Gondnokság...???


Reménysugár1963 # 2010.03.09. 18:11

ObudaFan!

Igen, bezárják. Nem beszélhet senkivel sem, kikapcsoltatták a telefont, hogy nehogy valakivel tudjon beszélni....persze még velünk sem, s az unokáival sem.

El tudjátok képzelni Magatokat egész nap egy bezárt lakásban? Max. tv-t nézhet, vagy rádiót hallgathat. De hosszútávon azt is meg lehet únni.

Én nagyon sajnálom!!!! Ezért informálódok mit tehetek érte?

ObudaFan # 2010.03.10. 09:50

Feljelentést kell tenni a rendőrségen személyi szabadság megsértése miatt.

davata # 2010.04.12. 16:16

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni,édesanyám gondnokság alá helyezésében...Édesanyám rokkantnyugdíjas paranoid skizofrén.Kizáró gondnokság alá szeretnénk helyeztetni testvéremmel.
Egy problémánk van,hogy édesanyám nem fog elmenni a bírósági meghallgatásra,a rendőri elővezetéssel csak az állapota fog romlani...és ezt nem szeretnénk.
Hallottam arról, hogy az igazságügyi elmeszakértő bizonyos esetekben "házhoz jön",ill a meghallgatást is ott intézik.Kérdésem:Hol lehet ez ügyben intézkedni,Ki nél lehet ezt kérni?Számunkra ez lenne a legjobb megoldás.
Kérem tanácsaikat!
davata

ObudaFan # 2010.04.12. 17:25

A szakértőt kirendelő bíróság dönt arról, hogy a szakértő hogyan járjon el. Május 1-től kizáró gondnokság nem lesz.

Vicsor # 2010.05.31. 12:09

Kedves Mindenki!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldásához:
Adott egy 94 éves nagymama, akinek 8 gyermeke van. A nagyi ápolási osztályon van 3 éve. A 8 gyermekből rendszeresen 1 látogatja, a többi egyszer sem nézett rá.
Aki látogatja tart attól, hogy a nagyi nyugdíja nem lesz elég a hamarosan emelkedő ápolási díj kifizetésre. Mivel ő is rokkantnyugdíjas, így nem fogja tudni kiegészíteni a sajátjából. Az ápolási osztály nem fizetés esetén a nénit az állandó lakcímére hazaszállítja, attól függetlenül, hogy képtelen ellátni magát.
A gyámhivatal elkezdte az eljárást a gondnokság alá helyezés ügyében. Az volt a kérése az egyetlen nénivel törődő testvérnek, hogy egy "külsős" gondnokot jelöljenek ki, mert ő a rossz egészségi állapota miatt nem tudja vállalni a gondnoki feladatokat, ill., így egyik testvért sem lehet majd később hibáztatni bármiért is. Bízott benne, hogy a gondnok rá tudja venni a testvéreket, hogy a nagyit támogassák, mondjuk akár egészítsék ki a nyugdíját, hogy az ápolási osztályon maradhasson.
Az ügy odáig jutott el, hogy a nénit megvizsgálták és megállapították, hogy már beszámíthatatlan. Nemsokkal később a gyámhivatal közölte, hogy ő nem indítja el ezt a bírósáig pert, mert a "külsős" gondnoknak sem lesz hatásköre, hogy ezeket a feladatokat ellássa. Azt tanácsolták, hogy indítsa el ő a pert. Ő pedig az egészségi állapota miatt nem szeretné. Más városba elvinni a nagyit pedig nem lenne jó, mert így az az egyetlen testvér sem tudná látogatni, hiába lenne olcsóbb a hely.
A kérdés az, hogy valóban nem lehet kötelezni a testvéreket legalább arra, hogyha már nem látogatják a saját édesanyjukat, akkor anyagilag támogassák?
Mit lehet tenni ilyenkor?

Válaszukat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.31. 15:00

Létezik a szülőtartási kötelezés: jelen esetben azt követően hogy az ápolási osztály hivatalos igazolást ad arról hogy a nyugdíjon felül mekkora összeggel kell a havi díjat kiegészíteni, a kapcsolattartó gyermek a városi bírósághoz fordulhat és szülőtartás címén kérheti, hogy a másik hét testvért kötelezzék a díjkülönbözet egyenkénti 1/7-ed részének megfizetésére - egyben ő maga is befizeti a saját részét.

Azonban mire egy ilyen per lezajlik, félő hogy a néni akkor már nem is fog élni...

Mindenközben a nemfizetés okán az ápolási osztály már rég hazavitette őt az otthonába, vagyis a per önmagától okafogyottá válik.

Szóval egy dolog az édesanya sajnálatos nem látogatása, a másik hogy a gyermekei jog szerint kötelezhetők a szülőről anyagilag gondoskodni.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.05.31. 15:32

Egyébként a gyámhatóságnak illene lépni, mert a szülőt megillető tartásdíj érdekében még cselekvőképes szülő esetén is indíthat pert a jegyző.

Vicsor # 2010.06.01. 06:29

Köszönöm szépen a válaszokat!

Zsanett88 # 2010.06.16. 16:25

Sziasztok!
Sajnos nem tudok hová fordulni,fogalmam sincs már mitévő legyek,szeretnék itt tanácsot kérni.
A történet a következő.Én egy 22 éves egyetemista vagyok,anyukám két hugával lakom együtt.Nevezzük őket néven is az egyszerűség kedvéért.Helga,ő a nagyobbik hug,ő volt a gyámom 18 éves koromig és ő finanszíroz most is az egyetemen, a kisebbik,Reni,na őróla lenne szó.A nagypapám velünk élt,2001-ben sajnos meghalt.Ekkor kezdődtek csak igazán a gondok,bár előtte is voltak.Reninél évekkel ezelőtt paranoid skriofréniát állapítottak meg,többször volt kórházban,hosszabb-rövidebb ideig.Gyógyszerkezelésen van a mai napig és havonta injekciót kap.Leszázalékolták nagy nehezen a betegsége miatt,csekély nyugdíja van,aminek a felét havonta a kijelölt gyámja kapja meg,aki csak annyit csinál hogy ezt az összeget valamilyen úton-módon eljuttatja Reninek.Ide van bejelentve hozzánk,a ház a Helga nevén van kizárólag,nincs Reninek semmilyen joga a házhoz csak ide van bejelentve.Ezek voltak nagyjából a történet kerete,most jön a lényeg.Reni hol megkattan hol egész normális,de a gyógyszereit nem szedi csak nagy ritkán ha eszébe jut,akkor is iszik rá,alkoholista.Ez még nem minden,sokszor jött ki hozzánk rendőrség,mentő is akár mert rám székkel támadt,és ha akkor éppen nem vagyok itthon hogy leszedjem Helgáról akkor még meg is fojtja.A rendőrségen és a kórházban is csak hümmögnek.Van amikor késsel támad nekünk,és beleszúrogatja az ajtóba ami bezárva van előtte hogy ne férjen hozzánk.
Ellopja a pénzünket,amiből amugy is kevés van és feléli a piázással meg a cigijével bőven a nyugdíját és akkor még lop is.Én nagyon szerettem őt,de mostmár nagyon szeretnék tőle megszabadulni mert nem akarok sem megőrülni sem késsel ébredni a hasamban valamelyik éjszaka és nem szeretnék többet a saját otthonomban bezárkózva élni.Kérlek titeket,írjatok valami okosat!Nagyon Várom válaszotokat!Köszönettel Zsanett

monalisa1 # 2010.06.16. 18:48

Egy kicsit részletezd hogy a ház miért csak Helga nevén van kizárólag?! (Ha a ház nagyapai örökség akkor félem hogy anyukád és Reni földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonostársak.) Amúgy Reninek nincs és soha nem is volt saját lakhatása?

A gondnokság alá helyezést a gyámhatóságon kell kezdeményezni, a kérdésben a végső szót a bíróság mondja ki. (Lesz hivatalból elrendelt elmeszakorvosi vizsgálat.)

Amikor Renin rajta "a" nyomás és aktuálisan éppen "problémás", a kihívott háziorvos -vagy ügyeleti orvos- dönthet kórházba viteléről, vagyis jöjjön a mentő és vigye is be.

Egy ön- és közveszélyes elmebeteg jelene és jövője vélem zárt intézetbeni elhelyezéssel rendezhető megnyugtatóan.

És ezt a bíróság rendelheti el.

Ha kell fogadj ügyvédet, bár tudom korlátolt a család anyagi lehetősége...

"Mona"
laikus hozzászóló

Zsanett88 # 2010.06.17. 07:46

A Reninek nincsen semmi joga a házhoz,pusztán hozzánk van bejelentve.A papámnak anno haszonélvezeti joga volt csak,mikor át lett iratva Helga nevére a ház.
Igen,csak hiába az elmeorvos,most pl kitalált olyat hogy egy cigánygyerek a faluban megtámadta és meg is erőszakolta,a rendőrség kért is ilyen pszihiátriai vizsgálatot,és Reni egész jól szerepelt.És minden egyes balhé után is,ha kijön mentő vagy orvos,bármi, olyan aranyosan tud viselkedni hogy öröm nézni,előtte 20 perccel meg le akart gyilkolni engem és a Helgát.Azért irtam hogy nem tudok semmit sem tenni mert nem tudok.Helga már szinte elfogadja a sorsát hogy igy kell leélnünk az életünket félelemben.Mert tényleg sehol nem tudnak semmit sem csinálni.Reni a nagyközönség előtt tud viselkedni.Lehet hogy nem is skrizofrén csak megjátsza néha hogy könnyü legyen az élete vagy hogy ne kelljen annyi felelősséget vállalnia a tetteiért.Ő bátran megfojthat bárkit,de ha nekem székkel támad és igenis megvédem magam és éppen bögre van a kezemben és azzal verem fejbe,akkor a Renit megkérdezik a rendőrök hogy feljelent-e engem.Ha kirakom a szürét,hozzák a rendörök vissza és azt mondják kötelességünk beengedni hisz ide van bejelentve.Voltunk bent a polgármesteri hivatalban,semmilyen módon nem lehet tőlünk kijelenteni.Tényleg lehet az lesz a vége,hogy valamelyikönknek egyszer elborul az agya és...bármi megtörténhet.Csak kérdezem,én vonuljak még a végén majd börtönbe,mert senki nem tesz semmit?És akkor még néha leállitanak minket,hogy próbáljunk meg békességben élni...Vicces!Reménytelen igazából az egész.Csak gondoltam itt körbenézek,hátha történt valahol valami csoda,amit követhetek...
Zsani

Zsanett88 # 2010.06.17. 07:57

Jajj persze Mona.Kérdésedre a válasz: Reninek nem volt semmilyen ingatlanja soha és most sincs.Mint már irtam a gondnokság alá helyezés megtörtént,kirendeltek hivatalból egy "gondnokot",nekem a gyámügyis nő aki a Renivel foglalkozik,azt mondta hogy ennek a gondnoknak nincs semmi kötelessége.Én nem tudom,nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal de tény hogy a az a nő annyit csinál,hogy havonta a Reni nyugdijának fele neki megy,és ezt az összeget valahogy eljuttatja a Reninek,általában elhozza, 10 km-re lakik kb,de még csak be sem jön a házba sem.Szóval nagyon sok minden érdekli.Nem tudom hogy ő ezért kap-e valami juttatást de ha igen,akkor szivesen elmennék a feletteséhez és elmondanám neki hogy mi mindent csinál ez a "Drága Gondnok".Ha valaki azt mondaná nekem hogy garantálja hogy a Reni eltünik az otthonunkból,nekem teljesen mindegy hogy hová,tőlem Szibériába is száműzhetik,de ha valaki ezt garantálná nekem,akkor hajlandó lennék fizetni.(Gondolkodtunk már az otthonokon is,de azt örök életemben fizethetném,és a bekerülés is nagyon drága,valószinű hogy egy ügyvéddel " jobban járnék"...

ObudaFan # 2010.06.17. 11:31

HA tényleg közveszélyes, akkor a pszichiátriai intézetben való elhelyezését kellene kezdeményezni.

monalisa1 # 2010.06.17. 15:17

Zsanett88

Videofelvétel kellene, lehetőleg minél több. (Persze ne úgy hogy előszőr lássa a kamerát, nem, hanem "játszadozni" otthon mintha videoznád a házat, az udvart stb. Vagyis szokja annak látását.) Aztán meg lehet mutatni a felvételeket szakorvosnak/bíróságnak, vagyis azt amikor Reni éppen igazi valóját mutatja.

2357 # 2010.06.28. 04:44

Üdvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni.
Szüleimmel és testvéremmel együtt élek, mindketten nagykorúak vagyunk. Testvérem több mint 10 éve pszichiátriai kezelés alatt áll. Nem közveszélyes, de rendszeres rohamai vannak, és az azok közti állapotban is egyre elviselhetetlenebb, agresszívebb, sajnos a szellemi leépülés egyre jobban mutatkozik rajta.
A gond az, hogy én szeretnék elköltözni szüleimtől, de nem igazán tudnám magukra hagyni őket (sajnos pár évig mikor nem laktam együtt velük, láttam hová tud fajulni a helyzet).
A kérdésem az, lehet-e gondnokság alá venni, otthonban elhelyezni testvéremet a szüleim "akarata ellenére". Tudják ők is, hogy ez lenne a megoldás, de úgy gondolják, hogy amíg élnek, gondját akarják viselni. Viszont erre képtelenek, hiába szeretnék.

(vagyoni, öröklési kérdés nem téma, sose volt az, egyszerűen szeretném biztonságban tudni szüleimet)

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.06.28. 09:40

Javaslom fordulj a gyámhatósághoz. Bírósági döntés szükséges valaki gondnokság alá helyezéséhez, hát még közveszélyesség okán az intézeti elhelyezéshez. (Lesz majd igazságügyi elmeszakértői vizsgálat - elképzelhető hogy mindenközben bizonyos ideig intézeti megfigyelést rendelnek el.)

A szüleiddel neked kell megértetni hogy "jót" tenni a beteg gyermekük érdekében hosszútávon, másképp nemigen lesz mód.

Ha eljárás indul, a testvéred mellé hivatalból ügygondnok ügyvédet rendelnek ki.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.06.28. 11:06

Aztán majd kiderül, hogy egyáltalán gondnokság alá helyezendő-e. Ugyanis attól, hogy valakinek vannak mentális problémái, még nem biztos, hogy az ügyei vitelére is képtelen. Nem épp valószínűtlen, de nem biztos.

2357 # 2010.06.28. 14:10

Köszönöm a válaszokat!
Természetesen fel fogom keresni a gyámhivatalt is.
Az "ügyei vitelére képtelen" dolog nem tudom milyen feltételek mellett áll meg. Egyáltalán nincsenek ügyei, természetesen a rokkatsági nyugdíját fel tudja venni.
A baj nem is ezzel van, hanem az állandó agresszivitással, a téveszmékkel, sajnos egyre lejjebb csúszik a lejtőn.
Ilyen esetben milyenek az esélyek? Ez azért ilyen fontos, mert ha nem sikerül, semmiképpen nem tenném ki se őt, se a szüleimet ilyen tortúrának.

ObudaFan # 2010.06.28. 14:24

A gondnokság alá helyezés arra lesz megoldás, hogy az ügyeit ne önállóan intézze.

monalisa1 # 2010.06.28. 18:34

2357

Bizonyára vannak korszerű jó gyógyszerek melyek segíthetnek egy betegség folyamatát lassítani, tűnetmentes szinten tartani, a probléma inkább az hogy élethosszig be kell őket venni... - rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett.

Van-e ill. lesz-e kontroll arra hogy a testvéred nap mint nap beveszi-e majd őket, valamint ki fogja őt időről időre az orvoshoz elvinni, elkisérni.

Szóval vannak betegek akik amúgy jól elvannak ha rendszeres a felügyelet körülöttük - érdekükben.

Idős szüleid ezt hosszú távon valószínűleg nem tudják felvállalni, te pedig önálló új életet szeretnél kezdeni.

Innentől kezdbe hadd ne én mondjam ki mi lenne a legmegfelelőbb megoldás mindannyiótok részére.

ml.

Tordesillas # 2010.06.29. 10:04

"A gondnokság alá helyezés arra lesz megoldás, hogy az ügyeit ne önállóan intézze. " pontosan

kicsit részletesebben: vagyoni ügyeiben (nyugdíja, ingóságai) idegenek ne befolyásolhassák és ne használhassák ki: pl. iratnak vele egy meghatalmazást, hogy x.y. veheti fel a nyugdíját vagy iratnak vele egy ajándékozási, vagy öröklési szerződést vagy végrendeletet, stb.
Bentlakásos szociális otthoni elhelyezését elintézheti a gondnoka, ha szakorvos, szakértő ezt javasolja, akarata ellenére is, ha kizáró gondnokság alá helyezik, míg korlátozó gondnokság esetén csak a beleegyezésével.
Gondnoka kérheti a kényszergyógykezelését is, ha "olyan" állapotba kerül a háziorvostól, stb.

2357 # 2010.06.30. 06:55

Hát ez nehéz ügy. :S
Köszönök mindent, most megyek a területileg illetékes gyámhivatalba.
Átfutottam a linkelt törvényeket is, sajnos van benne egy nehéz pont, nem lehet olyan gondnokot kirendelni aki ellen a gondnokság alá kerülő kifejezetten tiltakozik...
Vajon ez érvényes pszichiátriai betegek esetén is? Így problémás lesz, ő mindenki ellen tiltakozik, pont főleg a családtagjai ellen.
A buktató az az egészben, hogy tulajdonképpen nem is a gondnokság alá helyezés lenne a cél, hanem az elhelyezése egy olyan otthonban, ahonnan ha akarják, akkor szüleim hazahozhatják mondjuk hétvégenként, ha nem akarják akkor meg nem. Csak így lennék biztos benne, hogy nincs gond itthon.
Gyógyszerekkel kapcsolatban, tudom hogy elég jók vannak már, a szellemi leépülés viszont elkerülhetetlen 15 év szedés után bármilyen jó is. A másik ami felgyorsítja, az a betegséggel járó depresszió, zárkózottság, egyedüllét. Abban bízom hogy sikerül jó elhelyezést találni ahol esetleg foglalkozások, csoportos terápiák vannak, akkor valamennyire ezek is visszaszorulhatnak.
A gyógyszerek szedése pedig felügyelhetetlen, többször előfordult, hogy gondolt egyet és csökkentette az előírt adagját, sajnos számunkra ez csak akkor derült ki mikor már tört-zúzott, mentőt kellett hívni hozzá. Kiderült az is, hogy még az orvosai is tudott róla, annyit mondott neki, hogy ő nem javasolja, és ezzel le is zárta a dolgot...
És ilyenkor azért megkérdezi az ember, hogy miféle orvos az ilyen??? Legalább 1 telefont megereszthetett volna, hogy számítsunk rá, hogy éjjel 2-kor megint "jönni fognak a gyilkosok"...
Hát ezért kell neki az állandó felügyelet.
Nah mindegy, köszi még1x mindenkinek!

Tordesillas # 2010.06.30. 08:39

Vajon ez érvényes pszichiátriai betegek esetén is?

Igen. Ha mindenki ellen tiltakozik illetve nem jelöl meg senkit sem akit gondnokául szeretne, vagy az nem vállalja el, akkor a gyámhivatal végül hivatásos gondnokot rendel ki, akinek kirendelése ellen hiába tiltakozik már.

Pysti # 2010.07.18. 10:08

Lehet, hogy rossz helyre irom, de azért megkérdezem.Lehet-e gyám akire ápolási dijat állapitottak meg? Ugyan is van olyan személy aki megkapja.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.18. 11:19

Gyám nem lehet. De gondok igen.