Kft ügyvezetői minősége

Bálna20 # 2010.05.20. 06:07

Sziasztok!

Nem boldogulok egy problemaval, kerlek segitsetek.
Egyszemélyes kft-ben az egyetlen ügyvezető lemond tisztsegerol, hivatkozva arra, hogy nem latja biztositva a cég működéséhez a tovabbiakban az anyagi fedezetet.Mivel erre tobbször felhivta a tag figyelmet, de uj forras nem jött lemond. Feladatat munkaviszonyban latta el.
A munkaviszonyt meg aznap közös megegyezéssel megszüntetik.
Gt. szerint amennyben a ceg muködése megkivanja az ügyvezetoi lemondas az uj ugyvezeto kinevezesevel de legkesobb 60 nap mulva hatalyosul.
Kerdesem az, hogy ez a 60 nap a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés esetén is fent áll, Itt nemi összeütközest erzek a Gt. és Mt. között?
Azert problemas, mert a tag nem akar uj ügyvezetot nevezni.
SOS-ben segitsetek legyszi!

Reális # 2010.04.05. 15:02

Kedves pazs!
Nagyon köszönöm a segítséget, a gyors és korrekt hozzászólást, a sok jogszabályi helyre utalást.
Mindent nagyon szépen köszönök!
Üdvözlettel
Reális

pazs # 2010.04.01. 15:18

Kedves Reális,

legyél csak nyugodt, az ügyvezetőre ebből a szempontból ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amit írtam a zrt. igazgatósági tagokra.

Megbízási szerződésre nincs különösebb formalitás, nyilván szerencsésebb, ha írásban van, de szóban is létrejön egy ilyen szerződés a társaság és az ügyvezető között. A tisztség egyébként az elfogadó nyilatkozattal jön létre, annak viszont írásban kell lennie (de enélkül be sem jegyzik a cégjegyzékbe az ügyvezetőt).

Hogy le kell-e mondani, az a társaság helyzetétől függ.

Fórumokon általános a tegeződés.

Reális # 2010.04.01. 15:05

Kedves pazs!
Amit a Kft.-re vonatkozóan írt/írtál amiatt nem vagyok nyugodt. Úgy tudom a kft. ügyvezetője a magánvagyonával felel a társaság kötelezettségeiért (ez igaz?), ezért ha ez igaz akkor le kell mondani, de azonnal, ugye Ön/Te is így látja?
A megbízásnak egyébként milyen formában kell jelentkeznie? Megbízási szerződés vagy társasági szerződés elég hozzá?
Szerintem többet már nem kérdezek, remélem...
Ismét köszönöm!!!

pazs # 2010.04.01. 15:01

Szívesen :)
a másik kérdésére: alapesetben nem felelnek a magánvagyonukkal, ám van kivétel:

30. § (2) A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.
(3) A gazdasági társaság fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkeztét követően, a vezető tisztségviselők ügyvezetési feladataikat a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. Külön törvény e követelmény felróható megszegése esetére, ha a gazdasági társaság fizetésképtelenné vált, előírhatja a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettségét.
(4) Együttes képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselők, illetve testületi ügyvezetés esetén a vezető tisztségviselők gazdasági társasággal szembeni kártérítési felelőssége a Ptk. közös károkozásra vonatkozó szabályai szerint egyetemleges. Ha a kárt a testületi ügyvezetés határozata okozta, mentesül a felelősség alól az a tag, aki a döntésben nem vett részt, vagy a határozat ellen szavazott.

Röviden: ha a társaság érdekeinek figyelembevételével járnak el, illetve csődközeli helyzetben akkor a hitelezők érdekeinek figyelembevételével, akkor nem felelnek a magánvagyonukkal. A zrt-nek okozott kárért viszont felelnek, ha azt felróható magatartással okozták (ami nagyjából azt jelenti, hogy tudták, hogy azzal megkárosítják a zrt-t), ez a felelősség a zrt-vel szemben áll fenn.

A másik kivétel csak egyszemélyes zrt. esetén játszik (azaz amikor egyetlenegy részvényes van):
Gt. 22. § (5) Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag (részvényes) a vezető tisztségviselő részére írásban utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő végrehajtani köteles, de ez esetben mentesül a 30. §-ban foglalt felelősség alól.

A zárójeles mondatod második felét nem értem, milyen osztalék? milyen bank? Ki tart pisztolyt a fejükhöz, hogy aláírjanak?

Reális # 2010.04.01. 14:36

Kedves pazs!
Nagyon köszönöm a gyors és minden igényt kimerítő választ és amint látom jó helyen kopogtatok így még az alábbi kérdésre kérem válaszát:

• Zrt.-ben az igazgatósági tagoknak milyen felelőssége van ha a cég becsődöl? (magánvagyon tárgykörre különösen , mert osztalék a bank miatt állítólag nincs, de aláírni azért kell!)

szintén jogszabályival ha lehet...
Köszönöm!!!

pazs # 2010.04.01. 14:26

persze hogy lehet.
Megoldás a Gt.-ben:
21. § (3) A korlátolt felelősségű társaság ügyvezetését egy vagy több ügyvezető látja el.
22. § (2) A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel -

1. a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy
  2. a munkaviszonyra irányadó szabályokat

kell alkalmazni.

A Ptk. szerint pedig a megbízás lehet ingyenes (478 § (1) bek.).

Osztalék csak a tagoknak jár, az ügyvezetőnek pedig nem kell tagnak lennie (mert jogszabály nem írja elő, így erre nem tudok jogszabályi hivatkozást említeni).

Reális # 2010.04.01. 14:07

Nagyon örülnék neki ha egy nagyon hozzá értő meg tudná nekem mondani, hogy lehet-e valaki Kft. ügyvezetője úgy, hogy

• a Kft-ben nem alkalmazott,
  • úgy, hogy mivel nem alkalmazott nem is kap fizetést,
  • úgy, hogy semmilyen jövedelme, nyeresége, osztaléka, stb... nem származik a Kft-től.

Érdekesnek találom.
Mivel nem vagyok ügyvéd és nem tudom kitől kéne ezt megkérdeznem, ezért kérem aki tudja írja meg és írja le a hiv. jogszabályt is hozzá. Köszönöm.