Egyesület alapítás, létrehozás

ObudaFan # 2018.05.03. 13:24

A székhely az ügyvitelt jelenti.
Hogy ettől függetlenül az egyesület táboroztathat-e ott gyerekeket, az függ a használati szerződés tartalmától és pl. az ingatlan adottságaitól is.

linuxos # 2018.05.14. 21:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha már túl leszünk a tisztújításon, akkor milyen teendőink vannak még? Arra gondolok, hogy kell-e és ha igen, mit kell megküldeni a nyilvántartó bíróságnak? Ha mondjuk az eddigi tisztségviselők kapnak újabb megbízatást a közgyűléstől, akkor elég erről a tényről egy levélben értesíteni a törvényszéket, vagy erre az esetre is van valamilyen kötelezően használandó nyomtatvány?

A közgyűlés jegyzőkönyvét (esetleg meghívóját, a jelenléti ívet) be kell küldeni? Vagy elég az aláírt tisztségelfogadó nyilatkozatokat beküldeni?

Köszönöm!

sottovoce # 2018.05.15. 09:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Próbáltam kérdésemhez illő témakört találni, de nem sikerült. Közhasznú egyesületünk honlapja nem tölti be funkcióját, nincs, aki tartalommal megtöltse, tulajdonképpen feleslegesnek mondható. Kérdésem:

sottovoce # 2018.05.15. 10:00

Tisztelt Ügyvéd úr!

Elnézést kérek, de az imént siettemben rossz helyre kattintottam, s hiányosan ment el az üzenet.
Kérdésem: közhasznú egyesületünk honlapja tulajdonképpen feleslegesnek mondható, van-e akadálya a megszüntetésének? A nyilvánosságnak eleget teszünk-e az OBH civil szervezetek névjegyzékénél szereplő dokumentumokkal?

Tisztelettel: Sándor Ottó

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.15. 10:06

Ha az a kérdés, akkor nem kötelező honlapot működtetni.

ObudaFan # 2018.05.16. 04:30

linuxos

Mivel most már nyilvántartási adat a képviselő megbízatásának az időtartama is, így szerintem egy komplett változás nyilvántartásba vétele iránti kérelmet be kell adni a bíróságra, jegyzőkönyvvel, jelenléti ívvel, elfogadó nyilatkozatokkal.

linuxos # 2018.05.16. 07:53

Köszönöm!

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a számlavezető pénzintézetnek is kell tájékoztatást küldeni? Akkor is, ha esetleg minden marad a régiben és az eddigi tisztségviselőket választják újra?
És ha őket is tájékoztatni kell, az elég egy levél formájában?

Köszönöm!

ObudaFan # 2018.05.17. 19:58

Bajnak nem baj, ha egy levelet küldtök.

ujalapitvany # 2018.06.12. 05:52

Kedves Szakértők!

Egyesület elnöke lehet az egyesület főállású/vagy mellékállású alkalmazottja vagy részesülhet valamilyen anyagi honoráriumban?

ObudaFan # 2018.06.14. 04:41

Lehet, részesülhet. Csaj saját maga felett ne ő gyakorolja a munkáltatói jogokat.

ujalapitvany # 2018.06.15. 06:55

Köszönöm!
Ki lehet pl. az egyesület elnökének a munkáltatói jogkör gyakorlója?

ObudaFan # 2018.06.15. 11:00

A közgyűlés jelöljön ki valakit, praktikusan pl. egy másik elnökségi tagot.

Ajarn # 2018.06.22. 11:04

Szép napot. A következő problémára kérnék segítséget, tanácsot.
Egy sportszövetség megalakulása óta a lakásomra van bejelentve telephelynek. Ezt szívességi alapon kezeltem (szerződés nem volt) mindaddig, amíg tagja voltam. Egyes tagoknak szúrtam a szemét és leváltottak vezető pozíciómból. Ezek után természetesen nem szeretném szívességi alapon tovább biztosítani a lakásomat telephelyként. Fél évvel ezelőtt az alapszabályukat is megváltoztatták és abban meghatározták az új telephely helyét is. De az óta sem történt semmi, továbbra is a lakásom a sportszövetség telephelye. Kérhetek bármilyen formában bérleti díjat? Hogyan tudom kijelenteni a sportszövetséget?

Köszönettel a válaszokat.

ObudaFan # 2018.06.23. 10:17

A nyilvántartást vezető törvényszéknek jelentheted be, hogy már nem használhatják az ingatlant.
Használati díjat csak akkor lehet kérni, ha ténylegesen használják.

Ajarn # 2018.06.25. 12:42

Köszönöm a választ.

Ajarn # 2018.06.25. 13:35

Tisztelt Ügyvéd úr!
Milyen formában tudom megkeresni a Fővárosi Törvényszéket és tudom kijelenteni a lakásomból a sportszövetséget? Van erre valamilyen formanyomtatvány? Elektronikus úton tudok bejelentést tenni, vagy személyesen kell felkeresni a Törvényszéket? Előre is köszönöm a tájékoztatást.

ObudaFan # 2018.06.26. 12:03

Papíron beadott kérelmen, nem kell formanyomtatvány.

ObudaFan # 2018.06.26. 12:06

Illetve, elnézést, lehet, hogy az OBH PK101V nyomtatványon fogja kérni a bíróság.
https://birosag.hu/…vanyok/101-0

ujalapitvany # 2018.06.30. 19:41

egyesületnek lehet két eltérő festékszínű bélyegzője? egyiket helytelenül kékre készítették, míg a másik fekete festékpárnás. használhatjuk mindkettőt vagy jobb lenne az egyik festékpárnát lecserélni?

ObudaFan # 2018.07.01. 06:06

Semmilyen szabályozás nincs festékbélyegzőkre.

Bircsi # 2018.08.06. 21:10

Egyesületi név levédése.
Tisztelt Szakértők! Azután érdeklődöm, hogy két egyesület viselheti-e ugyanazt a nevet?
Egyesületünk egy csoportból vált ki 2010 évben és mivel a csoport akkori létrehozója is az egyesület tagja lett, a csoport nevével alakítottunk egy egyesületet. A csoport ugyanazon a néven baráti társaságként (nem bejegyzett) tovább él, ők akkor elzárkóztak attól, hogy kötött formában működjenek. Most ők is szervezik, hogy egyesületet hozzanak létre ugyanazzal a névvel. Érdeklődöm, hogy ez lehetséges?, vagy az egyesületünknek le kell védeni a nevét? A Törvényszék bejegyezne még egy egyesületet ugyanazzal a névvel?
Köszönöm előre is a választ. Az egyesület titkára.

ObudaFan # 2018.08.07. 04:55

Nem lehet.
A jogi személy nevének olyan mértékben kell különböznie a korábban nyilvántartásba vett más jogi személy elnevezésétől, hogy azzal ne legyen összetéveszthető. Ha több jogi személy nyilvántartásba vételét kérik azonos vagy összetéveszthető név alatt, a név viselésének joga azt illeti meg, aki kérelmét elsőként nyújtotta be.

Dod3sz # 2018.08.15. 19:03

Kedves Fórumozók!
Kb.egy hónapja lett bejegyezve az egyesületünk,viszont az adószámot még mindig nem kaptuk meg.Esteleg tudja valaki,hogy mikor számíthatunk adószámunk bejegyzésére?Estelg van errre bármi határidő amely alatt a NAV-nak mindenféleképp el kell végeznie a bejegyzést?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2018.08.16. 18:11

Erdeklodjetek a NAV-nal.

linuxos # 2018.09.05. 13:40

Jó napot!

Szeretnénk jövőre mi is gyűjteni az SZJA 1%-át

Ehhez milyen nyomtatványon, hogyan és meddig kell regisztrálni a NAV-hoz? Illetve a jogosultságnak milyen egyéb feltételei vannak?

A válaszokat előre is köszönöm!