Hogyan kell szerezni 140 pontot az egyetemre?

Dr.Attika # 2006.08.01. 11:26

Kedves "Helgacsajszi"!
Nem a jogi egyetemre történő bejutás nehéz, hanem a bentmaradás és a végzés. Javaslom ne is foglalkozz tovább a bejutás problematikájával. Készülj előre. Szerezz egy római jogi, magyar, illetve egyetemes jogtörténeti tankönyvet és olvasgasd. Ezen túljutsz akkor végy egy pár száz forintos polgári törvénykönyvet, büntető törvénykönyvet. Ha ezeket elolvastad, akkor térj rá a polgári eljárás és büntető eljárás törvényeire. Ha mindezeket elolvastad , értelmezed. A jogifórumban felmerülő eseteket elemzed és próbálod megoldani, akkor olyan előnyre teszel szert a három év múlva esedékes jogi tanulmányaid során, hogy azt ma még nem is gondolod.

Helgacsajszi # 2006.08.01. 06:43

Ja!!! Ez igaz!
Különben tegnap azon gondolkoztam, hogy pl most a jogi egyetemre volt olyan ahol 124 pont volt a felvételi ponthatár!!! Magyarázták a magas ponthatárt azzal, hogy ugye a jog nehéz, és okosabb diákok tanulnak ott!(ez így volt leírva az újságba!!), de ha nem államilag finanszírozott, hanem te fizeted,akkor már volt olyan (jogi)egyetem, ahová már 93 ponttal lehetett bejutni!! Tehát a pénz kérdése az egész!!!

Mentaa # 2006.07.31. 21:21

Na, ehhez, csak Order Jézusomját tudnám fokozni.

Order! Nem vagy elfeljtve, csak hetek óta gond van a gyerkőccel és se időm, se lelkierőm hosszabb lélegzetvételű levélre. Kissé össze vagyok zuhanva.
Rögtön írok, mihelyt konszolidálódik a helyzet.

Többieknek!

Még mindíg nem világos számomra, hogy miért van az, hogy nincs semmi megmérettetés, és elegendő egy sík kettes érettségi egy gépészmérnöki karon.

Helgacsajszi # 2006.07.31. 17:52

Igen, de én arra is gondoltam, hogy lehet, h pl töri 5 ös, akkor azért kapsz 3 pontot, vagy valami ilyesmi!
Én se értem!

Sasfioka # 2006.07.31. 17:04

De hát ha négy évet számolnak, akkor kétszáz fölött lenne az ő pontja :P

SF

Helgacsajszi # 2006.07.31. 12:13

:))))

Sasfioka!! Akkor nem tudom, de az biztos, hogy nekik úgy számolták!
Ez van! Igazából tök mindedj!!!
Az a lényeg hogy tanulni kell mint az állat!!!

:DD

_Wasp_ # 2006.07.31. 11:40

:)))

szerintem a szóbeli vizsga a rátermettség jó szűrője, stressztűrés, alkalmazkodási képesség, miegyebek.

A középiskolai bizi, a szorgalom és intézet komolytalanságának hányadosából áll össze, az érettségi se szokott gyenge eredményt hozni.

Ez nem gond, csak sok embert ért már csalódás az első komolyabb vizsgán.

Amúgy a jog pont olyan tudományág, ahol kellő szorgalommal bárki lehet egy szűk területen a világ legjobbja. Ha ilyen értelemben gondoltad, akkor igazat adok, de ha a "legjobb jogászokon " ügyvédeket és bírókat értettél, akkor Isten mentsen meg tőlük

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Order (törölt felhasználó) # 2006.07.31. 10:35

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

_Wasp_ # 2006.07.31. 09:48

A jogra (szóbeli) felvételi nélkül, bekerül majd pár érdekes figura......

_Wasp_

és felesleges megoldása

Sasfioka # 2006.07.31. 09:38

Nincs felvételi vizsga. A szerzett pontot az érettségid alapján számítják ki. Ergo: érettségi = felvételi

2008-tól csak a nyelvvizsga megítélése fog változni. A jelenlegi szabályozás és pontszámítás érvényes marad. (Legalábbis a jelenlegi törvény nem módosít semmit 2008-tól, csak a nyelvvizsgát), de szerintem már nem fogják megkeverni megint.

Vagyis: egy vagy két érettségi tárgy, és öt tárgy utolsó két tanult év végi (ha az utolsó évben tanulod, akkor abból az utolsó év félévi) osztályzata számít.

SF

Helgacsajszi # 2006.07.31. 08:21

Mondjuk ezt nehezen tudom elképzelni, de ez tényleg így van, mert h állítólag nem kell felvételit írni, hanem ugye kérik 9.-től!
Ezt onnan tudom, h az ismerőseimnek akik most éretségiztek, nekik már így számolták!!
Köszi Sasfioka!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Helgacsajszi # 2006.07.31. 08:19

Húúha!!
Én úgy tudom, hogy mostantól 9.től az érettségi tárgyak beleszámítanak a pontokba!!

Order (törölt felhasználó) # 2006.07.30. 13:24

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Sasfioka # 2006.07.30. 13:00

A pontszámításról:

Hozott pontok:
Legalább két évet tanult tárgy utolsó két év végi jegye, amennyiben a jelentkező az adott évben érettségizik, akkor az utolsó évnél a félév számít.
Itt öt tárgy számít:
matek, töri, magyar nyelv és irodalom átlagolva, idegen nyelv és egy választott(szakmai) tárgy. Ez összesen 50 pontot jelent. Ehhez adják hozzá az érettségi bizonyítványban szereplő érdemjegyek átlagának kétszeresét, a kerekítés szabályait figyelembe véve.
Így a hozott pont 60 lehet összesen.

Szerzett pont:
Egy vagy két tárgy érettségi eredményei alapján számítandó, felsőoktatási intézménytől függ, hogy melyik tárgyat, tárgyakat kéri.
Érettségid százalékos értéke alapján állapítják meg a pontokat (függetlenül, hogy milyen szintű érettségit tettél):

90%-100% 30/60
85%-89% 29/58
80%-84% 28/56
75%-79% 27/54
70%-74% 26/52
65%-69% 25/50
60%-64% 24/48
55%-59% 23/46
50%-54% 22/44
45%-49% 21/42
40%-44% 20/40
35%-39% 19/38
30%-34% 18/36
25%-29% 17/34
20%-24% 16/32
0%-19% Szerzett pont nem számítható

Vagyis szerzett pontod maximum 60 lehet.

Csak a "teljesség kedvéért", amennyiben régi rendszerben érettségiztél, úgy a számítás módja a következő:
Kitétel, hogy a meghirdetett, kötelezően előírt érettségi tárgyból legyen érettségid. Az érettségid középszintű érettséginek felel meg, így többletpontot rá nem kapsz.
Az érdemjegyeket pedig az alábbiak szerint számítják át az előírt tárgy(ak)ból:

5 (jeles) érettségi: 100% - 30/60 pont
4 (jó) érettségi: 79% - 27/54 pont
3 (közepes) érettségi: 59% - 23/46 pont
2 (elégséges) érettségi: 39% - 19/38 pont)

Perjel utáni pont akkor érvényes, ha az intézmény egy tárgyból kér felvételi vizsgát.

Így a hozott és szerzett pontjaid összege 120 pont maximálisan.

Többletpontok:
Többletpontot három esetben kaphatsz:

1. Emelt szintű érettségi vizsgáért:
Ha az intézmény két érettségi tárgyat írt elő, akkor tárgyanként 7 többletpontot jelent az emelt szintű érettségi, ha egy tárgyat írt elő, akkor 14 többlet pont jár a tárgy emelt szintű érettségijéért.
Vagyis emelt szintű érettségivel összesen 14 többletpontot szerezhetsz.
2. Nyelvvizsgáért:
A nyelvvizsga típusától függően jár többletpont az alábbiak szerint:
Középfokú "C" típusú nyelvvizsgáért 7 pont
Felsőfokú "C" típusú nyelvvizsgáért 10 pont
De maximum két nyelvvizsga számítható, így a maximálisan adható többletpont 20 pont.
3. Az intézmény által saját döntése alapján adható többletpontok:
Országos Képzési Jegyzékben szereplő, szakiránynak megfelelő bizonyítványért,
Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyen elért helyezésért,
Olimpiai sportágban világ- és Európa-bajnokságon elért helyezésért.
Itt a többletpont mértéke intézményenként és karonként változó! (1-5 pont körül szoktak adni)

Viszont a többletpontok maximális értéke 24 pontot nem haladhat meg.

Szintén intézményi döntés alapján általában elmondható, hogy maximális többletpontot kap az (24 pont), aki OKTV-n vagy OSZTV megfelelő helyezést ért el. (ca. 1-3. helyezett)

Abszolút felvételi mentességet élvez az a jelentkező, aki olimpiai bajnokságon 1-3. helyezést ért el. Ebben az esetben a helyezés elérését követő 5 éven belül élhet a felvételi mentességgel, és csak egy alkalommal használhatja azt fel.

VÁLTOZÁS 2008-tól:
Nyelvvizsgáért maximálisan az eddigi 20 pont helyett 10 többletpont adható. (Tehát ha van egy felső és egy közép c-d, akkor is 10 pontot kapsz, meg akkor is 10 többletpontot szerzel, ha "csak" két közép c-d van.) A nyelvvizsgáért adható többletpontok értéke nem változik, azaz közép c 7, felső c 10 pont.

SF

Helgacsajszi # 2006.07.29. 10:21

Dr.Attika! Annyira jól esett az amit írtál!! És én is így érzem, hogy ezt végig tudnám csinálni!!! Csak vegyenek fel!!! Köszi a többi hozzászólást is.
Mégegyszer kössz, mindenkinek!!!
:)))))

Mentaa # 2006.07.28. 21:05

No, azért ezt a jogászpalántát én se ástam el. Nagyon is imponál az elszántsága és az előrelátása. Szerintem is meg fogja állni a helyét. Már ami az egyetem elvégzését illeti. Ezen túlmenően meg osztom Drati véleményét. Az élet úgy is szelektál!

Egyébként meg "Kedveseim"! (Drati és Leg) Jó hallani felőletek! :)))))

Egyébként meg maradva az egyetemi pontszámításoknál. Hogy működik ez manapság?
Miért van az, hogy bambika elvégzi a középiskolát egy alig több mint hármas átlaggal, elmegy, tesz egy sík kettes közpszintű érettségit, és bent virít a kecskeméti műszaki főiskola gépészmérnöki karán.
Ha nem a szemem előtt zajlik, nem hiszem el!
Hol maradtam én le???

Legislator # 2006.07.28. 16:11

Reméljük, megmarad a jog számára.

Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2006.07.28. 14:31

Jajaj Kedveseim (Mentaa, Legislator)!
Ezt a jövőbe kedvezően tekintő emberpalántát (Helgacsajszit) pozitívabban kellene biztatni a jogi pálya választása irányába. Van egy mondás: Teher alatt nő a pálma. Készüljön erre a hivatásra, tanuljon, szerezzen tapasztalatot, tudja meg, hogy a "summa cum laude" seggészeti képességről kiállított minősítést jelent. Az élet mindíg szelektál. Az, hogy a jogi egyetemen hányszor "rúgják hasban" és ezután hányszor áll fel az az ő tűrőképességén múlik.
Én javaslom, hogy válassza ezt a pályát. Szép, felemelő és nagyon érdekes.
Üdv: Attila

Mentaa # 2006.07.28. 12:42

Na, igen, és ha az önfegyelmed megtartása közben addig magadon soha nem tapasztalt viselkedés módosulásokat észlelsz majd, ne lepődj meg, csak az általad hordozott "kórokozó" mellékhatása! Én például az önfegyelmem megtartása közben profi módon megtanultam káromkodni. Azelőtt ezt a sportot nem űztem, de ugye valamit valamiért!!!

Ja, és a szakmaszeretet! Hát, azt nem is tudom, mintha valahol menetközben elvesztettem volna! Azért bízom benne, hogyha a végső mázsázs tehertől megszabadulok, és nem kell az önfegyelmem energiáit másra pazarolni, tisztes úrinő módjára tudok majd beszélni és a a valaha sokat ígérő szakmaszeretet csírái is újra sarjadozni kezdenek bennem!

Azért fel a fejjel, úgy látom Helgacsajszi, hogy elszánt vagy és időben gondolkodol, ez már minden esetre jó előjel, és igen alkalmas fejszének ígérkezik egy ekkora fához! Kitartást! :)

Legislator # 2006.07.28. 12:02

Először lelkesedik az ember. Aztán nagy önfegyelem kell, hogy ez meg is maradjon. Meg szakmaszeretet.

Sunshine after the rain.

Helgacsajszi # 2006.07.23. 08:58

jonie! Igen még csak 15 éves vagyok, most leszek 9.-kes(gimiben), és igazáből az érdekelt, h azt hallottam, hogy 9 félévtől viszem a pontokat. Úgyhogy jöbőre lehet tanulni!!
Köszi!

jonie # 2006.07.22. 13:21

Én úgy emlékszem, hogy Helgacsajszi még csak 15 éves, így még van pár éve a felvételiig :) az nem baj, ha ennyire érdeklődik, jobb előbb mint utóbb :)

asvanyvizagi # 2006.07.22. 12:44

kedves Helgacsajszi. 140 pontot úgy lehet szerezni, hogy mindenből 5-ös voltál a gimiben.van egy felsőfokú, és/vagy egy-két középfokú nyelvvizsgád. és legalább egy tárgyból pl: töri, vagy magyar emeltszintű jeles (60%) feletti érettségit tettél. Ha két emeltszintűt csináltál-jelesre -meglehet a max 144. De pont most jut eszedbe, hogy mi a pontszámítás alapja??? napok múlva minden eldől... no nem az, hogy hány pontod van, hanem az, hogy a pontjaiddal hova vesznek fel.
a www.felvi.hu - már írták neked. Nagyon csodálkozom, hogy most foglalkoztat a dolog...csak aztán ne legyen nagy a sértődés, ha nem elég a pontod. Mert ugye tudod ?: a nem tudás nem mentesít.:-) azért sok sikert

De aztán ne az legyen mint az előző felvételik idején, hogy a tájékozatlanok puffogtak a legjobban!informálódni, tájékozódni,kérdezni.

Helgacsajszi # 2006.07.22. 11:27

Elhiszem! Mindig van ilyen! De ez van!

_Wasp_ # 2006.07.22. 09:16

Majd nem fog tetszeni, ha a Jobbágyi / Lábady professzor úr kérdezget belőle... :))))

Ehh, én is szeretem ám, de lesz néhány pillanat, amikor földhöz akarod majd csapni, és eljárnád rajta a csűrdöngölőst.

_Wasp_

és felesleges megoldása