Bölcsödei felvétel elutasítása elleni fellebbezés

trafo (törölt felhasználó) # 2011.06.19. 02:06

Kedves Mindenki,

Zugló, Mályva téri bölcsődébe szerettük volna ha gyermekünket felveszik. De sajnos hideg zuhanyként ért a hír, hogy tévedtünk. A sima adatlap amit vissza kellet vinni (igen kevés adatot tartalmaz egy család megélhetéséről) bölcsőde vezetője szerint aki biztos jós is egyben meggyőződött, hogy hozzánk képest rászorultabb gyerekek azok akiket felvett, gyorsan megemlíteném az a gyerek is rászorultabb akinek közeli hozzátartozója ott dolgozik-dolgozott??
Kérdem én ki az az ember aki egy egész család életét tönkre teheti, nyugodtan tud aludni???
Sokszor jövünk megyünk a bölcsi előtt és érdekes trabant-ból (elnézést kérek nem lealacsonyítani szerettem volna a kocsit csak pl.) még nem láttam kiszállni senkit a nyugati autók típusai amivel az öltönyös vagy divatguru anyukák hozzák viszik a gyerekeiket nem a rászorultságot tükrözik!!!!!!
Felmerül bennem a kérdés, hogy én is kérdezzem meg vágyik-e valamire drága és ezt tegyem borítékba???
Igazából ilyen embert szeretnék megbuktatni, mert nem való ilyen helyre!!!!!!!

monalisa1 # 2011.01.13. 16:38

A magadé mellett próbálj egy-két gyermekre is vigyázni napközben - nincs tiltva, és bizonyára olcsóbb lennél mint a magánbölcsöde.

Vagy a nagyszülő is elmehet gyesre az unoka 1 éves korától., tessék kiszámolni kettőtök küzül melyikőtöknek nagyobb a fizetése és akkor meglépni ezt.

kekmappa # 2011.01.13. 07:12

Sajnos nálunk sosem volt bölcsöde.A nagyszülők a folyamatosan emelkedő nyugdíjkorhatár miatt még dolgoznak.A 25000-Ft Gyes-ből viszont nem lehet megélni.Akkor mi a megoldás?Az önkormányzat azzal,hogy nem tesz eleget törvényi kötelezettségének(10000-lakos felett kötelező bölcsödét nyitni)elveszi tőlem 12-havi keresetemet mivel nem tudok dolgozni mert a gyerekre kell vigyázzak.Viszont 95000-FT fizetésemből nem tudom kifizetni a 72000-Ft magánbölcsödét.
Jó reggelt Magyarország!!!

monalisa1 # 2011.01.12. 15:30

Előzőekben valószínűleg volt elegendő bölcsöde, azonban pár éve nagyvárosokban is sorra zárták be az óvodákat/bölcsödéket a fenntartási költségek hiánya miatt.

A Fidesz egy éve a választások előtt igérte, hogy egy gyesen lévő anyuka 2-3 gyermekre is vigyázhat a lakásán, és hogy ehhez megteremtik a megfelelő jogi- és anyagi hátteret.

Egyenlőre nagy kincs ha van a közelben egy nagymama.

kekmappa # 2011.01.12. 09:23

Szia!
Itt egy 14.000-Lakosú városról beszélünk!Évente kb.200-gyerek születik.Ez kb. 3-4 db bölcsöde!!!
Ha lenne a közelben máshol bölcsöde már rég megoldottam volna.
Azért köszi a segítséget.

monalisa1 # 2011.01.12. 08:32

Nálatok bizonyára alig van néhány bölcsödés korú gyermek, őértük nem éri meg az önkormányzanak egy teljes kapacitásra méretezett bölcsit üzemeltetni, fenntartani. A szomszéd község "körzeti" hasonló intézményébe valószínűleg gond nélkül felveszik a gyemekedet.

Az hogy ez strapás, nos hát ma már nem mindent helyben lehet igénybe venni, munka sem mindig "otthon" adódik.

Vidéken nem ritka hogy az általános iskolák is létszám-összevonással működnek, vagy az alsósokat vagy a felsősöket naponta buszoztatják "a" körzeti iskolába.

Hogy a kérdésedre is válaszoljak, jogszabályi háttér hiánya miatt az önkormányzatnak valószínűleg nincs lehetősége az általad elképzelt külön finanszírozásra.

monaLuis
laikus hozzászóló

kekmappa # 2011.01.12. 06:52

Önök szerint kérhetem a helyi önkormányzattól-mivel törvényi kötelezettségének nem tesz eleget,nincs önkormányzati bölcsöde-fizesse ki a családi napközi vagy a magánbölcsöde árát?Az így kifizetett hozzájárulást lehívhatja az állami normatívából?

kisrita # 2010.08.19. 13:15

Csak egy szösszenet a bölcsis sztorikhoz.

Az óvóda szept 1-től veszi át a gyereket a bölcsiből. Mivel én nyáron itthon voltam, jeleztem előre hogy nyáron nem viszem, viszont augusztus 20 után igen mivel akkor már dolgozom. Beírtam az előjegyzésbe, megbeszéltük akkor júniusban.
Ma bemegyek hogy akkor hétfőtől hoznám szeptemberig.
Húúúúúúúúú hát az nem jó mert jönnek az új gyerekek és beszoktatás van és nem - e tudom megoldani. NEM! Miután jeleztem már hónapokkal ezelőtt. De legalább az utolsó két napot mert akkor már nem lesz hely ( ágy) ahol aludjon mert annyian vannak.

Ja és más óvóda fogadja őket nyár végén - na ez meg nem4

És ami bosszant hogy jeleztem időben és megbeszéltük!

ficakk # 2010.08.19. 07:41

Sziasztok!

Az én lányom szeptembertől megy oviba, most a Mályva téri bölcsibe jár. Nagyon sok gyereket elutasítottak a bölcsis felvételnél, viszont azt vettem észre, hogy rengeteg, a kisebb gyerekével gyeden lévő anyuka járatja oda gyerekét. El kell, hogy mondjam, sajnos egyáltalán nem rászorultsági alapon történik a felvétel. Tudnék mesélni a bölcsiről.

Seduxen # 2010.08.18. 11:21

csana01:

Nem akarok senki pénztárcájában kutakodni, de - nagyságrendileg - ugye jól sejtem, hogy a családi napközi havi szinten olyan 50-60.000.-Ft körül mozog?

Sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Megjegyzem a nyilvánosság, mint olyan nem oldana meg semmit: közzétennék, hogy MILYEN felvételi szempontok vannak, de ETTŐL FÜGGETLENÜL ugyanazokat (ugyanolyan "szempontok" alapján) vennék fel, mint így.

Ugyanis nem juthatnánk semmilyen PONTOS információhoz, hogy KIKET vettek fel, és kiket utasítottak el.

Meg különben is: KI ellenőrizné az adatokat? Mert nekünk, kívülállóknak el kellene hinni azt, amit az Önkormányzat mond. Hacsak nem - mondjuk - a Közigazgatási Hivatal (vagy most mi a neve) ellenőrizne minden felvételi eljárást.

csana01 # 2010.08.11. 22:05

Sziasztok!

Remélem megoldás lehet a problémátokra, de az én fiam egy családi napközibe jár Zuglóban és nagyon megvagyok velük elégedve!
Kicsi, családias a ház, a kertje is pont ideális a gyerekeknek, nincsenek sokan és a gondozónő is nagyon kedves! A fiam imádja!

Jamina # 2010.08.10. 09:23

Samos, én abszolút megértelek, a lányomat a
mellettünk lévő óvodából akarták elutasítani, és a kerület túlsó végében egy elhagyatott gazos intézménybe akarták berakni, ahol egy napsugár nem süt be, és egy db játék árválkodik az udvaron. Három évvel ezelőtt választottam úgy lakhelyet hogy az ovival ne legyen probléma, így költöztünk ide, hogy al ányoma szeretném ha ide járna, ide tartozunk.
Miközben, egész nap gürcölök, és fizetek nagyon sok adót, ennek ellenére nem tudok magánovit fizetni, mert papíron jó jövedelmem ellenére sem vagyunk olyan anyagi helyzetben. Még a vezető is elmondta, hogy most képzeljem el, hogy én arra adózok, hogy a "hátrányos helyzetű" gyerekeket berakják a mellettem lévő gyönyörű kertes óvodába, miközben én vihetem 40 perces bkv-zással a kerület túlsó végébe a sajátomat, és még köszönjem ism eg a rendszernek milyen fantasztikusan működik a szociális ellátás.

Jamina # 2010.08.10. 09:13

óvodát írtam, bölcsődére ugyanez a véleményem természetesen

Jamina # 2010.08.10. 09:12

samos: én értem, hogy Te hogy érted, de továbbra is csak azt tudom mondani, ez nem lehet egy hivatalos érvelés a részedről. A jogossága nem vitatható, mert igazad van, hogy megillet Titeket a hely. Visznt ugyanakkor gondolj bele, ha Te lennél olyan helyzetben, hogy jól álltok (ez is viszonytás kérdése kinek mi a jólét) mit szólnál hozzá ha valaki közölné veled, hogy márpedig Te fizess magánovit mert megteheted. Joggal mondanád azt, hogy mégis mi közöd hozzá, mert Ti még erre vagy arra gyűjtötök, vagy ilyen-olyan kiadásaitok vannak.
Pont ezért erre egyetlen megoldás létezik, hogy ne a szülők játszák le ezt egymás közt, vagy egymásra mutogatva, hanem kritériumrendszer alapján az óvoda mérlegeljen és vegye fel a gyerekeket, igazságos és méltányos mérlegelést követően.

samos # 2010.08.09. 17:17

Jamina: A rászorultsági kérdést úgy értettem, hogy beszéltem konkrét ismerősökkel, akiknek elpanaszoltam, hogy elutasítottak a bölcsiből, ők meg rávágták, hogy lazán bejutottak, és saját maguk ismerték el, hogy nagyon jól állnak anyagilag. Én nem azt mondom, hogy őket ne vegyék fel, de akkor mivel indokolják, hogy én kiestem?
Nézd, aki anyagilag nagyon jól áll, annak nem katasztrófa, ha nem veszik fel a gyerekét, mert végsősoron a magánbölcsit is ki tudja fizetni. Nekem viszont az egész keresetem menne rá a magánbölcsire, tehát én nem tehetem meg.
Innentől kezdve az az érzésem, hogy nem a rászorultság számított igazán, hanem lehetnek protekciósok a rendszerben (mért is ne lennének), és még el is siklanék efölött, de nem tudom, hogy novembertől miből fogok megélni, és ezért képtelen vagyok belenyugodni.

C a s a b l a n c a # 2010.08.09. 12:34

Én adatvédelmi szempontból bizonytalanodtam el: mivel csak azt szükséges nyilvánosságra hozni - közérdekből - hogy hívják a felvételt gyermeket és hol lakik. Az indokolást már mindenki kitalálhatja innentől kezdve...

Jamina # 2010.08.09. 12:10

samos: én is kijártam ezt a poklot, tehát abszolút megértelek. nagyon nehéz helyzetben lehetsz.
De azt hogy "Ti rászorulók vagytok, és közben 3 olyan családot ismersz akik nagyon jól állnak anyagilag és mégis felvették" ezt hogyan indoklod meg? Bemész és elmondod, hogy ne őt vegyék fel, mert nekik látod hogy bmw áll az udvarukban? Elvileg senki nem láthtat bele más anyagi helyzetébe.
(ez pont olyan mikor valaki azt mondja, én is akarok annyi bért kapni, mint K. Józsefné mert én is azt a munkát végzem, és az én bérem kevesebb. Ez visszüthet (márha nem közealkalmazott bértábla szerint alkalmaznak) merta munkáltató arra hivatkozva, hogy a munkaszerződések részletei tikosak, visszakérdez, mégis ezt maga honnan tudja?)

Jamina # 2010.08.09. 12:03

Sziasztok!
szerintem részletes listát , indoklással a felvettekről biztos nem fogtok kapni. Legalábbis, minket a felvételi során külön tájékoztatott az ovódavezető (szintén Zugló), hogy a felvett gyerekek névsorát (és itt csupán a gyerekekről van szó) a korábbi évekkel ellentétben nem függeszthetik ki az óvodában, hanem a szülőknek külön-külön adják oda a határozatot, amiért személyesen be kell menni (kiírták hogy még telefonon sem adhatnak felvilágosítást)
Indokként azt hozták fel, hogy adatvédelmi szempontból aggályos. Magyarán, szerintem azt soha nem fgod megtudni, hogy Kovács Pisti gyerekét felvették-e és milyen anyagi körülmények között élnek, legfeljebb azt, hogy x éves, y gyereke van, egyedülálló, területileg odatartozik. Én max. ezt tudom elképzelni.

samos # 2010.08.07. 21:37

Sziasztok! Én is egy zuglói bölcsődébe szerettem volna beadni a kislányomat, mert anyagi okokból kifolyólag muszáj visszamennem dolgozni. Áprilisban voltam a Bölcsőde utcai bölcsiben 'szülőin', ahol elmondták, hogy a felvétel során a szociális rászorultság fog leginkább számítani. Na gondoltam, biztos befutók vagyunk, két gyerekünk van, albérletezünk, pedagógus vagyok, s a férjem se keres sokat, ha a kislányom elmúlik kétéves és havi 25 ezer ft lesz a jövedelmem, inkább ki se mondom, hogy mi lesz velünk. Júniusban jött a hidegzuhany, tömör kétsoros levélke formájában, miszerint férőhely hiány miatt a gyermekemet nem vették fel. Bementem a bölcsődevezetőhöz, és az Egyesített Bölcsődék Vezetőjéhez is személyesen bementünk a férjemmel. Csak a helyettesével tudtunk beszélni. Neki sérelmeztük, hogy mért nem vettek fel, hiszen abszolút rászorulók vagyunk, és közben 3 olyan családot is ismerünk konkrétan, akik nagyon jól állnak anyagilag, és ők gond nélkül bejutottak a Bölcsőde utcai, illetve a Mályva utcai bölcsődékbe?? Erre nem kaptunk kielégítő választ. Nagyon furcsállom ezek után a felvételi eljárást, mitöbb felháborít, lévén, hogy 30 éve zuglói vagyok, idejártunk a tesóimmal bölcsibe, oviba, suliba, és rászoruló létemre az arcomba köpik, hogy nincs hely és kész. Nem hiszem el, hogy Zugló tele van csóró lepukkadt családokkal, olyannyira, hogy mi a mi helyzetünkkel nem jutottunk be!
A védőnőm azt mondta, esetleg próbáljak a médiában is panaszt tenni. : )) Már minden lehetőséget latolgatok. Gondoljátok, hogy mi is kérhetnénk egy részletes listát a felvettekről, indoklással??

Seduxen # 2010.08.06. 07:42

Dr.Attika: ezzel nincs is gond, tisztában vagyok vele. De én nem MAGÁT a döntést sérelmeztem (illetve azt IS, de ezt megírtam a jegyzőnek, hogy a jogorvoslati kérelmemet továbbítottam az Egyesített Bölcsődék Vezetőjének).

Én az eljárásuk JOGSZERŰSÉGÉT kifogásoltam több ponton is, mert szerintem a gyakorlatuk ellentétes több jogszabállyal.

Az anomáliákra szerettem volna felhívni a figyelmet.

C a s a b l a n c a: van egy olyan sejtésem, hogy Fiamat is azért vették fel, mert egy elég kemény hangvételű levelet írtam.

Igazság szerint a felvett gyerekek "hátterére" én is kíváncsi lennék. Illetve a felvételi szempontokra, hogy mi alapján határozzák meg, hogy kit igen, és kit nem.

C a s a b l a n c a # 2010.08.06. 06:50

Azaz: a bölcsőde (óvoda, iskola stb.) vezetőjéhez kell benyújtani, a jegyzőnek címezve a fellebbezést.

Érdemes tudni, hogy főszabályként a közintézményi felvételi adatok nyilvánosak, azaz meg kell jelölni, hogy kit vettek fel, az hol lakik és milyen indokkal (pl: testvér már odajár, a szülők munkahelye, lakóhelye közel van).

Ilyen "felvételik" esetében első körben az intézmény lakókörzete a döntő, utána a szülő munkahelye, majd egyéb indokok.

Személyes esetem: gyermekemet - annak ellenére, hogy egyetlen utcával laktunk arrébb - nem vették fel a közeli óvodába, arra hivatkozva, hogy abban az utcában van egy másik óvoda, vigyem oda. Hiába érveltem: hogy nem az utca másik végén lakunk, illetve a párhuzamos utcákból is felvették a gyerekeket, akik távolabb éltek - elutasítottak.
Tudomásomra jutott, hogy másik településről, teljesen másik körzetből, a világon mindenhonnan vettek fel gyerekeket, csak az enyémet nem!
Nincs gond: a jogszabály alapján reggel 8 órakor beadtam egy fellebbezést, arra hivatkozva, hogy konkrétan jelöljék meg, hogy mely gyermekeket vettek fel az óvodai csoportba, azok hol laknak és milyen indokkal kerültek elhelyezésre.
9 órakor csörgött a telefon, hogy "egy gyermek elköltözött, lett egy szabad hely" az én kisfiamat így fel tudják venni az óvodába, ugye eltekintek a fellebbezéstől...

Dr.Attika # 2010.08.05. 13:46

A jegyző jogszerűen járt el. Minden az első fokú döntést sérelmező beadványt fellebbezésként kell elbírálni. Ily4enkor a beadványt az első fokon eljárt szervhez kell eljuttatni, amely felterjeszti az ügy összes irataival a jegyzőhöz. Ez nem packázás, hanem az ön érdekében történik.

Seduxen # 2010.08.05. 13:41

Gondoltam a végkifejletet megírom:

Kedden volt 1 hete, hogy felhívtam az Egyesített Bölcsődék Vezetőjét, hogy mi hír a fellebbezésekkel kapcsolatban. Azt a választ kaptam, hogy felvették a gyereket (igaz az Isten háta mögött 5 perccel lévő intézménybe), és majd kapunk "értesítést" (deja vu). Azt azóta sem kaptuk meg.

Ami külön vicc: a jegyzőnek írtam egy levelet, ami VÉLETLENÜL sem fellebbezés, hanem kérdések özöne, hogy mégis hogyan képzelte azt a trehány eljárást, ami az I. fokú döntést övezte.

Na erre a válasz:

"Fellebbezését továbbítottuk az illetékes Egyesített Bölcsődék Vezetőjéhez, ő tájékoztat majd".

Röhej.

Asszem azért írok neki még egy levelet, hogy próbálják meg értelmezni, hogy MIT ÍRTAM a levélbe, mert az véletlenül sem jogorvoslati kérelem volt :)))

Seduxen

ando # 2010.06.25. 07:33

Mi is pont ugyanígy jártunk, pont ugyanott. Épp fellebbezni készülök, és teljesen felháborít ez az egész eljárási mód. Szerintem sincs ez így rendjén.

Seduxen # 2010.06.24. 08:35

monalisa1, hoppáréka: köszönöm a segítségeteket, végül is úgy döntöttem, hogy a Jegyzőnek IS, és a Bölcsivezetőnek IS írok - más-más tartalmú levelet -, és mindegyikhez csatolom a másik másolatát.

Az már csak hab a tortán, hogy maga az értesítés jogorvoslati részről tájékoztató része is HIBÁS, ugyanis a Gyvt-ből én azt vezettem le, hogy a fellebbezési eljárás címzettje NEM a bölcsődevezető, és NEM a jegyző:

1997. évi XXXI. törvény 32. § (3) bek.:
"Ha a kérelmező, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének meghozott döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat."

Szóval az egész eljárás - értesítés térti nélkül, nem az a II. fokon eljáró, akit írnak, stb - "torka véres" szerintem, ezt megpróbálom meglovagolni (diszkrét fenyegetés, hogy folytatása lesz az ügynek...)