Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Hajdukarcsi # 2017.10.06. 18:50

Diagrey, bár ez sajnos rajtad már nem segít, de másoknak talán igen:
Én még csak tanulom a műfajt, szinte csak kérdéseim vannak. De az a minimum alap, hogy amikor kinézek egy ingatlant, lekérem a tulajdoni lapját. Valami 6000 forintért küldik kettesével, órákon belül. Így nincs lehetősége, hogy másra licitáljak, mint ami érdekel. A 3+3 hónap meg kb reális. Mindenki szeretne egy héten, max egy hónapon belül birtokos lenni. Még zöldfülűként is látom, fél évvel alapból számolni kell, pláne ősszel.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2017.10.06. 18:31

@colle

  1. A bérlővel közölve lett az árverési hirdetmény? Egyéb érdekelt jogán nyújtott be vh. kifogást?
  2. Valóban úgy volt ahogy azt állítod? jogerős hirdetmény nélkül folytatta le a végrehajtó az árverést?

valahogy nekem ez nem kerek egyelőre.....

Diagrey # 2017.10.06. 17:09

@Grave7
Nem írok többet becsszó.

Grave7 # 2017.10.06. 16:53

@Diagrey: Még mindig nem írtad meg, hogy pontosan mi történt, hol akadt el a folyamat, miről tudsz (honnan) és miről nem, mi a konkrét gondod.
Ebből csak azt a következtetést lehet leszűrni, hogy sajnáltatod magad és "kelted a hangulatot".
A Te döntésed, hogy erre a hozzászólásomra válaszolsz-e és mit.

colle # 2017.10.06. 16:16

Tudnatok segiteni a Tanmese beirosomhoz? Nagyon fontos lenne. Koszonom!

Diagrey # 2017.10.06. 16:04

@Grave7
Hidd el, nem az vág földhöz, hanem az, hogy a végrehajtó sumákol, nem ad tájékoztatást, bele fogunk futni a moratóriumba, szerintem még egy év múlva sem lesz birtokbaadás, Amikor ügyvédhez fordultunk és meghallotta melyik társaságról van szó, azt mondta felejtsük el a végrehajtási kifogást, mert végrehajtó úrnak nagyon messzire ér a keze.
Nem sajnáltatni akartam magam, csupán tényként közöltem, hogy baromság volt megpróbálni így lakáshoz jutni.
De köszi az építő kritikát.

Grave7 # 2017.10.06. 14:49

@Hajdukarcsi: Az árverés befejezése után 15 napon belül a végrehajtó visszautalja arra a számlára, ahonnan érkezett az előleg.

.
@Diagrey: Az a 6.600 Ft igazgatási szolgáltatási díj ennyire földhözvág? Mi lesz így, amikor megkapod az illetékfizetési felszólítást a NAV-tól? :..( Adásvétel esetén sem lehet úgy belevágni, hogy nincs az embernek semmi tartaléka.
A konkrét esetet meg persze nem írod le, így könnyű tragédiaként beállítani azt, amire lehet van egyszerű megoldás.

Hajdukarcsi # 2017.10.06. 14:28

Üdvözletem!
Az árverésekről van újabb kèrdèsem, sehol nem találtam választ.
Ha az árverèsi vevőjelölt befizeti az előleget ès a vègrehajtó aktiválta, de valamilyen okból nem vesz rèszt az árverèsen (adatkapcsolat hiánya, áramszünet, betegség, vagy akár egy kèsőbb meghirdetett előnyösebb ajánlat, stb.), akkor mi a menetrend? Ha van más licitáló, akkor rendben, de ha egy licit sem èrkezik? Simán visszautalják? Simán elbukja?

Diagrey # 2017.10.06. 11:28

Ha három hónappal korábban találok erre az oldalra, és nem csupán a MBVK hivatalos tájékoztatóját olvasom el, inkább megyek egyből a híd alá lakni, mint így hogy majdnem tízmillióm van egy ki tudja mikor beköltözhető ingatlanban, így hónap végén elvileg lakástulajdonosként leszek hajléktalan...

colle # 2017.10.06. 07:45

Tanmese - ehhez mit szoltok?

1. Arveresi hirdetmeny ellen az ingatlanban lako berlo kifogasolta, mondvan berleti szerodessel lakik benne. A vegrehajto az ugyet vegigvitte, mert a berleti szerzodes datuma kesobbi, mint a vegrehajtasi ugy datuma.

2. Az arveresi jegyzokonyv alairasra kerult, az ezt koveto 15 napban kifogas nem erkezett.

3. Jegyzokonyv jogeros lett, kulonbozet kifizetve, jegyzo ertesitve a birtokbaadasi kerelemrol.

4. Elsofok elutasitja a berlo kifogasat, masodfokon megtamadja. Birosag az eljarast nem fuggeszti fel.

5. Vegrehajto kituzi a birtokbaadas napjat, amit lemond elotte egy nappal, mondvan elfelejtette ertesiteni a berlot.

6. Masnap szemelyesen a vegrehajto elviszi az ertesitest az uj birtokbaadas idopontjarol, ami 9 nap mulva lesz.

7. Berlo kifogast ad be ez ellen a birosagon, hogy neki a 9 nap keves a kikoltozesre, keri a felfuggesztest amig a masodfok nem dont. A birosag felfuggeszti az eljarast.

8. Vegrehajto visszakeri az arveresi jegyzokonyvet mondvan, hogy tevesen emelte jogerore es megsem jogeros. A foldhivatalnal keri a tulajdonjog bejegyzes leszedest. A vetelar kulonbozetet visszafizeti.

9. Masodfok azota nem dontott, moratoriumba belecsuszunk.

10. Vegrehajto szerint a masodfok dontese utan a ujra ertesiteni kell a jegyzot a 60 naprol a birtokbaadas miatt. De miert is kell ujra? Ez mar egyszer megtortent.

11. A vegrehajto semmilyen iratot nem kuldott meg az arveresi vevonek. Pl. Elsofok hatarozata, felfuggesztes irata. Kvazi hivatalosan az averesi vevo nem is tudja, hogy fel van fuggesztve, mert errol nem ertesitettek.

Tanmese vege. Szerintetek az arveresi vevo "karara" ki hibazott es mikor, valamint a fentiek szabalyosak voltak -e? Peldaul a berlot kell -e ertesiteni a birtokbaadasrol, amikor az elsofok elutasitotta a kifogasat. Az ados pedig ismeretlen helyen tartozkodik.

Diagrey # 2017.10.06. 06:30

Köszönöm a választ.

Burn Out # 2017.10.06. 06:14

az árverési vevőt terheli

Diagrey # 2017.10.06. 05:59

Az árverés utáni ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja kit terhel? Kaptunk egy aranyos csekket, de eddig azt hittük, ez benne van a végrehajtói költségben.

colle # 2017.10.05. 16:21

Kedves Gerbera317!

Koszonom a valaszod. A berlo altal csatolt berleti szerzodes datuma kesobbi, mint a Vht. eljaras datuma. Tehat ezert arverezte bekoltozhetoen. Az elsofok el is utasitotta a berlo kifogasat. Majd a vegrehajto kituzte a birtokbaadas idopontjat, amit egy nappal elotte lefujt, mondvan hogy a birtokbaadasrol a berlot nem ertesitette. Abban segit legy szives, hogy a birtokba adasra nezve volt -e halaszto hatalya arra nezve, hogy nem ertesitette a berlot, akinek a kifogasat egyebkent az elsofok elutasitotta?

gerbera317 # 2017.10.05. 06:52

Az, hogy bérlő lakja az ingatlant, nem akadálya az árverezésnek. A kifogást is csak egyetlen szempontból kell vizsgálni, hogy megfelel-e a Vht. 141. § (3) a) pontban foglaltaknak, mely szerint lakottan kell árverezni az ingatlant, ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor. Ha az adós a kifogásában erre hivatkozik, megfelelően igazolta is, a végrehajtó pedig beköltözhetően hirdette meg az ingatlant, és így előre látható, hogy a bíróság helyt fog adni a kifogásnak, akkor a végrehajtó nem tartja meg az árverést. Ilyenkor egyébként a bírósági is felfüggeszti a végrehajtást az ingatlan vonatkozásában. De pusztán annak, hogy valaki beleugatott a végrehajtásba, nincs halasztó hatálya.

colle # 2017.10.04. 14:57

Kedves Gerbera317!

Egy nagyon fontos dologban szeretném a tanácsod kérni.

Ha az árverési hirdetmény ellen valaki kifogással él arra hivatkozva, hogy a tulajdonos által bérleti szerződéssel lakik az ingatlanban, akkor ebben az esetben a végrehajtónak fel kell -e függeszteni az árverést addig, amíg nem születik erről döntés, majd ezután újabb árverést kitűzni? Erről a Vht.-ban van -e valamilyen szabály?

Köszönöm!

colle # 2017.10.03. 13:28

Elég fura nekem, hogy a másodfoknak nincs semmi határidő kijelölve, hogy meddig kell egy döntést meghoznia... :( Így elég szépen el lehet húzni ügyeket...

colle # 2017.10.03. 13:25

@Benefactis pensare delict Ez benne van, cserébe sokkal olcsóbban jutsz ingatlanhoz. ”Ez már nem igaz minden esetben. Boldog-boldogtalan rákapott az árverésekre. Így sokszor piaci áron juthatsz hozzá, tehát annyira már nem nagy biznisz.

Benefactis pensare delict # 2017.10.02. 17:06

@colle Ez bizony ilyen. Ez benne van, cserébe sokkal olcsóbban jutsz ingatlanhoz. Nem ez az egyetlen ügymenet amit - a törvény adta lehetőségek maximális kihasználásával - jól el lehet húzni. :-/

colle # 2017.10.02. 15:23

Jajj, Gerbera 317! félreértetted. Nem vagyunk tele. Csak bosszantó, hogy a másodfok 4 hónapja ül rajta, az adós kamukifogásokat ad be és nonszensz, hogy végül még én helyezzem Őt el. Teljesen megérteném, és humánus lennék, ha nem szívatna a kamu beadványokkal. És bár, ha el is utasítja a másodfok, akkor még így is jól jár, mert a bíróság miatt belecsúszunk a kilakoltatási moratóriumba. Gondolom Te is érzed ennek a morbiditását. Elhúzta hónapokig, elutasítják, majd még lakhat benne 3 hónapig...

A múltkori birtokbaadás után az adós elvitte a cuccait. De én fizettem neki a fuvarost és a konténert. Pedig a 30 nap letelt és nem lett volna kötelességem.

Köszönöm, hogy tanácsaiddal segítesz! Aki árverésen vesz rész, annak mindenkinek ajánlanám ezt a fórumot. E nélkül sokkal jobban be lehet szopni.

gerbera317 # 2017.10.02. 14:25

Ha televagytok lakóingatlannal, akkor a lakhatásotok aligha veszélyeztetett. Ellenben felajánlhatod az adós elhelyezését.

colle # 2017.10.02. 13:45

Gerbera317!

Ha jól értem, akkor vagy gondoskodom az adós elhelyezéséről, vagy ha nem biztosított a lakhatásom és ezt jelzem, akkor a kilakoltatási moratórium ellenére is birtokba kerül. Jól értem? De ha pl. a férjem nevén van egy fél lakás vagy az én nevemen egy másik. Nem? Vagy ezt mennyire vizsgálják ilyenkor?

gerbera317 # 2017.10.02. 13:35

Upsz, ez csúnya lett. Újra:
182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. (2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek. (3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy c)a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.

gerbera317 # 2017.10.02. 13:34

*182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. (2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek. (3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy

  1. a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.*
colle # 2017.10.02. 13:15

Kedves Gerbera317!

Vettünk árverésen egy panelt, aminél a benne lakó albérlő kifogást nyújtott be a árverés ellen, mondván bérleti szerződése van. Ezt az elsőfok elutasította. Majd beadta másodfokra is. Az elsőfokról a másodfokra az ügy június elején került át. Azóta semmi döntés. Azt mondták, hogy nincs a bíróságnak meghatározva meddig kell dönteni. Így ha még elhúzzák egy kicsit, akkor hiába utasítják el az adóst, belecsúszunk a kilakoltatási moratóriumba. Tehát nem tudjuk birtokba venni. Ebben az esetben mi a teendő? Köszönöm a tanácsot!