Gondnokság...???


póniló # 2011.04.08. 16:07

köszönöm szépen a választ!

Sajnos nem tudja felvállalni, mert ő SM beteg és a napi teendőjében is segítségre szorul. Nem tudja felvállalni még őt is, ezért kérdeztem ezt most én.

monalisa1 # 2011.04.08. 16:10

Egyik baj a másikra...

monalisa1 # 2011.04.08. 16:19

Ha a barátnőd az egészségi állapota miatt esetleg nem tud maga eljárni a nagymama gondnokság alá helyeztetése dolgában, a gyámhatóság hivatalból ügygondnokot (= ügyvédet) rendel ki.

Tehát írány a gyámhatóság, a többit ott elmondják. (Magát a gondnokság alá helyezést a bíróság rendelheti el - igazságügyi elmeszakorvosi vizsgálat eredménye alapján.)

andidem # 2011.04.26. 14:24

Kedves forumtagok,

Szeretnek feltenni nehany kerdest a gondnoksaggal kapcsolatban. Elkezdtem olvasni a regebbi hozzaszolasokat es nagyon sokat tanultam beloluk de meg is van egy ket dolog ami nem vilagos.
Mar leirtam a problemamat egy masik topikban de atkoltozok ide mert most vettem eszre hogy itt mar sokan irtak errol a temarol. Csak roviden aki meg nem olvasta :a 38 eves testveremet szeretnem gondnoksag ala helyeztetni , akivel van egy kozos tulajdonunk, mielott eladja a hazat vagy hitelt vesz fel ra. Munkahelye nincs mindenre konnyen raszedheto szellemi allapota miatt. En kulfoldon elek.
A kerdesek:

  • Itt azt olvastam hogy ha en szemelyesen inditom a pert akkor az gyorsabban indul, egy hivatasos gondnok meg azt ajanlotta hogy gyorsabb ha a gyamhivalat kezdi el. Ez gyamhivataltol fugg? Egyik gyorsabb masik lassubb?
  • ha a testveremet gondnoksag ala helyezik es megallapitjak hogy nem kepes ugyeit egyedul intezni mert nem teljesen normalis van lehetoseg valami fele tamogatasban reszesulnie? Ezt azert kerdezem mert fizetese nincs es gondolom nyugdija sem lesz ha csak nehany ev munkaviszonya van.
  • ha a perben veletlenul megallapitjak hogy nem kerulhet gondnoksag ala nekem fizetnem kell a per koltsegeit ?(azert ezt jo tudni)
  • ha sikerul testveremmel megegyezni hogy a hazat irassuk ram ugy hogy ugyveden keresztul talalunk valami megallapodast hogy havi reszletben fizetnem ki neki akkor is szukseg lehet a gondnoksagra ?En most egyenlore a hazat feltem de ha nem lesz tulajdona?
    • ha a haz nem lesz mar az o neven es hitelt vesz/fogad el valakitol akkor azt en koteles vagyok megadni helyette mivel a hazat torlesztessel vasaroltam meg?
  • ha gondnoksag ala kerul es nincs fizetese tehat nem tud megelni de van egy tulajdona akkor egy gondnok hogyan jar el konbkretan? Peldaul, eladja a hazat, vagy a mi esetunkben keri a kozos tulajdon megszunteteset? Intezkedik az uj lakhatasarol ( kissebb lakas vagy otthonban elhelyezes stb ) Kifizeti a szamlakat a megtakaritott penzbol addig ameddig van belole esetleg kap egy kis zseb penzt belole? Es ha elfogy?

Ezt azert kerdezem mert nekem eleg sok gondom van vele mindig telefonalgat penzert (nalam van a penze amit edesanyam ram bizott halala elott), hatalmas szamlakat csinal (sokat locsol, masra mos, kolcson adja lelefonjat stb)vagy eppen a hitelbe vasarolt arut kell kifizetni 3 szoros aron mert ha nem...gond lehet, vagy a szomszed neni fozott neki es azt kell ki fizetni,maskor benzinre meg kocsijavitasra kell es tovabb nem sorolom. Szomszedok lakot szeretnenek oda be vinni hozza, hogy abbol legyen penze. A lenyeg az, hogy ugy gondoltam hogy ha egy idegen kezelne a penzet az nekem es neki jobb lenne mert a noverke mindig engedekenyebb es igy hamar lefogy a penz a bankszamlarol.
Ugy vettem eszre hogy sokan felnek ettol a gondnoksag ala helyezestol mert nehez…. Es nem merik el se kezdeni. Tenyleg ilyen bonyolult? 

zare # 2011.04.29. 08:46

Tisztelt Fórumozók!

Problémám a következő: Édesanyámnak már több éve alkohol és pszichés problémái vannak, az állapota pedig az elmúlt két évben sokat romlott. Vannak hetek-hónapok, amikor látszólag összeszedi magát, de a vége mindig ugyanaz. Napokon-heteken keresztül tartó folyamatos alkoholizálás, ezáltal önkívületi állapot. Már többször került a Sümegi Pszichiátriai Osztályra, és én is több ízben próbálkoztam különféle módszerekkel, hogy segítsek neki, és meggyógyuljon, de minden hiába. Bár néha látszólag együttműködött, előbb-utóbb minden kezelést és segítséget megtagadott, saját felelősségére eltávozott a kórházakból. Sajnos mára nagyon kicsúszott a lába alól a talaj, néha én sem tudom eldönteni, hogy az alkoholizmusa miatt depressziós, vagy a depresszió miatt alkoholista.
Tavaly elmentem a bíróságra egy nyilvános félfogadási napra, ahol kértem édesanyám cselekvőséget korlátozó gondokság alá helyezését, de ezt megszűntettem az akkori ideiglenesen megjátszott változása miatt. Természetesen miután elálltam a keresettől, minden folytatódott tovább.
Kérdésem pedig az lenne, lehetőség van-e arra, hogy édesanyámat úgy kezeltethessem, hogy neki ne legyen lehetősége ezt megakadályozni, onnan eltávozni. Amennyiben újra élnék a gondokság alá helyezéssel, a cselekvőképessége korlátozásával, én, mint gondnok ezt megtehetném?
Esetleges bármilyen jellegű javaslatukat, segítségüket köszönöm!

andidem # 2011.04.29. 19:45

Nekem is hasonlo a gondom, nem vagyok szakerto es meg rengeteg a megvalaszolatlan kerdesem de az eddig osszegyujtott info alapjan senkit nem lehet kezelesre kenyszeriteni vagy bezarni valahova ha csak nem kozveszelyes.

dida22 # 2011.06.14. 20:30

Szeretném meg tudni,!! A férjem édesanyja, Szociális otthonba került. De mikor be került, Gyám alá vették. Ő az egyetlen fia. A házat el adtuk. Be kelet rakni a pénzt a takarékba. ' fillért sem vehetünk ki belőle. A nyugdíjával el kell számolni. Mit vettünk belőle. Hova raktuk. Meg értenénk ha volna még testvérei. De csak ő az egyetlen örökös. De mivel idős anyukáról van szó, nem pedig gyerekről. akinek alapozni kellene a jövőjét. Ha ki kerül az intézetből akkor tudjon mit kezdeni a pénzel. De ő idős, beteg. Szeretnénk meg kérdezni ,hogy ezzel a kérdéssel hova forduljunk.Sajnos ő már ezt a pénzt nem tudja soha fel használni semmire. Akkor miért nem veheti ki a férjem. Tudjuk ,hogy temetésre meg meg kell hagyni a pénzt. De a többit miért kell bent tartani. A válaszukat előre is köszönjük.

derill # 2011.06.20. 00:04

dida22: azért, mert az az ő pénze. Egyébként az egyenesági leszármazó részére életkezdésre adhatnak ki belőle, de nem láttam példát rá, hogy meg is tették volna.
Ptk. 16. § (2) A gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat

  1. a cselekvőképtelen személy gondnoka, korlátozott cselekvőképesség esetén pedig a gondnokolt és a gondnok közös kérelmére a gondnokság alá helyezett személy leszármazójának önálló háztartás alapításához, fenntartásához, illetve más létfontosságú célja eléréséhez a gondnokság alatt álló vagyonának terhére; a támogatás mértéke a leszármazó kötelesrészét nem haladhatja meg;
  2. a korlátozottan cselekvőképes gondnokolt és gondnoka közös kérelmére a gondnokolt által történő - az a) pontban foglaltak alá nem tartozó - ajándékozáshoz vagy jogokról ellenérték nélkül lemondásához, illetve közcélra történő felajánlásához, feltéve, hogy a jogügylet a gondnokolt megélhetését nem veszélyezteti.

andidem:igen, gyorsabb, ha Te indítod, mert kiesik a közgazgatási határidő (30 + 30 nap, ami gyakorlatilag sokszor fél év is lehet). Igen, egyik lassú, a másik meg előfordulhat, hogy még lassabb. Ritkán gyors.
A támogatás lehetősége nem attól függ, hogy gondnokság alatt van-e vagy sincs, hanem attól, hogy rászorul-e vagy sem. Ha nincs jövedelme, jogosult lehet segélyre, feltéve, hogy önhibáján kívül nincs jövedelme. A gondnokság alá helyezéssel mondjuk az önhiba megállapítása kikerülhető.
Ha a testvéred nem képes az ügyei vitelére, akkor elviekben a lakást sem irathatja senkire, ráadásul ha utána helyezik gondnokság alá, akkor a szerződés megtámadható. Ha nincs a nevén semmi és hitelt vesz fel (ha egyáltalán kap), akkor az örökösök kötelesek a tartozást a hagyaték erejéig megfizetni, de ha nincs semmije, akkor a passzív vagyon öröklését nyilvánvalóan a törvényes örökösök visszautasítják.
Több lehetősége is van a gondnoknak, eladhatja a házat, a pénzt takarékba teheti és abból vesz ki rendszeresen pénzt a gondnokolt ellátására, köthet életjáradéki vagy tartási szerződést, vagy kérhet segélyt (ezeket kombinálhatja természetesen a logika szabályainak figyelembevételével) A közös tulajdon megakadályozhatja az eladást, de a tulajdonostársnak is felajánlható megvételre, ill. ilyen esetben az életjáradéki v. tartási szerződés megkötése gyakorlatilag szinte teljesen kizárt. A közös tulajdon megszűntetése iránti per megindítása nem oldja meg a helyzetet, mert a per évekig is eltarthat.
Az otthonban elhelyezés nem biztos, hogy számításba jöhet, az otthonok általában túlzsúfoltak, kihalásos alapon jutnak be a gondnokoltak és évekig várnak egy helyre. Új lakásról nem tud gondoskodni, ha a gondnokoltnak nincs annyi pénze, hogy vegyen. Gyakorlatilag a 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet szabályai szerint a gyámhivatal utasításai alapján jár el, figyelembe véve az egyéb szabályokat is, nem kiszámítható, hogy mit fog tenni.
zare: sajnos azt kell mondanom, hogy a gondnokság alá helyezés az alkoholizmust nem oldja meg. Tudni kellene az okát. Volt egy ügyem, ahol egy "alkoholista" néni eltartója jött hozzám, hogy helyeztessük gondnokság alá, mert már annyira alkoholista a néni, hogy az eltartója 10 ezer forintos parfümjét is megitta. Javasoltam neki, hogy szerezzen be kombuchát (az interneten találsz rá infót), amit meg is tett az eltartó. A néni azonnal leszokott az alkoholról, ugyanis kiderült, hogy igen komoly bél és emésztési problémái voltak, amit alkohollal "kezelt", amíg nem kapott kombuchát. Ettől kezdve nem érdekelte az alkohol, mert a kombucha jobb hatásfokkal csinálta ugyanazt, amit az alkohol (elősegítette az emésztést). Ez azóta is így van, a néni nem került gondnokság alá. Tehát kérdés hogy mit vársz a gondnokság alá helyezéstől? Ha azt, hogy ne írhasson alá önállóan, arra jó, de alkoholizmust nem gyógyít, nem helyez el sehol, tehát bizonyos problémákat nem old meg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

C a s a b l a n c a # 2011.06.21. 08:43

Ha már nem gondoskodtok a néniről - de a pénzéről igen - mit gondoltok, a Szociális Otthon ingyen gondozza, eteti? A Magyar Államnak minden felfér?

Mit gondolsz, neked mennyit kellene fizetni egy albérletért + ápolónak azért, hogy ellássa a nénit?
(Ehhez képest a Szociotthon jóval olcsóbb, átlag 75 ezer forint/hó.)

Egyébként se rendelkezzél más pénzével. Tudtad, hogy a néni még él? Még pedig azért, mert nem halt meg...

Zsanett88 # 2011.06.24. 10:42

Megpróbálok még egyszer tanácsot kérni.Kérem segítsenek.Már nagyon nem bírom.Íme a történet:
Sziasztok!
Sajnos nem tudok hová fordulni,fogalmam sincs már mitévő legyek,szeretnék itt tanácsot kérni.
A történet a következő.Én egy 22 éves egyetemista vagyok,anyukám két hugával lakom együtt.Nevezzük őket néven is az egyszerűség kedvéért.Helga,ő a nagyobbik hug,ő volt a gyámom 18 éves koromig és ő finanszíroz most is az egyetemen, a kisebbik,Reni,na őróla lenne szó.A nagypapám velünk élt,2001-ben sajnos meghalt.Ekkor kezdődtek csak igazán a gondok,bár előtte is voltak.Reninél évekkel ezelőtt paranoid skriofréniát állapítottak meg,többször volt kórházban,hosszabb-rövidebb ideig.Gyógyszerkezelésen van a mai napig és havonta injekciót kap.Leszázalékolták nagy nehezen a betegsége miatt,csekély nyugdíja van,aminek a felét havonta a kijelölt gyámja kapja meg,aki csak annyit csinál hogy ezt az összeget valamilyen úton-módon eljuttatja Reninek.Ide van bejelentve hozzánk,a ház a Helga nevén van kizárólag,nincs Reninek semmilyen joga a házhoz csak ide van bejelentve.Ezek voltak nagyjából a történet kerete,most jön a lényeg.Reni hol megkattan hol egész normális,de a gyógyszereit nem szedi csak nagy ritkán ha eszébe jut,akkor is iszik rá,alkoholista.Ez még nem minden,sokszor jött ki hozzánk rendőrség,mentő is akár mert rám székkel támadt,és ha akkor éppen nem vagyok itthon hogy leszedjem Helgáról akkor még meg is fojtja.A rendőrségen és a kórházban is csak hümmögnek.Van amikor késsel támad nekünk,és beleszúrogatja az ajtóba ami bezárva van előtte hogy ne férjen hozzánk.
Ellopja a pénzünket,amiből amugy is kevés van és feléli a piázással meg a cigijével bőven a nyugdíját és akkor még lop is.Én nagyon szerettem őt,de mostmár nagyon szeretnék tőle megszabadulni mert nem akarok sem megőrülni sem késsel ébredni a hasamban valamelyik éjszaka és nem szeretnék többet a saját otthonomban bezárkózva élni.

Annyit még hozzáírnék hogy volt most felülvizsgálat nemrég a gondnoksággal kapcsolatban,hiába mentünk be a bíróságra és mondtuk el,egy otthonban szeretnénk tudni,úgy látszik senkit nem érdekel.

Kérlek Önöket,írjanak valami okosat!Nagyon Várom válaszotokat!Köszönettel Zsanett

kriszta91 # 2011.06.24. 16:28

Kedves Zsanett 88

Nekem is pszichiátriai beteg az édesanyám szerencsére ő meg se közelíti a ön rokona állapotát.
Nem igazán értem, hogy a beteg rokont: Renit, hogy nem veszik be intézetbe hiszen veszélyes önmagára és nem utolsó sorban a környezetére (késsel támadás, fojtogatás) Úgy tudom, hogy kérvényeztetni lehet, hogy egy hozzá tartozó (természetesen a legközelebbi lenne a legjobb), hogy hadd lehessen a gyámja (itt nem számít, hogy Reni nagykorú mivel mentális betegségről van szó) ha ezt megítélik akkor utána kérheti, hogy kényszer gyógykezelésre ítéljék. Természetesen ezek már nagyon drasztikus módszerek - de ez esetében mivel már fizikai támadásokról is van szó nem csak üres fenyegetésről-. Ha nem szeretnétek meg tenni ezt, akkor valahogy meggyőzni arról a Renit, hogy a gyógyszerek szedése az ő érdeke, és hogy az alkohol fogyasztás csak évekkel vissza rontja az állapotát. Esetleg rávenni arra, hogy önként menjen kórházba.Gondolom ezeket már sokszor probáltátok, de hát majd most. :) Mivel ha ez az egész jogi utra terelődne akkor nem lesz benne köszönet. Nem vagyok se orvos, se ügyvéd, csak egy 20 éves főiskolás lány, nekem az édesanyám már 16 éve mentális beteg, de megfelelő orvosi kezeléssel, gyógyszerekkel -alkohol szoba se jöhet- megfelelő az állapota. Persze nálunk nem bántott soha! senkit "csak" saját magában akart kárt tenni. (viszont anno ajánlották, hogy gyámja legyen az apám, vagy otthon stb. nem választottuk ezt)Sok év és végül a jó gyógyszer beállítása után szinte már tünet mentes (persze csak amíg a gyógyszereket szedi, és nem iszik) Kívánom nektek, hogy sikerüljön valamit tenni ez ügyben!

bericse # 2011.06.24. 19:54

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha eltartási szerződésem van az édesanyámmal, akkor valóban nem lehetek a gondnoka? Ha ez így van, akkor miért nem? Ha kijelölnek valakit, akkor az mit tesz a gyakorlatban? Köszönöm.

ObudaFan # 2011.06.25. 13:10

Ettől még szerintem lehetsz. A gondnok képviseli a gondnokoltat a különböző jognyilatkozatok megtétele során és erről rendszeresen beszámol a gyámhatóságnak.

bericse # 2011.06.25. 15:28

Köszönöm! Megnyugtattál.

Tordesillas # 2011.06.27. 07:03

bericse

134. § (6) Gondnokul nem rendelhető ki

  1. a szociális, egészségügyi, nevelési-oktatási, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi intézmény dolgozója az intézményben elhelyezett, illetve felvett, valamint a területi egészségügyi és szociális szolgáltatás dolgozója a gyógyítása, gondozása alatt álló személy részére, valamint ezen személyek közeli hozzátartozója,
  2. a gyámhivatal gyámügyi ügyintézője a gyámhivatal előtt folyó gondnoksági ügyekben, valamint ezen személy közeli hozzátartozója,

c) aki a gondnokolttal tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött, valamint ezen személyek közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont].

Tordesillas # 2011.06.27. 07:08

Zsanett88

Ha legalább 3 hónapon át nem szedi a gyógyszereit, nem jár orvosnál, nem írat fel gyógyszert magának, akkor önveszélyesnek minősül, el lehet vitetni pszichiátriai kezelésre. Persze ez nem végső megoldás, mert pár nap, vagy 1-2 hét múlva kiengedik, de tüneti kezelésnek jó.
Ha késsel támad, akkor közveszélyes, szintén pszichiátriára szállíttatás háziorvos, rendőrség és mentők közreműködésével.
Vélhetőleg cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll, ezért akarata ellenére nem lehet bentlakásos szociális intézményben elhelyezni.

zsunak # 2011.06.28. 17:10

Üdvözletem!

Öcsém édesanyámmal kötött tartási szerződést.
Én a nagyobbik testvér, gondnokság alá helyezési pert indítottam. Határozat: édesanyám teljesen cselekvőképtelen.
Kérdésem: megszűnik-e a tartási szerződés, ha én leszek a gondnok? (mivel öcsém nem lehet)
Nekem kell a megszüntetést kezdeményeznem, és újabb 1 éves procedúra,vagy van egyszerűbb módja is?
Azt nemtudom miért nem szűnik meg azonnal a tartás, ha a gondnoka én leszek, a tartó eleve nem is lehet.

Köszönöm a segítséget!
zsunak

Tordesillas # 2011.06.28. 18:05

Nem szűnik meg a tartási szerződés.
Mert más az eltartó dolga és más a gondnoknak.

bericse # 2011.06.28. 18:17

...hát akkor már nem értem... miért kizáró ok a gondnokságra az eltartási szerződés?
Esetemben arról van szó, hogy édesanyámmal van eltartási szerződésem. Időközben megromlott fizikai és pszichés állapota miatt a napokban gondnokság alá helyezést szeretnék kezdeményezni, mert az orvosi vélemény szerint már önálló döntéshozatalra képtelen. No de nem értem miért ne lehetnék én a gondnoka? Hiszen éppen én gondozom, eltartom, stb...vállalom érte és helyette a felelősséget.. vagy valamit félreértek??

zsunak # 2011.06.28. 18:39

134. § (6) Gondnokul nem rendelhető kic) aki a gondnokolttal tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött, valamint ezen személyek közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont].

derill # 2011.06.28. 23:02

zsunak: eleve nem lehetsz a gondnoka mindaddig, amíg az eltartási szerződést fel nem bontjátok. Egy szerződés ugyanis nem szünik meg automatikusan, viszont addig nem rendelhetnek ki gondnokul, amíg eltartója vagy.

bericse: mint Tordesillas írta, a gondnoknak más a feladata. A gondnok a gondnokolt érdekeit védi az eltartóval szemben is. Nyilván nem a Te ügyedből indulnak ki, de az eltartók érdeke általában az, hogy az eltartás minél kevesebbe kerüljön és minél kevesebb ideig kelljen valakit eltartani. Sokszor fordul például elő, hogy az eltartó gyakorlatilag az eltartott jövedelmét használja fel az eltartáshoz, holott azt általában a saját jövedelméből kellene megtennie, a szerződés tartalmától függően.

A gondnok érdeke pedig az, hogy az eltartott által kötött tartási szerződésben foglaltak maradéktalanul megvalósuljanak, tehát akár az, hogy "kikényszeríttesse" a tartási szerződésben foglaltakat, ha ez nem megy, pert indítson a tartási szerződés felbontása iránt. Ugyanez - belátható - az eltartótól nem várható.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bericse # 2011.06.29. 01:36

Ok, köszi, már értem.

borkum # 2011.08.06. 21:00

Kedves Fórumozók!

Jogi véleményt szeretnék kérni édesapámmal kapcsolatban.

Édesapám 63 éves nyugdíjas. Édesanyám meghalt 15 évvel ezelőtt, azóta édesapám csak egyre csúszik lefelé a lejtőn. Alkoholizmusba menekült, betegségét természetesen nem hajlandó elismerni, öcsémmel évek óta próbálunk neki segíteni ebből kilábalni, de nem megy. Túlélt egy rosszindulatú tüdődaganatot is, de ez sem hatotta meg, hogy kapott még egy esélyt, hogy élhessen, hiszen meggyógyult belőle. Már jó ideje hazudozik nekünk, folyamatosan tartozása van, annak ellenére, hogy nem túl kevés a nyugdíja (136.000), egy kis lakásban él egy vidéki kisvárosban. Ha nem inna, a nyugdíjból teljesen normálisan meg tudna élni. Egyszer már csinált egy hülyeséget (kb. három évvel ezelőtt), amikoris aláírt egy papírt a helyi cigányoknak, hogy 500.000 Ft-tal tartozik nekik. Persze akkor is részeg volt. Abból a csávából az öcsém húzta ki, aki kifizette helyette a pénzt a cigányoknak. Azóta már vett fel kölcsönt is a banktól, majd amikor bankszámlát nyitottunk neki, hogy inkább oda kapja a nyugdíját, akkor ott a hitelkeretét merítette ki és 250.000 Ft tartozást halmozott fel, illetve folyamatosan hangoztatja, hogy ő már állandóan elfelejt dolgokat, három hónapnál régebbi dolgokra nem emlékszik (hogy ez tényleg így van-e nem tudjuk, mert nem tudjuk eldönteni, hogy megint csak hazudja, hogy nem emlékszik, vagy tényleg nem emlékszik.). A folyamatos hazudozása miatt, már egy szavát sem hisszük el. Ma például nem tudta visszamondani, amit az öcsémmel beszélt telefonon, már annyira nem bírja felfogni a dolgokat. De olyan is volt, hogy a tüdőrák miatt kontrollra jött fel Pesre és nálam aludt, amikor éjszaka epilepsziás rohama volt az orvos szerint az alkohol megvonás miatt, ugyanis tudta, ha piásan jön hozzám, csúcsány össze fogok veszni vele. Nagyon félünk, hogy újabb adósságot halmoz fel, amit most már nem fogunk tudni kifizetni helyette, illetve nem szeretnénk, ha a házából is kiforgatnák, ezért kérelmezni szeretnénk a bíróságon a gondnokság alá helyezését. Sok dolgot olvastam ezen a fórumon az üggyel kapcsolatban (pl. ingyenes a bírósági ügymenet, mi a gyerekei elindíthatjuk, nem kell igazságügyi orvosi elmeszakértői vizsgálatot készíttetnünk, mert azt a bíróság majd elrendeli, tudom, hogy hosszú a folyamat, kb. egy év lesz...), de az alábbi kérdéseim még megválaszolatlanok:

  1. Hol találok olyan nyomtatványt, amit ki kell tölteni és beadni a bíróságra, hogy kérvényezem édesapám gyámság alá helyezését.
  2. Milyen bizonyítékokat gyűjtsünk, amivel alá tudjuk támasztani mi magunk is, hogy az alkoholizmusa miatt folyamatosan hitelekbe veri magát és hülyeségeket csinál? Vagy elég majd az elmeszakértő véleménye?
  3. Ha a bíróság berendel engem mint a lányát, aki kérelmezi a gondnokság alá helyezőt, hogy jelenjek meg a tárgyaláson, akkor az utazási költséget nekem kell kifizetni, vagy a bíróság téríti, mivel berendeltek (ugyanis jelenleg a párommal ketten élünk az én egyedüli fizetésemből Budapesten és nincs 8-10 ezer forintom vonatköltségre, hogy leutazzak saját pénzből Miskolcra majd a bíróságra, mivel napról napra, hónapról, hónapra épphogy megélünk)?
  4. Ha a bíróság által kirendelt elmeorvosi szakértő nem állapítja meg a korlátozott cselekvőképességet, akkor is költségmentes volt a bírósági eljárás?

Köszönöm szépen előre is a választ.

ObudaFan # 2011.08.07. 10:47
  1. Nincs rá formanyomtatvány, írsz egyet magadtól. Leírod a neved, címed, azt, hogy felperes vagy, leírod a nevét, címét, azt, hogy alperes, leírod, hogy kéred, hogy a bíróság cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezze, és leírod mindazt, amit itt leírtál.
  2. Pl. tanúkat ezekre, amit leírtál.
  3. Azt neked kell előlegezni.
  4. Nem.

De: ha a gyámhatóság indítja a pert, az neked költségmentes. Akkor tanúként vagy kihallgatható, és így máris térítik az utazási költségeidet.

cadi # 2011.09.08. 12:28

Tisztelt Szakértők!

Van egy halmozottan sérült gyermekem aki hamarosan 18 éves lesz. Köteles vagyok-e gondnokság alá helyezni? Ha igen akkor mi a teendőm, ha pedig nem teszem akkor mi lehet a következménye, származik-e a gyermekemnek ebből valamilyen hátránya.

Köszönöm a válaszát!