Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


ice1 # 2016.12.17. 07:51

Tisztelt Fórumozók!

Sok hasznos infót olvastam itt, hátha az enyém is hasznos lehet valakinek.
"Az illetékkötelezettség keletkezése, árverési vétel esetében az árverés napján."

A NAV illeték osztálya ezt úgy alkalmazza, hogy ez a nap az árverési jegyzőkönyv aláírásának a napja.
Fellebbeztem, röviden józan paraszti ésszel leírtam az indokaimat, mert nekem lényeges volt az a 4 nap eltérés, az 1 év határidő miatt.
A vége az lett, hogy 4-5 oldalon keresztül levezetve igazat adtak nekem, miszerint az árverés napja ténylegesen az árverés lezárásának, azaz az elektronikus licit lezárásának a napja.
Láss csodát, tévedhetnek!

Üdv!

gerbera317 # 2016.12.15. 13:44

A folyamatos árverési hirdetményeknél normális, hogy a v.h. konkrét érdeklődés esetén sem néz utána az adott árverési tételnek...?

Teljesen normális. Mit gondoltál?

A folyamatos árverési hirdetmény érdemében nem árverési hirdetmény, csak az elnevezésében. A szabály az, hogy ha a második vagy többedik árverés sikertelen marad (= nem tettek vételi ajánlatot), akkor a végrehajtó közzéteszi az ingatlant egy nyilvános felületen, amit a törvény "folyamatos árverési hirdetmények elektronikus nyilvántartása" névvel illet, és az árverés mindaddig szünetel, amíg az ingatlanra vételi ajánlatot tenni kívánó árverező nem kéri felhasználói nevének és jelszavának aktiválását, vagy a végrehajtást kérő a hirdetmény közzétételétől számított 3 hónap elteltével újabb árverés kitűzését nem kérte. Az árverés szünetelése többnyire együtt jár a végrehajtás szünetelésével is, ami azt jelenti, hogy a végrehajtó - a folyamatban maradó letiltás vagy részletfizetés kezelésével kapcsolatos intézkedések kivételével - semmilyen intézkedést, így ingatlan-nyilvántartás ellenőrzését sem végez, nem is végezhet.
Ha a folyamatos árverési hirdetményre érvényes vételi ajánlat érkezik, akkor a folyamatos árverés átfordul ismételt árverésbe, ami már érdemét tekintve is árverés. Ekkor - és csakis ekkor! - a végrehajtó megvizsgálja az újabb árverés kitűzhetőségének feltételeit, és adott esetben törli az ismételt árverést a rendszerből, mivel olyan körülmény merült fel, ami miatt az újabb árverés - egyelőre - nem tartható meg.

nagyon elkeserítő számunkra, hogy ilyen banális pontatlanságok miatt kell bizonytalanul várakozni, és nagy összeget mozgatni feleslegesen

Nem pontatlanság, hanem ez így szabályos. Te pedig így jártál. Tudomásul kell venni, hogy a végrehajtási eljárás célja az, hogy állami kényszerrel is el kell érni az adós teljesítését; nem pedig az, hogy olcsóbb húsosfazekat kínáljon mindazoknak, akik az árverési bizniszből akarnak olcsóbban vagyont szerezni. Javaslom, hogy hívd vissza az agarakat.

Ármin2017 # 2016.12.14. 19:58

@Grave7 Köszönjük, egy hét után fel is hívtuk a végrehajtót, mivel továbbra se került át az aktív hirdetmények közé az ingatlan. Előző este küldtünk egy emailt a végrehajtónak, ennek ellenére másnap délelőtti telefonhívásunkkor nem tudtak érdemleges információval szolgálni. Délután kaptunk a v.h.-tól egy visszahívást, hogy sajnos ELUTASÍTOTTÁK az aktiválásikérelmünket, tekintettel arra, hogy a tulajdoni lap lekérését követően szembesültek azzal, hogy az elmúlt három évben két új jelzálogbejegyzés is került az ingatlanra.Az árverési előleget visszautalják, a jelzálog jogosultakat kiértesítik, majd január közepén érdeklődjünk újra...
Több érdekes kérdést is felvet az ügy fejleménye. Személyes MBVK regisztrációnkkor,és a konkrét ingatlannal kapcsolatos érdeklődésünkkor tájékoztattak bennünket, hogy minden rendben van, regisztráljunk. Ezek szerint mégsem volt rendben. A többmilliós árverési előleg átutalása a mai világban nincsen ingyen, ez teljesen normális hogy milliókat utalgat az ember a vakvilágba? A folyamatos árverési hirdetményeknél normális, hogy a v.h. konkrét érdeklődés esetén sem néz utána az adott árverési tételnek, és futtatja a felesleges köröket az árverési vevőkkel? Rendben van, hogy 2013 óta egyszer sem frissítette a v.h. az árverés alatt álló ingatlanainak állapotát? Kérdéseim részben költőiek természetesen, de nagyon elkeserítő számunkra, hogy ilyen banális pontatlanságok miatt kell bizonytalanul várakozni, és nagy összeget mozgatni feleslegesen.

gerbera317 # 2016.12.12. 15:26

Dorci,
A végrehajtás tipikusan az az eljárás, ahol az adós diktálja a feltételeket, ugye?

Grave7 # 2016.12.12. 14:54

@Ármin2017: Ha az előleg befizetését és az ajánlat árverési rendszerben való megtételét követő 1 hét múlva belül nem látod a 30nap időtartamú hirdetményt (elsődlegesen ismételt árveréseknél, de lehet máshol), akkor javaslom érdeklődj a végrehajtónál.

Dorci92 # 2016.12.12. 14:45

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni. November 29-én írtuk alá az árverési jegyzőkönyvet. Az ikerszomszéd jelezte, hogy meg azon a héten megkaptàk a példányukat, igy a szombati napon átmentünk az adoshoz megbeszélni, hogy hogyan tovább (szerettük volna a segítségüket felajánlani, albérlet keresésre es költöztetésre de igazából a támadás es mindennek elhordas utan nem jutottunk semmire) De az adós azt mondta nekünk, hogy érvénytelen volt az árverés, mert o tavaly beadott egy papírt a végrehajtónak hogy ok állami per alatt állnak (devizahiteles ház plusz nemi finomság melle) es hogy beszéljek a végrehajtóval es kérjem vissza a penzem :D a kérdésem az az hogy attól függetlenül hogy januárba kérem a kilakoltatást márciusra es o nem vette at ajegszokonyvet amivel tudna fellebbezni es a tavalyi levelet nem kérte ajanlottan igy azt sem tudja megkapta e a végrehajtó, mennyire volt érvényes az árverés? Ja es a masik hogy megmondta hogy felgyújtja a hazat es eladja a fűtést mennyire korrekt ugy hogy ez egy osztatlan közös tulajdonú ikerház? A szomszéddal beszéltem, azt mondta hogy figyelnek.... Lehet kicsit hosszú lett de nagyon nehez elerni a végrehajtot es a neten nem találok semmi információt erről a perről...
Válaszukat elore is koszonom!

gerbera317 # 2016.12.12. 12:56

Az végrehajtói beavatkozás nélkül, automatikusan történik.

Ármin2017 # 2016.12.12. 11:46

folyamatos árverési hirdetménynél miután a licitáló átutalta a 10%-os előleget a vh-nak és kérte a hirdetmény aktiválását mennyi idő alatt köteles a vh a hirdetményt aktiválni?van erre határidő?

bszmaresz # 2016.12.01. 11:27

Kedves gerbera317!

Köszönöm a válaszát! Lehet,hogy marhaságokat kérdeztem,azt gondoltam laikusként itt megtehetem...

gerbera317 # 2016.12.01. 09:02

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

A végrehajtó nem a moratórium miatt nem adja át az ingatlant, hanem mert az adós nem biztosította, hogy azt a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Innentől már csak kényszereljárásban adhatja át, arra pedig csak tavasszal kerülhet sor.

Nem túl szabályos, de alacsony büntetőjogi kockázattal jár, ha magad lépsz a tettek mezejére, és bejelented a végrehajtónak, hogy az ingatlan kulcsait az adóstól átvetted, kéred a végrehajtót, hogy adja át az ingatlant. Előtte persze így vagy úgy, de be kell jutnod a lakásba, és zárat kell cserélned, hogy valóban rendelkezzél kulcsokkal. A végrehajtó nem fogja vizsgálni, hogy igazat mondtál-e, hanem átadja az ingatlant. Abban az esetben, ha odabent értékes holmi van, és az adós egyszercsak felszólal, a kockázat a tiéd lesz.

Zsoka.Cs. # 2016.11.30. 15:35

Kedves Gerbera317!

Szeretném kérni a velemenyét és tanácsát.
Árverésen vásároltunk egy csaladi házat.

Az árverés November 12. en lezajlott.
A vételárat November 20.án átutaltuk a végrehajtó részére.
AZ árverési jegyzökönyvet November 29.én aláirtuk.

AZ ingatlanban èvek ota nem lakik senki,a szomszédok elmondása szerint.
A lakcimre senki nincs bejelentve. A polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint, errőL akár igazolast is kiallít.

Kértük az ingatlan birtokba adását, de azt a választ kaptuk, hogy a moratorium utan tudja átadni, csak tulajdonjogot tud bejegyeztetni.

A kérdésem az, hogy a torveny valöban kot bennunket, akár laknak benne, akár nem, az ingatlan valóban nem bìrtokba adható? Dehát nem kell kilakoltatni senkit.
Tudunk tenni valamit, hogy birtokba kapjuk az ingatlant, a jogerőre emelkedés után.

Nagyon szépen köszönöm elöre is a válaszát.

Udvozlettel.
Zsòka

gerbera317 # 2016.11.29. 12:34

Madar,
1. Nem számít, sőt előny, ld. 2. pont.
2. Nem kell
3. Ne érdekeljen. Lehetséges punktum.

gerbera317 # 2016.11.29. 12:32

egy kellően okos közmű beszedheti az előző tulaj tartozását a következőtől, ha kellőképp lehetetlen feltételt támaszt az átíráshoz

Ehhez nem a közműszolgáltatónak kell kellően okosnak lennie, hanem az árverési vevőnek kellően töketlennek.

Madar71 # 2016.11.28. 11:52

Van annak valamilyen előnye vagy hátránya, ha az árverezett lakás tulajdonosa a Magyar Állam (MNV Zrt)? Gondolom kilakoltatni nem kell? Egyáltalán hogy válhat az állam árverési eljárásban adóssá?

runningman # 2016.11.28. 09:14

Ez oké is, de a 3. időpont mindenképp bejátszik. S mivel a törvény ad némi szabadságot a közműnek arra, hogy milyen üzletszabályzata legyen (amire az idézett kormányrendelet visszautal), ezért egy kellően okos közmű beszedheti az előző tulaj tartozását a következőtől, ha kellőképp lehetetlen feltételt támaszt az átíráshoz - szigorúan a törvényi kereteken belül persze. Ezt a szabályt el kéne törölni.

gerbera317 # 2016.11.28. 07:18

Árverési vétel esetén három időponthoz fűződhet jogkövetkezmény: 1) az árverés napja, 2) a tulajdonjog bejegyzésének napja, 3) a birtokba jutás napja. Közművek szempontjából az 1) időpont egyáltalán nem számít.

Szomorú örökös # 2016.11.27. 05:57

aga77
Benne van a válasz a kérdésedben! Bár ez csak az én véleményem.

Az ingatlan amúgy tehermenetesen, beköltözhetően került árverésre.

aga77 # 2016.11.26. 18:32

Tisztelt Fórumozók!

Árverésen vásárolt ingatlan esetén terheli az árverési vevőt az adós által felhalmozott közműtartozás? Az ingatlan amúgy tehermenetesen, beköltözhetően került árverésre.

Általánosan a közművek díja mikortól terheli az árverési vevőt? A közmű szerződések átírása az árverési jegyzőkönyvvel intézhető?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

gerbera317 # 2016.11.26. 13:22

OFF Sokat kérdezel, rosszul, ráadásul több helyen is. Szégyelld magadat! ON

Olvasd el ezt, magyarul van, értened kell:

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
(11) A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (174. § d) pont) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Összefoglalva:
1) November 17. + 30 nap: eddig kell az adósnak önként kimennie. Ha kifogást nyújtott be valaki, akkor annak jogereje + 15 napra tolódik ki ugyanez a határidő.
2) Az adós ezt követően még kimehet önként (nem szokott), de ha nem teszi, ettől az időponttól számított 8. napig lehet kérni a kilakoltatás. Ezt nem érdemes megvárni, mert ez + 60 napra fog megnyílni a lehetőség, hogy a végrehajtó kiényszerkiköltöztetést tűzzön ki.
3) de akármikor is nyílik meg erre a lehetőség, azt a végrehajtó egyébként is köteles március 1-ét követő időszakra elhalasztani a kilakoltatást. Értsd: akár karácsony másnapján is kitűzheti, de csakis március 1-ét követő időpontra.
Árverési vevőként ne érdekeljen, kinek, miért és mennyivel tartozik az adós, sem az, hogy utólag ezekkel milyen egyezségre jut az adós!
Még egy jótanács: Ne kérdezz marhaságokat, és főleg ne több helyen!!! Ja, és érd be ennyivel.

bszmaresz # 2016.11.25. 19:23

Sikerült elírnom a dátumokat...tehát az árverés 11.12-én zárult le és 11.17-én írtuk alá a jegyzőkönyvet...elnézést a figyelmetlenségemért.

bszmaresz # 2016.11.25. 16:36

Tisztelt Hölgyek,Urak!

2016.10.12-én lezárult egy ingatlan árverése,a legmagasabb ajánlat az enyém volt,így 10.17-én aláírásra került az árverési jegyzőkönyv.
Az ingatlant az árverés ideje alatt megtekintettük,tény,hogy az adós csak a kilakoltatási moratórium lejárta után költözik ki. A jegyzőkönyvben az ingatlan átadásával kapcsolatban a következő áll:"A jogorvoslati határidő letelte után árverezőt a Földhivatalnál tulajdonba helyezem és az ingatlant kiürített állapotban átadom." Kiürítési kérelmet kell-e ezek után benyújtanom a végrehajtó felé és ezt meddig tehetem meg?
Ma beszéltem telefonon a végrehajtóval,aki jelezte,hogy személyesen még nem kereste fel az adóst,viszont érdemes tudnom,hogy az adós jogorvoslattal kíván élni,valamilyen kérelmet benyújtott,erről többet nem tudok. Ilyen esetben elbírálják a kérelmét a jogorvoslati időn belül,vagy a kérelme elbírálásával kitolódhat a jogorvoslati határidő?
Az adós helyzete nagyvonalakban: Erste Bank jelzálog 6,6M Ft,a végrehajtást kérte a Budapest Autófinanszírozási Zrt.,aki felé a tartozás 4,5M Ft. Annyit biztosan tudunk,hogy az autóra felvett hitelt hosszabb ideje nem fizette,az utóbbi hónapokban már a másikat sem. Az ingatlant az adós maga is árulta,mielőtt végrehajtás alá vonták volna,ingatlanközvetítő kínálatában is szerepelt. Az ingatlan becsült értéke sem fedezte volna teljes mértékben a felhalmozott tartozásokat és járulékos költségeket. Van-e esély rá,hogy mégis pozitívan bírálják el a kérelmét,esetleg a hitelintézetekkel megegyezésre jut? Erről kitől kapok majd értesítést?
Előre is köszönöm a segítséget!

magyar77 # 2016.11.19. 15:03

Köszönöm a választ Gerbera!

gerbera317 # 2016.11.18. 16:23

Nyilván értelmetlen a végrehajtási kifogás, el is fogják utasítani. Kár, hogy a 15 ezer forintot nem te kapod, hanem a bíróság.
Ez csak időhúzásra ment ki, így már csak tavasszal kaphatod birtokba az ingatlant.

magyar77 # 2016.11.18. 16:07

Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

Szeptember elején sikerült árverésen vennem egy lakóházat. Pár nap után aláírtuk az árverési jegyzőkönyvet. Ebben nyilatkoztam, hogy kérem az adós kilakoltatását.
Az árverési jegyzőkönyv megküldése után végrehajtási kifogás érkezett a végrehajtást elrendelő bírósághoz, amiben kérték az árverés megsemmisítését, mivel az ingatlan végrehajtó általi becsült értéke az adós szerint alacsony.
A kifogás elbírálására a bíróságnak 45 napja volt, ami letelt, de semmiféle választ eddig nem kaptunk (mármint a végrehajtó). Eleve abszurdnak érzem a becsérték kifogását egy sikeres árverés után, valamint a vht.-ben is nevesítve van, hogy az adós kérésére vizsgálható felül a becsérték, de az árverés előtt. A 3 év után jelen esetben lehetséges, mert 2009-es megállapított becsértéken ment el az ingatlan.
Kérdésem, hogy kinek mi a véleménye az előbbiekkel kapcsolatban, továbbá szerintetek meddig húzhatja még a bíróság az elsőfokot.
Köszönöm a válaszokat!

sportkovi # 2016.11.17. 09:25

Milánka!
Nem tudtál róla, ezért nem kérted..?
Benyújtod és visszadátumozzátok..?
"Király"
Gratulálok..