Kft ügyvezetői minősége

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.16. 16:26

Mi köze a kérdésnek ahhoz, hogy a vezér hol volt korábban ügyvezető?

Mea85 # 2011.01.16. 17:16

A kérelmező arra hivatkozva kéri a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását és az rt. cégjegyzékből való visszamenőleges törlését, hogy az rt. létesítő okiratában megnevezett vezérigazgató egyben az rt-t alapító két kft. ügyvezetője is volt.

ObudaFan # 2011.01.16. 18:06

Törvényességi felügyeleti eljárást bárki kezdeményezhet, csak itt nem látom, hogy milyen jogszabályt sértett volna a cég.

Mea85 # 2011.01.16. 20:35

A két kft. összeolvad és ebben az esetben a Gt. 80 § szerint az egyesülő gazdasági társaságok megszűnnek.

Azonban Gt 23. §: "a gazdasági társaság megszüntetési eljárás során való törlését követő három évig nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, aki a törlést megelőző naptári évben a gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő volt".

Szerintem a kérelmező kezdeményezheti a törvényességi elj. lefolytatását, mivel itt a két megszűnt kft. ügyvezetője lesz az rt. vezérigazgatója.

Lehet, hogy rosszul gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.16. 21:05

Abszolút félreérted a szabályt.
Ahogy a kolléga mondta: nincs ok törvényességi eljárásra.

zsóki # 2011.02.09. 04:08

Szeretnék válasz kapni egy hozzáértő szakembertől, hogy egy...egyszemélyes Kft-t egy 4 órás alkalmazottal(családtag) működtetve,(semmilyen más munkaviszony nincs nekem és az alkalmazottnak sem, nekem egy inaktív Bt van a háttérben) mi lehet a legoptimálisabb működtetési megoldás a havonta fizetendő bérköltségek tekintetében elsősorban kettőnkre nézve?

Előre is köszönettel:
Zsóki

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:55

Ezt egy könyvelői fórumon kérdezd meg, ha valóban szakembertől szeretnél választ.

zsóki # 2011.02.09. 10:23

Köszönöm szépen a választ,de az érdekelne ebből igazán
hogy hogyan válhatnék jogilag alkalmazottá, létezik-e egyáltalán erre valamilyen törvényes lehetőség bármilyen megoldással...a vázolt adatok alapján ??

Köszönettel
Zsóki

pazs # 2011.02.09. 10:45

zsóki: köthetsz munkaszerződést a kft-vel, ha nem te vagy a tagja.

zsóki # 2011.02.09. 11:46

Köszönöm a választ...de nem értem hogy egy egyszemélyes kft-nek hogy nem lehetek a tagja, idegen bevonása kizárt, alkalmazott bevonása szintén kizárt (én hoztam létre...vigyem be tagnak a Bt-t?...és én a munkavállaló munkaszerződést kötök a Kft-vel aminek a szintén általam létrehozott Bt a tagja?...ez jogilag megáll???

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 11:56

Akkor is állhatsz vele munkaviszonyban, ha egyedül vagy a tagja.

ObudaFan # 2011.02.09. 17:11

Ha a munkaviszony az ügyvezetésre jön létre, ez akkor lehetséges, ha a társasági szerződés így rendelkezik. Ha nem, módosítani kell.

pazs # 2011.02.09. 17:15

Elnézést, összekevertem a bt-vel.

könyves54 # 2012.04.26. 11:08

Kedves Fórumozók! Segítséget kérnék: Végelszámolás előtt álló Kft ügyvezetője vagyok munkaviszonyban 22 éve. Két tag egyike vagyok, munkáltató a taggyűlés, ami a munkabérről is döntött. A végelszámolás kezdetén ügyvezetői jogviszonyom megszünik. Ez egyenlő a munkaviszony megszünésével? Terv szerint én leszek a végelszámoló. Ez végezhető a meglévő munkaviszonyban és díjazással?
Ha a munkaviszony megszünik, jár-e végkielégítés, felmondási idő? Ez utóbbi esetben milyen jogviszonyban lennék végelszámoló? Előre is köszönöm az útmutatást.

ObudaFan # 2012.04.27. 12:24

Nem jelenti a megszűnését a munkaviszonynak.

könyves54 # 2012.05.02. 08:22

Nagyon-nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2012.05.02. 08:34

Nincs mit.

loreto # 2012.10.07. 14:34

Tisztelt fórumozok!

Segítségre lenne szükségem.

A GT 2006 évi IV törvény alapján egy ügyvezető megbízása max 5 évre szólhat és ezt követően meg kell hosszabbítani. Ez az első alkalom, hogy ezt meg kellene csinálnom és szeretném jól csinálni. Szóval, amit eddig tudok, hogy kell egy közgyűlés, ahol dönteni kell a meghosszabbításról. Erről kell készíteni egy jegyzőkönyvet. Ezután kell egy hitelesített aláírási címpéldány. A cég alakításánál volt ilyen, de meddig érvényes? Lehet-e a régit újrafelhasználni, ha a két vezető ugyanaz? Amikor bankszámlát nyitottunk ott volt aláírás minta, lehet-e azt használni? Aztán az egészet be kell adni a cégbírósághoz. Van -e egy formanyomtatvány vagy kizárólag csak ügyvéd csinálhatja ezt? Esetleg létezik elektromos bejelentési lehetőség?

A jó tanácsokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.07. 15:22

Semmi akadálya, hogy határozatlan időre szóljon az a megbízatás.

Kötelező az ügyvédi közreműködés.

loreto # 2012.10.07. 19:02

Kedves Ügyvéd Ur!

Köszönöm a választ. Nem is reméltem ilyen gyorsan. A gond az az, hogy külföldön vagyok és nem biztos, hogy sikerül hazarohanni időbe. Ahogy én tudom, szükség lenne egy 30 napnál nem régebbi aláírási címpéldányra is. Nincs változás a vezetők személyében mégis új címpéldány kell. Ezt csak a követségen keresztül tudom csak megoldani. Nem tudom, hogy ez mennyire járható út és főleg hogy mennyibe kerülhet.

Még egyszer köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.08. 06:28

Ha nem változik a személy, akkor nem kell új aláírási címpéldány.

ObudaFan # 2012.10.08. 06:53

Viszont a kinti konzulátusra be kell menni, ha nem tudsz hazajönni ezért, mert az ott hitelesített meghatalmazásoddal járhat el helyetted más a taggyűlésen.

loreto # 2012.10.09. 16:41

Köszönöm a válaszokat.

A végén lehet, hogy mégis sikerül hazarohanni.

loreto # 2012.10.10. 06:47

Még egy gyors kérdés.

Ha mégis a követségen készítek egy meghatalmazást, akkor a meghatalmazott írhat alá a nevembe, de nem írhatja alá az aláírási címpéldányt. Nem értem miért kell új aláírási címpéldányt leadni, ha nem változik a személy?

A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.10.10. 08:07

Van olyan álláspont, ami szerint nem kell. De láttam már cégbírósági hiánypótló végzést, ami szerint meg kell. :)