Gyerektartás és láthatás

Sherlock # 2015.01.22. 09:39

A tartásdíj a gyermek szükségleteihez igazodik. Ha nem keres olyan sokat a férfi, akkor a gyereknek elég kevesebb étel-ruha is, ha viszont sokat keres, akkor a gyerek 3-4 téli kabátot is felvesz, mert a százalékból arra futja. $_$

Mammita # 2015.01.22. 10:08

Értem én,hogy a gyermek szükségleteihez igazodik,nem is akarok,olyan összeget ami nem reális.Csak éppen ha 80 ezret keres,akkor nem fogok kérni 25000 gyerektartást,de ha 250 ezret,akkor igen.(Kiszámoltam tételesen,hogy mennyi megy el gyerekenként havonta,ennek a fele közel sem 25e hanem annál bőven több,de azért annyit szeretnék mindenképpen kapni,mert ha van rá módja,akkor igenis ne "szűk tartást" fizessen a gyereknek,hisz gondolom ő is szeretné,ha egészségesen étkeznének,és nem turis ruhában járnának,vagy ez a különélő szülőnek mindegy?

Scales # 2015.01.22. 11:52

A tartásdíj összegének a megállapításánál azért figyelembe kell venni, hogy a gondozó szülő a gyermekek után családtámogatási ellátásokban is részesül, amit szintén a tartásukra kell felhasználni. Így azért már kicsit több lesz az a 25.000 is... :-)

Mammita # 2015.01.22. 12:13

Én is így számoltam,összeadtam egy éves kiadásokat a gyerekekre(mert ugye vannak időszakosak,tankönyv,ha beteg gyógyszerek,ruha,tüzelő, stb)azt elosztottam 12-vel,így kijött a havi kiadás,abból levontam a családi pótlékot(ebben az egy családtámogatásban részesülök)és azt elosztottam kétfelé,nos nem 25000 jött ki,hanem több.

Scales # 2015.01.22. 12:29

Egyedülállóként a családi pótlék összege 29.600, ha jól tévedek és jól értelmeztem, hogy két gyermekről van szó. Ehhez jönne a gyermekenként 25.000 gyermektartás. Ez eddig 89.600. Ha dolgozol akkor családi adókedvezmény is jár, ami két gyermekre 20.000. Ez így összesen több, mint a jelenlegi magyar minimálbér. Szerintem a 25.000 gyermekenként egy reális összeg. Főképpen, hogy amint említetted a jövendőbeli volt férjed milyen messze lakik, így a kapcsolattartás költségei is őt terhelik-feltéve ha él vele... Arról nem is beszélve, hogy egy vállalható összeg rendszeres fizetése sokkal valószínűbb, min egy túlzott követelésé.

Mammita # 2015.01.22. 12:54

Nem vagyok egyedülálló és nem dolgozom.Az utazás költségeit eddig mindig én fizettem,ha nem tettem volna a gyerekek nem látják az apjukat.Én sem tartom a 25000 ft-ot egy olyan összegnek ami túlzás lenne.De.Tényleg nem tudom,hogy mennyit keres,így fogalmam nincs,ha összeget mondok a bíróságon,nem tűnök-e pénzéhesnek,és ezért nem fognak-e negatívan megítélni.Ezért is gondolom azt,hogy a legigazságosabb lenne,ha csak százalékot mondanék,és a bíróság eszerint állapítaná meg a havi fizetendő összeget.

tomtiti # 2015.01.22. 13:11

Gyeden vagyok,és két gyereket nevelek egyedül.A gyedem 36000 ft,a két gyerekre 29600 ft családipótlékot kapok.A volt férjemet a bíróság 25000 ft gyerektartásra kötelezte,amit persze nem fizet.Építőiparban dolgozik,a fönöke a téli hónapokra mindig kijelenti.Erre hivatkozva nem fizet,mondván,hogy nincs munkahelye.Feljelentettem a rendőrségen de így sem hajlandó fizetni,pedig 2 év próbára bocsátás is van már amit kapott,így lehet le csukják.Mit tehetek,mert ebből a pénzből nem tudom el tartani a gyerekeimet.

Sammrita # 2015.01.22. 15:04

Mammita

Ne aggódj, igazad van, jól gondolkodsz a mérték megállapításánál. És igen, más indokolt szükségletei van egy munkanélküli külön élő szülő gyermekének,mint egy 250.000.-Ft-os 600.000.-Ft.os fizetésű szülő gyermekének. Ez együtt élő szülőknél is így van, miért lenne ez másképp elváltaknál.
A jogszabály is ezért a kettő metszetében határozza meg az összeget.
A bíróság havi összegben fogja megállapítani a díjat, de azt az éves áltagkereset (tehát a jutalom beletartozik, de a cafetéria nem) gyermekenkénti havi 15-25 %-ában számítja majd ki. Kérd tehát a bíróságot, hogy kötelezze a férjedet az adatszolgáltatásra, azt tekintsd meg, annak 20-% át kérd gyerekenként és a Ksh szerinti százalékos arány szerinti éves növelést is kérjed.
Bírom azokat az apukákat itt, akiknek valamilyen okból (nem az ő zsebükre megy) le akarják hurrogni az anyukákat a méltányos összeg igénylésétől.

Scales # 2015.01.22. 15:42

Kedves Sammrita!

Teljes mértékben egyetértek veled abban, hogy az apa Mammita esetében igazolja a jövedelmét és-mint ahogyan te is írtad-MÉLTÁNYOS gyermektartást állapítson meg. De hidd el, egy 500.000-es nettó kereset esetében sem fog két gyermekre 250.000-et megállapítani, de még 150.000-sem biztos. Kivéve, ha az apa önként és dalolva vállalja. A jutalom vagy van, vagy nincs, az összege pedig akár változó is lehet. Jobb esetben az a különélő szülő a gyermektartáson felül költ még a gyermekére a láthatás alatt.
A tendencia az, hogy az a külön élő szülő, akinek a fizetése fele gyermektartásra megy, erősen motiválttá válik nem kimutatható jövedelem szerzésére, vagy kevésbé válik motiválttá arra, hogy dolgozzon.
Mammita nagyon jól gondolkodik akkor, amikor az a célja, hogy annyit akar kérni, hogy ne tűnjön pénzéhesnek.
És még csak annyit: nem vagyok apuka, ha esetleg rám céloztál. ;-)

Sammrita # 2015.01.22. 16:09

A 15% gyerekenként a minimum, így 500.000.-Ft-os fizetés esetén a 150.000.-Ft biztos, ha a gondozó szülő igazolja annak indokoltságát, márpedig ez ilyen összegnél sem annyira bonyolult. (de ne szaladjuk ennél feljebb, mert nem ez az általános.) A megfelelő mértékű tartásdíj igénylése nem pénzéhség, hanem gondos szülői hozzáállás. Amennyiben a külön élő szülő aggódik az ingatag jutalom miatt, akkor állapodjon meg a százalékos mértékben és ne kényszerítse az anyukát, hogy bíróságon kelljen neki a keresetét érvényesítenie, a gyermektartásdíj kiszámításának alapját jelentő összeget megtudni.
Amennyiben a kereseti igazolás nem fedi le a külön élő szülő életvitelének megfelelő összeget, akkor vagyonvizsgálatot is lehet végeztetni.
Ha nincs megállapodás a gyerektartásban, akkor nincs bontás a 2. tárgyaláson.

Mammita # 2015.01.22. 16:13

Köszönöm mindenkinek aki segített :) Biztos,hogy nem keres 200000-nél többet,és én a 25 e-el nagyon elégedett lennék.Mostmár akkor tudom a módját is,hogy hogyan kérjem,köszönöm :)

Biti1 # 2015.01.24. 17:41

Tisztelt Fórumozók!
Rendszeresen fizetem gyermekem után a volt feleségem számlájára (céges letiltással) a gyerektartást. Gyermekem betöltötte a 18.életévét, de jelenleg nappali tagozatra jár, várhatóan még 2-3 évet. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a gyermekem saját bankszámlájára fizetni (béremből levonni) a gyermektartási díjat, és ehhez kell-e a volt nejemnek beleegyezését adni, vagy elég-e gyermekem döntése. Ha elég a gyermekem döntése, milyen jogi útja van a módosításnak?
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2015.01.26. 05:59

A feleséged döntése kell ehhez, nem a gyereké, ha a feleséged őt a saját háztartásában eltartja.

mucogi # 2015.01.26. 15:50

Mammita!
Én párom nettó 80at keres,és a bíróság szó nélkül megemelte a gyerektartást 14-ről 20ra ....
Míg az én exem 40ezerrel többet keres,és a tartós beteg gyerekére 10ezret állapított meg a bíróság...
Én nem tudom,hogy ezeket hogy számolják ki vagy hogy jönnek ki ezek az összegek....de elgondolkodtató..

sziszuka1216 # 2015.01.26. 16:03

Tisztelt forumozok! Kerlek segitsetek! A testveremnek kisbabaja szuletett egy hazas notol aki meg a nevet viseli a volt ferjenek. Ugyebar igy a gyerek a volt ferj nevet viseli.. A ferjrol eddig semmit nem lehetett tudni mist elokerult... Bortonbe van..! El is inditotta a lany a valopert de azt mondjak tesom csak akkor veheti a nevere a gyereket ha elveszi a lanyt felesegul.... Amit egyaltalan nem tervez. Lehetseges ezt elkerulni es mashogy megoldania nevrevetelt? A valaszokat elore is koszonom....

lajcsó # 2015.01.27. 06:25

"a bíróság szó nélkül megemelte a gyerektartást"
Éppen nem szónélkül, hanem a felperes keresete alapján!

"Én nem tudom,hogy ezeket hogy számolják ki vagy hogy jönnek ki ezek az összegek....de elgondolkodtató.."
A számítás általában úgy történik, hogy a bíróság a gyermek (átlagos) szükségleteit veszi alapul, amiből levonja az állami és egyéb támogatásokat stb.,a fennmaradó részen osztoznak a szülők.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 07:05

a fennmaradó részen osztoznak a szülők.
Méghozzá nem feltétlenül egyenlő arányban, hanem a jövedelmi, vagyoni különbségeik figyelembe véve, arra is tekintettel, hogy az együttélő szülő jelentős mértékű természetbeni tartást is teljesít. (Mos, főz, takarít...)

békegalamb # 2015.01.27. 11:10

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Gyermekemmel sajnos teljesen megromlott a kapcsolatunk. Gyakorlatilag semmit nem tudok róla és családjáról.
Van viszont egy banki szerződés /lakáshitel/ ahol én mint adóstárs szerepelek. Ez még akkor köttetett mikor gyermekem egyedül álló volt. Én a hitelről semmilyen papírral nem rendelkezem, feltételezem fizetik.
Kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Másik kérdésem: nekem mint nagyszülőnek a jelen helyzetben van-e valamilyen kötelességem az unokákkal /kiskorúak/ kapcsolatban, illetve van-e pl. láthatási jogom?

Segítségét köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 12:55

van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Igen.

A nagyszülő is köteles az unoka tartására, de nem az első soron, és jogosult kapcsolattartásra.

békegalamb # 2015.01.27. 15:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Kérem szíveskedjen nekem segítséget nyújtani abban mit kell tennem, hogy az előző üzenetemben említett banki lakás hitel szerződésből mint adóstárs kiléphessek.

• infó: mint írtam az eredeti szerződésnél jelzálog kötelezett adós a gyermekem, én adóstárs jelzálog kötelezettség nélkül. Később a szerződés módosításra került, mert a házastársával nagyobb lakást vásároltak, és arra a lakásra lett áttéve a hitel. Most a gyerekem és házastársa is jelzálog kötelezett adós, én adós jelzálog kötelezettség nélkül.

Csak ismerősöktől hallottam hogy most el akarják adni a lakást, és máshol, másikat venni, a hitelt pedig tovább vinni arra a lakásra. Gondolom ezért újabb szerződés módosítás szükséges, amit nélkülem nem tudnak megtenni.
Szeretném ismerni a lehetőségeimet, és a sajnálatosan megromlott kapcsolat miatt szeretnék kilépni a szerződésből.
Kérem tájékoztasson ennek érdekében mit kell tennem.
Segítségét nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 15:48

Rettenetesen sajnálom, hogy hiú reményeket keltettem Önben, nem is tudom, mire figyeltem. A válasz helyesen az, hogy nincs rá mód.
Elnézést kérek mégegyszer.

Ildiko70 # 2015.01.28. 08:41

Kedves sziszuka1216!
Ez nálunk is így volt. Apaság vélelmének megdöntését kell a bíróságtól kezdeményezni és ha megvan a jogerős ítélet, akkor az apa a nevére veheti a gyerekét házasság nélkül is.

Ildiko70 # 2015.01.28. 08:46

Tisztelt Fórumozók!
A férjem gyerektartást fizet a lánya után, aki 23 éves, egyetemista. Még várhatóan 2 féléve van hátra, de februártól szeretne iskola mellett dolgozni és a barátjával albérletbe költözni. Hogyan lehet megoldani, hogy a gyerektartást ne a volt feleség, hanem a lánya kapja? Félő, hogy nem adja oda a gyereknek a pénzt, mert most is kizárólag a rezsit fizeti, mondván, hogy ő teljesíti a szülői kötelességét, mert a rezsi pont a duplája annak, amit a lánya gyerektartásként az apjától kap. Enni és ruházkodni csak úgy tud, hogy ajándékba kap ruhát, élelmiszert pedig a barátja vásárol neki is. A barát viszont nem költözhet hozzá, pedig az anyja a saját barátjánál lakik, csak néha (hetente, kéthetente) megy haza.

Sherlock # 2015.01.28. 08:53

Pl. meg lehet beszélni.

Ildiko70 # 2015.01.28. 09:02

Sherlock!
Gondolod, hogy bármit meg lehet beszélni egy ilyen nővel, aki még kaját se vesz a gyerekének, sőt megeszi azt is akit a párja vesz és közösen megfőzik? Pont azért félünk, hogy azt se fogja odaadni amit az apja fizetéséből vonnak, viszont ő saját magától nem fogja mondani, hogy a gyerektartás már nem jár, hiszen elköltözött a lánya.