A székhely az ügyvitelt jelenti.
Hogy ettől függetlenül az egyesület táboroztathat-e ott gyerekeket, az függ a használati szerződés tartalmától és pl. az ingatlan adottságaitól is.
Egyesület alapítás, létrehozás
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ha már túl leszünk a tisztújításon, akkor milyen teendőink vannak még? Arra gondolok, hogy kell-e és ha igen, mit kell megküldeni a nyilvántartó bíróságnak? Ha mondjuk az eddigi tisztségviselők kapnak újabb megbízatást a közgyűléstől, akkor elég erről a tényről egy levélben értesíteni a törvényszéket, vagy erre az esetre is van valamilyen kötelezően használandó nyomtatvány?
A közgyűlés jegyzőkönyvét (esetleg meghívóját, a jelenléti ívet) be kell küldeni? Vagy elég az aláírt tisztségelfogadó nyilatkozatokat beküldeni?
Köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Próbáltam kérdésemhez illő témakört találni, de nem sikerült. Közhasznú egyesületünk honlapja nem tölti be funkcióját, nincs, aki tartalommal megtöltse, tulajdonképpen feleslegesnek mondható. Kérdésem:
Tisztelt Ügyvéd úr!
Elnézést kérek, de az imént siettemben rossz helyre kattintottam, s hiányosan ment el az üzenet.
Kérdésem: közhasznú egyesületünk honlapja tulajdonképpen feleslegesnek mondható, van-e akadálya a megszüntetésének? A nyilvánosságnak eleget teszünk-e az OBH civil szervezetek névjegyzékénél szereplő dokumentumokkal?
Tisztelettel: Sándor Ottó
Ha az a kérdés, akkor nem kötelező honlapot működtetni.
linuxos
Mivel most már nyilvántartási adat a képviselő megbízatásának az időtartama is, így szerintem egy komplett változás nyilvántartásba vétele iránti kérelmet be kell adni a bíróságra, jegyzőkönyvvel, jelenléti ívvel, elfogadó nyilatkozatokkal.
Köszönöm!
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a számlavezető pénzintézetnek is kell tájékoztatást küldeni? Akkor is, ha esetleg minden marad a régiben és az eddigi tisztségviselőket választják újra?
És ha őket is tájékoztatni kell, az elég egy levél formájában?
Köszönöm!
Bajnak nem baj, ha egy levelet küldtök.
Kedves Szakértők!
Egyesület elnöke lehet az egyesület főállású/vagy mellékállású alkalmazottja vagy részesülhet valamilyen anyagi honoráriumban?
Lehet, részesülhet. Csaj saját maga felett ne ő gyakorolja a munkáltatói jogokat.
Köszönöm!
Ki lehet pl. az egyesület elnökének a munkáltatói jogkör gyakorlója?
A közgyűlés jelöljön ki valakit, praktikusan pl. egy másik elnökségi tagot.
Szép napot. A következő problémára kérnék segítséget, tanácsot.
Egy sportszövetség megalakulása óta a lakásomra van bejelentve telephelynek. Ezt szívességi alapon kezeltem (szerződés nem volt) mindaddig, amíg tagja voltam. Egyes tagoknak szúrtam a szemét és leváltottak vezető pozíciómból. Ezek után természetesen nem szeretném szívességi alapon tovább biztosítani a lakásomat telephelyként. Fél évvel ezelőtt az alapszabályukat is megváltoztatták és abban meghatározták az új telephely helyét is. De az óta sem történt semmi, továbbra is a lakásom a sportszövetség telephelye. Kérhetek bármilyen formában bérleti díjat? Hogyan tudom kijelenteni a sportszövetséget?
Köszönettel a válaszokat.
A nyilvántartást vezető törvényszéknek jelentheted be, hogy már nem használhatják az ingatlant.
Használati díjat csak akkor lehet kérni, ha ténylegesen használják.
Köszönöm a választ.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Milyen formában tudom megkeresni a Fővárosi Törvényszéket és tudom kijelenteni a lakásomból a sportszövetséget? Van erre valamilyen formanyomtatvány? Elektronikus úton tudok bejelentést tenni, vagy személyesen kell felkeresni a Törvényszéket? Előre is köszönöm a tájékoztatást.
Papíron beadott kérelmen, nem kell formanyomtatvány.
Illetve, elnézést, lehet, hogy az OBH PK101V nyomtatványon fogja kérni a bíróság.
https://birosag.hu/…vanyok/101-0
egyesületnek lehet két eltérő festékszínű bélyegzője? egyiket helytelenül kékre készítették, míg a másik fekete festékpárnás. használhatjuk mindkettőt vagy jobb lenne az egyik festékpárnát lecserélni?
Semmilyen szabályozás nincs festékbélyegzőkre.
Egyesületi név levédése.
Tisztelt Szakértők! Azután érdeklődöm, hogy két egyesület viselheti-e ugyanazt a nevet?
Egyesületünk egy csoportból vált ki 2010 évben és mivel a csoport akkori létrehozója is az egyesület tagja lett, a csoport nevével alakítottunk egy egyesületet. A csoport ugyanazon a néven baráti társaságként (nem bejegyzett) tovább él, ők akkor elzárkóztak attól, hogy kötött formában működjenek. Most ők is szervezik, hogy egyesületet hozzanak létre ugyanazzal a névvel. Érdeklődöm, hogy ez lehetséges?, vagy az egyesületünknek le kell védeni a nevét? A Törvényszék bejegyezne még egy egyesületet ugyanazzal a névvel?
Köszönöm előre is a választ. Az egyesület titkára.
Nem lehet.
A jogi személy nevének olyan mértékben kell különböznie a korábban nyilvántartásba vett más jogi személy elnevezésétől, hogy azzal ne legyen összetéveszthető. Ha több jogi személy nyilvántartásba vételét kérik azonos vagy összetéveszthető név alatt, a név viselésének joga azt illeti meg, aki kérelmét elsőként nyújtotta be.
Kedves Fórumozók!
Kb.egy hónapja lett bejegyezve az egyesületünk,viszont az adószámot még mindig nem kaptuk meg.Esteleg tudja valaki,hogy mikor számíthatunk adószámunk bejegyzésére?Estelg van errre bármi határidő amely alatt a NAV-nak mindenféleképp el kell végeznie a bejegyzést?
Köszönöm a válaszokat!
Erdeklodjetek a NAV-nal.
Jó napot!
Szeretnénk jövőre mi is gyűjteni az SZJA 1%-át
Ehhez milyen nyomtatványon, hogyan és meddig kell regisztrálni a NAV-hoz? Illetve a jogosultságnak milyen egyéb feltételei vannak?
A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02