Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2021.04.28. 08:26

154. § (3) - olyan nincs is.
Használati díjat onnantól követelhetsz, hogy te vagy a használt rész tulajdonosa. Hogy azt a tényleges használótól, vagy pedig a tulajdonostárstól mint használótól követeljed-e, arra most hirtelen nincs ötletem.
Nem látom be, mi az üzlet a lakottan történő vásárlásban, ha nincs szándék közös tulajdon megszüntetésére.

Vevo123 # 2021.04.28. 08:12

Tisztelt Szakértők!

A vht. 154 (3) vonatkozik használati díjra is?

A konkrét helyzet az, hogy adós abban az ingatlanban lakik amiben az elárverezett tulajdonrésze van. Az árverés nem emelkedett még jogerőre, mert adós kifogással húzza az időt és fogja is ameddig módjában áll úgy látom. Tulajdonostárs nem áll szóba velem. Mikortól jár nekem ebben a helyzetben a használati díj, amit tulajdonostárstól kérnék?

A tulajdonrészt lakottan, tehermentesen vásároltam meg, bár társtulajdonos nem ott lakik, így nyilván ő rendelkezik a joggal, hogy hasznosítsa az egész ingatlant, és bárki is lakik ott bérleti díjat szedjen tőle. Ha nem tudok társtulajdonossal megegyezni, akkor használati díjat kérnék tőle.

Válaszotokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2021.04.27. 15:57

Közöld a végrehajtóval, hogy ne szórakozzon a jegyzővel meg a 60 nappal, mert úgy rúgatod pycsán a bírósággal, de legfőképpen a Kar ellenőrével, hogy örökre megemlegeti, és még a munkabére 20 százalékára is megbüntetteted. A Vht. 154/A. § (1) szerint, az adós az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig köteles az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ez teljesült, hiszen az MNV jelezte, hogy biztosítaná az átadást, ha a végrehajtó méltóztatna kijönni az irodájából. Tehát nincs szükség sem a (10) bekezdés szerinti kérelemre, sem a jegyző (11) bekezdés szerinti értesítésére, sem a (12) bekezdés szerinti kényszerintézkedésre; hanem csak simán, a 154. § szerinti intézkedéssel átadja az ingatlant a vevőnek. Mivel az MNV ragaszkodik a helyszíni eljáráshoz, ezért Erre csak május 4-ét követően kerülhet sor, de akkor akár azonnal is.

Verkaida # 2021.04.27. 15:05

Tisztelt Fórumtársak!

Az alábbiakban kérem a véleményetek

2020 novemberében árverésen vásároltam egy lakóingatlant, tulajdonos a MNV/Magyar Állam/
Jogerőre emelkedett, beadtam a birtokbaadási kérelmet a végrehajtónak,megkerestem a MNV vagyonkezelési osztályt , írásban nyilatkozták, hogy átadják, amennyiben a végrehajtó kijelöl egy időpontot.
A végrehajtó nem hajlandó kijelölni időpontot.
Először kilakoltatási moratóriumra hivatkozott, ami állami tulajdon lévén nem vonatkozik rá.
Bementem kértem hivatkozzon jogszabályra erre szóban megígérte hogy átadja, majd másnap telefonon közölte, hogy mégsem, továbbítja a jegyzőnek szerintem fölösleges, üres ingatlan , amit átadnának. Letelt a 60 nap.
Most arra hivatkozik, hogy május 4 től minden jegyzőnél lévő ügy újraindul és újabb 60 nap, meg különben sem ér rá-enyhébben fogalmazott

Próbálkoztam a vagyonkezelőnél, hogy olvassák le az órákat, és vigyék be a végrehajtóhoz, hogy elkészíthesse a jegyzőkönyvet, de erre nem hajlandóak

Hová lehet fordulni ilyenkor?
Ötletet jöhet!
Köszi

Samon # 2021.04.27. 14:18

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.04.27. 04:20

Így van.

Samon # 2021.04.26. 13:59

Tisztelt Grave7! Tisztelt drbjozsef!
Nagyon köszönöm!
Most már talán tisztább a kép.

Ha jól értem,

  • Végrehajtó behív - jegyzőkönyv aláír - kérem a fizetési haladékot.
  • Eközben a végrehajtó megküldi a feleknek levélben és kézhezvételtől kifogást nyújthat be az adós vagy az egyéb leírt 2* kézbesítés vagy stb.
  • idézem 149. § (1)"Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó végrehajtói felhívás kézbesítésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti." Ez azt jelenti, hogy ha kifogást nyújtanak be, akkor azt elbírálják és ha megvan a döntés a végrehajtó értesítést küld nekem és 15 napon belül értesítéstől ki kell fizetnem?
drbjozsef # 2021.04.26. 13:16

3, Amíg a kifogás el nem lesz bírálva addig a vételárat sem kell kifizetnem?

Nem. A paragrafust is megírta hozzá Grave. Vagy a törvény sincs meg?

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2021.04.26. 13:14

Samon,

Kérni bármit lehet, könnyítést meg miért ne?
Vht.149.§(2).
A fizetési határidőig kérheted, de értelemszerűen az aláírásnál egyből célszerű.

drbjozsef # 2021.04.26. 13:11

Samon,

Basszus, te írod, hogy kézhezvételtől. Az adós nem írja alá, az árverési vevő írja alá. Neki onnan indul. Az adósnak megküldik, neki onnan indul, hogy kézhez veszi, ez 5-14 nap, ha nem veszi át kétszer, és bemegy még határidőben a postára érte. Ha oda se, akkor kézbesítési fikcióval válik jogerőssé, és bukja a kifogás lehetőségét. Szóval aláírás után még egy jó hónapot is kellhet várni, ha úgy alakul.

(Egyébként pedig, ha az adós önhibáján KÍVÜL nem kapja meg, akkor a tudomásszerzéstől 15 napra újra megnyílik neki a kézbesítési fikció megdöntésének lehetősége, és annak megdöntése esetén a kifogás lehetősége, kvázi "bármikor" - de gondolom észre fogja venni, ha be akarsz költözni mellé.)

Samon # 2021.04.26. 12:56

Tisztelt Grave7!

Köszönöm hozzászólását!

1, Akkor ha jól értem a jegyzőkönyv aláírásától indul a kifogás beadási ideje!

2, Önök szerint akkor célszerű a 60 napos fizetési haladékot kérni? Lesz biztosan kifogás. (Csak azért, hogy ha sokáig húzódna az ügy legalább a pénz nálam legyen biztonságban!)

3, Amíg a kifogás el nem lesz bírálva addig a vételárat sem kell kifizetnem?

Grave7 # 2021.04.26. 12:38

@Samon:
A kézhezvételtől 15 napon belül kifogással élhet az adós. A kifogás benyújtási határideje a jegyzőkönyv aláírásától vagy a vételár kifizetésétől indul?

A kérdést meg is válaszoltad előtte.

.
Ha kifogást nyújtanak be az ügy fizetési szempontól is leáll amíg ki nem vizsgálják?

Igen, lásd Vht. 149. § (1) bek.

Samon # 2021.04.26. 10:26

Tisztelt fórumtársak tisztelt szakértők!

Arra vagyok kíváncsi hogyan zajlik le a folyamat a végrehajtási jegyzőkönyv aláírása után. Ha jól tudom minden résztvevő kap a jegyzőkönyvről egy másolatot. A kézhezvételtől 15 napon belül kifogással élhet az adós. A kifogás benyújtási határideje a jegyzőkönyv aláírásától vagy a vételár kifizetésétől indul?
Okunk van feltételezni, hogy kifogást fognak benyújtani. Arra gondoltunk célszerű lenne az elhúzódó ügy miatt a 60 napos fizetési haladékot kérni.
Ha kifogást nyújtanak be az ügy fizetési szempontól is leáll amíg ki nem vizsgálják?

gerbera317 # 2021.04.10. 10:24

Egyébként, végrehajtás alá vonni csak az adós vagyonát lehet. Kevés kivételtől eltekintve. Amit te tervezel, az éppen nem kivétel.

gerbera317 # 2021.04.10. 10:11

Ennek mi köze az árverési vevő jogaihoz?

Ricsi9 # 2021.04.09. 15:07

gerbera: micsoda megnyugtató információ :D

gerbera317 # 2021.04.09. 13:17

Biztos forrásból tudom, hogy már csak pár hetet kell várni, hogy kiderüljön, hány hét múlva jelenthetik be, hogy még hány hetet kell várni.

Ricsi9 # 2021.04.09. 13:01

gerbera: úgy értettem, csak egy szófordulat volt, bocsánat. Tudom, hogy nincs per és ítélet.

papinianus: köszi, remélem úgy lesz. Csak senkinek sincs infója arról, hogy mikor veszíti el a hatályát az a kormány rendelet, sajnos.

papinianus88 # 2021.04.09. 11:10

Ricsi9:

Ha megfogadod gerbera tanácsát, olyan gyorsan a végrehajtóhoz kerül az ügy, ha gyorsan megfizeted a költségelőleget, akkor pedig olyan gyorsan intézkednie KELL a végrehajtónak a szigorú határidők miatt (amennyiben a 112/2021 Korm. rendelet hatályát veszti), hogy mire leírod - barokkos túlzással - a válaszodat a tanácsainkra, már az ingatlanod kanapéjának széléről tudod a mondat végére tenni a pontot. :)

gerbera317 # 2021.04.09. 11:03

bízni fogunk a bírósági ítéletben
Milyen ítéletben? A Vht. 183. § szerinti eljárásban éppen az a lényeg, hogy nincs per, nincs ítélet, hanem a bíróság az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését nemperes eljárás során hozott végzésben rendeli el. Nem kéne ügyvédet fogadnod?

Ricsi9 # 2021.04.09. 10:46

köszönöm szépen a választ.

Annyit tennék hozzá, hogy igazából kamuzni se kell, hogy nem laktak ott, mert vannak fényképek az ingatlan belsejéről, amin egyértelműen látszik, hogy ott senki nem lakott, teljesen üres, egy-két bútor volt/van bent.

De el fogunk indulni ezen az úton, és bízni fogunk a bírósági ítéletben, hogy ne kelljen pereskedni, mert az nagyon sok idő lenne. Viszont ha meg nem megy át a bíróságon, akkor nincs mit tenni.

gerbera317 # 2021.04.09. 07:14

Általában jelentősége, hogy az eladó be van-e oda jelentkezve. Te viszont tulajdonosként bejelentkezhetsz - ennek az elmulasztása miatt nem tudnád magadat kimenteni a bank előtt.
Ha tényleg nincs az eladó bejelentkezve az eladott lakásba, abból viszont tőkét kovácsolhatsz: kérheted a bíróságtól az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését. Kamuzva előadod, hogy az eladó nem ott lakik, nincs is ide bejelentve, hanem a tulajdonjogod bejegyzését követően, a birtokba adás helyett önkényesen elfoglalta a lakást, most pedig nem akarja átadni, holott már a vételárat is megkapta.
Az önkényes foglalás azért lényeges, mert ilyenkor nincs szükség perre, hanem a bíróság az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését - végrehajtható okirat kiállítása nélkül - nemperes eljárás során hozott végzésben rendeli el. Ráadásul, a végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya. (További előnye ennek az eljárásnak, hogy a téli moratórum sem számít. Azért van ez most zárójelben, mert a szigorított védekezés miatti helyszíni eljárási tilalom viszont érvényben van, tehát ez az opció most éppen nincs.)
A szű keresztmetszet ott van, hogy a bíróság beveszi-e a kamuzott önkényes foglalást. Ha beveszi, akkor a foganatosításra még az esetleges jogorvoslati kérelemnek sincs halasztó hatálya.

Ricsi9 # 2021.04.08. 18:45

köszönöm a választ.

Először is, ők oda a házba nincsenek is bejelentve. Amikor az ingatlanvásárlás elején voltunk, akkor mondták, hogy egyszerű lesz a kiköltözés, mert nem is laknak ott. Most, hogy a teljes összeg a kezükben van, már az a mondásuk, hogy ott laknak. Azonban a lakcímkártyájukat láttuk, és azon egyiknek sem szerepel rajta ez a ház. Mindketten máshova vannak bejelentve.

A kilakoltatásra meg amiket próbáltunk már, azok pont ezek, bejátszottunk mindent, de nem hajlandóak kötélnek állni.

És nyilván le lesz perelve a gyatyó, ezt nem hagyjuk majd annyiban.

drbjozsef # 2021.04.08. 18:14

Ricsi9,

A banki probléma könnyen áthidalható : feltételezem, a bejegyzett tulajdonos már te vagy, márpedig akkor azt jelentesz ki- és be- az ingatlanba, akit akarsz.

Bár ez sem teljesen szabályos, hiszen hivatalosan az ott lakó címét nem fiktiváltathatod (azt fogja a megkeresésre nyilatkozni, hogy ott lakik), de legalább te be tudsz jelentkezni, még ha nem is ott laksz.

A kilakoltatásra nincs jó megoldás. A legjobb minél előbb megegyezni velük valahogy, fenyegetéssel, rimánkodással, zaklatással, mindegy hogy, aztán a ha birtokon belül vagy, én a helyedbe leperelném a gatyáját is, ha csak évekig tiltják a fizetését, nekem az is megfelel, szórakozzon az anyukájával.

Ricsi9 # 2021.04.08. 16:40

Kedves Fórumtársak!

Szeretném a segítségeteket kérni egy házvásárlási ügyben.

Nagyon sokat olvastam itt és különböző oldalakon, hogy mit és hogyan kellett volna csinálni, csak mindezt már a baj megtörténte után.
Következő a helyzet:
Vettünk egy házat, melyet hitelből vettünk meg, a bank közvetlen az eladónak utalta a fennmaradó összeget, abba nem volt beleszólásunk (igen tudom, lehetett volna). Az eladó viszont nem költözik ki az ingatlanból a felszólításunk után sem. A szerződésben úgy szerepelt, hogy amint megkapja a pénzt, aznap van a birtokba adás is, viszont ez elmaradt immáron 9 napja.
Az eladó remek ötletei között van az is, mivel albérletet nem találnak, hogy még 2-3 hónapig ott lennének a házban, és majd fizeti a kötbért (amit nyilván nem akar/fog fizetni).
Amit így a fórumról megtudtam, hogy lehetne indítani egy lakáskiürítési pert, viszont arról is olvastam olyanokat, hogy az lehet akár 2 hónap, de akár 1,5 év is.
Ezzel csak egy a problémám, hogy jelenlegi albérletem szerződése megszűnik a hónap végén. Illetve zavar az is, hogy a bank felé van egy 90 napos határidőm, hogy bejelentsem magam az ingatlanra állandóra, majd mutassam be ezt. Viszont ha nem teszem meg, akkor az szerződésszegésnek minősül, és akkor meg a bank fog rámjárni, miközben még a ház kulcsait se kaptam meg.

Valaki esetleg tudja ilyenkor mi a teendő? Nincsen más út csak a per és remélni, hogy gyorsan lejátszódik?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol erre. Eléggé el vagyunk keseredve a feleségemmel ezügyben, hogy "jól kezdődik az életünk" ...

Köszönöm.