Többféle helyről lehet temetési támogatást igényelni, az önkormányzatnál, és a munkaügyi központnál is, a temetési számlák felmutatásával, utólag.
Hagyatéki költség illetve temetési költség
sylvie1376,
"a férjem vissza utasítja az örökséget"
Ezek szerint van pozitív hagyaték? Ki örököl, ha visszautasítja? Ha van amúgy örökség, akkor a temetési költség az első a sorban a hagyatéki terheknél, abból visszakaphatja elvileg.
Kedves fórumozók!
A kérdésem a következő: köteles vagyok-e köztemetési terhet fizetni édesanyám után, az esetben ha 3 éves koromban megmérgezett, az életemre tört ezek után nem is tartottuk a kapcsolatot?
Az önkormányzat ki akarja fizettetni velem a költséget viszont nekem nem áll szándékomban.
Jogos-e a felül említett követelésük, illetve ha igen mitévő lehetek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Udvozlom a forum olvasoit
A kerdesem egy koztemetessel lenne kapcsolatos,es 2012-re nyulik vissza. Edesanyam 2012 ev vegen varatlanul elhunyt,felretett penzunk nem volt,eltemetni nem tudtam.Ekkor felkerestem a korhaz tanacsara az onkormanyzati osztalyt es kertem a segitseguket.A folyamatot elinditottak,a temetes vegul kozel 2 honap mulva megtortent.Ezt kovetoen kaptam egy hivatalos levelet,melyben 90 ezer forint koztemetes megfizetesere koteleztek. Ezt megfellebbeztem,hivatkozva a nehez anyagi helyzetemre,hogy allaskereso vagyok,hivatalos bevetelem nincs,alkalmi takaritasokbol tartom fent magam,igazoltam,hogy a haztartasomban velem egyutt elo elvalt lanyom is allaskereso csak az emelt csaladi potlekot kapja,raadasul ket iskolas gyereket tartunk el az alkalmi munkakbol. Egy.nyilatkozatot kellett kitoltenem,hogy mennyi a havi bevetelem ezekbol,en lenyilatkoztam,hogy nem rendszeresen egyik honapban 40 ezer a masikban tobb. Ebbol kiszamoltak egy visszamenoleges 63.000 forintos atlagot,es a fellebbezesem elutasitottak. Jelenleg ott tartok,hogy vegrehajtohoz adtak,es szerintuk az akkori jogaszabaly szerint en egyedulallonak vagyok tekintendo akinek havi 63.000 forintos bevetele van. Nem vettek figyelembe a velem egy ingatlanban elo kozvetlen csaladtagjaim. A kerdesem az lenne,hogy a 27/2011/julius 29 onkormanyzati rendelet valoban ezt mondja,hogy kotelezheto vagyok a fizetesre? Az onkormyanyazti ugyintezo erre hivatkozott. Elore is koszonom a valaszt.
Tisztelt Kovács úr ! Nekem dilemmám adódott a hagyatékkal ! Édesanyám elhunyt egy otthonba , ahova együtt mentek be a nevelőapámmal, akivel 46- évig éltek együtt! Van nekik egy 2-szobás panel lakásuk. Én Amerikába élek a fiammal, a lányom gondoskodott róluk. Szeretnék lemondani a lányom javára , az örökségről, de van neki egy bedőlt hiteles lakás tartozás kézfizetős kezessége ! Mit tegyünk ?
Akkor ne mondj le a javára... szerintem.
Félő, hogy az a bank javára szólna...
(Egyébként nem is lehet valaki javára lemondani. Visszautasítani lehet a hagyatékot meg osztályos egyezséget lehet kötni meg adásvételt, cserét, ajándékozást, ilyesmi.)
Tisztelt Fórumozók,
olyan kérdésem lenne, hogy ha kiskorú gyermek az egyedüli örökös, mert a szülők már elváltak, mikor az egyik szülő elhunyt, akkor ha az elhunyt szülőt a saját családja a saját családi sírjába temetteti, mi várható el a kiskorú örököstől. Az elhunyt szülő családja a kiskorú örökös szülejének külön sírkövet akar készíttetni, ezzel elérve, hogy a kiskorú örököst a teljes költség terhelje. Ugyanakkor a családi sírban már 3-4 elhunyt családtag is van, így elegendő lenne, ha az elhunyt szülő nevét is tartalmazó új sírkő készülne és a sírkő költségei megoszlanának.
Mire kötelezhető, jogilag kikövetelhető-e ez, hogy a gyermek a szülejének külön sírkövet készíttessen?
Sajnos a neten csak egy ilyen leírást találtam, de ez ilyen különleges körülményekre nem tér ki.
"A temetési költségre vonatkozó különleges szabályok
Az említett költségek csak akkor terhelik a hagyatékot, ha az örökhagyó a temetéséről másként nem rendelkezett (például egy egyszerű élők közötti megbízási szerződésben, vagy a végrendeletében meghagyással valamely örököse, hagyományosa terhére), vagy nincs olyan személy, aki más jogalapból eredően a temetési költségek viselésére köteles.
Nem hagyatéki teher az a temetési költség sem, amelynek viselésére az öröklési szerződés alapján a szerződéses örökös köteles. Ha a temetésről más gondoskodott, a költségek megtérítését a szerződéses örököstől kérheti, de nem érvényesítheti mint hagyatéki terhet.
Az örökhagyó temettetési költségeinek meghatározásánál érvényesülnek bizonyos korlátok a hagyatéki hitelezői oldalon is. Ha a síremlék állításáról az örökösök előzetes megkérdezése nélkül olyan hozzátartozó dönt, aki maga nem örökös, akkor csak a szokásos méretű és minőségű síremlék állításának költségei és csak olyan mértékben számíthatók fel, amilyen mértékben azok az örökhagyó emlékének megőrzését szolgálják (Bírósági Határozatok 1996/367.)."
A túlélő szülő természetesen a kiskorú örökös vagyonának védelmében mindenképp az osztott költségű közös sírhelyet részesítené előnyben, de az elhunyt szülő családja vele a kapcsolatot nem tartja, a kiskorú gyermeket befolyásolással győzködi.
Tehát a család, és a túlélő szülő közötti kommunikáció hiánya miatt a kérdés az, ha a család megcsináltatja a külön síremléket úgy, hogy a kiskorúnak is mutat a sírkövekről fotót, hogy melyiket szeretné, stb., akkor utána a túlélő szülőtől, mint kiskorú örökös vagyonkezelőjétől követelheti-e annak az árát jogi úton.
Előre is köszönök minden választ.
„Mire kötelezhető, jogilag kikövetelhető-e ez, hogy a gyermek a szülejének külön sírkövet készíttessen?”
Egy gyerektől?!
„Sajnos a neten csak egy ilyen leírást találtam, ”
Mert rósz helyen kerested. A problémádra a temetési törvény és annak önkormányzati rendelete változata ad megoldást.
Benne van a nevében is, hogy kiskorú "örökös". Magyarul örökölt valamit az elhunyt után.
„A túlélő szülő természetesen a kiskorú örökös vagyonának védelmében” ... Ezalatt azt érti, hogy a gyermek vagyonát attól védi, hogy az egyik - számára ugyanúgy- fontos személy, vagyis szülő síremlékét kifizeti abból a pénzből amit az elhunyt hagyott rá? Én inkább emögött az Ön sértettségét érzem.
A törvény világosan kimondja, hogy az örökös kötelessége az elhunyt méltó síremlékének állítása, így ebben az esetben a kiskorú gyermeken keresztül Önnek, mint képviselőnek kell ebben eljárni. Amennyiben Ön nem akarja ezt a kötelességet teljesíteni, úgy a család perelheti Önt, aminek úgyis az lesz a kimenetele hogy fizetni kell. Nem csak kapunk örökléskor, hanem adni is kell főleg hogy a gyermek elhunyt szerettéről beszélünk, akitől örökölt.
Warrior_survivor,
jogi szempontból nem sok tanácsot lehet adni.
Leülsz, és megbeszéled a családdal a dolgot. Ez lenne a legjobb. Ha nem megy, akkor írásban odaadod nekik mi a véleményed. Ha megegyeztek a költségekről, az a legjobb.
Ha nem egyeztek meg, nincs más út, minthogy a kiskorú örökös képviselőjeként perelsz. A bíróság majd eldönti, hogy amit készíttettek sírkő, és a temetési költség mennyiben a helyben szokásos mértékű, és ki mennyit kell fizessen bele.
Arra hivatkozhatsz, hogy a 1999. évi XLIII. törvény 20. § (1) bekezdése szerint az örökös a temetésre kötelezett. Ez egy taxatíve felsorolás, szigorúan sorrendben kell venni ki köteles az elhunyt eltemettetésére. Ha nincs szerződésben vagy végrendeletben más kijelölve, akkor a kiskorú örökös az eltemettető, akinek Te vagy a képviselője. Persze, ha befolyásolják a gyereket, nem lesz könnyű dolgod az akarata ellenére. Ezért kellene megegyezni.
Próbálj higgadtan beszélni velük. Ha ragaszkodnak az elképzelésükhöz, ami szerinted túlzás, akkor fizessenek bele ők is, ha már ők erőltetik. Értesd meg velük, hogy ez nem neked jó, hanem az unokájuknak, mert az ő vagyonából kell fizetni, Te ahhoz amúgy sem nyúlhatsz, a gyámhivatal egy fillért nem fog engedni elkölteni belőle később se.
"Az elhunyt szülő családja a kiskorú örökös szülejének külön sírkövet akar készíttetni, ezzel elérve, hogy a kiskorú örököst a teljes költség terhelje."
Hát a francokat...
A kiskorú az örökös!
Tehát ő dönt a temettetés módjáról és a síremlékről is.
Mivel kiskorú így helyette az aki a "gondviselője/gyámja".
" a saját családja a saját családi sírjába temetteti,"
Ezt a döntést is kiskorúnak (képviselőjének) kell meghozni.
Dönthet másként is.
Vagyis a kiskorú (képviselője) dönt mindenről!
A többiek max kérhetnek... kérhetik,
- hogy a családi sírbolt legyen a hely
- hogy SAJÁT költségükön EXTRA költségű síremlék készüljön
- hogy abba a SZOKÁSOS!!! mértékig a kiskorú IS szálljon be
Hirtelen google-zva ez úgy 100-150 eFt költséget jelentene egy alap síremlékre.
Max ennyit "illik" adni a kiskorúnak a síremlékre szerintem. A többi a rokonok költsége, ha extrát akarnak.
De ugye dönthetne úgy is, hogy
- vált egy új sírhelyet, abba temet
és
- csak egy fejfát állít ...
Innen indul az alku! felfelé.
-
Meg kell beszélni a kiskorúval
(ha már elég nagy ehhez), hogy
ő mit-milyet szeretne és aztán
tekintettel lenni arra is.
A döntés azonban a kiskorú képviselőjéé...
Akár tetszik a többieknek, akár nem.
Aki többet akar az >> fizesse!
Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék,hogy hagyatéki hitelező hogyan jut hozzá a követeléséhez?
Adott esetbe van egy picike banki követelés és egy magán ember,aki kifizette a temetéssel kapcsolatos költségeket.
Vannak örökösök,van ingatlan és nagyobb értékű ingóság is.
1./ Ráterhelik az örökrészre és annyival csökkentik ?
2./ Az értékesithető ingóság eladását követően a
vételárból készpénzben kell kiegyenliteni a
követelést?
3./ Egy ingóság pl. autó esetében,ha van három örökös,
és egyikük meg kívánja váltani pénzben a másik kettő
örökrészét,tehát igényt tart az autóra.....akkor
ebben az esetben a hagyatéki hitelező követelését
hogyan egyenlítik ki ?
Megköszönöm,ha válaszolnak.
A hagyatéki hitelezőt vagy kiegyenlítik az örökösök, abból, amiből akarják, vagy ha ezt nem teszik, a hitelező fizetési meghagyásos eljárásban / perben érvényesítheti az igényét, és aztán végrehajtást indíthat, ha jogerős ítélete / fizetési meghagyása van.
A hagyatéki eljárásban annyit lehet tenni, hogy ha nem adnak az örökösök biztosítékot, akkor lehet kérni, hogy a közjegyző ne adja át teljes hatállyal a hagyatékot, és akkor talán marad is fedezet a kiegyenlítésre.
Köszönöm a választ !
Kedves Fórumozók,
Az alábbi kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni:
Apósom 2011 áprilisában hunyt el. A hagyatéki eljárás során a feleségem és testvérei csak egy céget örököltek aminek a értékét a közjegyző 450.000 forintben állapította meg.
Október elején kaptunk egy levelet egy végrehajtó irodától amiben felszólítottak minket a 450.000 forint(törzstőkeként hivatkozik rá a levél) és járulékai megfizetésére. A tartozást nem vitatjuk, már beszéltünk a végrehajtást kérővel.
A kérdésem az, hogy ezt az összeget lehet-e csökkenteni a temetés ill. a hagyatéki eljárás költségével. Ha igen, annak mi a menete.
Válaszukat előre is köszönöm!
Az örökös a nettó örökség értékéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
De itt mintha egyébként sem stimmelne valami. Végrehajtó, törzstőke?
Valószínűleg csak simán tőke.
Nem tudom. Gyanúsan egybe esik a cég törzstőkéjével. El tudom képzelni, hogy a felszámoló keresi a pénzt a volt ügyvezetőn.
Béla, van tapasztalatod, hogy Fehérvárott kb. mennyi idő alatt tűznek hagyatéki tárgyalást? Egyszerű ügy, 1 lakás, 1 bankszámla, tartozás nincs, egyedüli örökös az elhunyt unokája (az elhunyt fia fél évvel korábban elhalálozott).
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Sherlok, apukámé kb. 5 hónap, nagymamámé 4 volt. De nem sürgettük.
Legutóbbi hét hónapra tűzött tárgyalást az egyik közjegyző.
(De van négy.)
Sherlock! Férjem március elején halt meg. hagyatéki tárgyalás november 2-án lesz. Szeptember elején rákérdeztem a közjegyzőnél, mégis mire számítsak kb. más dolgokból kifolyólag. Megkérdezték, sürgős? Mondtam, végülis nem, csak a miheztartás miatt kérdeztem. Mondja: október 30. Mondom, jó. Kapom az idézést: november 2.....az a gyanúm, nem az örökség mennyiségétől függ. Nálunk azon csúszott el a dolog, hogy októberben a közjegyző 3 hét szabira ment.
A közjegyző kereső szerint Szabó László lesz, köszi mindenkinek.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Tisztelt Fórumozók!
A temetési költségekről ha nincs hivatalos számla csak kézzel írt összegzés, az elismertethető e az örökösök felé vagy kellett volna kérni a temetkezési vállalkozótól rendes számlát?
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02