalással, akkor a média legyen az bármi, rádió, tv, újság, net, stb. sürgeti, egy ilyen letoló stílusban, rója rá az elvárásokat a kormány fejére. Politikusok, kapkodnak és jönnek az idióta passzusok, amivel persze ebben az országban senki nem ért egyet! Nekem pont az a bajom, hogy rohadtul gyorsan dolgoznak, mindent egy nap alatt akarnak megoldani, mint a gyerekek, türelmetlenek! Lefogadom, hogy egyik párt sem dolgozott ennyire kártevően és szélsebesen! Média még rá is pakol, hogy hol van Széll Kálmán terv többi vállalása, megy egyebek? Jobb lenne ha nem srófolnák fel az elmaradt ígéreteket, mert ilyenkor van az, hogy jönnek az idióta passzusok, amivel abszolút senki nem érti, hogy ez most kinek jó?

Más!

Lenne egy szerény kérésem Fórumozókhoz!
Napi szinten, kapok kb. 5-10 emailt, amivel nincs semmi baj, mert igyekszem mindenkinek válaszolni, szívesen is teszem! Problémám azzal van, hogy sajnos a törvények még nem születtek meg és senkinek nem szeretnék csalódást okozni, ha valami mégsem úgy kerül bele a köztudatba, ahogyan én azt előre kifejtettem. Tudom, hogy nagyon nehéz, de kicsit még legyünk türelemmel, amíg a konkrétumokról is hallunk valamit.
Többen kérték, hogy nyilatkozzon ezen a fórumon egy politikus, hogy neki mi a véleménye stb. stb. Most leszögezem, hogy kétlem, hogy ide regisztrálna, mert nagyon vigyáznak a saját hírnevükre és nem fognak, sajnos, ide leereszkedni a hozzászólásokhoz, túl nagy arcok ahhoz! Örüljünk annak is, hogy ha igaz a politikus irománya, akkor vannak köztük olvasók, akik figyelemmel kísérik az oldalt!
Vissza az e-mailhez, nyugodtan tegyék fel azt a kérdést, amit nekem írnak, itt az oldalon, mert szerintem több szem, többet lát és nagyon okos válaszokkal szoktunk és szoktak segíteni. Megtisztelő, hogy hozzám fordulnak problémájukkal, de jobban szeretem, ha ezen a fórumon tesszük meg! Nincs mitől félnünk és azt hiszem, hogy jobb ha politikusok is látják és olvassák, hogy milyen problémákkal küzdünk, napi szinten!

Üdvözlettel, legyen fájdalommentes, szép napjuk!

szafika # 2011.10.04. 06:43

Casablanka! Végül is nagyrészt igazat adok ebbe is , de én úgy gondolom ha a politikusokra ilyen sok pézt költ az állam , költsön a nyomorultjaira is egy keveset ! Azok a születésüknél fogva beteg emberkék nem tehetnek a nyomorúságukról, de a politikusok meg mérsékelhetnék kicsit magukat , ha a saját zsebük megtöltéséről van szó ! Ne legyenek ilyen határtalanul pofátlanok , se cinikusak ! Elnézegetem őket a kaján vigyorral a képükön üldögélve a Parlamentbe , és kinyílik a nemlétező bicska a zsebembe : tényleg ezt, ezeket akartuk ?!
Viszont valamikor , megboldogult gyerekkoromba is volt néhány olyan emberke a faluba, betegen született ,de aki fel tudott kelni, meg tudott mozdulni, annak találtak munkát is, hasznossá tehette magát, dolgozott, hozzájárult a fenntartásához, most meg volt olyan kolleganőm, aki abba spekulál, ha a gyereke befejezi az iskolát , leszázalékoltatja ! Sérültnek született, de egyedül önállóan bejár iskolába, a kedves szülő annyira hozzászokott a mindenféle juttatáshoz, amivel többet összecsipegetett innen-onnan, mint aki dolgozik 30-40 éve, h esze ágába sincs lemondani az ingyenről !Nem tudom , mi lenne a helyes , de ez így nagyon nem jó .

kiszolgáltatott # 2011.10.04. 10:01

A két szám közti különbség honnan teremtődik elő.A cikk alapján a munkaadók fogják talán finanszírozni.A versenyszférában pont a betegeskedő emberekért fognak kapkodni?Ez megint olyan nesze semmi fogd meg jól.

Marcsi62 # 2011.10.04. 10:13

xx

Ica56 # 2011.10.04. 14:33

Rettenetesen irritál, ha meglátom valahol, hogy a rokkantakat vissza kell vezetni a munka világába. Azt még rosszabb hallgatni, hogy a rokkantak nagy része álrokkant, különben is a beteg ember sokba kerül a társadalomnak. Nem elég a nyomorunk, még ilyen rágalmakkal is a halálba akarnak kergetni. Ott van a rengeteg fiatal, egészséges munkát kereső ember, de nem, minket nyomorékokat kell visszavezetni a munka világába. Rossz hallgatni azt is, hogy hány rokkantat kell eltartani az adófizetőknek. Valamikor mi is dolgoztunk, szerintem nem is keveset. Amikor a mi fizetésünkből vonták le az adót, a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási járadékot az természetes volt, hogy az akkori nyugdíjasokat is abból fizetik. Az a sok társadalmi munka, túlóra, éjszakázás nem számít, sőt az sem, hogy talán köze van ahhoz, hogy most rokkantak vagyunk.
Úgy érzem, kormányunk annyira sem érdemesít bennünket, mint egy bűnözőt. Azokat nem akarja dolgoztatni, mert nekik nem kötelező, ők úgy is megkapják az ellátásukat. Fűtés, világítás, élelem, egészségügyi ellátás, konditerem, képzési lehetőség, stb. Nagyon sokan vagyunk, akik szeretnénk, ha annyi lenne a rokkant-nyugdíjunk, amennyit az állam az adófizetők pénzéből egy gyilkosra havonta jut. Az is lehet, hogy ők még egy napot sem dolgoztak életükbe! Nem különös?

fjudit # 2011.10.04. 14:58

Hiába terelnének bennünket vissza.............a valóság ez sajnos, és egyre rosszabb lesz! Félelmetes!

http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?…

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.04. 15:14

Ica56! Nagyszerű ötletet adtál. Ha nem kapom vissza a rokkant nyugdíjamat, bárhogy is hívják jövőre, megvan a megoldás:) Veszek a kínai piacon robbanó szerkezetet, és átmegyek merénylőbe. Valami szép, belvárosi épület előtt felrobbantom, lehetőleg ott, ahol most nem kevés pénzért új díszkivilágítás készült. Tuti, hogy életfogytot kapok. Mi gondom lesz? Teljes ellátás, nincs rezsiköltség, van egészségügy, ingyen gyógyszer, kiolvashatom az összes könyvet, amire nem futotta a pénzemből. Kerámiázhatok, amit mindig szerettem volna hobbiból, de nem volt rá pénzem, hogy megvegyem a hozzávalókat: korong, égetőkemence, meg annak az áramdíja. Mennyire nem fog érdekelni, hogy mekkora az ÁFA, hogy kik vezetik az országot...
Inkább ez, mint az éhenhalás.
A megigényelhető 27.500 forintból és a férjem nyugdíjából úgysem lehetne megélni úgy, hogy két lányunk még diák. Igaz, a nagyobbikra nincs már családi pótlék, mert betöltötte 1,5 éve a 20. évét, a kisebbik 17 éves. Késői gyerekek, 32 éves voltam az első szülésnél. Most ők nélkülözzenek miattam? Pontosabban dicső vezetőink miatt? Ebből a segélyből meg tudnánk venni mindkettő MÁV és BKV bérletét, de már a gyógyszereimre nem futná.
Ha kipurcanok a börtönben végelgyengülésben, az állam temet el legalább? Mert 30 év múlva 83 éves lennék, azt a kort nekünk már esélyünk sincs megélni, még a teljesen egészségeseknek sem, nemhogy a betegeknek.
Lehet, hogy terrorista leszek? Na, ha ezért e topicért lecsuknak, akkor tuti, hogy olvassák a főokosok is ezt fórumot. Megadom a nagylányomnak a jelszavamat, ha elvisznek, majd Ő megírja, mennyire van figyelve az itteni eszmecsere.
AZ ERŐ VELEM VAN.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.04. 15:46

icike42: a végén az összeg tetszett a legjobban. Ki keresett ennyit közülünk? Na, erről beszélek én, ide fogom kérni magam. Vajon ez női, férfi, avagy koedukált börtön? Csak eltengetném maradék napjaimat. A hozzátartozók hoznának fonalat, kötnék, horgolnék, ha ügyes vagyok, egy kis plusz pénzt is tudnék keresni, de legalább a családtagoknak készítenék pulcsikat. Hímezni is tudok, készülhetnének a kalocsai mintás terítők, jó pénzért bárki ruhájára bármilyen minták. Most akarják a divattervezők népszerűsíteni a magyaros hímzést. Mennyi hasznos elfoglaltság, nem beszélve arról, hogy egy szakorvosi vizsgálatra tuti, hogy nem kell hónapokig várni, egy laborvizsgálatra sem 2-3 hetet.
Ott a helyem, ki tart velem?

Debra01 # 2011.10.04. 16:05

Ani! Törjünk fel egy bankot...de amilyen szerencsénk van, nem ide tesznek bennünket.

Debra01 # 2011.10.04. 16:18

Mária történetéhez hozzá fűzném. Naná, hogy van joga megtenni, mert ha nincs akkor Máriát kirúgja...mi több, fel sem veszi dolgozni.
Nem tudom hol a munkaügyi ellenőrzés. Pedig érdemes lenne nekik szétnézni. Mondjuk, minden 4 órába bejelentett dolgozó ügyének. Egyből meglenne a hiányzó költségvetési összeg. A munkáltatók szabályosan vadásznak a járadékosokra. nem kell bejelenteni őket teljes műszakba, de lehet kötelezni túl munkára. Milyen egyszerű ez kérem.....Vagy belemész, vagy kirúgnak. Éljen a szürke gazdaság.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.10.04. 16:28

Kedves fórumozó sorstársak!
Mit várunk azoktól az emberektől, akik azzal sincsenek tisztában, a a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj nem ugyanaz.
Valaki itt írta, hogy Vityakirály vidéki paraszt származású. Ha másnak nem, neki tudni kellene, mi a terelés/terelgetés szó jelentése. Ezt még Stohl Buci is tudja, hisz játszotta János vitéz szerepét. Vagy mi vagyunk Vityakirály nyája? Hát, ha belegondolok...
Kedves Debra01. Nem jó a bankrablás, és nem tudok sem futni, sem emelni, cipelni. Ha meg túl lassú vagyok, gyanús. Így fog kezdődni az új megélhetési bűnözés. Nem 1-2 kifli az üzletből. Anno, a most átkosnak nevezett korszakban is voltak olyan csórók, akkor még csöveseknek hívták őket, akik a tél beálltával elkövettek egy kisebb bűntettet (volt aki megvárta a helyszínem a rendőröket), viszont kitelelt a sitten. Elég volt, ha 4-5 hónapra becsukták, máris volt fűtött szoba, a semminél több étel, ha nem is mindennap, de tisztálkodási lehetőség, nem a híd alatt kellett élnie, és néha közfürdőben tisztálkodnia.
Jano55: bár megúszná egy elfenekeléssel az, aki nem megy közmunkára. Bár sokan többet is érdemelnének, de sajnos a legtöbb közmunkás azt sajnálja, hogy az is csak 4 órás lett. Tudod: éhen haláshoz sok, megélhetéshez kevés. Mind pénzben, mind időtartamban.

kiszolgáltatott # 2011.10.04. 16:30

"visszavezetni a munka világába"milyen álságos megfogalmazás.Mintha" ezeknek a szerencsétleneknek" (rokkantaknak),csak az lenne a bajuk,hogy nem látják a munka világát.
Jobb EÜ_i ellátásba,valódi EÜ-i rehabilitációba valahogy nem akarnak visszavezetni.

Nap-lemente # 2011.10.04. 18:05

Icike!

Melyik?

Debra01 # 2011.10.04. 18:12

Figyelem a TV-t annyit hallgatok, itt csalásokról, és egyéb bűncselekményekről. Nem lenne egyszerűbb a rokkantakat egyből bezsuppolni? Megoldódna az egész történet. Mi fedél alá kerülünk, kapunk gyógykezelést. A depisek azért aggódhatnának, hogy mit csinál, ha kikerül. Odabenn akár kaphatunk tolószéket is, amit itt kinn nem tudnánk megvenni. Ráadásul mutogathatna a vezírünk, hogy minden csalót lecsukatott, tehát eredményes az igazságszolgáltatás. (is)
Ja (!) Eszembe jutott hogy így a közmunkaprogram is megoldódna, hiszen a raboknak dolgozniuk kell az ellátás miatt, de ott szigorú orvosi vizsgálat előzi meg a munkavégzést. Még pszihikai vizsgálat is törvényben van előírva. Be is jelentenek tehát járulékot is fizetnek utánunk. A maradék kis pénzecskét, haza küldhetnénk a családnak. Ja, én is kézimunkázom :) Ha éppen fel tudom emelni a kezemet.

aperten # 2011.10.04. 19:17

Kedves Ani2085!

Kemény beszéd.
Sokan fontolgatjuk ezeket a dolgokat, legfeljebb nem beszélünk róla, hiszen azzal éppen a végrehajtás sikerét kockáztatja aki végleg elszánja magát.
Egy valamire azért felhívnám a figyelmed.
Bármire is szánod el magad, előtte járd végig a törvényes jogi utat.
Ha nem ezt teszed, erkölcsileg védhetetlen lesz az amit fontolgatsz.
A másik nagyon fontos dolog, az ártatlanok védelme.
Csak az ízlelje meg a haragunkat (de az nagyon) aki megérdemli.
Pár tucat elszánt ember meg tudná tanítani ennek a politikai elitnek nevezett marionett csőcseléknek, és megbízóiknak, hogyan kell bűnhődniük a népnyúzásért.
Ahogy 56 is kitermelte a maga hőseit, ez a mostani patkányvircsaft kor is ki fogja termelni. Lassan, de biztosan.


# aperten